کاردانو یا سولانا؟ کدام رقیب اتریوم سرمایه‌گذاری بهتری است؟

کاردانو یا سولانا | همتاپی

کاردانو یا سولانا؛ انتخاب شما برای یک خرید مناسب در بازار ارزهای دیجیتال کدام خواهد بود؟ باوری که معمولا در مورد بازارهای مالی از جمله بازار رمزارزها وجود دارد این است که بازار دیر یا زود راه خود را به سمت بالا و پیشرفت پیدا خواهد کرد، از همین رو دارایی‌های باارزش مثل همین دو ارز دیجیتال هم دیر یا زود چنین راهی را خواهند پیمود. البته باید بدانید کم نیستند سهام ها و ارزهای دیجیتالی که بعد از مدتی خوش درخشیدن در بازار، به ورطه نیستی افتادند!

اما دغدغه‌ی سرمایه‌گذاران حرفه‌ای این است که چطور می‌توان سود را در مدت‌زمانی معلوم به حداکثر مقدار خود رساند؟ اینجاست که زمان انتخاب فرا می‌رسد. شما هم اگر می‌خواهید سرمایه‌گذاری کارکشته باشید باید مراقب انتخاب‌های خود باشید.

در این مقاله از همتاپی با ارائه تعریفی از کاردانو و سولانا راه را برای تازه‌واردان هموار می‌کنیم و سپس به سراغ بررسی تفاوت‌های این دو ارز دیجیتال با هم می‌رویم. در انتها شما می‌توانید تصمیم بگیرید بر اساس نیازتان، کدام ارز دیجیتال را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کنید. با ما همراه باشید.

فهرست مطالب 

کاردانو چیست؟

کاردانو چیست؟ | همتاپی

کاردانو (cardano) یک بلاکچین نسل سومی است که با هدف بهبود مقیاس‌پذیری و در نتیجه افزایش سرعت و کاهش کارمزد تراکنش‌ها وارد بازار ارزهای دیجیتال شده است.

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های کاردانو با سایر پلتفرم‌های بلاکچین به تحقیقات علمی و روش‌های مبتنی بر شواهد آن برمیگردد. در واقع در کاردانو پیش از ساخت چیزی، روی آن آزمایش می‌شود و پیش از استفاده کارایی آن حتما ثابت می‌شود.

کاردانو از پیشرفته‌ترین فناوری‌ها در فضای بلاکچین خود استفاده می‌کند که از آن جمله می‌توان به پروتکل uroboros و زبان قرارداد هوشمند plutus اشاره کرد. استفاده از چنین فناوری‌هایی سبب کارآمدی و انعطاف‌پذیری بیشتر کاردانو در مقایسه با رقبا می‌شود.

ارز بومی کاردانو ada است که به افتخار اولین برنامه‌نویس کامپیوتر آدا لاولیس در قرن نوزدهم نام‌گذاری شده است.

دارندگان آدا می‌توانند آن را در شبکه کاردانو استیک کنند. بدین معنی که با واگذار کردن آداهای خود به یک استخر، علاوه بر مشارکت در امنیت شبکه که از مکانیزم اثبات سهام استفاده می‌کند پاداش هم دریافت می‌کنند.

مطالب مرتبط: پروژه‌های کاردانو کدام‌ها هستند؟

مزایا و معایب کاردانو

مزایا کاردانو

  • کد آن متن باز (open source) است، در نتیجه هر کسی اجازه مشارکت و همکاری در آن را دارد
  • دارای ساختار دو لایه ایمن (csl- ccl) است که تراکنش‌ها و محاسبات را از هم جدا می‌کند
  • استفاده از مکانیزم اثبات سهام
  • نقدینگی بالا برای سرمایه‌گذاران
  • نرخ تورم پایین (در حال حاضر حدود 7%)

معایب کاردانو

  • مشکلات مربوط به تمرکززدایی به دلیل قدرت اعتبارسنج‌هایی که توکن‌های آدا بیشتری در اختیار دارند
  • قادر به انجام تعداد زیادی تراکنش نیست (در مقایسه با سولانا)

پیش از اینکه به سراغ معرفی سولانا برویم، لازم است تا کمی درباره‌ی کاردانو در فرهنگ عامه صحبت کنیم، چون رفتار مردم و سازمان‌ها در مورد ارزهای دیجیتال می‌تواند تاثیر به سزایی در آینده آن‌ها داشته باشد.

مطالب مرتبط: کاردانو یا شیبا؟ کدام یک بهتر است؟

کاربردهای کاردانو

  • شرکت‌های سامسونگ و veritree به کاردانو پیوستند تا از طریق پروژه‌های بازسازی زمین به تغییرات آب و هوایی رسیدگی کنند
  • شرکت new balance برای اعتبار بخشیدن به طیف ممتاز کفش‌های کتانی تمرینی خود با کاردانو به توافق رسیده‌اند
  • کاردانو از نزدیک با دولت اتیوپی همکاری کرد تا یک سیستم مبتنی بر بلاکچین برای مدارک عمومی دانشجویی ایجاد کند
  • شرکت dish network ارائه‌دهنده تلویزیون و بی‌سیم، بلاکچین کاردانو را در شرکت مخابراتی خود گنجانده است تا خدمات هویت دیجیتال را به مصرف‌کنندگان خود ارائه دهد
  • کاردانو با شرکت ورزش‌های الکترونیکی rival برای انتشار و توزیع توکن‌های غیرقابل تعویض (nft) برای نمایش امتیازات ورزشی آن همکاری کرد
  • جین سیمونز (رهبر گروه موسیقی kiss) در سال 2021 در کاردانو سرمایه‌گذاری کرد
مطالب مرتبط: روش‌های کسب درآمد از کاردانو

سولانا (solana) چیست؟

سولانا چیست |‌ همتاپی

سولانا یک پلتفرم بلاکچینی است که به هر کسی اجازه می‌دهد برنامه‌های web3 بسازد و استفاده کند. بلاکچین سولانا یکی از بهترین بلاکچین‌های نسل سوم است که می‌تواند تراکنش‌ها را ارزان‌تر و در زمان سریع‌تری نسبت به پلتفرم‌های قدیمی‌تر مثل اتریوم تایید کند.

پلتفرم سولانا به دلیل استفاده از مکانیسم poh (proof of history) نسبت به سایر بلاکچین‌ها انرژی کمتری مصرف می‌کند.

اثبات تاریخ (poh) یک مکانیسم اجماع جدید است که در سال 2018 توسط آزمایشگاه سولانا معرفی شد. این مکانیسم برای سفارش تراکنش‌ها و بلاک‌ها در شبکه بلاکچین، به دنباله‌ای از رمزنگاری ایمن و قابل تایید از هش‌ها متکی است. 

سولانا می‌تواند برای کارهای مختلفی مثل امور مالی، هنر، بازی و … به کار برده شود. بسیاری از پروژه‌ها مانند بازار nft، پلتفرم‌های وام‌دهی، dex در این شبکه قرار دارند.

بلاکچین سولانا همچنین امکان همکاری با دیگر پلتفرم‌ها را فراهم کرده است تا بتوانید به راحتی دارایی‌ها و داده‌های خود را در شبکه‌های مختلف جابه جا کنید.

ارز بومی شبکه سولانا با نماد sol در موارد بسیاری کاربرد دارد. علاوه بر معامله sol می‌توانید برای امنیت شبکه سولانا آن را به اشتراک بگذارید.

مزایا و معایب سولانا

 مزایا سولانا

  • توان انجام بیش از 65.000 تراکنش در ثانیه
  • پشتیبانی از همکاری از طریق wormhole bridge
  • هزینه پایین تراکنش
  • اکوسیستم رو به رشد برای پروژه‌ها، شرکا و سرمایه‌گذاران
  • بازدهی بالای انرژی

معایب سولانا

  • tps عملی آن کمتر از حد انتظار است

درباره کاردانو وکاربردهای آن صحبت کردیم، حالا نوبت سولانا است که نقش خود را در فرهنگ عامه بازی کند.

سولانا در فرهنگ عامه

سولانا از زمان معرفی در سال 2020 و با وجود تازه‌وارد بودن در بازار ارزهای دیجیتال، توانسته چندین مشارکت و تاییدیه برجسته به دست آورد، از جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مایکل جردن (اسطوره افسانه ای nba) اولین مجموعه nft خود را در پلتفرم heir مبتنی بر سولانا عرضه کرد
  • در فوریه سال 2022، سولانا audius را که یک پلتفرم موسیقی کاملا غیرمتمرکز بود معرفی کرد
  • در ژانویه سال 2022 بانک آمریکا سولانا را تحسین و پیش بینی کرد که فناوری بلاکچین به ویزای اکوسیستم دارایی دیجیتال تبدیل خواهد شد
  • جیسون درولو (موسیقی دان آمریکایی) نتوانست در برابر جذابیت سولانا مقاومت کند و آن را خریداری کرد

بعد از ارائه‌ی تعاریفی از کاردانو، سولانا، ارزهای هر دو و تاثیرشان در فرهنگ عامه نوبت به بررسی تفاوت‌های موجود میان کاردانو و سولانا می‌رسد. به این ترتیب بهتر می‌توان به پرسش کاردانو بهتر است یا سولانا پاسخ داد.

بررسی تفاوت‌های کاردانو و سولانا

ما تفاوت‌های سولانا و کاردانو را در 10 دسته مختلف بررسی می‌کنیم تا بهتر متوجه شویم که باید کاردانو بخریم یا سولانا. در ادامه بیشتر با این تفاوت‌ها آشنا می‌شوید. اگر فرصت مطالعه همه موارد را ندارید جدول زیر می‌تواند شما را با برخی از تفاوت‌های این دو پلتفرم آشنا کند.

موارد مقایسه کاردانو (ada) سولانا (sol)
ایجاد شدن سال 2015 (راه‌اندازی در سال 2017) سال 2018 (راه‌اندازی در 2020)
توکن بومی ada sol
زمان ایجاد بلاک جدید 20 ثانیه 400 میلی ثانیه
هزینه هر تراکنش حدود 0.17 دلار حدود 0.00025 دلار
تعداد تراکنش بر ثانیه بین 250 تا 1000 65.000
مارکت کپ 10.3 میلیارد دلار (مرداد 1402) 9.3 میلیارد دلار (مرداد 1402)
کل ذخیره توکن 25 میلیارد آدا 550.8 میلیون sol
مکانیسم اجماع اوروبوروس (pos) اثبات تاریخ (poh)
قابلیت همکاری بله بله
زبان برنامه‌نویسی haskell ++rust, c, c

تاریخ و پس زمینه

بلاکچین کاردانو در سال 2015 توسط چارلز هاسکینسون و جرمی وود از موسسان اتریوم ایجاد شد. این پلتفرم که قصد داشت مشکلات مقیاس‌پذیری بیت کوین و اتریوم را حل کند، در سال 2017 توسط سازمان غیرانتفاعی بنیاد کاردانو واقع در سوئیس راه‌اندازی شد. آن‌ها در این سال حدود 64.24 میلیون دلار در یک ico (عرضه اولیه کوین) به دست آورند.

سولانا در سال 2018 توسط آناتولی یاکوونکو و راج گوکال شروع به کار کرد. آن‌ها قصد داشتند بلاکچینی سریع ایجاد کنند که بتواند بسیاری از تراکنش‌ها را به صورت همزمان پیش ببرد. دو سال بعد یعنی در سال 2020 با جمع‌آوری بیش از 315.8 میلیون دلار سولانا راه‌اندازی شد.

نتیجه: کاردانو قدیمی‌تر است و سولانا توانسته مبلغ بیشتری را جمع‌آوری کند.

تکنولوژی و ساختار طراحی

معماری کاردانو از دو لایه تشکیل شده است:

  • لایه تسویه کاردانو (csl)
  • لایه محاسباتی کاردانو (ccl)

csl انتقال توکن آدا و وضعیت دفتر (ledger) را مدیریت می‌کند. از طرفی ccl قراردادهای هوشمند، برنامه‌های غیرمتمرکز و سایر قابلیت‌های پیشرفته را کنترل می‌کند. cclهای مختلف را می‌توان برای برآوردن الزامات مختلف برای مقررات، امنیت یا حریم خصوصی شخصی‌سازی کرد.

معماری سولانا دارای یک لایه است که از تکنیک جدیدی به نام اثبات تاریخ (poh) برای دستیابی به عملکرد و مقیاس‌پذیری بالا استفاده می‌کند. poh به سولانا اجازه می‌دهد تا تراکنش‌ها را به صورت موازی پردازش کند و در میلی ثانیه وضعیت آن‌ها را نهایی کند.

سولانا همچنین برای بهینه‌سازی تراکنش‌ها و اجرای قراردادهای هوشمند از نوآوری‌های دیگری استفاده می‌کند که برخی از آن‌ها را در ادامه شرح می‌دهیم:

  • توربین (turbine)
  • گلف استریم  (gulf stream)
  • سی لول (sealevel)
  • کلود بریک (cloudbreak)

نتیجه: معماری لایه‌ای کاردانو برای ایجاد امنیت بیشتر طراحی شده است، در حالی که تک لایه سولانا برای توسعه آسان dappها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مکانیزم اجماع

بلاکچین کاردانو از ouroboros که یک پروتکل اثبات سهام است استفاده می‌کند، که زمان را به دوره‌ها (epochs) و اسلات‌ها (slots) تقسیم می‌کند. رهبران که stakeholder هستند به طور تصادفی و بر اساس میزان آدا استیک‌شده توسط آن‌ها انتخاب می‌شوند.

همچنین از یک تابع تصادفی قابل تایید vrf برای غیرقابل پیش بینی کردن اسلات رهبران (leaders) و جلوگیری از فورک‌ها و حملات استفاده می‌شود.

poh در سولانا به هر گره اجازه می‌دهد تا توالی و زمان رویداد رویدادها را بدون نیاز به رهبر یا هماهنگ کننده (coordinator) تایید کند. این پروتکل گروهی از اعتباردهنده‌ها به نام quorum را برای رای‌گیری در مورد اعتبار بلاک‌ها انتخاب می‌کند.

به علاوه توربین را فعال می‌کند که پروتکلی برای انتشار و انتقال سریع داده‌ها در سراسر شبکه است.

نتیجه: هر دو مکانیزم اجماع بسیار کارآمد هستند.

عملیات تراکنش

تراکنش در ثانیه (tps) نشان می‌دهد که یک شبکه با چه سرعتی می‌تواند کار کرده و ترافیک را مدیریت کند. این بهترین معیار برای درک قابلیت‌های شبکه‌های بلاکچین است.

سولانا از این منظر بسیار سریع‌تر از کاردانو است که می‌تواند حداکثر 65.000 تراکنش در ثانیه داشته باشد، اما کاردانو می‌تواند بین 250 تا 1000 تراکنش را در یک ثانیه مدیریت کند. با این حال اعداد نظری لزوما در عمل همین مقدار را ندارند.

وقتی می‌گوییم 65000 بدان معنا است که همه‌ی تراکنش‌ها (نهایی و نهایی‌نشده) را در نظر می‌گیریم. معاملاتی که به پایان نرسیده‌اند را می‌توان لغو یا معکوس کرد، از این رو زمان بیشتری خواهد برد. به همین دلیل می‌توان سرعت عملی سولانا را بین 3500 تا 7000 تراکنش در ثانیه دانست.

نتیجه: سولانا سریع‌تر از کاردانو است.

تمرکززدایی

اگر همین چند ماه گذشته این مورد را بررسی می‌کردیم، کاردانو نسبت به سولانا برتری داشت، اما با توجه به آماری که اخیرا منتشر شده ورق بازی به نفع سولانا برگشته است.

در حال حاضر و به گزارش سایت آدا استت، 2943 استخر استیک دارد که نودهای اعتبارسنج را اجرا می‌کنند.

از طرفی با توجه به آمار سایت رسمی سولانا، این بلاکچین در حال حاضر 3400 اعتبارسنج دارد که مسئولیت تامین شبکه را بر عهده دارند.

نتیجه: سولانا در حال حاضر غیرمتمرکزتر از کاردانو است.
*این مسئله می‌تواند با گذشت زمان نتیجه‌ی دیگری داشته باشد.

زبان برنامه‌نویسی

زبان برنامه‌نویسی اصلی کاردانو haskell است. این زبان به توسعه‌دهندگان کاردانو کمک می‌کند تا کدهایی با اطمینان بالا بنویسند و آن را به طور رسمی تایید کنند. این موضوع قراردادهای هوشمند را ایمن‌تر و صحیح‌تر می‌کند.

کاردانو همچنین زبان قرارداد هوشمند خود به نام plutus را دارد. این زبان مبتنی بر haskell است.

زبان‌های برنامه‌نویسی سولانا شامل rust، c، c++ می‌شود. زبان‌های ذکرشده زبان‌های کامپایل شده‌ای (همگردانی‌شده) هستند که ویژگی‌های عملکرد، ایمنی و همزمانی را ارائه می‌دهند.

سولانا همچنین از نوشتن قراردادهای هوشمند در محیط پایتون پشتیبانی می‌کند.

نتیجه: بر اساس نتایج یک تحقیق از سایت akquinet زبان برنامه‌نویسی rust حدود 30% از haskell سریع‌تر است، پس سولانا در این مورد نسبت به کاردانو برتری دارد.

گیمفای و nft

بسیاری از پروژه‌های nft و gamefi بر روی کاردانو ساخته شده‌اند، از جمله:

  • cryptopetz
  • cardania
  • paima studios

کاردانو هزینه‌های پایین، امنیت بالا و قابلیت همکاری را برای اکوسیستم گیمفای و nft خود ارائه می‌دهد. کاردانو در حال حاضر تنها یک بازار nft به نام فروشگاه jpg و با رتبه 12 در بازار را در اختیار دارد.

سولانا هم دارای یک جامعه گیمفای و nft پرجنب و جوش است که برخی از آن‌ها را معرفی می‌کنیم:

  • stepn
  • star atlas
  • genopets
  • solana gaming

به تازگی بازار opensea از اکوسیستم سولانا پشتیبانی کرده است.

نتیجه: سولانا و کاردانو هر دو در زمینه گیمفای و nft فعال هستند.

هزینه گس

کاردانو حداقل کارمزد تراکنشی برابر با 0.074 دلار دارد و متوسط کارمزد آن برابر با 0.17 دلار است. شما می‌توانید با پرداخت هزینه‌های اضافی برای اولویت‌بندی تراکنش‌های خود اقدام کنید.

از طرفی میانگین کارمزد تراکنش 0.00025 دلار است و یک کارمزد اضافی اختیاری برای اولویت‌بندی تراکنش‌ها دارد.

نتیجه: هر دو شبکه در مقایسه با دیگر بلاکچین‌ها مانند اتریوم هزینه‌های پایین‌تری دارند، اما سولانا کارمزد کمتری نسبت به کاردانو دارد.

گردش توکن‌ها و ارزش بازار

کاردانو دارای جمعا 45 میلیارد آدا است که بیش از 35 میلیارد آن در گردش است. همچنین سولانا از مجموع 550 میلیون توکن sol بیش از 405 میلیون آن را به گردش در آورده است.

در حال حاضر حجم بازار کاردانو بیش از 10 میلیارد دلار و حجم بازار سولانا 9 میلیارد دلار است.

نتیجه: در حال حاضر حجم بازار کاردانو نسبت به سولانا بیشتر است، اما افزایش حجم بازار سولانا شتاب بیشتری دارد!

ارزش کل قفل شده (tvl)

tvl (total value locked) دارایی‌هایی است که کاربران در پروتکل‌های دیفای در هر پلتفرم قرار داده‌اند. هر چه میزان آن بیشتر باشد یعنی کاربران بیشتری از پلتفرم استفاده می‌کنند و به آن اعتماد دارند.

بر اساس اطلاعات سایت defillama ارزش کل قفل‌شده کاردانو در حال حاضر برابر با 177 میلیون دلار و برای سولانا برابر با 306 میلیون دلار است.

نتیجه: سولانا به دلیل تعداد بیشتر dappهای خود، ارزش کل قفل‌شده بیشتری دارد.

سولانا بهتر است یا کاردانو؛ مقایسه قیمت‌ها

هر دو ارز دیجیتال کاردانو و سولانا مثل دیگر ارزهای دیجیتال افزایش و کاهش قیمت را در کارنامه کاری خود دارند.

کاردانو در طول مهم‌ترین رونق ارزهای دیجیتال در سال 2021 به بالاترین سطح تاریخی خود و قیمت 2.9672 دلار رسید. با این حال با افت ارزش بازار ارزهای دیجیتال دیگر، کاردانو هم کاهش قابل توجهی را در قیمت خود تجربه کرد.

تاریخچه قیمت کاردانو | همتاپی

در مقابل سولانا هم در همان بازه زمانی به قیمت تقریبی 259 دلار رسید و سپس با افت شدیدی مواجه شد.

تاریخچه قیمت سولانا | همتاپی

کاردانو یا سولانا؛ کدام یک سرمایه‌گذاری بهتری است؟

با توجه به تفاوت‌هایی که بین کاردانو و سولانا وجود دارد، کاردانو و سولانا هر کدام در بخشی از ویژگی‌ها نسبت به دیگری برتری دارند.

مثلا اگر شما به دنبال انجام سریع‌تر تراکنش‌ها و با قیمت به صرفه‌تری هستید، سولانا قطعا گزینه بهتری برای شما است.

همچنین اگر برای شما امنیت و سطح اطمینان اهمیت بیشتری دارد، کاردانو با دو لایه خود انتخاب صحیح شما است.

به همین دلیل برای اینکه بدانید کدام یک از موارد فوق سرمایه‌گذاری بهتری هستند، ابتدا باید اولویت‌های خود را مشخص کنید و سپس بر اساس آن‌ها یکی از دو ارز سولانا یا کاردانو را انتخاب کنید.

سخن پایانی

در مقاله کاردانو یا سولانا به معرفی دو بلاکچین برتر نسل سومی پرداختیم که به عنوان رقبای اتریوم وارد بازار شده‌اند. سولانا و کاردانو حال علاوه بر اتریوم با همدیگر رقابت می‌کنند.

برای اینکه بتوانید تصمیم بهتری در سرمایه‌گذاری بر روی ارزهای دیجیتال داشته باشید، به بیان تفاوت‌های کاردانو با سولانا پرداختیم و در انتهای هر مورد نتیجه را اعلام کردیم.

با این حال نمی‌توان با قطعیت یکی را انتخاب کرد و یا دیگری را مردود دانست. برای اینکه بتوانید دست به انتخاب مناسبی بزنید باید اولویت‌های سرمایه گذاری در بازار ارز دیجیتال خود را معین کنید.

حالا به نظر شما سولانا بهتر است یا کاردانو؟ شما کدام یک از این دو ارز دیجیتال را برای خرید انتخاب می‌کنید؟

اشتراک گذاری

پیام شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *