آیا تریدری شغل خوبی است؟ +مزایا و معایب تریدری

آیا تریدری شغل خوبی است؟

۲اگر این مطلب را می‌خوانید، یعنی دارید به تریدر شدن فکر می‌کنید. تریدری به نگاه یک شغل، کار سختی است: اینکه تمام درآمد شما وابسته به بازار باشد، در واقع یعنی درآمد شما نیز همانند بازار غیرقابل پیش‌بینی خواهد بود. در نتیجه پذیرفتن شغل تریدری، یعنی پذیرفتن مقدار زیادی ابهام، عدم قطعیت و ریسک! برای همین هم اگر از کسی بپرسید که آیا تریدری شغل خوبی است یا نه، احتمالاً نتواند جواب مطمئنی به شما بدهد! چون به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد.

در این مطلب ضمن بررسی شغل تریدری و بیان مزایا و معایب آن، به شما نشان می‌دهیم که این شغل برای چه روحیه‌هایی مناسب است و برای چه افرادی مناسب نیست. پس تا آخر مطلب، همراه ما باشید.

آیا تریدری یک شغل است؟

سوال اولی که باید به آن پاسخ دهیم، این است که آیا اساساً تریدری می‌تواند یک شغل باشد؟ برای رسیدن به جواب این سوال، بیایید ابتدا تعریفی از شغل داشته باشیم. به نقل از ویکی‌پدیا:

شغل یا پیشه فعالیتی منظم است که در ازای دریافت پول انجام می‌شود.

با این تعریف، ترید برای بسیاری از افراد شغل محسوب نمی‌شود. چراکه شما در ترید به ازای فعالیت منظم، هیچ ضمانتی ندارید که پولی دریافت کنید. همین‌طور باید بدانید که ۷۲درصد از معامله‌گران در بازار فارکس، زیان‌ده هستند. در نتیجه افراد موفقی که ما و شما می‌بینیم، از معدود کسانی هستند که به معامله‌گری ورود کرده‌اند و حذف نشده‌اند.

ترید در حالتی یک شغل است که تعریف جدیدی از شغل داشته باشیم. تعریفی که به صورت سنتی از شغل وجود دارد و ویکی‌پدیا هم همان را نقل کرده، یک تعریف خطی است که در ازای فعالیت، درآمد ایجاد می‌شود. اما ترید به نوعی یک تعریف غیرخطی دارد: شاید به صورت مستمر درآمد ایجاد نشود، ولی درصورت موفقیت، درآمد آن قابل مقایسه با شغل‌های رایج نیست. 

نگذار دارایی هات از دست بره

حالا اگر پذیرفته‌اید که تریدری یک شغل است، باید بدانید که این شغل به مقدماتی نیاز دارد:

  • شما باید از امنیت مالی خود برای یک مدت معین مطمئن باشید. 
  •  باید از تست‌های مختلف استفاده کنید تا میزان ریسک‌پذیری خود را بسنجید و سپس استراتژی معاملاتی خود را بر اساس روحیه خود بنویسید. 
  • در نهایت اگر می‌خواهید تریدری را به عنوان یک شغل انتخاب کنید، باید بدانید که مسیر سختی در پیش دارید.

به چه کسی تریدر می‌گویند؟

تریدر کیست؟

حالا که دانستید شغل تریدری چیست، بگذارید به سراغ یک سوال پایه‌ای‌تر هم برویم: به چه کسی تریدر می‌گویند؟

ترید یعنی معامله کردن و به اصطلاح، به نوسان‌گیری در بازارهای مالی بین‌المللی مانند فارکس و ارزهای دیجیتال گفته می‌شود. انواع مختلفی تریدر داریم. تعریفی که به صورت عمومی از یک تریدر داریم، به کسی تریدر می‌گویند که به صورت روزانه پای چارت‌های مختلف می‌نشیند و در صورت مشاهده یک موقعیت معاملاتی که با استراتژی مکتوبش مطابقت دارد، با رعایت اصول مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک، اقدام به گرفتن موقعیت معاملاتی خرید یا فروش می‌کند.

ولی همه معامله‌گران را نمی‌توان در یک دسته قرار داد، هر معامله گری بر حسب رویکردی که به بازار دارد در دسته‌ای متفاوت قرار می‌گیرد. برای مثال به این سه دسته زیر توجه کنید:

1- PDT: تریدرهایی که به سبک PDT یا Pattern Day Trader اقدام به باز کردن پوزیشن معاملاتی می‌کنند، لزوماً در همان روز موقعیت خود را می‌بندند. 

2-Value Trader: به فردی گفته می‌شود که براساس تحلیل بنیادی به این نتیجه رسیده که یک دارایی ارزان است و اقدام به باز کردن یک موقعیت برای بلندمدت می‌کند. 

3- scalpers trader: تریدرهایی که در مدت زمان کوتاهی (بعضاً زیر یک دقیقه) معاملات خود را باز و بسته می‌کنند.

مزایای شغل تریدری کدام‌ها هستند؟

انتخاب شغل تریدری یک سری مزایا برای شما دارد که برای بسیاری از افراد وسوسه‌کننده است. آشنایی با این مزایا به صورت واقع‌نگرانه می‌تواند انگیزه‌ای برای ادامه دادن مسیر تریدر شدن باشد. اما پس از مطالعه این مزایا، حتماً قسمت‌های بعدی را هم مطالعه کنید تا با هر دو وجه شغل تریدری آشنا شوید.

مزایای شغل تریدری

استقلال و رفاه مالی

اولین مزیتی که تریدری را یک شغل خاص می‌کند، پتانسیل بالای آن برای رسیدن به استقلال مالی و ایجاد یک رفاه نسبی در زندگی فرد است. از آنجایی‌که تریدرها نان تحلیل و قدرت معامله‌گری خود را می‌خورند، هرچقدر بتوانند عملکرد خودشان را به تدریج بهبود بخشند، میزان سودشان و در نتیجه سرمایه‌شان بیشتر می‌شود. در نتیجه به تدریج به استقلال و رفاه می‌رسند.

البته رسیدن به رفاه و استقلال از مسیر ریسک کردن به شکل غیرمنطقی نمی‌گذرد و یک تریدر موفق همواره باید به اصول مدیریت سرمایه خود پایبند باشد.

پتانسیل درآمد بالا و ثروت‌سازی

تریدری که با بازارهای مالی آشنا باشد، با کمی مطالعه می‌تواند فرصت‌های سرمایه‌گذاری و آربیتراژ را شناسایی و از آن‌ها استفاده کند. او با انجام سرمایه‌گذاری‌های به موقع می‌تواند ضمن کاهش ریسک سرمایه خود و حفظ ارزش آن، دست به ثروت‌سازی بزند و به درآمدهای غیرفعال جذابی برسد.

همواره در مسیر یادگیری و رشد فردی

مسیر تریدر شدن از خودشناسی می‌گذرد. اگر به توسعه فردی علاقه‌مند هستید، تریدرهای موفق به درجه بالایی از خودشناسی می‌رسند. بازارهای مالی شما را با آنچه واقعاً هستید روبه‌رو می‌کند و تمام ویژگی‌های شما خود را به صورت سودوزیان نشان می‌دهند. البته فراموش نکنید که این بازارها برای خودشناسی و توسعه فردی، هزینه بالایی از شما می‌گیرند. برای همین قبل از شروع تریدری باید روی روانشناسی معاملات و روحیه خود کار کنید.

دلیل این‌همه تأکید بر خودشناسی این است که شما در بازارهای مالی قرار نیست در مقابل تریدرهای بانک‌ها یا مؤسسات مالی بزرگ قرار بگیرید. بلکه بازار شما را در مقابل خودتان قرار می‌دهد: شما باید روی روانشناسی معاملات و شناخت خود کار کنید تا به سراغ موقعیت‌های پرریسک نروید و از اقدامات اشتباه دوری کنید. 

نگذار دارایی هات از دست بره

کنترل دلخواه سرمایه

وقتی تریدر باشید، می‌توانید سرمایه خود را به دلخواه مدیریت کنید. اینکه چه میزان از سرمایه‌تان را به زندگی روزمره اختصاص دهید و چه میزان از آن را به ترید و سرمایه‌گذاری، در اختیار شماست. فقط در نظر داشته باشید که اگر این بودجه‌بندی به شکلی منطقی و بر اساس اصول مدیریت سرمایه نباشد، ممکن است باعث از دست رفتن دارایی‌های شما شود.

منعطف با وجود سخت بودن

شغل تریدری با همه‌ی سختی‌هایی که دارد، انعطاف‌پذیری بالایی دارد. شما می‌توانید روزهایی که حال خوشی ندارید، کار نکنید. به شرطی که مطمئن باشید اراده برگشت به روتین خود را دارید و می‌توانید در عرض یکی دو روز به بازار و دنیای معاملات خود برگردید. این انعطاف‌پذیری باعث می‌شود تا وقت شما دست خودتان باشد و دیگر برای مسافرت، وقت‌گذرانی با خانواده و موارد مشابه، منتظر اجازه دیگران نباشید!

معایب شغل تریدری که باید بدانید

معایب شغل تریدری

شغل تریدری در کنار مزایایی که دارد، از معایبی هم برخوردار است. در این شغل با ریسک‌هایی مواجه می‌شوید و هزینه‌هایی می‌دهید که در بسیاری از شغل‌ها خبری از آن‌ها نیست. اگر برای این موارد از قبل آماده باشید، می‌توانید با راهکارهای عملی از آن‌ها عبور کنید. برای همین بهتر است همین حالا با واقعیت روبه‌رو شوید و ببینید آیا استراتژی و راهکاری برای مقابله با هر کدام دارید یا نه. شما با آگاهی از معایب تریدری است که دقیقاً متوجه می‌شوید تریدری چه شغلی است!

احتمال زیان سنگین

هرچقدر هم حرفه‌ای باشید، احتمال زیان سنگین در بازارهای مالی وجود دارد. برای همین است که توصیه می‌شود هرگز سرمایه زیادی را برای بالانس حساب خود اختصاص ندهید و به صورت مرتب سود خود را از بازار خارج کنید. این احتمال هیچوقت صفر نمی‌شود و همواره وجود دارد. پس اگر می‌خواهید شغل تریدری را انتخاب کنید، باید مراقب این مورد باشید و نکته‌هایی مانند خروج سود از حساب را رعایت کنید.

محیط کار منزوی و انفرادی

تریدری یک شغل تک‌نفره است. البته امروزه در شرکت‌های مختلفی اتاق‌های ترید ایجاد شده‌اند اما باز هم ترید نیازمند سکوت، خلوت و تنهایی است. در نتیجه در شغل تریدری خبری از همکارهای باحال یا روزهای کاری و ساعت‌های کاری نیست. شما باید به این تنهایی عادت کنید. بیشتر تریدرها در روزهای کاری خود در یک اتاق ساکت می‌نشینند و به تنهایی در بازار به فعالیت می‌پردازند. این تنهایی و سکوت لازمه تمرکز بر روی بازار است.

فشار کاری بالا و اضطراب

در تریدری سرمایه شما به صورت مستقیم درگیر است. درگیر شدن مستقیم سرمایه، باعث می‌شود تا فشار کاری شما بسیار بالا باشد. برای همین گفته می‌شود که با سرمایه مازاد خود این فعالیت را آغاز کنید تا در صورت از دست دادن سرمایه خود، زندگی‌تان از هم نپاشد. اگر نتوانید روی خود کار کنید و به احساسات خود مسلط شوید، اضطراب تریدری بسیار بالاست. برای همین مهم است که ضمن بررسی بازار، بهینه‌ترین حالت و میزان ریسک را برای خود پیدا کنید تا در ساعت‌هایی که کار می‌کنید، کمتر عذاب بکشید.

نیازمند مهارت و دانش تخصصی

بعضی‌ها فکر می‌کنند که تریدر شدن کار ساده‌ای است و با چند تا خط‌کشی روی چارت فکر می‌کنند می‌توانند بازار را فتح کنند. باور کنید اینگونه نیست! ترید هم مانند فعالیت‌های مهارت‌محور دیگر، نیازمند دانش تخصصی و مطالعه است. در کنار مطالعه شما باید از استراتژی خود بک تست بگیرید و ببینید روی بازار واقعی آیا جواب می‌دهد یا نه. پس اگر فکر می‌کنید تریدر شدن آسان است،‌ قبل از آنکه سرمایه‌تان را درگیر کنید، با واقعیت روبه‌رو شوید.

دور شدن از اجتماع

درست است که تریدرها وقت‌شان دست خودشان است اما واقعیت این است که در بسیاری از روزهای کاری بازار باید به فعالیت خود مشغول باشند. بازارهای مالی هم ۲۴ساعته باز هستند و هرچند که تریدرها می‌توانند یک سشن معاملاتی مثل سشن نیویورک را برای فعالیت انتخاب کنند، اما در نهایت نمی‌توانند از چارت غافل باشند.

با تتر کمر تورم رو بشکن

در روزهایی هم که بازاری مثل فارکس تعطیل است، تریدرها باید به بررسی ژورنال معاملاتی خود بپردازند و برای هفته معاملاتی بعدی آماده شوند. تمام این موارد در کنار هم باعث می‌شود تا افراد شاغل در حوزه تریدری تا حدودی از جامعه فاصله بگیرند و بیش از پیش منزوی شوند.

چه افرادی نباید به سراغ ترید بروند؟

شغل تریدری برای چه افرادی مناسب نیست؟

جدای از مزایا و معایب تریدری، ویژگی‌هایی هست که اگر در خود می‌بینید، نباید به سراغ ترید بیایید. دقت کنید که این ویژگی‌ها، منفی یا مثبت نیستند و به عنوان یک ویژگی بد نباید به آن‌ها نگاه کنید. این‌ها بیشتر وابسته به روحیات شما هستند و می‌توانند در ابعاد دیگر زندگی، برای شما بسیار مفید هم باشند.

  • افراد ریسک‌گریز: خواه یا ناخواه ترید همواره همراه با ریسک است و از قضا ریسک آن کم هم نیست. در نتیجه افراد ریسک‌گریز نباید به سراغ ترید بیایند. ریسک و تهدید سرمایه این افراد باعث می‌شود تا ناخودآگاه دست به تصمیمات غیرمنطقی بزنند.
  • افرادی با احساسات غالب: احساسی بودن به خودی خود بد نیست اما در مورد شغل تریدری، درگیر شدن احساسات می‌تواند به تصمیم‌گیری هیجانی منجر شود.
  • افراد بی‌حوصله و عجول: افرادی که حوصله و صبر ندارند، برای شغل تریدری مناسب نیستند. شما برای پیدا کردن موقعیت‌های معاملاتی مناسب، گاهی باید چندین ساعت منتظر بمانید. افراد عجول ممکن است حوصله نکنند و موقعیت‌های معاملاتی اشتباهی باز کنند.
  • افراد وابسته به حاشیه امن: هرکسی در زندگی خود یک حاشیه امن دارد که حس خوبی به او می‌دهد. اگر آدم ماجراجویی نیستید و نمی‌خواهید از حاشیه امن خود خارج شوید، به سراغ این شغل نیایید.

ترید برای چه افرادی مناسب است؟

بعضی از افراد هستند که اگر بپرسند آیا تریدری شغل خوبی است، می‌توان جواب مثبتی به آن‌ها داد. ویژگی‌هایی که در ادامه مرور می‌کنیم، ویژگی افراد موفق در ترید است و شما هم اگر می‌خواهید این مسیر دشوار را بگذرانید، باید سعی کنید این ویژگی‌ها را کسب یا در خود تقویت کنید. توجه کنید که برخی از این ویژگی‌ها چنان نهادی و درونی است که اگر آن‌ها را ندارید، بهتر است که خودتان را مجبور نکنید یا فریب ندهید.

  • افراد خودانگیخته: در ترید شما هیچ مشوقی ندارید. افرادی که خودانگیخته نباشند ممکن است که خیلی سریع روحیه خود را در بازار از دست بدهند.
  • افراد با روحیه ریسک‌پذیر: پذیرش ریسک و پذیرش زیان از مقدمات ترید است. اگر چنین روحیه‌ای در خود نمی‌بینید، روی ترید به عنوان شغل حساب نکنید.
  • افراد منظم: یک تریدر موفق باید بتواند بر اساس یک روتین همیشگی جلو برود و کاملاً منظم و حساب‌شده عمل کند.
  • افراد درون‌گرا و علاقه‌مند به تنهایی: از آنجایی که ترید یک شغل منزوی و تک‌نفره است، اگر درون‌گرا و علاقه‌مند به تنهایی باشید، راحت‌تر می‌توانید با شرایط این شغل کنار بیایید.
  • افراد صبور و باحوصله: پیدا کردن موقعیت‌های معاملاتی مناسب، نیازمند صبر و حوصله است. اگر به صبور بودن مشهور هستید، می‌توانید به تریدر شدن هم فکر کنید.
  • افرادی با خودآگاهی بالا: بازارهای مالی جای بسیار گرانی برای خودشناسی است. بنابراین اگر از پیش از شروع ترید به خودآگاهی نرسیده باشید، احتمال زیان دیدن بالاتر است. افرادی که خودآگاهی بالایی دارند، برای شغل تریدری مناسب هستند.

آیا تریدر شدن مناسب من است؟

شخصیت و روحیه افراد متمایز از یکدیگر است و هر فرد آنقدر منحصربه‌فرد است که نمی‌توان به صورت مستقیم به کسی توصیه کرد که وارد شغل تریدری بشود یا نشود. در نتیجه هیچکس جز خودتان نمی‌تواند به نتیجه نهایی برسد. البته در این میان مشورت با روانشناس‌های متخصص در روانشناسی ترید می‌توانند به شما کمک کنند. اما در نهایت این شما هستید که باید تصمیم بگیرید.

انجام برخی تست‌ها می‌تواند به خودشناسی شما کمک کند. اینکه میزان ریسک‌پذیری شما چقدر است یا اینکه چه تیپ شخصیتی دارید، می‌تواند با یکسری تست‌های روانشناسی استاندارد، مشخص شود. در ادامه چند تست خودشناسی را به شما معرفی می‌کنیم.

  • تست شخصیت MBTI: یکی از مشهورترین تست‌های شخصیت‌شناسی اخیر، تست MBTI است. در این تست می‌توانید تیپ شخصیتی خود، درون‌گرایی و برون‌گرایی و بسیاری از موارد دیگر را تشخیص دهید. نسخه فارسی این تست در سایت کاربوم در دسترس شماست.
  • تست ریسک‌پذیری: اگر می‌خواهید میزان ریسک‌پذیری خودتان را بسنجید، آزمون ریسک‌پذیری به کارتان می‌آید.
  • رغبت‌سنجی شغلی هالند: یکی دیگر از تست‌هایی که در زمینه شغلی به خودشناسی شما کمک می‌کند، آزمون هالند است. شما می‌توانید نسخه فارسی این تست را در سایت دانشکار پاسخ دهید.  

سنگ مفت، گنجشک مفت: حساب دمو (آزمایشی)

توسعه ابزارهای معامله‌گری باعث شده تا شما بتوانید بدون درگیر کردن سرمایه و با کمترین ریسک، تریدر بودن را امتحان کنید. اگر فکر می‌کنید به این مسیر علاقه‌مند هستید، می‌توانید یک حساب دمو و آزمایشی بسازید و بدون سرمایه و به صورت کاغذی و مجازی، اقدام به باز کردن معامله کنید. این کار را برای چند ماه ادامه دهید و اگر حساب‌تان رشد کرد، نشان می‌دهد که برای ورود به دنیای معامله‌گری آمادگی دارید. 

با تتر کمر تورم رو بشکن

جمع‌بندی

در این مطلب دانستید که تریدری چه شغلی است و برای چه افرادی مناسب است. همچنین دانستید که مزایا و معایب شغل تریدری چیست و چه ویژگی‌هایی برای موفقیت در این شغل لازم است. در نهایت هم چند تست برای خودشناسی بیشتر به شما معرفی کردیم تا راحت‌تر بتوانید ویژگی‌های درونی خودتان را بشناسید. 

اشتراک گذاری

پیام شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *