شخصیت تریدر موفق چگونه است؟ بررسی ۹ ویژگی مهم برای یک تریدر
ترید یا معاملهگری نیازمند شخصیتی با برنامه و منضبط است تا بتواند در برابر استرس و نبود اطمینان در بازارهای مالی دوام بیاورد. ویژگیهای شخصیتی تریدر باید بهگونهای باشد که ضمن تحمل سطح بالایی از اضطراب، بتواند عملکرد مناسبی بنابر استراتژی معاملاتی خود داشته باشد. کنترل هیجانات، تفکر تحلیلی و اعتمادبهنفس از جملهی ویژگیهای شخصیتی یک تریدر موفق است.
مثل هر شغل دیگری، ترید هم آدم مخصوص به خودش را میخواهد. شاید شنیده باشید که نقش تحلیل در موفقیت معاملات نهایتاً ۳۰ تا ۴۰درصد است، اما روانشناسی معاملات در سودآوری بسیار پررنگتر است. شخصیت تریدر باید به گونهای باشد که بتواند در هر لحظه بر اساس استراتژی خود تصمیم منطقی بگیرد و خود را تأثیر هیجانهای کاذب دور نگه دارد. در ادامه ویژگیهای اصلی یک شخصیت تریدر موفق را بررسی میکنیم.
ویژگیهای یک شخصیت تریدر چیست؟
ترید شما را در مقابل خودتان قرار میدهد و خود واقعیتان را به شما نشان میدهد. ویژگیهای شخصیتی شما در ترید کاملاً شفاف میشود و کوچکترین لغزشی، با از دست دادن سرمایه همراه است. در ترید شما بهتر به نقش شخصیت و دیسیپلین در زندگی شغلی خود پی میبرید. در ادامه ۹ ویژگی مهم که هر تریدر موفق باید به دنبال آنها باشد را بررسی میکنیم.
انضباط
یکی از مهمترین ویژگیهای شخصیتی هر تریدر موفق، انضباط فردی است. در ترید شما نمیتوانید قدمهای اشتباه متوالی بردارید. برای همین، باید یک استراتژی مکتوب بنویسید تا در هر قدم بدانید که باید چه کنید و از چه اقداماتی خودداری کنید. داشتن روتین معاملهگری به شما این امکان را میدهد تا هیجان کاذب را خنثی کرده و در صورت ضررکردن سر یک موقعیت معاملاتی، بهدنبال انتقام گرفتن از بازار نباشید.
مدیریت ریسک
یک تریدر موفق باید توانایی مدیریت ریسک داشته باشد. به عبارت دیگر، زمانی که یک موقعیت معاملاتی مشاهده میکنید، در ابتدا باید نسبت سود به زیان (Risk to Reward) آن را محاسبه کنید و بر اساس استراتژی خود، به هر موقعیتی ورود نکنید. همچنین اگر یک یا دو موقعیت شما با ضرر بسته شد، باید بتوانید از بازار فاصله بگیرید و احساسات خودتان را کنترل کنید.
مدیریت ریسک به شما کمک میکند تا در هر روز معاملاتی، تنها روی درصد کوچکی از حساب (۳ تا ۴درصد) ریسک کنید. این مهارت باعث میشود تا حساب شما از افت سرمایه شدید در امان بماند و شما در بازار باقی بمانید. فراموش نکنید که فرصتهای معاملاتی بسیار زیاد هستند و اصل اساسی، باقی ماندن در بازار و زیانده نشدن حساب است.
صبر و پشتکار
معاملهگری یک فعالیت زودبازده نیست. شما باید بارها و بارها آزمون و خطا کنید، از استراتژیهای خود بکتست بگیرید و در نهایت امیدوار باشید که استراتژی معاملاتی شما بازدهی یا وین ریت (Win Rate) مناسبی داشته باشد. شخصیت تریدر موفق یک شخصیت صبور و با پشتکار بالاست که برای ورود به معاملات عجله ندارد و از تصمیمگیری هیجانی دوری میکند.
خونسردی
ترید یک فعالیت پراسترس و با اضطراب بسیار بالاست. دلیل آن هم روشن است؛ در هر لحظه از بازار، سرمایه شما به صورت مستقیم درگیر است. در نتیجه مهم است که خونسردی خود را حفظ کنید و بتوانید با تمرکز و بر مبنای استراتژی، قدمهای درست را بردارید.
یادگیری مستمر
یادگیری در ترید هیچ پایانی ندارد. مهارتهای معاملاتی میتوانند بسیار عمیقتر شوند. شما هر روز از بازار درسهایی میگیرید. شخصیت تریدر موفق باید یادگیرنده و تجربهمحور باشد. شما باید مطالعه تخصصی در زمینه بازارهای مالی داشته باشید و همواره به فکر ارتقای مهارتهای خود باشید. یادگیری مستمر رمز موفقیت یک تریدر در بازه زمانی طولانیمدت است.
کنترل هیجانات
بسیاری از مواقع در ترید به دلایل مختلفی مثل با زیان بستهشدن موقعیتهای معاملاتی یا از دستدادن فرصتها، ممکن است درگیر هیجانها و احساسات منفی از جمله ترس و طمع شوید. شخصیت تریدر باید از کنترل هیجان قدرتمندی برخوردار باشد تا نه احساس جاماندگی از بازار به او دست بدهد و نه از بازکردن موقعیتهای معاملاتی صحیح و بر اساس استراتژی، واهمه داشته باشد.
انعطافپذیری
بازارهای مالی همواره درحال تغییر و رشد هستند. ابزارهای جدید معاملاتی که به بازارها اضافه میشوند نیز از همین دستهاند. شخصیت تریدر باید منعطف باشد و در برابر فرصتهای جدید یا درسهایی که از بازار گرفته است، فروتن بماند. درست است که تغییر مداوم استراتژی کار صحیحی نیست، اما اگر از تحلیل ژورنال معاملاتی خود به چنین تصمیمی رسیدهاید، باید شجاعت پذیرش آن، تغییر استراتژی و سازگار شدن با شرایط جدید بازار را داشته باشید.
اعتمادبهنفس
غرور در بازارهای مالی جایی ندارد. چراکه در بسیاری از مواقع یک اشتباه بزرگ میتواند تمام سرمایه شما را از بین ببرد و حساب شما را صفر کند. بااینحال شخصیت تریدر باید یک شخصیت با اعتمادبهنفس باشد. یعنی در عین حال که از غرور دوری میکند، به تواناییها، دانش و استراتژی خود باور داشته باشد. تنها در این حالت است که تریدر میتواند بدون هیجان و با نگاهی منطقی به بازار، فرصتهای معاملاتی را ببیند و به موقع وارد موقعیتهای معاملاتی شود.
تفکر تحلیلی
سرعت عمل در بازارهای مالی بسیار مهم است. هرچقدر تفکر تحلیلی و توانایی حل مسئله در شما پررنگتر باشد، بهتر میتوانید اطلاعات لحظهای بازار را درک کنید، الگوها را مشاهده کنید و روند جاری بازار را تشخیص دهید. بنابراین تفکر تحلیلی یکی از پایههای شخصیت تریدر موفق است.
چگونه شخصیت تریدر را در خود ایجاد کنیم؟
تریدر شدن یک فرایند اکتسابی است. حتی اگر ویژگیهای مهمی که در قسمت بالا بررسی کردیم را ندارید یا برخی آنها در شما ضعیف و کمرنگ است، نباید ناامید شوید. افراد میتوانند با تمرین و تلاش، شخصیت خود را به نحو احسن تغییر دهند. در ادامه ۵ قدم برای رسیدن به شخصیت تریدر موفق را بررسی میکنیم.
قدم اول: ارزیابی و شناخت شخصیت کنونی
اولین کاری که شما برای شکلدهی شخصیت تریدر در خود باید انجام دهید، شناخت بهتر خودتان است. امروزه تستهای شخصیتشناسی مختلفی مثل MBTI وجود دارد که به شما کمک میکند تا درک بهتری از روحیه خود داشته باشید. پس در ابتدا به تنهایی یا با کمک یک مشاور کاردرست، شخصیت فعلی خود را ارزیابی کنید و ببینید چه ویژگیهایی در شما پررنگ است.
قدم دوم: آموزش و توسعه فردی
پس از اینکه خودتان را شناختید، باید به سراغ آموزش و توسعه فردی بروید. جدای از آموزشهایی که برای تحلیل تکنیکال و آشنایی با بازارهای مالی دیدهاید، باید به فکر توسعه فردی خود باشید. شکلدادن شخصیت جدید نیازمند مطالعه و تمرین است. باید خودآگاهانه به هر رفتار و فکری که از سرتان میگذرد حساس باشید و سعی کنید اندک اندک، تفکر صحیح و رفتار صحیح را جایگزین نمایید.
قدم سوم: تمرین و شبیهسازی
بعد از آموزش دیدن و تمرین کردن، آماده ورود آزمایشی به بازار هستید. توصیه میشود در ابتدا، از حسابهای آزمایشی یا دمو استفاده کنید. هرچند در معاملات دمو احساسات شما به شکل کاملی درگیر نیست، اما میتواند نشانهای از شخصیت تریدر شما و میزان آمادگی شما برای ورود به بازار واقعی باشد. همچنین استفاده از حسابهای دمو به شما امکان تمرین استراتژیهای معاملاتی را میدهد و از این طریق میتوانید استراتژی خود را محک بزنید.
قدم چهارم: معامله با سرمایه کم و ریسک محدود
پیشنهاد میکنیم قبل از آنکه تمام سرمایه مدنظرتان برای ترید را درگیر کنید، ابتدا با مقدار کمتری سرمایه معاملات واقعی را آغاز نمایید. در معاملات واقعی، برخلاف معاملات دمو، تمام احساسات شما درگیر خواهند شد و شما میتوانید شخصیت تریدر خود را که با تلاش ساختهاید، لمس کنید.
قدم پنجم: ارزیابی و بهبود عملکرد
بعد از مدتی، برای مثال ۳ ماه، ترید در بازار با حساب واقعی وقت آن است که یک تحلیل جامع روی ژورنال معاملاتی خود داشته باشید. در این زمان شما میتوانید با ارزیابی عملکرد خود، به فکر بهبود آن باشید و در ادامه فعالیت، اشکالها و نواقصی که در ویژگیهای شخصیتی خود دارید از بین ببرید. این قدم پایانی رسیدن به یک شخصیت تریدر موفق نیست؛ بلکه همانند یک چرخه همواره باید خودمراقبتی، آموزش، توسعه فردی و تحلیل ژورنال معاملاتی را در کنار ترید داشته باشید.
جمعبندی
شخصیت تریدر یک شخصیت ویژه است که در برابر هیجانهای کاذب مقاوم است و توانایی تحلیل سریع را دارد. رسیدن به یک شخصیت مناسب برای معاملهگری امکانپذیر است اما به تمرین و پشتکار برای توسعه مهارتهای فردی و سنجش و ارزیابی عملکرد نیاز دارد. اگر میخواهید تازه مسیر تبدیلشدن به یک تریدر موفق را طی کنید، بهتر است این اصول را رعایت کنید و ابتدا ویژگیهای شخصیتی لازم را در خود پرورش دهید.