بیت کوین (Bitcoin) چیست؟ از مفاهیم پایه تا معامله بیتکوین
بیتکوین (Bitcoin) اولین ارز دیجیتال سال 2008 به دنیا معرفی شد و توانست افراد زیادی را به خود جلب کند. علاقهمندان به این ارز دیجیتال همواره به دنبال کسب اطلاعات جدید و بهروز در مورد این رمز ارز پایه، قیمت و نحوه خرید و فروش آن هستند. به همین دلیل ما میخواهیم در این مقاله به شناخت ارز دیجیتال (Digital currency) بیتکوین و ویژگیهای آن بپردازیم.
فهرست مطالب:(با کلیک بر روی هر عنوان به توضیحات بیشتر هدایت شوید) |
بیتکوین چگونه اختراع شد؟
فرض کنید به کشوری سفر کردید و قصد خرید دارید. شما برای این کار نیاز به فراهم کردن پول رایج کشور مقصد دارید. بنابراین لازم است به صرافیهای مختلف مراجعه کنید و پول خودتان را به پول رایج آن کشور تبدیل کنید تا امکان خرید شما فراهم شود. این کار ممکن است مشکلاتی برای توریست به وجود آورد زیرا ارزش پول تمام کشورها با هم یکسان نیست. بنابراین لازم است روشی را به کار ببرند تا با استفاده از آن بتوانند این مشکلات را حل کنند.
شخصی به نام ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) برای حل این مشکل و مشکلاتی مشابه آن ایده جدیدی را ارائه کرد. او در سال 2008 در اقدامی بیهمتا دامنه اینترنتی به نشانی bitcoin.org را ثبت کرد.
هدف از ایجاد این ارز دیجیتال، سرعت بخشیدن به تراکنشهای مالی و ارزی بین کشورهای مختلف است. مردم به دلایل مختلفی از بیت کوین استفاده میکنند. بیت کوین این امکان را برای کاربران فراهم میکند تا پول دیجیتال ارسال و دریافت کنند. اگر کسی بخواهد از کشوری به کشور دیگر ارز فیات (Fiat currency) انتقال دهد بدون نیاز به بانکها و شرکتهای مالی دو کشور بتواند کار خود را انجام دهد. در غیر این صورت باید چند روز برای انجام تبادلات بانکی و ارزی معطل شود. بخاطر ماهیت بدون نیاز به مجوز از شخص یا ارگان خاص هر کسی با اتصال به اینترنت میتواند بیت کوین، ارسال و دریافت کند. هیچ کس نمیتواند شما را از استفاده از آن باز دارد، ماهیت دیجیتالی بیت کوین به این معنی است که میتوان آن را در سطح جهانی منتقل کرد.
چیزی که بیت کوین را بسیار جذاب میکند این است که نمیتوان آن را دستکاری کرد و همچنین نمیتوان وجوه را بیش از یک بار خرج کرد. تراکنشها را نیز میتوان در هر زمان و هر مکانی انجام داد.
Bitcoin در واقع پول بدون پشتوانه و یک شکل دیجیتال از پول نقد است. اما برخلاف ارزهای فیات که به کار کردن با آنها عادت کردهاید، هیچ نهاد یا دولت مرکزی آن را پشتیبانی نمیکند و در استفاده از آن نیاز به اعتماد وجود ندارد و باعث حذف تمام بانکها و سازمانهای مالی در جهان میشود. ناکاموتو اختراع خود را با نام اختصاری BTC نمایش داد و برای استخراج بیت کوین و انجام تراکنشهای مالی از الگوریتم اثبات کار استفاده کرد. در واقع، سیستم مالی در بیت کوین توسط هزاران کامپیوتر (ماینر) در سراسر جهان اداره میشود. هر کسی میتواند با دانلود نرمافزاری متنباز، در مدیریت اکوسیستم بیت کوین شرکت کند.
ساتوشی وایتپیپر بیتکوین و همچنین نرمافزار آن را منتشر کرد.
خالق بیت کوین از نام مستعار ساتوشی ناکاموتو استفاده کرده است، اما هیچکس چیزی در مورد هویت او نمیداند. ساتوشی میتواند یک فرد یا گروهی از توسعهدهندگان در هر نقطه از جهان باشد. این نام اصالتاً ژاپنی است، اما تسلط ساتوشی به زبان انگلیسی باعث شده تا بسیاری بر این باور باشند که او از یک کشور انگلیسی زبان است.
پول نقد دیجیتال قبل از بیت کوین
بیت کوین اولین ایده برای پول نقد دیجیتالی نبود، اما مطمئناً موفقترین آنها است. طرحهای قبلی راه را برای اختراع ساتوشی هموار کردند:
-
دیجی کش (DigiCash)
دیجی کش شرکتی بود که توسط رمزنگار و دانشمند کامپیوتر دیوید چاوم (David Chaum) در اواخر دهه 1980 تأسیس شد. دیجی کش به عنوان یک راه حل برای حفظ حریم خصوصی تراکنشهای آنلاین، بر اساس مقالهای که توسط چاوم نوشته شده بود، معرفی شد.
مدل دیجی کش یک سیستم متمرکز بود، اما با این وجود ایده و آزمایش جالبی بود. این شرکت بعداً ورشکست شد، که چاوم دلیل آن را معرفی این دستاورد قبل از شروع تجارت الکترونیک میدانست.
-
بی-مانی (B-money)
بی-مانی در ابتدا توسط پروپوزال یک مهندس کامپیوتر به نام وی دای (Wei Dai) که در دهه 1990 منتشر شد، مطرح شد. در وایت پیپر بیت کوین به آن اشاره شده است، که البته جای سوال وجود ندارد.
بی-مانی یک سیستم اثبات کار (که در استخراج بیت کوین نیز استفاده میشود) و استفاده از یک پایگاه داده توزیع شده را پیشنهاد کرد که در آن کاربران تراکنشها را امضا میکنند. نسخه دوم بی-مانی نیز ایدهای شبیه به استیکینگ (staking) را مطرح میکند که امروزه در دیگر ارزهای دیجیتال استفاده میشود.
در نهایت، بی-مانی هیچگاه رشد نکرد، زیرا از مرحله آزمون و خطا عبور نکرد. همانطور که گفته شد، بیت کوین به وضوح از مفاهیم ارائه شده توسط دای الهام گرفته است.
-
بیت گلد (Bit Gold)
شباهت بیت گلد و بیت کوین به حدی است که برخی معتقدند خالق آن، دانشمند کامپیوتر نیک سابو (Nick Szabo)، همان ساتوشی ناکاموتو است. بیت گلد در هسته خود شامل یک دفتر کل است که رشته دادههایی که از یک عملیات اثبات کار حاصل شده است را ثبت میکند.
بیت گلد مانند بی-مانی، هرگز پیشرفت نکرد. با این حال، شباهتهای بیت گلد به بیت کوین، جایگاه آن را به عنوان «پیشزمینه ساخت بیت کوین» تثبیت کرده است.
ارز دیجیتال بیتکوین از ابتدا تاکنون
سال 2008
در این سال ساتوشی ناکاموتو علاوه بر ثبت دامنه bitcoin.org، در ایمیلی رمزنگاری شده مقالهای در مورد بیتکوین و با هدف معرفی آن منتشر کرد.
سال 2009
بعد از انتشار مقاله Bitcoin توسط ناکاموتو، او در سال 2009 بیتکوین را در قالب یک نرمافزار متن باز (open source) طراحی و به صورت عمومی منتشر کرد. اولین BTC را در اولین بلوک بلاکچین (blockchain) با عنوان بلوک پیدایش (genesis block) استخراج کرد و 50 بیتکوین را برای تولید هر بلاک در بلاکچین به عنوان پاداش در نظر گرفت.
سال 2010
نخستین معاملهای که توسط بیتکوین انجام شد برای خرید پیتزا بود. لازلو هانیکز (Laszlo Hanyecz) دو پیتزا به ارزش 10 هزار دلار با ارز دیجیتال بیتکوین خریداری کرد. این روز به عنوان روز (Bitcoin Pizza Day) معروف است.
علاوه بر این در همین سال، برخی از افراد با سوءاستفاده از نقض امنیتی موجود در بلاکچین بیتکوین تعداد نامحدودی از این ارز دیجیتال را تولید کردند برای مثال در یک معامله بیش از 184 میلیارد بیتکوین رد و بدل شد.
از دیگر حوادث سال 2010 میتوان به راهاندازی اولین صرافی بیتکوین در جهان و در کشور ژاپن اشاره کرد. این اولین گام موفقیت آمیز برای این پلتفرم (platform) به شمار میآید.
خالق مرموز بیت کوین در سال 2010 ناپدید شد.
سال 2011-2013
در این سال حدود 105 هزار بلاک در بلاکچین بیتکوین تولید شد. این تعداد 25 درصد بیتکوینهای موجود در شبکه بود.
صرافیهای بزرگی مانند Britcoin در انگلستان و BitMarket.eu در لهستان در این سالها فعالیت خود را آغاز کردند.
در سایتی به نام Silk Road برای بازار سیاه و تبادلات غیر قانونی از بیتکوین استفاده میشد.
Mt.Gox یکی از بزرگترین صرافیهای معامله بیتکوین برای اولین بار در سال 2011 هک شد و حدود 2 هزار Bitcoin آن به سرقت رفت.
در این سالها رمزارزهای دیگری مانند لایت کوین (Litecoin) و ریپل (Ripple) وارد بازار ارزهای دیجیتال شدند تا آن زمان 10 ارز دیجیتال جدید اختراع شده بود.
سالهای 2014-2016
Mt.Gox برای دومین بار در سال 2014 هک شد. این بار 8500000 بیتکوین به سرقت رفت. این سرقت، بزرگترین سرقت بیتکوین در تاریخ بود. در آن زمان حدود 70 درصد از تراکنشهای شبکه بیتکوین در اختیار این صرافی بود. تاثیرات این سرقت عظیم باعث افت شدید قیمت بیتکوین تا سال 2016 شد.
سال 2017
در این سال قیمت بیت کوین به بیشترین مقدار خود یعنی 19,782 دلار رسید و برای اولین بار این رمز ارز توسط دولت ژاپن به عنوان یک ارز دولتی پذیرفته شد و امکان خرید و فروش بیت کوین در دستگاههای خودپرداز فراهم شد.
سالهای 2018-2019
در این سالها قیمت بیتکوین نوسانات زیادی داشت و با حذف صرافیهای کره جنوبی از لیست کوینمارکتکپ (COINMARKETCAP) قیمت بیتکوین بسیار پایین آمد. تبلیغات بیتکوین در گوگل و فیسبوک منع شد. اما برنامه واتساپ امکان معامله بیتکوین و تبدیل آن به ارزهای دیجیتال را با استفاده از ربات lite.im فراهم کرد.
ماینرها (miners) با حداکثر تلاش خود توانستند 80 درصد از 21 میلیون واحد Bitcoin موجود در شبکه را استخراج کنند.
بیت کوین چگونه کار میکند؟
وقتی آلیس برای باب پول میفرستد، این انتقال طوری که انتظار دارید، انجام نمیشود. در واقع مثل این است که آلیس روی یک برگه کاغذ (که همه میتوانند آن را ببینند) نوشته است که من به باب 1000 تومان (بیت کوین) دادم. وقتی که آلیس میخواهد همان مبلغ را برای کارول بفرستد، او نیز میتواند ببیند که قبلا چه تراکنشی صورت گرفته است
این برگه کاغذ در مثال ما، نوع خاصی از پایگاه داده به نام بلاکچین است. همه شرکتکنندگان (ماینرها و کل کاربران) شبکه یک کپی مشابه از آن را در دستگاههای خود ذخیره میکنند. شرکتکنندگان برای همگام سازی اطلاعات جدید با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند.
هنگامی که یک کاربر تراکنشی را انجام میدهد، آن را مستقیماً به شبکه همتا به همتا ارسال میکند، چرا که بانک یا موسسه مرکزی برای پردازش تراکنشها وجود ندارد. به منظور افزودن اطلاعات جدید، بلاکچین بیت کوین از مکانیزم خاصی به نام استخراج استفاده میکند. از طریق این فرآیند است که بلاکهای جدید تراکنشها در بلاکچین ثبت میشوند.
کارکرد شبکه بلاکچین بیتکوین چگونه است؟
بیتکوین نوعی ارز مجازی است که به صورت غیرمتمرکز و بدون دخالت هیچ فردی تمام تراکنشهای خود را به صورت همتا به همتا (P2P) انجام میدهد. در این شبکه امکان برگشت پذیری تراکنشها، سرقت دارایی، کلاهبرداری، تقلب و دخالت در دادههای کاربران وجود ندارد. کاربران شبکه Bitcoin با استفاده از تعداد زیادی کامپیوتر با قدرت پردازش بالا همواره تلاش میکنند با انجام فرایندهای مختلف شبکه بلاکچین را گسترش دهند.
در واقع تمام اطلاعات تراکنش کاربران در بلاکهای رمزنگاری شده ذخیره میشوند که با امضای دیجیتالی معتبر همواره محفوظ هستند و هرگاه کاربری بخواهد تراکنشی در شبکه انجام دهد این اطلاعات جدید در زنجیره بلاکها که با عنوان بلاکچین شناخته میشوند، ثبت میشوند. بلاکچین یک دفتر کل است که فقط الحاقی است: به این معنا که دادهها فقط میتوانند به آن اضافه شوند. هنگامی که اطلاعات اضافه میشود، تغییر یا حذف آن بسیار دشوار است. بلاکچین پس از ایجاد یک بلاک جدید، با چسباندن یک اشارهگر (pointer) به بلاک قبلی، اطلاعات جدید را اضافه میکند. که تغییر دادن آنها بعد از ثبت، غیر ممکن است. اشارهگر در واقع هش بلاک قبلی است. هش کردن شامل انتقال داده از طریق یک تابع یک طرفه برای تولید یک «اثر انگشت» منحصر به فرد از ورودی است. اگر ورودی حتی اندکی تغییر کند، اثر انگشت نیز کاملاً تغییر میکند. از آنجایی که ما بلاکها را به صورت زنجیرهای در امتداد هم قرار میدهیم، هیچ راهی برای هیچ کسی وجود ندارد که یک ورودی قدیمی را بدون باطل کردن بلاکهای بعدی ویرایش کند. چنین ساختاری یکی از اجزای ایمنسازی بلاکچین است. به همین دلیل شبکه بلاکچین، شبکه کاملا امنی است که امکان سرقت و کلاهبرداری در آن وجود ندارد. بعد از آن که یک تراکنش جدید توسط کاربری ایجاد شد باید تمام ماینرها (کامپیوترها) آن را تایید کنند تا در پایگاه داده عمومی بلاکچین ثبت شود و در ازای انجام این فعالیتها، شبکه بلاکچین مقداری از ارز BTC را به عنوان پاداش در اختیار کامپیوترها قرار میدهد.
آیا ساتوشی فناوری بلاکچین را اختراع کرد؟
بیت کوین در واقع نتیجه ترکیب چند فناوری است که قبلا هم وجود داشت. مفهوم زنجیرهای از بلاکها با بیت کوین متولد نشد. استفاده از ساختارهای داده غیرقابل تغییر مانند این را نیز میتوان در اوایل دهه 90 هم مشاهده کرد، زمانی که استوارت هابر (Stuart Haber) و دبلیو اسکات استورنتا (W. Scott Stornetta) سیستمی را برای زدن مهر زمانی (timestamp) به اسناد ابداع کردند. این سیستم درست مانند بلاکچینهای امروزی، برای ایمنسازی دادهها و جلوگیری از دستکاری آنها بر تکنیکهای رمزنگاری تکیه میکرد.
جالب اینجاست که در وایت پیپر ساتوشی به هیچ وجه از اصطلاح بلاکچین استفاده نشده است.
چه چیزی به بیت کوین ارزش میدهد؟
بیت کوین غیرمتمرکز، مقاوم در برابر سانسور، امن و بدون مرز است.
این قابلیتها باعث شده تا بتوان از بیت کوین استفادههایی مانند انجام حوالههای بینالمللی و پرداختهایی که افراد نمی خواهند هویت خود را فاش کنند، نمود. کارتهای بانکی برخلاف بیت کوین هویت افراد را بصورت محرمانه نگهداری نمیکند.
بسیاری از افراد بیتکوینهای خود را خرج نمیکنند، در عوض آنها را در طولانی مدت نگه میدارند (اصطلاحا هولد یا هادل میکنند). بیت کوین به دلیل عرضه محدود کوینهای در دسترس، طلای دیجیتال نامیده میشود. برخی از سرمایهگذاران، بیت کوین را بعنوان یک ذخیره ارزش میبینند. از آنجایی که کمیاب بوده و تولید آن دشوار است، به فلزات گرانبهایی مانند طلا یا نقره تشبیه شده است.
دارندگان بیت کوین بر این باورند که ویژگیهای فوق، علاوه بر در دسترس بودن در اقصی نقاط جهان و نقدینگی بالا، بیت کوین را به ابزاری ایدهآل برای ذخیره ثروت (دارایی) برای بازههای طولانی تبدیل کرده است. دارندگان بیت کوین همچنین معتقدند که ارزش بیت کوین در طول زمان افزایش خواهد یافت.
آیا بیتکوین امنیت کافی برای انجام تراکنشهای مالی دارد؟
فهرست مطالب:(با کلیک بر روی هر عنوان به توضیحات بیشتر هدایت شوید)
- استفاده از بیتکوین چه مضراتی دارد؟
- قیمت خرید و فروش بیتکوین چقدر است؟
- با بیت کوین چه چیزی میتوان خرید؟
- آیا می توانم با بیت کوین درآمد کسب کنم؟
همانطور که گفته شد پروتکل Bitcoin و بلاکچین آن از امنیت بالایی برخوردار است و امکان هک کردن آنها بسیار پایین است. اما با این وجود سرویسهای وابسته به آن از امنیت خوبی بهرهمند نیستند و همواره شاهد هک شدن صرافیها و کیفپولهای دیجیتالی هستیم. به همین دلیل نیاز است در انتخاب نوع سرویسهای وابسته دقت و توجه کنید.
-
امکان سرقت وجود ندارد.
در پلتفرم BTC از الگوریتم و پروتکلهای رمزنگاری شدهای استفاده میکنند که از امنیت بالایی برخوردار هستند و به همین خاطر امکان دسترسی به حساب کاربران وجود ندارد.
-
محفوظ ماندن هویت کاربران
تمام تراکنشها در Bitcoin به صورت ناشناس انجام میشود. برای انجام یک تراکنش بیت کوین شما نیازی به وارد کردن اطلاعات شخصی خودتان ندارید. همین ویژگی ریسک سرقت هویت را از بین میبرد. در سیستم سنتی برای انتقال ارزهای فیات از شما خواسته میشود تا اطلاعات هویتی خود را وارد کنید. بنابراین ارائهدهندگان خدمات مالی با مراجعه به حساب شما موجودیتان را چک میکنند و در صورت ممکن به پردازش اطلاعات و نقل و انتقال پول میپردازند. به این روش مکانیزم پوش (Push) میگویند. اما در پلتفرم بیتکوین از مکانیزم پول (Pull) استفاده میشود و شما میتوانید تراکنش خود را شخصا انجام دهید و هر مقدار که تمایل داشته باشید ارز بیتکوین را رد و بدل کنید.
-
امکان برگشت تراکنشهای بیتکوین وجود ندارد
هر تراکنشی که توسط نودهای شبکه تایید شود غیر قابل برگشت خواهد بود.
-
تبادل مستقیم فرد به فرد
تمام تراکنشهای Bitcoin به صورت همتا به همتا (P2P) انجام میشود و نیازی به وجود شخص ثالث یا شرکت واسطه برای تایید و انجام تراکنشهای این رمزارز نیست.
-
سرعت نقد پذیری بالا بیتکوین
خرید و فروش بیت کوین به دلیل ارزش بالایی که دارد در تمام صرافیهای ارز دیجیتال مانند بایننس (Binance)، کوینبیس (Coinbase)، بیتمکس (Bitmax) و غیره امکانپذیر است. علاوه بر این در داخل کشور کاربران به راحتی میتوانند این ارز دیجیتال را در صرافیهای مختلف مانند همتاپی به سایر رمزارزها و ریال تبدیل نمایند.
-
انجام سریع و آسان تراکنشهای بینالمللی
بیتکوین راحتترین و آسانترین روش انجام مبادلات مالی بینالمللی میباشد. امنیت بالای این ارز دیجیتال باعث میشود که شما به راحتی مبالغ بسیار هنگفتی را از یک نقطه به نقاط دیگر جهان جابجا کنید.
-
هزینه کارمزد بسیار کم
در مقایسه با ارزهای فیات کارمزد انتقال بیتکوین برای انجام تراکنشها بسیار ناچیز است.
-
غیرمتمرکز
این ارز رمزنگاریشده، توسط هیچ شرکت یا ارگان بینالمللی کنترل نمیشود. بنابراین هیچ بانک و نهاد متمرکزی نمیتواند در سیاستهای بیتکوین دخالت کند و دارایی شما را ضبط یا مسدود کند.
استفاده از بیتکوین چه مضراتی دارد؟
-
سوءاستفاده از بیتکوین به عنوان ابزاری برای کلاهبرداری
هر چند که Bitcoin از نظر فنی قابل دستکاری نیست، اما ممکن است برخی از افراد با استفاده از وبسایتها و نرمافزارهای مختلف از طریق پیشنهادهای بسیار عالی نظیر سرمایهگذاری اقدام به فروش این رمز ارز و کلاهبرداری کنند.
-
فعالیت بازارهای سیاه
بیت کوین، توسط افراد سودجو در بازارهای سیاه مانند دارک وب (Dark Web) مورد سوء استفاده قرار میگیرد. این افراد از Bitcoin و ناشناس بودن تراکنشهای آن برای انجام کارهای خلاف قانونی مانند حملات سایبری، معاملات مواد مخدر و قاچاق سلاح استفاده میکنند.
-
عدم ثبات قیمت بیتکوین
نوسانات قیمت بیتکوین بسیار زیاد میباشد ممکن است قیمت آن در یک روز 50 درصد تغییر کند. به همین دلیل سرمایه گذاری در بیت کوین به ریسک بالایی دارد.
-
عدم برگشت پذیری تراکنشهای تایید شده BTC
ویژگی برگشتناپذیری فرایندهای بیتکوین علاوه بر مزیت، مضراتی نیز دارد. هنگامی که دادهها به بلاکچین اضافه میشوند، حذف آنها آسان نیست (عملا غیرممکن است). این بدان معناست که وقتی تراکنش انجام میدهید، نمیتوان آن را برگرداند. ممکن است شما در شرایطی آدرس مقصد یا مبلغ مورد نظر خود را اشتباه وارد کنید که در این صورت نمیتوانید اشتباه خود را اصلاح کنید. همیشه پیش از ارسال، آدرس را چند بار بررسی کنید تا از صحت آن اطمینان حاصل کنید.
-
احتمال سقوط جایگاه بیتکوین در آینده
Bitcoin به دلیل معایبی که دارد ممکن است در آینده جایگاه خود را در جدول کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) از دست بدهد زیرا ارزهای دیجیتال دیگری با هدف بهبود آن اختراع شدهاند و در بازارها ارزهای دیجیتال و توکنهای مختلف در حال معامله هستند.
-
باجگیری با استفاده از بیتکوین
بسیاری از هکرها از BTC به عنوان روش اخاذی خود استفاده میکنند و باج میگیرند. استفاده از این بیتکوین دستگیری و رهگیری این افراد را بسیار دشوار خواهد کرد.
-
سرعت پایین تراکنشها
تعداد تراکنشهایی که این پلتفرم میتواند در واحد زمان پردازش کند حدود 7 تراکنش است که برای هر تراکنش حدود 10 دقیقه زمان لازم است تا فرایندهای آن تکمیل شود. در حال حاضر توسعهدهندگان بیتکوین برای حل این مشکل، شبکه لایتینگ (Lightning Network) را پیشنهاد میکنند که تا حدودی در رفع این مشکل بسیار موثر بوده است.
مقیاس پذیری بیت کوین
-
مقیاس پذیری چیست؟
مقیاس پذیری معیاری از توانایی یک سیستم برای رشد همگام با افزایش تقاضا است. مثلا اگر وبسایتی را میزبانی میکنید که پر از ورودی است، باید با افزودن سرورهای بیشتر، ظرفیت آن را افزایش دهید. یا مثلا اگر میخواهید برنامههای سنگینتری را روی رایانه خود اجرا کنید، باید اجزای سخت افزاری رایانهتان را ارتقا دهید.
در زمینه ارزهای دیجیتال، ما از این اصطلاح برای توصیف سهولت ارتقاء یک بلاکچین استفاده میکنیم تا توانایی آن بلاکچین را برای جای دادن تعداد بیشتری از تراکنشها اندازهگیری کنیم.
-
چرا بیت کوین باید مقیاس پذیر باشد؟
برای انجام پرداختهای روزانه، بیت کوین باید سریع باشد. ظاهرا بیت کوین توان عملیاتی نسبتاً کمی دارد، به این معنی که تعداد محدودی از تراکنشها را میتواند در هر بلاک پردازش کند.
طبق چیزی که بالاتر توضیح داده شد، ماینرها کارمزد تراکنش را به عنوان بخشی از پاداش بلاک دریافت می کنند. کاربران این پاداش را به تراکنشهای خود متصل میکنند تا ماینرها را تشویق کنند تا تراکنشهای خود را به بلاکچین اضافه کنند.
ماینرها به دنبال تامین سرمایه خود در هزینه سخت افزار و برق هستند، بنابراین معاملات با کارمزد بالاتر را در اولویت قرار می دهند. اگر تراکنشهای زیادی در «اتاق انتظار» شبکه (موسوم به mempool) وجود داشته باشد، هزینهها میتواند بهطور قابل توجهی افزایش یابد، زیرا کاربران نیز تراکنشهای خود را به آن اضافه میکنند. در بدترین حالت، میانگین کارمزد تراکنشهای بیت کوین بالای 50 دلار بود.
-
بیت کوین چند تراکنش را میتواند پردازش کند؟
بر اساس میانگین تعداد تراکنشها در هر بلاک، بیتکوین میتواند در حال حاضر تقریباً پنج تراکنش در ثانیه را پردازش کند. این عدد بسیار کمتر از روشهای پرداخت متمرکز (مثل کارت های بانکی) است، اما یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز، هزینه های خودش را دارد!
از آنجایی که بیت کوین توسط یک مرکز داده مدیریت نمی شود که بتواند با افزایش تقاضا، ظرفیت را ارتقا دهد، بیت کوین باید اندازه بلاک های خود را محدود کند. اندازه بلاک جدیدی که اجازه 10,000 تراکنش در ثانیه را میدهد، می تواند اتفاق بیفتد اما به تمرکززدایی شبکه آسیب می رساند. به یاد داشته باشید که یک نود کامل تقریباً هر ده دقیقه یک بار باید اطلاعات جدید را دانلود کند. اگر انجام این کار برای نودها خیلی سنگین شود، احتمالاً آفلاین خواهند شد.
طرفداران این ارز دیجیتال معتقدند اگر قرار است از پروتکل بیت کوین برای پرداختها استفاده شود، مقیاسبندی موثری باید به روشهای مختلف اتخاذ شود.
قیمت خرید و فروش بیتکوین چقدر است؟
بیت کوین به عنوان پرچمدار تمام ارزهای دیجیتال در صدر جدول کریپتوکارنسی قرار دارد و ارزش آن ممکن است در یک روز نوسانات زیادی داشته باشد. قیمت بیتکوین در ابتدای پیدایش آن حدود چند صدم دلار بود سپس در سال 2017 با جهشی فوقالعاده نزدیک به 20 هزار دلار رسید.
در سالهای بعد ( تا قبل از سال 2020) قیمت آن کاهش چشمگیری داشت شاید برخی از کاربران میخواهند بدانند بهترین گزینه برای تبدیل Bitcoin به ارزهای دیجیتال دیگر چیست؟ آیا میتوانند هر کجا که تمایل داشته باشند به خرید و فروش بیتکوین بپردازند؟
شما برای انجام این کارها میتوانید به دو روش عمل کنید.
- استفاده از صرافیهای آنلاینی مانند Binance، Changelly، Hitbtc میتواند بهترین روش برای تبدیل بیتکوین به ارز فیات و بالعکس باشند. این صرافیها معمولا به صورت 24 ساعت آنلاین و در خدمت کاربران هستند.
- بازارهای معامله ارز دیجیتال هم یکی از بهترین گزینههای تحلیل بازار و انجام معاملات بیتکوین و تبدیل آنها به ارزهای دیجیتال دیگر است.
استخراج بیتکوین چگونه انجام میشود؟
همانطور که قبلا گفتیم، بیتکوین یک ارز غیر متمرکز است بدین معنی که تراکنشهای انجام شده در این بلاکچین و تولید واحدهای جدید آن تحت نفود هیچ بانک و دولتی نیست. بیت کوین عرضه محدودی دارد، هنوز همه واحدهای آن در گردش نیستند. تنها راه برای ایجاد کوینهای جدید، از طریق فرآیندی به نام استخراج است. به عبارتی، مکانیزمی خاص برای افزودن دادهها به بلاکچین. ایجاد بیتکوینهای جدید با عمل استخراج امکان پذیر است که در آن از الگوریتم اثبات کار استفاده میشود.
ماینرها این استخراج را انجام میدهند. این افراد کامپیوترهای خود با توان پردازشی بالا را در اختیار شبکه قرار میدهند و به امنیت شبکه کمک میکنند و بابت مشارکت خود در شبکه پاداش دریافت میکنند.
برای دریافت این پاداش لازم است که دستگاههای متصل به شبکه که با نام نود یا گره شناخته میشوند با استفاده از تابع هش معادلات پیچیده ریاضی مربوط به هر بلاک را حل کنند. حل این معادلات تنها با حدس زدن اعداد امکان پذیر است هنگامی که معادله مربوطه حل شود و تراکنشها تایید شود بلاک استخراج شده جزیی از بلاکچین میشود. بنابراین با استخراج، ماینرها بلاکهایی را به بلاکچین اضافه میکنند. برای انجام این کار، آنها باید قدرت محاسباتی خود را به حل یک پازل رمزنگاری اختصاص دهند. به عنوان ایجاد انگیزه برای ماینرها، به هر کسی که یک بلاک معتبر را استخراج کند، یک جایزه (بیت کوین) داده میشود. هر نودی که سریعتر به جواب دست پیدا کند کارمز تراکنشهای بلاک را دریافت کرده و بیتکوین ایجاد شده متعلق به او میباشد.
همانطور که از ابتدای بحث عنوان شد تعداد بیتکوینهایی که ماینرها میتوانند استخراج کنند نامحدود نیست. پروتکل بیت کوین حداکثر عرضه آن را بیست و یک میلیون عدد کوین تعیین کرده است. تا سال 2020، فقط کمتر از 90 درصد از بیت کوینها استخراج شده است اما تولید بقیه آنها بیش از صد سال طول خواهد کشید. برای آن که روند استخراج طولانیتر و بدست آوردن این رمزارز برای ماینرها سختتر شود، به فاصله هر چهار سال پاداش در نظر گرفته شده برای استخراج این ارز دیجیتال نصف میشود، به این رویداد هاوینگ (Halving) بیتکوین گفته میشود. مطابق با این روند پیشبینی میشود تا سال 2140 تمام بیتکوینها استخراج شود. پس از استخراج شدن تمام بیتکوینها ماینرها از طریق کارمزد تراکنشها کسب درآمد خواهند کرد.
با وجود این که تولید یک بلاک هزینهبر است، اما تنها بررسی اعتبار آن ارزان است. اگر شخصی سعی کند با یک بلاک نامعتبر تقلب کند، شبکه بلافاصله آن را رد میکند و ماینر نمیتواند هزینههای استخراج را جبران کند.
پاداش، که اغلب با عنوان پاداش بلوک شناخته می شود، از دو جزء تشکیل شده است: کارمزدهای مربوط به تراکنشها و جایزه استخراج بلاک. جایزه استخراج بلاک تنها منبع تولید بیت کوینهای جدید است. با استخراج هر بلاک، مقدار مشخصی کوین به عرضه در گردش اضافه میشود.
پروتکل بیت کوین، سختی استخراج را طوری تنظیم میکند که استخراج یک بلاک تقریباً ده دقیقه طول میکشد. البته این عدد تقریبی است. زمان صرف شده در حوالی 10 دقیقه در نوسان است.
هاوینگ بیت کوین چیست؟
هاوینگ بیت کوین (Halving) رویدادی است که در آن پاداش استخراج بلاک کاهش پیدا میکند. هنگامی که هاوینگ رخ میدهد، پاداشی که به ماینرها برای اعتبارسنجی بلاکهای جدید داده میشود، دقیقا نصف میشود (یعنی در گذشته هر چقدر که پاداش دریافت میکردند، اکنون فقط 50% آن را دریافت میکنند). با این حال، هیچ تاثیری بر کارمزد معاملات وجود نخواهد داشت.
-
هاوینگ بیت کوین چگونه کار میکند؟
در اوایل پیدایش بیت کوین، پاداش ماینرها برای استخراج هر بلاک معتبر، 50 عدد بیت کوین بود.
اولین هاوینگ بیتکوین در تاریخ 28 نوامبر 2012 انجام شد. در آن مرحله، پروتکل، جایزه بلاک را از 50 بیت کوین به 25 بیت کوین کاهش داد. هاوینگ بعدی در 9 جولای 2016 رخ داد که پاداش از 25 بیت کوین به 12.5 بیت کوین رسید. آخرین مورد در 11 می 2020 رخ داد که در آن جایزه هر بلاک تا 6.25 بیت کوین کاهش یافت.
ممکن است در اینجا متوجه الگوی خاصی شوید. به نظر میرسد کم و بیش، هر چهار سال یک بار هاوینگ جدید اتفاق میافتد. این بر اساس نوع طراحی بیت کوین است، اما پروتکل تاریخ خاصی را برای هاوینگ تعیین نکرده است. هاوینگ معمولا پس از استخراج هر 210,000 بلاک اتفاق میافتد. بنابراین، میتوان انتظار داشت که حدود 2,100,000 دقیقه طول بکشد تا هر هاوینگ اتفاق بیفتد (فراموش نکنید که استخراج یک بلاک، 10 دقیقه طول میکشد).
در ابتدا ممکن است به نظر برسد که پاداشها به صفر رسیده است و تمام عرضه موجود در گردش است؛ اما اینطور نیست. علیرغم این که روند منحنیها شدیدا نزدیک به 0 است، اما انتظار داریم جایزه استخراج تا سال 2140 به 0 برسد.
-
چرا هاوینگ اتفاق میافتد؟
هاوینگ یکی از نقاط اصلی فروش بیت کوین است، اما ساتوشی ناکاموتو هرگز دلیل خود را برای محدود کردن عرضه در بیست و یک میلیون واحد به طور کامل توضیح نداد. برخی میگویند که علت 21 میلیون واحد بیت کوین این است که در ابتدا جایزه استخراج 50 واحد بیت کوین بوده است و هاوینگ هم هر 210,000 بلاک اتفاق می افتد و در آخرین هاوینگ، هیچ بیت کوینی باقی نخواهد ماند.
وجود عرضه محدود به این معنی است که ارز در درازمدت مستعد کاهش ارزش نیست. این ویژگی دقیقا برعکس پول فیات است که با ورود واحدهای جدید به عرضه کل، قدرت خرید خود را به مرور زمان از دست میدهد. (چاپ پول باعث کاهش قدرت خرید میشود)
منطقی است که محدودیتهایی در مورد سرعت استخراج کوین توسط ماینرها وجود داشته باشد. به هر حال، 50٪ بیت کوینها در بلاک 210,000 (یعنی تا سال 2012) استخراج شد. اگر مقدار جایزه ثابت میماند، تا سال 2016 تمام واحدهای بیت کوین استخراج میشدند.
با مکانیسم هاوینگ، روند استخراج برای بیش از 100 سال وجود خواهد داشت. با این مکانیسم، کاربران زیادی جذب استخراج بیت کوین میشوند و ارزش این بازار نیز بالاتر میرود.
-
هاوینگ بیت کوین چه تاثیری دارد؟
هاوینگ، بیشترین تاثیر را روی ماینرها میگذارد که البته منطقی است، چون جایزه استخراج هر بلاک بخش قابل توجهی از درآمد آنها را تشکیل میدهد. با هر هاوینگ، ماینرها دقیقا نصف چیزی که قبلا دریافت میکردند، دریافت میکنند. پاداش ماینرها، شامل کارمزد تایید تراکنشها نیز میباشد، اما تا به امروز، کارمزد تراکنشها تنها یک قسمت کوچک از پاداش بلاک را تشکیل داده است.
بنابراین، هاوینگ برای بسیاری از ماینرها، فرآیند استخراج را بی صرفه میکند. اما این که تاثیر این رویداد بر روی صنعت ماین در دراز مدت چه خواهد بود، نامعلوم است. کاهش پاداش استخراج هر بلاک ممکن است منجر به تمرکز بیشتر روی استخرهای ماینینگ شود، یا حتی شاید شیوههای استخراج کارآمدتری توسط توسعهدهندگان پدید آید.
اگر بیت کوین همچنان بر الگوریتم اثبات کار تکیه کند، باید کارمزد ماینرها را افزایش دهد تا فرآیند استخراج سودآور باشد. این سناریو کاملاً ممکن است، زیرا بلاکها میتوانند تعداد زیادی تراکنش را در خود ذخیره کنند. اگر تراکنشهای معلق زیادی وجود داشته باشد، ابتدا آنهایی که کارمزد بالاتری دارند تایید میشوند.
از لحاظ تاریخی، افزایش شدید قیمت بیت کوین به خاطر هاوینگ بوده است. البته، دادههای زیادی در دسترس نیست، زیرا تاکنون فقط شاهد دو مورد بودهایم. بسیاری صعود قیمت بیتکوین را به کمیاب بودن آن نسبت میدهند که با هاوینگ اتفاق میافتد.
عدهای دیگر نیز با این منطق مخالف هستند و استدلال میکنند که بازار با وجود هاوینگ، آن مقدار که باید رشد نکرده است. مخالفان معتقدند که این رویداد آنقدرها که انتظار میرود در صعود قیمت بیتکوین تاثیر ندارد؛ چرا که ماینرها بیش از یک دهه است که میدانند پاداش استخراج در ماه می 2020 کاهش مییابد. نکته دیگری که اغلب به آن اشاره میشود این است که صنعت استخراج در طول دو هاوینگ اول، زیاد رشد نکرده بود. اما امروزه، پیشرفت چشمگیری کرده است و ابزارهای پیچیده نیز طراحی شده و همچنین سرمایهگذاران کلانی نیز دست به کار شدهاند.
بیت کوین را در کجا ذخیره میکنند
سرمایهگذاران BTC معمولا دارایی خود را به روشهای مختلفی ذخیره و نگهداری میکنند. نگهداری در اکسچنج و کیف پول ارز دیجیتال از رایجترین روشها میباشد.
-
ذخیره بیت کوین در کیف پول بیت کوین
کیف پول گرم، نرمافزاری است که به اینترنت متصل میشود. قطعا نمیتوان گفت که بهترین کیف پول بیت کوین همین گزینه است اما به طور کلی، کیف پول گرم به شکل یک برنامه موبایل یا دسکتاپ است که به شما امکان میدهد به راحتی ارز دیجیتال ارسال و دریافت کنید. یک مثال آسان برای استفاده از کیف پول موبایل با تعداد زیادی کوین پشتیبانی شده، تراست والت (Trust Wallet) است. از آن جایی که این کیفپولها آنلاین هستند، معمولاً برای پرداخت راحتتر هستند، اما در مقابل حمله نیز آسیبپذیرتر هستند.
کیف پولهای ارز دیجیتال، بهترین گزینه برای نگهداری بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال هستند این والتهای ارز دیجیتال در دو نوع کیف پولهای گرم (hot) و کیف پولهای سرد (cold) میباشند که سرمایهگذاران می توانند دارایی خود را در آنها ذخیره کنند. در کیف پولهای گرم انجام تراکنشها بدون اتصال به اینترنت امکان پذیر نیست اما در کیف پولهای سرد حتی در صورت قطع شدن اینترنت، تمام فرایندهای شما ادامه خواهد داشت و روند ذخیرهسازی ناتمام نمیماند. در حال حاضر در جهان کیف پولهای گرم و سرد زیادی وجود دارند که از آنها برای ذخیرهسازی ارز دیجیتال بیت کوین استفاده میشود. پرکاربردترین کیف پولها به صورت زیر میباشد.
کیف پولهای گرم (Hot wallets)
کیف پول گرم، نرمافزاری است که به اینترنت متصل میشود. به طور کلی، به شکل یک برنامه موبایل یا دسکتاپ است که به شما امکان میدهد به راحتی ارز دیجیتال ارسال و دریافت کنید. یک مثال آسان برای استفاده از کیف پول موبایل با تعداد زیادی کوین پشتیبانی شده، تراست والت (Trust Wallet) است. از آن جایی که این کیفپولها آنلاین هستند، معمولاً برای پرداخت راحتتر هستند، اما در مقابل حمله نیز آسیبپذیرتر هستند.
کیف پول گرم: Exodus ،BitcoinCore ،Electrum ،Armory ،BitGo ،Coin.Space و Green Adress
کیف پول سرد (Cold wallets)
کیف پولهای رمزنگاری که در معرض اتصال به اینترنت نیستند، کیف پول سرد هستند. این کیف پولها کمتر مستعد حمله هستند، زیرا راهی برای حمله به آنها بصورت آنلاین وجود ندارد، اما کاربران با آنها تجربه زیاد خوشایندی ندارند. کیف پولهای سخت افزاری یا کاغذی، در دستهبندی کیف پولهای سرد قرار دارند.
کیف پول سرد: Ledger Nano S ،Trezor ،KeepKey ،Digital Bitbox ،Blockchain.com و Bitaddress.org
از آنجایی که هیچ بانکی پشتوانه بیت کوین نیست، شما مسئول حفظ امنیت کوینهای خود هستید. برخی ترجیح میدهند آنها را در صرافیها ذخیره کنند، در حالی که برخی دیگر آن را درون انواع کیف پولها نگهداری میکنند. اگر از کیف پول استفاده میکنید، بسیار مهم است که عبارت بازیابی (Seed Phrase) خود را یادداشت کنید تا بتوانید بیت کوین خود را بازیابی کنید.
-
ذخیره بیت کوین در صرافیها
نگهداری حجم زیادی از داراییهای دیجیتال در صرافیهای ارز دیجیتال به دلیل وجود مشکلات امنیتی مانند حملات هکرها زیاد توصیه نمیشود. این یک راه حل حضانتی (کاستودیال – Custodial) است که در آن خود کاربر کوینها را نگهداری نمیکند؛ بلکه به شخص ثالثی اعتماد میکند تا این کار را انجام دهد. بنابراین کاربران برای انجام تراکنش، میبایست به پلتفرم شخص ثالث وارد شوند. صرافیهایی مانند بایننس (Binance) اغلب از این مدل استفاده میکنند، زیرا مدل بسیار کارآمدی برای انجام معاملات میباشد.
آیا بیت کوین قانونی است؟
بیت کوین در اکثر کشورها کاملا قانونی است اگرچه استثنا هم وجود دارد. حتماً قبل از سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال، قوانین حوزه قضایی مربوط به ایران را مطالعه کنید.
در کشورهایی که قانونی است، نهادهای دولتی رویکردهای متفاوتی را در مورد مالیات و رعایت آن اتخاذ میکنند. به طور کلی، چشمانداز نظارتی هنوز توسعه زیادی نیافته است و احتمال میرود در سالهای آینده به طور قابل توجهی تغییر نماید.
با بیت کوین چه چیزی میتوان خرید؟
چیزهای زیادی وجود دارد که میتوانید با بیت کوین بخرید. در حال حاضر یافتن فروشگاههایی که بیت کوین را بپذیرند، کمی دشوار است (اگرچه غیرممکن نیست). با این حال، همچنان میتوانید وبسایتهایی را بیابید که بیت کوین را میپذیرند یا به شما اجازه میدهند برای سایر خدمات با آن کارت هدیه بخرید.
در ادامه برخی از مواردی که میتوانید با بیت کوین بخرید آورده شده است:
- بلیط هواپیما
- اتاق هتل
- املاک
- غذا و نوشیدنی
- لباس
- کارت هدیه
- اشتراکهای آنلاین
شما می توانید بیت کوین های خود را در جاهای جالبی خرج کنید! بیایید با هم به چند مورد از آنها بپردازیم.
- وبسایت TravelbyBit
هنگام سفر به دور دنیا در هزینههای سنگین کارت اعتباری خود صرفه جویی کنید! از طریق TravelbyBit میتوانید پروازها و هتلها را با بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال رزرو کنید.
- وبسایت Spendabit
وبسایت Spendabit یک موتور جستجو برای محصولاتی است که میتوانید با بیت کوین خریداری کنید. فقط کافیست محصولی را که میخواهید بخرید، جستجو کنید و لیستی از فروشندگانی که میتوانید با بیت کوین از آنها خرید کنید را ببینید.
- وبسایت Coinmap
همه فروشگاههایی که ارز دیجیتال قبول میکنند و دستگاههای خودپرداز در اطراف منطقه خود را جستجو کنید. همچنین اگر مشتاقانه میخواهید با بیت کوینهای خود خریدی انجام دهید، میتوانید با این وبسایت بهترین مکان را برای این کار را پیدا کنید.
- وبسایت Bitrefill
با این وبسایت میتوانید برای صدها سرویس کارت هدیه بخرید و گوشی خود را با بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال شارژ کنید. انجام این کار بسیار آسان است و همچنین میتوانید از شبکه لایتنینگ برای پرداخت استفاده کنید.
آیا می توانم با بیت کوین درآمد کسب کنم؟
شما علاوه بر این که میتوانید با بیت کوین کسب درآمد کنید، امکان ضرر و از دست دادن پول خود را نیز خواهید داشت. به طور معمول، سرمایه گذاران بلندمدت، بیت کوین را میخرند و نگه میدارند چون معتقدند در آینده قیمت آن افزایش خواهد یافت. برخی دیگر ترجیح میدهند بیت کوین را به طور فعال با سایر ارزهای دیجیتال معامله کنند تا سودهای کوتاهمدت تا میانمدت به دست آورند. هر دوی این استراتژیها پرخطر هستند، اما اغلب درمقایسه با رویکردهای کمریسک، سودآورتر هستند.
برخی از سرمایهگذاران، استراتژیهای ترکیبی را اتخاذ میکنند. آنها بیت کوینها را به عنوان یک سرمایهگذاری بلندمدت نگه میدارند و همزمان مقداری (در یک سبد جداگانه) را در کوتاهمدت خرید و فروش میکنند. روش صحیح یا نادرستی برای تخصیص داراییها در پرتفوی شما وجود ندارد، هر سرمایهگذار، اهداف و میزان تحمل ریسک متفاوتی دارد.
مطالب مرتبط: درآمد بیت کوین چیست؟ راههای پولسازی از ارز دیجیتال بیت کوین |
آینده بیت کوین چگونه پیش بینی میشود؟
همان گونه که میدانید BTC برای حذف شرکتها و بانکهای مالی ایجاد شده است و هدف آن نقل و انتقالات مالی بین کاربران مختلف جهان بدون واسطه میباشد. اما با این وجود تراکنشهای این پلتفرم در مقایسه با تراکنشهای بانکی و پرداختهای روزانه بسیار کند است و برای تایید هر تراکنش آن حدود 10 دقیقه زمان لازم است.
توسعهدهندگان BTC برای حل این مشکل لایه لایتنینگ را ارائه کردند با استفاده از این ارز دیجیتال امکان انجام تراکنشهای آنی در واحد زمان وجود دارد. توسعه دهندگان شبکه بیت کوین همواره تلاش میکنند مشکلات Bitcoin را در آینده به طور کامل حل کنند.
هم اکنون از اختراع بیت کوین 12 سال میگذرد اما با این وجود برخی از کشورها بیت کوین را به رسمیت نمیشناسند و در قانونگذاری آن مشکلاتی وجود دارد. اما توسعه دهندگان این پلتفرم امیدوار هستند در آینده با بالا رفتن اطلاعات افراد در مورد Bitcoin و فواید آن بتوانند درصد بالایی از مبادلات ارزی و تراکنشهای مالی بین کشورهای مختلف را انجام دهند. تا امنیت مبادلات ارزی آنها بالا برود.
سوالات متداول
- بیت کوین چگونه اختراع شد؟
شخصی به نام ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) برای حل مشکلات نظام مالی رایج ایده جدیدی را ارائه کرد. او در سال 2008 در اقدامی بیهمتا دامنه اینترنتی به نشانی bitcoin.org را ثبت کرد. هدف از ایجاد این ارز دیجیتال، سرعت بخشیدن به تراکنشهای مالی و ارزی بین کشورهای مختلف است.
- آیا بیت کوین اولین پول نقد دیجیتالی بود؟
بیت کوین اولین ایده برای پول نقد دیجیتالی نبود، اما مطمئناً موفقترین آنها است. طرحهای مثل دیجی کش (DigiCash)،بی-مانی (B-money) و بیت گلد (Bit Gold) قبلی راه را برای اختراع ساتوشی هموار کردند.
- بیت کوین چگونه کار میکند؟
وقتی آلیس برای باب پول میفرستد، این انتقال طوری که انتظار دارید، انجام نمیشود. در واقع مثل این است که آلیس روی یک برگه کاغذ (که همه میتوانند آن را ببینند) نوشته است که من به باب 1000 تومان (بیت کوین) دادم. وقتی که آلیس میخواهد همان مبلغ را برای کارول بفرستد، او نیز میتواند ببیند که قبلا چه تراکنشی صورت گرفته است
این برگه کاغذ در مثال ما، نوع خاصی از پایگاه داده به نام بلاکچین است. همه شرکتکنندگان (ماینرها و کل کاربران) شبکه یک کپی مشابه از آن را در دستگاههای خود ذخیره میکنند. شرکتکنندگان برای همگام سازی اطلاعات جدید با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند.
هنگامی که یک کاربر تراکنشی را انجام میدهد، آن را مستقیماً به شبکه همتا به همتا ارسال میکند، چرا که بانک یا موسسه مرکزی برای پردازش تراکنشها وجود ندارد. به منظور افزودن اطلاعات جدید، بلاکچین بیت کوین از مکانیزم خاصی به نام استخراج استفاده میکند. از طریق این فرآیند است که بلاکهای جدید تراکنشها در بلاکچین ثبت میشوند.
- آیا ساتوشی فناوری بلاکچین را اختراع کرد؟
بیت کوین در واقع نتیجه ترکیب چند فناوری است که قبلا هم وجود داشت. مفهوم زنجیرهای از بلاکها با بیت کوین متولد نشد. استفاده از ساختارهای داده غیرقابل تغییر مانند این را نیز میتوان در اوایل دهه 90 هم مشاهده کرد، زمانی که استوارت هابر (Stuart Haber) و دبلیو اسکات استورنتا (W. Scott Stornetta) سیستمی را برای زدن مهر زمانی (timestamp) به اسناد ابداع کردند. این سیستم درست مانند بلاکچینهای امروزی، برای ایمنسازی دادهها و جلوگیری از دستکاری آنها بر تکنیکهای رمزنگاری تکیه میکرد.
- چه چیزی به بیت کوین ارزش میدهد؟
وین غیرمتمرکز، مقاوم در برابر سانسور، امن و بدون مرز است.
این قابلیتها باعث شده تا بتوان از بیت کوین استفادههایی مانند انجام حوالههای بینالمللی و پرداختهایی که افراد نمی خواهند هویت خود را فاش کنند، نمود. کارتهای بانکی برخلاف بیت کوین هویت افراد را بصورت محرمانه نگهداری نمیکند.
بسیاری از افراد بیتکوینهای خود را خرج نمیکنند، در عوض آنها را در طولانی مدت نگه میدارند (اصطلاحا هولد یا هادل میکنند). بیت کوین به دلیل عرضه محدود کوینهای در دسترس، طلای دیجیتال نامیده میشود. برخی از سرمایهگذاران، بیت کوین را بعنوان یک ذخیره ارزش میبینند. از آنجایی که کمیاب بوده و تولید آن دشوار است، به فلزات گرانبهایی مانند طلا یا نقره تشبیه شده است.
دارندگان بیت کوین بر این باورند که ویژگیهای فوق، علاوه بر در دسترس بودن در اقصی نقاط جهان و نقدینگی بالا، بیت کوین را به ابزاری ایدهآل برای ذخیره ثروت (دارایی) برای بازههای طولانی تبدیل کرده است. دارندگان بیت کوین همچنین معتقدند که ارزش بیت کوین در طول زمان افزایش خواهد یافت.
- آیا بیتکوین امنیت کافی برای انجام تراکنشهای مالی دارد؟
همانطور که گفته شد پروتکل Bitcoin و بلاکچین آن از امنیت بالایی برخوردار است و امکان هک کردن آنها بسیار پایین است. اما با این وجود سرویسهای وابسته به آن از امنیت خوبی بهرهمند نیستند و همواره شاهد هک شدن صرافیها و کیفپولهای دیجیتالی هستیم. به همین دلیل نیاز است در انتخاب نوع سرویسهای وابسته دقت و توجه کنید.
- استفاده از بیتکوین چه مضراتی دارد؟
سوءاستفاده از بیتکوین به عنوان ابزاری برای کلاهبرداری
فعالیت بازارهای سیاه
عدم ثبات قیمت بیتکوین
عدم برگشت پذیری تراکنشهای تایید شده BTC
احتمال سقوط جایگاه بیتکوین در آینده
باجگیری با استفاده از بیتکوین
سرعت پایین تراکنشها
- هاوینگ بیت کوین چیست؟
هاوینگ بیت کوین (Halving) رویدادی است که در آن پاداش استخراج بلاک کاهش پیدا میکند. هنگامی که هاوینگ رخ میدهد، پاداشی که به ماینرها برای اعتبارسنجی بلاکهای جدید داده میشود، دقیقا نصف میشود (یعنی در گذشته هر چقدر که پاداش دریافت میکردند، اکنون فقط 50% آن را دریافت میکنند). با این حال، هیچ تاثیری بر کارمزد معاملات وجود نخواهد داشت.
- آیا بیت کوین قانونی است؟
بیت کوین در اکثر کشورها کاملا قانونی است اگرچه استثنا هم وجود دارد. حتماً قبل از سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال، قوانین حوزه قضایی مربوط به ایران را مطالعه کنید.
در کشورهایی که قانونی است، نهادهای دولتی رویکردهای متفاوتی را در مورد مالیات و رعایت آن اتخاذ میکنند. به طور کلی، چشمانداز نظارتی هنوز توسعه زیادی نیافته است و احتمال میرود در سالهای آینده به طور قابل توجهی تغییر نماید.
- آیا می توانم با بیت کوین درآمد کسب کنم؟
شما علاوه بر این که میتوانید با بیت کوین کسب درآمد کنید، امکان ضرر و از دست دادن پول خود را نیز خواهید داشت. به طور معمول، سرمایه گذاران بلندمدت، بیت کوین را میخرند و نگه میدارند چون معتقدند در آینده قیمت آن افزایش خواهد یافت. برخی دیگر ترجیح میدهند بیت کوین را به طور فعال با سایر ارزهای دیجیتال معامله کنند تا سودهای کوتاهمدت تا میانمدت به دست آورند. هر دوی این استراتژیها پرخطر هستند، اما اغلب درمقایسه با رویکردهای کمریسک، سودآورتر هستند.
ترجمه و جمعآوری: تیم خرید و فروش بیت کوین صرافی ارز دیجیتال همتا پی
خرید و فروش بیت کوین در صرافی شما امکان پذیر هست؟
محدودیت خرید و فروش دارید ؟
چگونه در ایران بیت کوین بخریم ؟
سلام دوست عزیز
برای خرید بیت کوین در ایران، ابتدا در سایت همتاپی ثبت نام و احراز هویت نمایید. پس از تایید هویت میتوانید با کارت بانکی و ریال برای خرید بیت کوین اقدام نمایید. لازم به ذکر است در تالار معاملات صرافی ارز دیجیتال همتاپی امکان خرید بیت کوین با تتر و در قیمت مورد نظر (لیمیت) نیز وجود دارد