اشتباه رایج در ترید ارز دیجیتال؛ ۵ اشتباه خرس شاد کن!
در اینجا پنج مورد از اشتباهات رایج در بازار خرسی را بیان میکنیم. شما کدام یک از این اشتباهات را انجام دادهاید؟
بازار خرسی ارزهای دیجیتال میتواند برای سرمایه گذاران جدید بدون تجربه بسیار وحشی باشد زیرا نوسانات در این بازار نسبت به بازارهای سنتی بسیار شدیدتر میباشد و ریزش تا 90 درصد و حتی بیشتر را در بعضی از ارزهای دیجیتال را قبلا تجربه کردهایم.
نداشتن دانش کافی و تجربه اولین بازار خرسی در ارز دیجیتال میتواند از علل به اشتباه افتادن سرمایه گذاران باشد .
با دانستن این نکته که مشورت گرفتن و آموزش دیدن از افرادی که تجربه بازار خرسی دورههای قبل را دارند و همچنین شناسایی اشتباهات رایج در بازار خرسی میتواند باعث حفاظت از سرمایه و جلوگیری از مشکلات روانی حاصل از فضای بازار شود.
در زیر تعدادی از اشتباهات رایج در بازار خرسی که ممکن است تریدرها و سرمایه گذاران دچار آن شوند و راهکارهای جلوگیری از آن آورده شده است.
فروش از روی ترس و وحشت (panic selling)
وحشت و ترس به طور کلی در بازارهای مالی بد است. زیرا زمانی که ما وحشت میکنیم احساس ترس و اضطراب را باهم تجربه خواهیم کرد و این حالات پاسخی به یک خطر است، زمانی که وحشت (panic) اتفاق میافتد ما کنترل خود را از دست میدهیم و تصمیمات غیر منطقی و اشتباه میگیریم.
در حوزه ترید و سرمایه گذاری فروش از روی ترس و وحشت (panic selling) به عمل فروش کلی یک ارز دیجیتال به دلیل ترس، شایعه یا به طور کلی به یک واکنش عجولانه بدون دلیل و برنامه ریزی گفته میشود.
سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال عملی است که باید بر پایه تحلیل و منطق اتفاق بیفتد نه احساسات برای مثال بیت کوین که یک طلای دیجیتال نامیده میشود را درنظر بگیرید، مردم در طول زمان به جهت حفظ ارزش دارایی خود مخصوصاً در زمان تورم بالا که ارزهای فیات (fiat) با نرخ بیشتری کاهش مییابند به آن تمایل پیدا کردهاند، اگر حفظ ارزش دارایی مهمترین دلیل سرمایه گذاری در نظر گرفته شود پس یک مدت زمان طولانی را در بر میگیرد و تنها دلیل فروش را تغییر در اصل داستان سرمایه گذاری فرد میتوان در نظر گرفت و گرنه بیت کوین نقش خود را به خوبی انجام میدهد.
با این حال چیزی که ما در عمل میبینیم این است که با ریزش بازار رمزارزها بسیاری از مردم شروع به فروختن بیت کوینهای خود میکنند زیرا آنها فراموش میکنند یا در وهله اول نمیپذیرند که بیت کوین یک دارایی پرریسک است به همین دلیل در زمان آشفتگی اقتصادی سرمایه گذاران قبل از نقد کردن داراییهای امنتر، بیت کوینهای خود را نقد میکنند و این علت پایین آمدن قیمت این ارز دیجیتال است.
در طول این فروشهای بیوقفه و سریع بسیاری از سرمایه گذاران وحشت میکنند که این امر کاملاً طبیعی است اما این عمل یکی از اشتباهات رایج در بازار خرسی است.
به یاد داشته باشید که هیچ دارایی به صورت خطی رشد نمیکند و در طول مسیر رشد خود صعودها و نزولهایی را تجربه میکند.
نمودار بیت کوین در 10 سال گذشته به صورت چارت زیر است.
نمودار تاریخچه قیمت بیت کوین. منبع: کوین مارکت کپ
بله بیت کوین نسبت به شاخص s&p500 بسیار ناپایدارتر است اما در طول زمان قیمت آن افزایش یافته است، با این حال درست است که این ریزشها و اصلاح قیمت برای خالی کردن جیب مردم به نظر میرسد منتهی نباید دلیل اصلی سرمایه گذاری (یعنی حفظ ارزش دارایی ) را نادیده بگیریم.
نگهداری بیمنطق ارزهای دیجیتال (marrying your bags)
یکی دیگر اشتباهات رایج در بازار خرسی، نگهداری بیمنطق ارزهای دیجیتال است. در حالی که باید از فروش با وحشت و ترس جلوگیری کرد این بدان معنی نیست که اصلا نباید بفروشید.
فهمیدن اینکه سرمایه گذاری بدی انجام دادهاید و کنار گذاشتن غرور به همان اندازه مهم است، بسیاری از مردم در اصطلاح با کیف پول ارز دیجیتال خود ازدواج میکنند یعنی بعد از اینکه در سرمایه گذاری خود شکست میخورند به ارز دیجیتال خریداری شده و سرمایه گذاری خود وابسته میشوند و فکر فروش را از سر خود بیرون میکنند.
مشابه این موضوع در سالهای 2017 و 2018 برای بسیاری از مردم اتفاق افتاد، زمانی که عرضه اولیه (ico) یک ارز دیجیتال در حال رونق و اوج گیری بود، بسیاری از سرمایه گذاران وارد آن شدند و سود خوبی را نیز کسب کردند. اما نتوانستند نرخ بازگشت سرمایه (roi) خوبی را محقق کنند منتهی در ادامه، زمانی که بازار ریزش کرد این ارزها را به فروش نرساندند، زیرا مطمئن بودند که مجدد رشد قیمتی خواهند داشت که این اتفاق صورت نگرفت.
واقعیت این است که بسیاری از آلتکوین هایی که از بالاترین قیمت (ath) 90 درصد ریزش کردند، بعید است که دوباره بتوانند به سطح قبلی خود بازگردند پس نترسید و بفروشید تا از ضرر بیشتر جلوگیری کنید.
بیش از حد معامله کردن (overtrading)
این موضوع ارتباط نزدیکی به عدم مدیریت احساسات دارد و بیش از حد معامله کردن نتیجه موضوعات زیر است:
- پشیمانی از نخواندن حتی یک مقاله در خصوص سرمایه گذاری در بیت کوین و ارزهای دیجیتال
- از دست دادن فرصتهای خوب سرمایه گذاری
- تمایل شدید به جبران ضررهای قبلی
وجه مشترک تمام موارد فوق تصمیم گیری بر مبنای احساسات است.
به یاد داشته باشید که بازار به احساسات شما توجه نمیکند و نمودارها چیزی جز نمایش بصری اطلاعات نیستند و این به شما بستگی دارد که چگونه اطلاعات را تفسیر کنید، در این بازار احساسات شما جایی ندارد و تمام فرآیندها براساس منطق و عینیت اتفاق میافتد.
تلاش برای پیدا کردن کف قیمت (trying to time the bottom)
تلاش برای پیدا کردن کف قیمتی یکی دیگری از اشتباهات رایج در بازار خرسی است که تازهواردان مرتکب آن میشوند و این اشتباه قدمتی به طول تاریخ پیدایش بیت کوین دارد و هر بار میگویند “هنوز جا دارد پایینتر بیاید من میخرم” و در نتیجه یکی از دو مورد زیر اتفاق خواهد افتاد:
- قیمت بیت کوین پایینتر میرود و آنها هرگز خرید نمیکنند و مجدداً فکر میکنند که به کف قیمت نرسیدهاند.
- قیمت بیت کوین پایین نمیآید و آنها خرید نکردهاند و فکر میکنند که مجدد ریزش خواهد کرد و باز هم خرید نمیکنند.
اما این را در نظر بگیرید که بیت کوین در قیمت 10,000 دلار در حال خرید و فروش است و شما فکر میکنید که 20 درصد دیگر ریزش دارد و به 8,000 دلار خواهد رسید و به یکباره بیت کوین به صورت صعودی به 100,000 دلار برسد، حالا از خود بپرسید که آیا آن 20 درصد ارزشش را داشت؟
در زمان ریزش بازار در مارس 2020 به علت کوید 19 (covid 19)، بیت کوین به زیر 4,000 دلار رسید و مردم فکر کردند که اوضاع بدتری با توجه به همهگیری کرونا و قرنطینه جهانی پیش رو خواهند داشت. این پیشبینی هرگز به وقوع نپیوست و بیت کوین ظرف مدت یکسال با روند صعودی به 69,000 دلار رسید.
نکته اینجاست که هیچ کس نمیداند روند بعدی بازار ارزهای دیجیتال به کدام سمت خواهد بود و تمام این پیش بینیها یک حدس آگاهانه بیش نیست، اگر یک معاملهگر حرفهای نیستید بهترین استراتژی برای معامله استفاده از میانگین هزینه دلار (dca – dollar cost average) است. به این صورت که اگر dca ریزش کرد شرایط برای رشد بازار مناسب است.
این ایده به این صورت کار میکند: فرض کنید شما میخواهید مقداری پول را سرمایه گذاری کنید و این پول را به بخشهای کوچکتری تقسیم میکنید و در دورههای مرتبی مثلاً هفتهای یا ماهانه سرمایه گذاری میکنید. با این استراتژی قیمت خرید خود را از میانگین قیمت خرید دورهای خود بدست خواهید آورد و به این صورت ریسک سرمایه گذاری را پایین میآورید.
عدم توجه به سلامت روان (not paying attention to mental health)
از همه موارد ذکر شده در بالا باید به وضوح به این نکته رسیده باشید که سلامت روان شما در اولویت قرار دارد و هیچ مقدار پولی ارزش فدا کردن آسایش شما را ندارد و در حال حاضر که ارزهای دیجیتال یکی از گزینههای سرمایه گذاران میباشد مطرح کردن این موضوع بسیار مهم است.
به سلامت روان خود توجه کنید و از آن غفلت نکنید، یکی از راههایی که میتوانید این استرس و فشار روانی را کاهش دهید سرمایه گذاری بلند مدت است؛ اگر بر این باور هستید که بیت کوین از بین نمیرود و معتقد هستید که بیت کوین طلای دیجیتال است و به قطع جایگزین طلای سنتی میشود پس چرا با کاهش یا افزایش 10 درصدی بهای خرید بیت کوین استرس میگیرید؟
اگر بر این باور هستید که اتریوم یکی از پلتفرمهایی است که صدها هزار توسعه دهنده و کاربر در سراسر جهان از آن استفاده خواهند کرد، پس چه فرقی دارد آن را در قیمت 1,000 دلار بخرید یا 1,100 دلار؟
در طول بازارهای خرسی قیمت تمایل دارد که به شدت پایین بیاید و برای مردم، عادی است که شاهد کاهش سود و حتی افزایش ضرر خود باشند، با این وجود در نظر داشته باشید که زندگی خارج از بازار ارز دیجیتال نیز وجود دارد و به یاد داشته باشید که هیچ ثروتی وجود ندارد که ارزش سلامتی شما را داشته باشد.
موارد ذکر شده در بالا رایجترین اشتباهاتی است که مردم در بازارهای خرسی مرتکب آن میشوند؛ مطالب فوق شامل هیچگونه توصیه مالی نمیباشد و صرفاً مطلبی جهت سرگرمی و آموزش میباشد و در نظر داشته باشید که بازار ارز دیجیتال بازار پرریسکی است و اگر در ارزی سرمایه گذاری کردید احتمال از دست دادن سرمایهتان وجود دارد بنابراین بیشتر از حد توان مالی و روانی خود پول وارد این بازار نکنید.