تاریخ | قیمت باز شدن | قیمت بسته شدن | بالاترین | پایینترین | حجم |
---|
مطمئناً مخاطبی که علاقه دارد در مورد تاریخچه اتریوم مطالعه کند با چیستی این ارز دیجیتال آشنایی دارد و ارزش و جایگاهی که در حال حاضر در بازار ارزهای دیجیتال دارد را درک میکند. شاید حتی آن را خرید و فروش هم کرده باشد. تاریخچه اتریوم را از دو زاویه میتوان مورد بحث و بررسی قرارداد؛ اول از جنبه روندهایی که در مسیر چندین ساله رشد شبکه اتریوم طی شده و دوم تاریخچه قیمت اتریوم که مانند هر ارز دیجیتال دیگری پر از فراز و نشیبهایی بوده و برای هر کسی که در بازار کریپتو فعالیت میکند بسیار پراهمیت است.
دقیقاً به دلیل اهمیتی که در بالا گفته شد، موضوع این مطلب را به بررسی اجمالی تاریخچه اتریوم – چه از منظر توسعه شبکه و چه قیمت اتریوم – اختصاص دادهایم. با ما و این داستان تاریخی از یک ارز دیجیتال موفق همراه باشید.
قبل از پرداختن به موضوع تاریخچه اتریوم شاید بد نباشد مختصری در مورد این ارز دیجیتال ارزشمند و محبوب صحبت کنیم. eth نیز مانند دیگر ارزهای دیجیتال، یک ابزار ابتکاری برای نقل و انتقالات دیجیتال و غیرمتمرکز پول است. این راز دیجیتال یک پلتفرم غیرمتمرکز (decentralized)، متن باز (open source) و مبتنی بر بلاکچین (blockchain) است که کاربران میتوانند برنامههای غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند خود را روی آن پیاده کنند.
در حال حاضر اتریوم دومین ارز دیجیتال بزرگ از نظر ارزش بازار بعد از بیتکوین است و چیزی در حدود 18 درصد از سهم کل بازار ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص داده است. ارز دیجیتالی که ایده اصلی آن در سال 2013 میلادی، یعنی حدود چهار-پنج سال بعد از بیتکوین مطرح شد. اما با این حال توانست طی همین مدت به ارزشمندترین ارز دیجیتال جهان بعد از بیتکوین تبدیل شود.
برای آشنایی بیشتر با ماهیت این ارز دیجیتال، چیستی آن و نحوه معاملاتش میتوانید به مطلب «اتریوم (ethereum) چیست؟ از مفاهیم پایه تا معامله اتریوم» مراجعه کنید.
برخلاف بیتکوین که هنوز هم توسعه دهنده – یا تیم توسعهدهندهاش – که با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو (satoshi nakamoto) میشناسیم در هالهای از ابهام است، تاریخچه اتریوم بسیار روشن و ساده است.
ویتالیک بوترین (vitalik buterin) و چند تن دیگر، بنیانگذاران این شبکه عظیم بودند اما روندی که در مسیر توسعه این شبکه و ارز دیجیتال طی شده خود داستانی است که شنیدنش خالی از لطف نیست. از ایده اولیه راهاندازی اتریوم تا امروز را در ادامه دنبال میکنیم.
اختراع اتریوم در واقع الهامی از ارز دیجیتال بیتکوین است. در حقیقت این ساتوشی ناکاموتو بود که برای اولین بار در اکتبر سال 2008 میلادی با ارائه وایتپیپر بیتکوین، فناوری غیرمتمرکز بلاکچین را پایهریزی کرد. بااینحال آنچه که ناکاموتو با بیتکوین خود به کاربران عرضه کرده بود تنها یک تراکنش نقدی الکترونیکی همتابههمتا (peer to peer) بود و ایده اتریوم دقیقاً از همین محدودیت نشأت گرفت.
ویتالیک بوترین، بنیانگذار اتریوم، سعی داشت برای توسعه و بهبود شبکه بیتکوین و استفاده از آن برای اجرای انواع اپلیکیشنها یکسری تغییرات در شبکه معرفی شده توسط ناکاموتو را اعمال کند.
بوترین میخواست با افزودن یک زبان برنامهنویسی پیشرفتهتر به بلاکچین بیتکوین امکان پردازش قراردادهای هوشمند را در آن ممکن کند، اما ایده او که یک برنامهنویس جوان بود از سوی جامعه بیتکوین رد شد. به همین دلیل بوترین تصمیم گرفت ایدههای خود را در قالب یک بلاکچین جدید عرضه کند و نام آن را هم گذاشت «کامپیوتر جهانی».
آغاز تاریخچه اتریوم به نوامبر سال 2013 میلادی برمیگردد. زمانی که بوترین طی یک پست وبلاگی ایده اتریوم را تحت عنوان «نهایت قرارداد هوشمند و پلتفرم اپلیکیشن غیرمتمرکز» مطرح کرد. بوترین در این پست وبلاگی از یک بلاکچین با قدرت مطلق صحبت کرده بود که به گفته خودش یک کامپیوتر با زمان و منابع کافی بود و میتوانست هر اپلیکیشنی را اجرا کند.
پس از طرح ایده اصلی توسط بوترین مغزهای دیگر هم تلنگر خوردند و به کار افتادند تا در ظرفیتهای مختلف به اجرای پروژه خارقالعاده بوترین کمک کنند. در واقع امروز این فقط ویتالیک بوترین نیست که به عنوان بنیانگذار اتریوم شناخته میشود و در تاریخچه اتریوم نام افراد زیر به عنوان همبنیانگذار به چشم میخورد:
شاید تاریخچه اتریوم را اگر بخواهیم رسمیتر بیان کنیم به سال 2014 میلادی برگردد. در ژانویه 2014 میلادی بود که بوترین به همراه میهای آلیسی، آنتونی دیلوریو و چارلز هاسکینسون اتریوم را رسماً راهاندازی کرده و پروژه اتریوم را نیز در یک کنفرانس بیتکوین در میامی فلوریدا در معرض دید عموم قرار دادند.
ایدهای که توانست توجه افراد زیادی را به خود جلب کند. حتی پیوستن گوین وود به مجموعه همبنیانگذاران اتریوم نیز از همانجا آغاز شد. کسی که بعدها در 1 آوریل 2014 یلو پیپر (yellow paper) را منتشر کرد که شامل یکسری توضیحات و تعاریف فنی پیرامون پروژه بود.
در ژوئن 2014 میلادی بود که بنیاد اتریوم (ethereum foundation) در شهر برن سوئیس راهاندازی شد. یک سازمان غیرانتفاعی که توسط بوترین و گوین وود راهاندازی شد، با این هدف که زیر سایه این نقطه حاکمیت مشترک پتانسیلهای اتریوم را به حداکثر برسانند و به توسعه اکوسیستم نوپای اتریوم کمک کنند.
در اواخر سال 2014 میلادی اتریوم توانست با برگزاری نخستین سرمایهگذاری جمعی خود – عرضه اولیه سکه – میلیونها دلار سرمایه جذب کند. سرمایهای بالغ بر 18 میلیون دلار از ماه ژوئن الی سپتامبر 2014 که بوترین و دوستانش همه آن را به بیتکوین تبدیل کرده و در خزانه اتریوم ذخیره کردند.
با وجود اینکه توکنهای بومی به فروش رفته طی عرضه اولیه سکه، که میلیونها دلار بودند، در همان سال 2014 میلادی نیز قابل خرید و فروش بودند. اما بلاکچین اتریوم تا 30 جولای 2015 فعال نشد. در واقع با وجود اینکه خریداران توکنهای بومی اتریوم را داشتند اما برای نقل و انتقال یا استفاده از آن باید تا راهاندازی کامل بلاکچین منتظر میماندند.
یکی از مهمترین رخدادهای تاریخچه ارز دیجیتال اتریوم در همان سال نخست پس از راهاندازی ساماندهی رویداد دِوکن زیرو (devcon-0) بود که شاید بتوان آن را مهمترین فعالیت بنیاد اتریوم در سال اول دانست. رویدادی که بسیار هم موفقیتآمیز بود و باعث شد پس از آن تحت عنوان رویداد سالانه دِوکونز (devcons) بهصورت منظم برگزار شود.
همانطور که اشاره شد با وجود اینکه افراد شرکتکننده در عرضه اولیه توکن اتریوم اقدام به خرید اتریوم کرده بودند – در ازای آن بیتکوین پرداخت کرده بودند – اما استفاده از این توکنها و نقل و انتقال آنها تا سال 2015 و راهاندازی بلاکچین اتریوم عملاً ممکن نبود.
به همین دلیل است که تولد بلاکچین اتریوم در جولای 2015 میلادی نقطه عطفی در تاریخچه ارز دیجیتال اتریوم قلمداد میشود که آن را جانی تازه بخشید؛ با اینحال توسعه اتریوم چند سالی طول کشید.
پس از اینکه در ماه می 2015 میلادی اتریوم برای نخستین بار با یک شبکه آزمایشی تحت عنوان المپیک (olympic) راهاندازی شد، بسیاری از توسعه دهندگان فرصت آشنایی با آن را پیدا کردند. پس از آن با یک هاردفورک در 30 جولای 2015 میلادی اولین نسخه رسمی شبکه اتریوم (ethereum 1.0) تحت عنوان فرانتیر (frontier) منتشر شد. شبکه ایجاد شده میزبان دو عملکرد عمده بود:
راهاندازی اولیه این نسخه به کاربران این فرصت را میداد تا با راهاندازی دستگاههای ماینینگ خود و استفاده از الگوریتم گواه اثبات کار (proof of work) به استخراج اتر بپردازند، آن را مبادله کنند و قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز خود (dapps) را در اتریوم پیاده کنند.
بعد از فاز اول توسعه اتریوم یک فورک کوچک دیگر نیز روی آن انجام گرفت که فرانتیر تاونینگ (frontier thawing) نام داشت و طی آن هزینه گس فی (gas fee) اتریوم به 5000 به ازای هر تراکنش محدود میشد. دلیل این فورک نیز این بود که توسعه دهندگان اطمینان حاصل کنند هزینه گس فی اتریوم برای تراکنشها خیلی زیاد نخواهد بود.
فاز دوم شبکه اتریوم با نام هوماستد (homestead) در مارس 2016 میلادی روی بلوک 1،150،000 پیاده شد. با وجود اینکه فرانتیر نسخه فعالتر اتریوم بود، اما هوماستد را نیز میشد نسخه ایمنتر اتریوم در نظر گرفت که ارتقای شبکه اتریوم در آینده را امکانپذیر کرده و باعث شد اتریوم بتواند یکسری تغییرات مهم در پروتکل خود اعمال کند.
درست در همین زمانها بود که هک بزرگ دائو (the dao) اتفاق افتاد و داراییهای کاربران به سرقت رفت. با هک دائو (به معنی سازمان مستقل غیرمتمرکز) بیش از 3.6 میلیون اتر به ارزش تقریبی 50 میلیون دلار به سرقت رفت.
دائو سازمانی غیرمتمرکز بر بستر اتریوم بود که به اعضای خود این امکان را میداد تا در قبال خرید حق رای در تصمیمگیریهای شبکه اتریوم دخیل باشند. کاربران میتوانستند با ارسال مقدار دلخواهی اتر به قرارداد هوشمند دائو بپیوندند و بخشی از شبکه اتریوم باشند.
نکته مهم درخصوص هک دائو آن بود که هکر صرفاً با استفاده از یک باگ که مربوط به اپلیکیشنی بود که بر روی اتریوم ساخته شده بود قادر به انجام سرقتی در این وسعت شده بود و ناشی از باگ خود شبکه اتریوم نبود. کد نوشته شده برای قرارداد هوشمند دائو چند نقص بزرگ داشت و باعث این فاجعه شده بود اما هک دائو بحثهای زیادی را پیرامون امنیت اتریوم بر سر زبانها انداخت.
اتفاق هک دائو یک نقطه عطف دیگر در تاریخچه اتریوم بود که منجر به تصمیمی بحثبرانگیز مبنی بر اعمال یک هارد فورک بزرگ در شبکه اتریوم شد که در نهایت نیز موفق بوده و منجر به بازگرداندن وجوه به سرقت رفته شد. اجرای این فورک جدید با دریافت 85 درصد آرا در دستور کار قرار گرفت و آن بخش از جامعه اتریوم هم که راضی به پذیرش این فورک نشدند شعبه دیگری تحت عنوان اتریوم کلاسیک (ethereum classic) ایجاد کردند که هنوز هم فعال است.
در حقیقت پس از جریان هک دائو شبکه اتریوم دو شاخه شد:
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این دو فورک و مقایسه آنها میتوانید مطلب «تفاوت اتریوم و اتریوم کلاسیک» را مطالعه کنید.
در اکتبر سال 2016 میلادی فورک تنجرین ویسل (tangerine whistle) پیادهسازی شد. این فورک در واکنش به حملات داس صورت گرفت که در سپتامبر و اکتبر روی شبکه اتریوم صورت گرفته بودند.
فورک اسپیریوس دراگون (spurious dragon) نیز که در نوامبر 2016 صورت گرفت دومین اقدام شبکه اتریوم برای مقابله با حملاتی نظیر داس بود که میتوان آن را آخرین اتفاق در تاریخچه اتریوم در سال 2016 میلادی قلمداد کرد.
با ورود به سال 2017 میلادی اتریوم شاهد افزایش مقبولیت و محبوبیت خود در میان کاربران بود. یکی از برنامههای غیرمتمرکز موفقی که روی اتریوم در این سال انجام شد کریپتو کیتیز (cryptokitties) بود که در ماه نوامبر 2017 ایجاد شد. توکنهای کریپتو کیتیز اولین نمونههای توکن بیهمتا، غیر قابل تعویض یا انافتی (nft) بود و استقبال از آن هم به قدری زیاد بود که کاربران شبکه اتریوم را تا حد قابل توجهی افزایش داد. شلوغی شبکه اتریوم در سایه کریپتو کیتیز به قدری شده بود که گاه حتی پیش میآمد کاربری برای تایید تراکنشهای خود مجبور میشد چند روز در انتظار بماند!
در اوایل سال 2017 میلادی استفاده از قراردادهای هوشمند نیز بین کاربران و توسعه دهندگان رواج بیشتری یافت و بسیاری از آنها از اتریوم برای ساخت قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز خود استفاده میکردند. شلوغی شبکه و زمان زیاد انتظار برای تایید تراکنشها از یک سو و اوج گرفتن کلاهبرداریها و سوءاستفادهها نیز از سوی دیگر باعث شد تا شبکه اتریوم بار دیگر در سال 2017 با مشکل مواجه شود.
در آن دوران تراکنشهای شبکه اتریوم به شکل زیر توزیع شده بود:
سهم اپلیکیشنهای مختلف از تراکنشهای شبکه اتریوم | |
صرافیهای غیرمتمرکز (dex) | 61.5 درصد |
برنامههای غیرمتمرکز مالی | 25.6 درصد |
برنامههای پرریسک | 4.1 درصد |
بازیها | 2.5 درصد |
فورک متروپولیس (metropolis) که در فوریه 2019 میلادی تکمیل شد بخش قابل توجهی از سوالات و مشکلات اتریوم در مبحث امنیت، حریم خصوصی و مقیاسپذیری را برطرف کرد. متروپولیس به این دلیل که بسیاری از چالشهای اتریوم در خصوص مقیاسپذیری را حل کرده یکی از نکات روشن تاریخچه اتریوم است که تجربهای به مراتب راحتتر و کارآمدتر را برای کاربران به ارمغان آورد.
این هاردفورک بسیار پیچیده و مهم بود و به همین دلیل نیز در دو مرحله منتشر شد:
بیزانس مرحله اولیه فورک بود که در اکتبر سال 2017 میلادی در بلاک 4،370،000 صورت گرفت و پاداش استخراج بلوک را از 5 اتر به 3 اتر کاهش داد.
بهعلاوه این فورک یک رویکرد رمزنگاری خاص را نیز به اتریوم اضافه کرد که مقیاسپذیری دو لایه را برای آن ممکن میساخت و در عین حال سختی شبکه اتریوم را نیز کاهش داد.
در حالت کلی ارتقاهایی که در دستور کار این فورک قرار داشت 9 مورد بودند که به پروتکلهای بهبود اتریوم (eip) نیز شهرت دارند. اجرای بیزانس باعث شد تا بمب سختی اتریوم به تعویق بیفتد.
مرحله دوم هاردفورک متروپولیس، قسطنطنیه یا کُنستانتینوپول نام داشت که در فوریه سال 2019 میلادی صورت گرفته و هاردفورک متروپولیس را تکمیل کرد. این فورک که ابتدا قرار بود در اواسط سال 2018 میلادی انجام شود اما به تعویق افتاد توانست پاداش استخراج بلوک را از 3 اتر به 2 اتر کاهش دهد، از سختی استخراج بکاهد و سرعت و امنیت شبکه اتریوم را ارتقا دهد.
بااینحال در کنار همه مزیتهایی که این فورک داشت مهمترین نکته در مورد آن آمادهسازی شبکه برای انتقال از الگوریتم گواه اثبات کار (pow) به گواه اثبات سهام (pos) بود. این انتقال باعث میشد مصرف انرژی اعتبارسنجی در شبکه اتریوم به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند و نگرانیهای زیستمحیطی پیرامون استخراج ارزهای دیجیتال نیز تا حدودی در مورد شبکه اتریوم فروکش کند.
پس از قسطنطنیه نوبت به فورک استانبول در دسامبر 2019 میلادی رسید که مقاومت شبکه در قبال حملات داس را به شکل قابل توجهی افزایش داد. همزمان با این فورک بود که همکاری اتریوم و زیکش (zcash) نیز رقم خورد.
در ژانویه 2020 میلادی هاردفورک جدیدی روی شبکه اتریوم صورت گرفت تحت عنوان مویر گلاسیر (muir glacier) که بمب سختی اتریوم را باز هم برای بار چندم به تاخیر انداخت. با تغییر گواه اثبات کار (pow) به گواه اثبات سهام (pos) در شبکه اتریوم کمکم بحث استیکینگ (staking) یا سپردهگذاری بالا گرفت. در نهایت با معرفی قرارداد سپردهگذاری در اکتبر 2020 امکان استیکینگ در بلاکچین اتریوم در اختیار کاربران شبکه قرار گرفت.
در اول دسامبر 2020 نیز بیکن چین (beacon chain) راهاندازی شد و قرارداد سپردهگذاری شبکه اتریوم تاثیر زیادی روی زمان پیدایش آن داشت. ارتقای بیکن چین به فورکهای بیشتری نیاز داشت که همه آنها نیز در صدد انتقال از گواه اثبات کار به گواه اثبات سهام بودند. بر همین اساس فورک اتریوم دو (ethereum 2.0) یا سرنیتی (serenity) اتفاق افتاد. این هاردفورک خود از چندین فورک فرعی تشکیل میشد و به نوعی میتوان آن را یک انقلاب دیگر در تاریخچه اتریوم در نظر گرفت.
بروزرسانی مهمی که در سال 2021 اتفاق افتاد فورد برلین (berlin) بود. فورکی که هزینه گس فی شبکه اتریوم را برای برخی از اقدامات تا حد زیادی بهبود بخشید و پشتیبانی از چندین نوع تراکنش دیگر را نیز به شبکه اتریوم افزود. فورک بعدی لندن (london) نام داشت که در همان سال 2021 میلادی در ماه آگوست اجرا شد و در کارمزدهای شبکه اتریوم اصلاحاتی را اعمال کرد. قبل از این فورک کاربران برای تراکنشهای خود در شبکه کارمزدهایی را پیشنهاد میدادند و ماینرها نیز بر اساس همین پیشنهادات تراکنشها را در اولویت قرار میدادند. با اجرای فورک لندن قرار بر این شد تا هر بلاک دارای کارمزد مشخصی باشد که بر اساس تقاضای شبکه تغییر میکند.
پس از آن شاهد فورک آلتیر (altair) در سال 2021 میلادی بودیم که اولین فروک برای بهبود بیکن چین بود. ارو گلاسیر (arrow glacier) آخرین فورک سال 2021 میلادی روی شبکه اتریوم بود و پس از آن در ژوئن 2022 فورک جدیدی تحت عنوان گری گلسیر (gray glacier) از راه رسید. تمام این فورکها باعث شدند تا بمب سختی شبکه اتریوم باز هم به تعویق بیفتد.
دومین ارتقای بیکن چین در سپتامبر 2022 و با فورک بلاتریکس (bellatrix) صورت گرفت. فورکی که تقریباً میشد آن را آخرین تلاشها برای انتقال از گواه اثبات کار به گواه اثبات سهام در نظر گرفت.
در نهایت در 15 سپتامبر 2022 بهروزرسانی پاریس (paris) یا مرج (the merge) نیز اتفاق افتاد که درست همان اتفاقی بود که مدتها توسعه دهندگان و کاربران شبکه اتریوم از آن صحبت میکردند و در انتظارش بودند. انتقال اتریوم از گواه اثبات کار به گواه اثبات سهام با موفقیت تکمیل شد. در نتیجه این انتقال در حال حاضر دو نوع شبکه اتریوم در دسترس کاربران وجود دارد:
انتقال از گواه اثبات کار به گواه اثبات سهام در اتریوم 2 مزیتهای زیادی برای کاربران و توسعه دهندگان دارد که غیرمتمرکز بودن شبکه – که منجر به عدم حمله به آن میشود – و بالاتر بودن بازگشت سرمایه در سیستمهای اثبات سهام تنها بخشی از آنها است.
طی همین سه ماه 2023 میلادی نیز دو فورک جدید روی اتریوم پیاده شده که هردو مورد نیز در آوریل اجرا شدهاند. فورکهای کاپلا (capella)، و شانگهای (shanghai) که به دلیل همزمان بودنشان تحت عنوان یک فورک مرکب به نام شاپلا (shapella) معرفی میشوند و امکان برداشت اترهای استیکشده را از بیکن چین به لایه اجرایی فراهم میکنند.
پس از اجرای مرج یا انتقال کامل از گواه اثبات کار به گواه اثبات سهام شبکه اصلی اتریوم با بیکن چین ترکیب شده بود و به همین دلیل کاربران نمیتوانستند اتریومهای استیک شده خود را آزاد کنند. بهروزرسانی شانگهای یا شاپلا این مشکل را حل کرد.
تاریخمیلادی | عنوان |
نوامبر 2013 | انتشار وایت پیپر اتریوم (white paper) |
آوریل 2014 | انتشار یلوپیپر اتریوم (yellow paper) |
جولای 2014 | عرضه اولیه اتر (ico) |
اوایل سال 2015 | شبکه تستی عمومی المپیک (olympic) |
جولای 2015 | پیادهسازی فرانتیر (frontier) |
سپتامبر 2015 | فورک فرانتیر تاوینگ (frontier thawing) |
مارس 2016 | فورک هوماستد (homestead) |
جولای 2016 | فورک دائو (dao) |
اکتبر 2016 | فورک تنجرین ویسل (tangerine whistle) |
نوامبر 2016 | فورک اسپوریوس دراگون (spurious dragon) |
اکتبر 2017 | فورک بیزانس (byzantium) |
فوریه 2019 | فورک کنستانتین (constantinople) |
دسامبر 2019 | فورک استانبول (istanbul) |
ژانویه 2020 | فورک مویر گلاسیر (muir glacier) |
اکتبر 2020 | امکان استیکینگ (staking) در اتریوم |
دسامبر 2020 | پیدایش بیکن چین (beacon chain) |
آوریل 2021 | فورک برلین (berlin) |
آگوست 2021 | فورک لندن (london) |
اکتبر 2021 | فورک آلتیر (altair) |
دسامبر 2021 | فورک ارو گلاسیر (arrow glacier) |
ژوئن 2022 | فورک گری گلسیر (gray glacier) |
سپتامبر 2022 | فورک بلاتریکس (bellatrix) |
سپتامبر 2022 | فورک پاریس (paris) یا مرج (the merge) |
آوریل 2023 | فورک کاپلا(capella) |
آوریل 2023 | فورک شانگهای (shanghai) |
با نگاهی به تاریخچه پیدایش اتریوم و فرازونشیبهای قیمت آن به سادگی میتوان دریافت که این شبکه و ارز دیجیتالش اتر چه سفر پرحادثهای را از سال 2013 میلادی تاکنون، یعنی درست 10 سال طی کردهاند.
نمودار قیمت اتریوم از آگوست 2015 الی می 2023، منبع: تریدینگ ویو
نمودار بالا قیمت اتریوم (eth) از آگوست 2015 الی می 2023 را نشان میدهد. نخستین تراکنش تاریخچه اتریوم در تاریخ 7 آگوست 2015 میلادی اتفاق افتاده است. از زمان نخستین تراکنش تا اواسط سال 2017 میلادی قیمت اتریوم تقریباً ثابت و پایین بود تا اینکه در می 2017 توانست قیمت 100 دلار را تجربه کند.
سال 2017 میلادی به لحاظ قیمتی سال پرباری برای اتریوم بود و تا پایان سال توکن بومی این شبکه توانست پیک قیمتی 774.69 دلار را تجربه کند.
با ورود به سال 2018 میلادی اتر توانست مرز 1000 دلار را هم رد کند و در 20 ژانویه 2018 به اوج قیمت خود از زمان راهاندازی دست پیدا کند که 1448.18 دلار بود. بااینحال بلافاصله پس از این صعود روند نزولی را در پیش گرفت و تا 100 دلار سقوط کرد. این بازه قیمتی تا سال 2021 میلادی ادامه داشت تا اینکه در 11 می 2021 اتر توانست بار دیگر پیک قیمتی جدیدی را با 3439.53 دلار به ثبت برساند. اگرچه این صعود نیز شکسته شد و قیمت اتر تا 2183.63 دلار در 18 جولای سقوط کرد، اما بلافاصله توانست در تاریخ 5 نوامبر 2021 قیمت خارقالعاده 4732.92 دلار را لمس کند. بالاترین قیمت اتر در تاریخچه اتریوم که تا به امروز نیز موفق به تکرار آن نشده است. پس از آن اگرچه نوسانات قیمتی اتریوم بالا بوده اما همچنان روند نزولی خود را حفظ کرده است.
در جدول زیر پایینترین و بالاترین قیمت اتریوم طی سالهای 2015 الی 2022 میلادی آورده شده است:
سال (میلادی) | پایینترین قیمت (دلار) | بالاترین قیمت (دلار) |
2015 | 0.43 | 1.39 |
2016 | 0.93 | 21.25 |
2017 | 7.98 | 881.94 |
2018 | 82.83 | 1119.37 |
2019 | 102.93 | 361.40 |
2020 | 95.18 | 533 |
2021 | 718.11 | 4732.92 |
2022 | 993.4 | 3831.54 |
اتریوم دومین ارز دیجیتال برتر تاریخ جهان است که همانطور که در بخشهای بالا نیز به آن اشاره شد، از سال 2014 میلادی پا به عرصه وجود گذاشته است. ویتالیک بوترین با معرفی اتریوم صرفاً یک ارز دیجیتال را به جهان عرضه نکرد، بلکه یک فناوری جدید و یک شبکه متفاوت را پیش روی کاربران ارزهای دیجیتال قرار داد که هنوز نیز جزو بهترینها و قدرتمندترینها است. شبکهای که اصلاحات و فورکهایش از سال 2014 میلادی تاکنون ادامه داشته و بدون شک طی سالهای آتی نیز ادامه خواهد داشت.
نخستین تراکنش تاریخچه اتریوم، در تاریخ 7 آگوست 2015 میلادی اتفاق افتاده است.
اتریوم در تاریخ 5 نوامبر 2021، قیمت خارقالعاده 4732.92 دلار را لمس کرد. بالاترین قیمت اتر در تاریخچه اتریوم که تا به امروز نیز موفق به تکرار آن نشده است.
شما میتوانید با کمک وبسایتهایی نظیر کوینگکو، کوین مارکت کپ یا تریدینگ ویو، به نمودارهای قیمتی اتریوم و دیگر ارزهای دیجیتال از ابتدا تا به امروز دسترسی داشته باشید.