فومو (FOMO) یا ترس از دست‌دادن چیست؟

چکیده مطلب:

فومو (FOMO) مخفف عبارت Fear of Missing Out و به معنی ترس جاماندن از فرصت است. در بازارهای دیجیتال معمولا فومو زمانی دامن‌گیر سرمایه‌گذاران مبتدی می‌شود که بازار صعودی است. اغلب تصمیماتی که ناشی از اضطراب‌های فومو هستند، منجر به ضرر و از دست‌دادن سرمایه می‌شوند. چون از اساس استراتژی خاص و درستی پیروی نمی‌کنند و صرفا بر پایه احساسات و هیجانات هستند.

فومو چیست؟

روند‌ها در بازارهای ارزهای دیجیتال دائماً در حال تغییر هستند و در نتیجه فرصت‌های کسب سود نیز به‌سرعت پدیدار می‌شوند و از دست می‌روند. در این شرایط، معامله‌گران اغلب با یک نیروی قدرتمند به نام فومو (FOMO) یا «ترس از دست‌دادن» دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

این ترس می‌تواند منجر به تصمیم‌گیری‌های عجولانه، افزایش ریسک و ضررهای قابل‌توجه در بازار شود. با این حال، معامله‌گران می‌توانند با شناخت فومو و تغییر رویکرد خود برای جلوگیری از وقوع آن، تصمیمات منطقی‌تر، استراتژیک‌تر و سودآورتر بگیرد. در این مقاله، قصد داریم به بررسی مفهوم ترس جاماندن در بازار ارزهای دیجیتال بپردازیم و استراتژی‌های غلبه بر آن را معرفی کنیم.

فومو در بازارهای ارز دیجیتال به چه معناست؟

به گفته مارک داگلاس (Mark Douglas)، یکی صاحب‌نظران در حوزه روان‌شناسی بازارهای مالی، موفقیت در سرمایه‌گذاری، بیش از آنکه به دانش و مهارت‌های فنی نیاز داشته باشد، به کنترل احساسات و روان‌شناسی سرمایه‌گذار بستگی دارد. اگر بتوانید ذهنیتی ایجاد کنید که تحت تأثیر رفتار بازار قرار نگیرد، محدودیت‌ها از بین خواهند رفت.

فومو (FOMO) یا ترس از دست‌دادن فرصت‌ها، یکی از رایج‌ترین احساساتی است که سرمایه‌گذاران را در بازار ارزهای دیجیتال تحت تأثیر قرار می‌دهد. این ترس باعث می‌شود افراد بدون توجه به تحلیل‌ها و اصول سرمایه‌گذاری، به‌دنبال خرید بیت کوین یا سایر آلت کوین‌ها بروند که در حال افزایش قیمت هستند، حتی اگر این افزایش قیمت منطقی نباشد.

تمام افرادی که درگیر فومو می‌شوند، به‌خاطر ترس جاماندن از بازار سرمایه‌گذاری‌های کورکورانه‌ای می‌کنند و بخشی از سرمایه خود را از دست می‌دهند. فومو می‌تواند تأثیرات زیادی داشته باشد نه‌تنها از لحاظ مالی؛ بلکه از لحاظ روانی و رفتاری هم به‌شدت اثرات مهمی دارد. فومو در بازارهای ارز دیجیتال بیشتر زمانی پدیدار می‌شود که افراد درگیر یکی از عوامل زیر هستند:

ترس از دست‌دادن سود

وقتی ارزش یک ارز دیجیتال رو به افزایش است گروهی بدون بررسی شرایط بازار و تحلیل‌های لازم، به امید سودآوری و با ترس جاماندن از قافله اقدام به خرید آن ارز می‌کنند.

تصمیمات هیجانی

یکی از تاثیرات فومو در بازارهای ارز دیجیتال که به خوبی بخشی از مفهوم آن را هم تعریف می کند، مربوط به گرفتن تصمیمات هیجانی و بدون فکر است. این تصمیم‌ها معمولا بر پایه احساسات هستند.

حباب‌های قیمتی

در نتیجه تصمیم جمعی از سرمایه‌گذاران در بازار که بر اساس تاثیرات فومو اقدام به خرید می‌کنند، حباب قیمتی ایجاد می‌شود که موقت است و در نهایت منجر به افت شدیدی قیمت می‌شوند.

عواقب فومو برای سرمایه‌گذاران

همانطور که گفتیم معمولا فومو منجربه تصمیمات کورکورانه و غیر منطقی می‌شود. این اثرات می‌تواند سرمایه‌گذاران را در دام ضررهای مالی بیاندازد، باعث از دست‌‌دادن فرصت‌های سرمایه‌گذاری بهتر شود و در نهایت با در معرض خطر قرارگرفتن دارایی افراد، باعث ایجاد اضطراب و استرس در آنها شود.

فومو و فاد در بازار ارزهای دیجیتال فومو و فاد در بازار ارزهای دیجیتال

چگونه از فومو در بازار ارز دیجیتال جلوگیری کنیم؟

با اینکه فومو یک رفتار رایج و شایع در بین سرمایه‌گذاران است اما شاید برایتان جالب باشد که تنها با چند راهکار ساده، می‌توانید از شرش خلاص شوید!

تحلیل بنیادی و تکنیکال را جدی بگیرید

قبل از انجام معامله (خرید یا فروش) وقت کافی برای تحقیق، تحلیل و بررسی بگذارید. به اخباری که در کانال‌های خبری نامعتبر دست به دست می‌شوند اعتماد نکنید و به وعده‌های یک شبه پولدارشدن بی اعتنا باشید!

بپذیرید که قرار نیست همیشه برنده باشید

سرمایه‌گذاری تقریبا در هر حوزه‌ای، ریسک‌های مخصوص به خودش دارد. اگر قرار است از طریق وثیقه‌گذاری دارایی‌هایتان یا انجام معاملات سودآور درآمد و دارایی‌تان را افزایش دهید، باید به این باور برسید که معاملات همیشه سودآور نیستند. اما همیشه می‌توان با تکیه بر استراتژی‌های اصولی و دقیق سرمایه‌گذاری، احتمال سوددهی را بیشتر کرد یا حداقل جلوی ضررکردن را گرفت.

بنابراین با استفاده از استراتژی‌های درست، تخمین درستی از وضعیت بازار داشته باشید تا گرفتار فومو نشوید و آگاهانه عمل کنید.

از اشتباهات خود درس بگیرید

یکی از بهترین روش ها برای جلوگیری از اضطراب فومو تکیه بر تجارب قبلی است. اگر سابق بر این تحت تاثیر هیجانات قرار گرفته‌اید و تصمیمات نادرست و احساسی برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال خود گرفته‌اید، آن روزها را فراموش نکنید!

فکر کردن به موقعیت تجاری غیر موفقی که باعث از دست‌دادن فرصت سودآوری برایتان شده یا حتی باعث شده سرمایه‌تان را از دست بدهید، به شما کمک می‌کند تا از تصمیمات هیجانی و احساسی دوری کنید.

دلایل ایجاد FOMO در بازارهای ارز دیجیتال

تصمیماتی که بر پایه ترس از جا‌ماندن از بازار گرفته می شوند، تاثیراتی بر بازار ارز دیجیتال می‌گذارند که بالاتر مهم‌ترین‌هایشان را گفتیم. حالا نوبت این است که ببینیم این تاثیرات به چه دلایلی به‌وچود می‌آیند.

نوسانات شدید در بازار

همیشه در بازار به دلایل مختلفی نوسانات قیمتی پیش می‌آید. این نوسانات در سرمایه‌گذاران مبتدی احساس فوریتی ایجاد می‌کنند که ممکن است به‌خاطر ترس جاماندن از بازار، دست به خرید یا فروش احساسی بزنند.

اطلاعات و اخبار متعدد و متناقض

حجم زیاد کانال‌های خبری و رد و بدل‌شدن اطلاعات متناقض که هر کدام با هدف خاصی قصد تاثیرگذاری در مخاطب را دارند، باعث سردرگمی سرمایه‌گذاران می‌شود. معمولا در نهایت این سردرگمی منجر به تصمیمات عجولانه و نادرست می‌شوند.

شبکه‌های اجتماعی

آنچه در شبکه‌های اجتماعی از موفقیت سرمایه‌گذاران در بازارهای ارز دیجیتال می‌بینیم، می‌تواند درست نباشند و نوعی تبلیغ با هدف درگیر کردن مخاطب از لحاظ احساسی باشد تا در نهایت با برانگیختن حس حسادت و ترس از جاماندن، موجب تصمیم‌گیری‌های نادرست شود.

کلام آخر

ترس از دست‌دادن یک غریزه انسانی و قدرتمند است که می‌تواند به‌راحتی ما را به سمت تصمیم‌گیری‌های احساسی و ناآگاهانه سوق دهد. از طرفی همه ما به‌دنبال استفاده از فرصت‌ها برای بهبود شرایط زندگی‌مان هستیم و گاهی اوقات بدمان نمی‌آید میانبر بزنیم و یک شبه ره صدساله را طی کنیم!

اما این ترس جاماندن و از دست دادن فرصت‌ها در بازارهای دیجیتال، می‌تواند خطرات و اثرات جبران‌ناپذیری در بازگشت سرمایه‌تان داشته باشد. پس بهتر است تا حد ممکن در مورد بازارهای دیجیتال آموزش ببینید، تحقیق کنید و بپذیرید پایبندی به یک استراتژی سرمایه گذاری که متناسب با نیازهای و اهداف شماست، درست‌ترین راه است.

اشتراک گذاری

پیام شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *