ارزهای لایه دوم اتریوم؛ بهترین زیر مجموعه های Ethereum
پروژههای زیر را میتوانیم بهترین پروژههای لایه دو اتریوم بنامیم:
- پروژه آربیتروم (arbitrum) و ارز دیجیتال arb
- پروژه پالیگان (polygon) و ارز دیجیتال ماتیک (matic)
- پروژه منتل (mantle) و ارز دیجیتال mnt
- پروژه شیباریوم (shibarium) و ارز دیجیتال shib
- پروژه لوپرینگ (loopring) و ارز دیجیتال lrc
- پروژه اپتیمیسم (optimism) و ارز دیجیتال op
- پروژه ایموتیبل ایکس (immutable x) و ارز دیجیتال imx
- پروژه و ارز دیجیتال بیس (base)
- پروژه اسکیل (skale) و ارز دیجیتال skl
- پروژه و ارز دیجیتال dydx
اتریوم، شبکه بلاک چین قدرتمندی دارد و در بستر خود بیش از ۳۰۰۰ رمزارز و پروژه دیفای را میزبانی میکند. (گلچینی از آنان را میتوانید در مطلب ارزهای بر بستر اتریوم مشاهده کنید) همین محبوبیت کار دست اتریوم داد و به دلیل مشکل مقیاس پذیری، در آن سرعت تراکنشها کم و کارمزدهای تراکنش زیاد شدند. پروژه لایه دوم اتریوم بهعنوان راه حلی برای این مشکلات شبکه اتریوم معرفی شد. اگر کنجکاوید که بهترین پروژه های لایه دوم اتریوم کداماند، این مقاله راهنمای کاملی برایتان خواهد بود!
پروژه های لایه 2 اتریوم، شبکههایی در موازات بلاک چین لایه 1 اتریوم هستند که بخشی از بار تراکنشهای آن را به دوش میکشند و با این کار سرعت تراکنشها را افزایش میدهند. در حال حاضر این پروژهها و ارزهایشان به بستر مناسبی برای سرمایهگذاری نیز تبدیل شدهاند! به همین دلیل فهمیدن این که پروژه های لایه دوم اتریوم چیست و بهترینشان کدام است به کارتان خواهد آمد!
این یک مقاله برای سطوح متوسط رو به بالای دانش در بازار ارزهای دیجیتال است، چنانچه آشنایی با اتریوم و یا دیگر بلاکچینهای تاثیر گذار حوزه دیفای ندارید، توصیه میکنیم مقاله اتریوم چیست را مطالعه کنید.
در این مقاله از همتاپی، بهترین پروژه های لایه دوم اتریوم ۲۰۲۴ را معرفی میکنم. علاوه بر این با بررسی ارزهای هر کدام، به این سؤال که بهترین ارزهای لایه دوم اتریوم کدامند، پاسخ میدهم. این شما و این برترین لایه دوم های اتریوم!
لایه دوم اتریوم چیست و چه کاربردی دارد؟
قبل از اینکه بهترین پروژههای لایه دوم اتریوم را معرفی کنم، بهتر است با چندوچون و ماهیت لایه ۲ اتریوم بیشتر آشنا شوید. استفاده از بلاکچین لایه یک اتریوم روزبهروز افزایش پیدا میکند و اشکالاتی مانند مقیاسپذیری باعث میشود که تراکنشها در این شبکه کند باشند و کارمزدهای تراکنش نیز تا حدودی افزایش یابد. لایه ۲ اتریوم بهعنوان یک راهحل شکل گرفت تا این اشکالات را برطرف کند!
بلاکچین اصلی (لایه یک اتریوم) را میتوان؛ مانند بزرگراهی دانست که شلوغ است و ترافیکی سنگین دارد که رفتوآمد در آن را محدود میکند!
راهحل لایه دوم اتریوم برای رفع این مشکل به وجود آمد. به بیان ساده، لایه دوم اتریوم یک شبکه بلاک چین به موازات لایه یک است که بخشی از بار محاسبات و تراکنشهای شبکه اصلی را به دوش میکشد و به همین دلیل سرعت تراکنشها را افزایش میدهد و باعث کاهش کارمزدها میشود! اگر به مثال بزرگراه برگردیم، راهحل لایه دو مانند جاده یا پلی است که در کنار بزرگراه اصلی ساخته میشود تا حجم ترافیک کم شود!
در نظر داشته باشید که لایه دوم های اتریوم از قوانین و شرایط لایه یک پیروی میکنند و نقشی کمککننده دارند. تکنولوژی لایه ۲، دسترسی به برنامههای کاربردی روزمره را افزایش میدهد و عملکرد dapp را بهبود میبخشد. پروژه های لایه دوم اتریوم کم نیستند و به دلیل عملکرد خوبشان، ارزهای لایه دوم اتریوم نیز در بین کاربران طرفداران خود را دارد! اگر میخواهید بدانید که ارزهای لایه دوم اتریوم کدامند و با بهترین پروژههای لایه دوم اتریوم آشنا شوید، بخش بعدی را از دست ندهید!
بهترین پروژه های لایه دوم اتریوم؛ معرفی 10 پروژه برتر 2024
در قسمت قبلی سعی کردم تا به زبانی ساده شما را با مفهوم و عملکرد لایه ۲ اتریوم بیشتر آشنا کنم. نوبتی هم باشد، نوبت به معرفی بهترین پروژه های لایه ۲ اتریوم میرسد. اگر بخواهید بدانید که وظیفه اصلی پروژه های لایه دوم اتریوم چیست، باید بگویم که کمک به مقیاسپذیری بیشتر شبکه اصلی اتریوم، افزایش سرعت تراکنشها و کمکردن کارمزدهای آنهاست.
در ادامه میتوانید با قویترین و بهترین پروژه های لایه دوم اتریوم بیشتر آشنا شوید:
پروژه آربیتروم (arbitrum) و ارز دیجیتال arb
آربیتروم حلال مشکلات اتریوم، شعار جالبی است و نشان از اهمیت این شبکه بلاک چین دارد. پروژه آربیتروم توسط offchain labs توسعه داده شده است و از تکنولوژی rollup استفاده میکند. در این فناوری برای سهولت و افزایش سرعت، چندین تراکنش در یک تراکنش ترکیب میشوند. این ویژگی باعث میشود که عملکرد شبکه اتریوم با پردازش دستهای تراکنشها افزایش یابد و همین امر منجر به فعالیتهای سریعتر و اقتصادیتر شبکه میشود.
در آربیتریوم به دلیل سازگاری با ماشین مجازی اتریوم (evm)، توسعهدهندگان dapp میتوانند بدون یادگیری یک زبان برنامهنویسی جدید برنامههای خود را در شبکه اصلی arbitrum بسازند. از ویژگیهای دیگر پروژه آربیتروم (arbitrum) میتوان به امنیت زیاد و سازگاری کاملی با قراردادهای هوشمند اشاره کرد.
کوین بومی آربیتریوم، arb نام دارد و یکی از موفقترین ارزهای لایه دوم اتریوم بهحساب میآید. بسیاری از صرافیهای بزرگ این ارز دیجیتال را فهرست کردهاند و به همین دلیل بهراحتی قابل خریدوفروش است. در حال حاضر مارکت کپ آرتریوم بیشتر از ۱ میلیارد دلار است و در جایگاه 43 بازار قرار دارد.
جالب است بدانید که سرعت تراکنشها در شبکه آربیتریوم حدود ۴۵۰۰ تراکنش در ثانیه است! |
پروژه پالیگان (polygon) و ارز دیجیتال ماتیک (matic)
polygon پروژه معروفی است و به همین دلیل در جواب ارزهای لایه دوم اتریوم کدامند، ممکن است اولین ارزی که به ذهنتان برسد، ارز دیجیتال متیک (کوین بومی شبکه پالیگان) باشد!
پروژه لایه ۲ پالیگان از شبکهای از زنجیرههای جانبی pos (اثبات سهام) سازگار با اتریوم استفاده میکند که میتواند تراکنشها را موازی با زنجیره اصلی اتریوم پردازش کند. در نتیجه این کار، بار روی شبکه اصلی اتریوم کاهش مییابد و تراکنشها سریعتر و ارزانتر میشوند.
[مطالب مرتبط: پالیگان چیست؟ آشنایی با پروژه پالیگان]
در حال حاضر پالیگان روزانه بیش از ۳۵۰ هزار کاربر فعال دارد و سرعت تراکنش آن 7000 tps (تراکنش در ثانیه) است. سازگاری با ماشین مجازی اتریوم (evm)، سرعت زیاد تراکنشها، امنیت مناسب و سازگاری کامل با قراردادهای هوشمند از جمله مهمترین ویژگیهای این پروژه لایه دوم اتریوم است. همین ویژگیها باعث شده است که این شبکه بلاک چین برای defi ،nft، متاورس و به طور کلی web3 مناسب باشد.
ماتیک (matic) جزو رمزارزهای لایه دوم اتریوم موفق است و در حال حاضر مارکت کپی بیشتر از ۶ میلیارد دلار دارد! شما میتوانید ارز دیجیتال متیک را در تمام صرافیهای معتبر مانند همتاپی، بایننس، پولونیکس (poloniex) و … معامله کنید. ارز دیجیتال matic در جایگاه 13 بازار قرار دارد.
در کل پالیگان جزو بهترین پروژه های لایه دوم اتریوم است و توانسته است که سرمایههای خوبی جذب کند. همین ویژگیها باعث میشوند که به نظر خیلی از کارشناسان، آینده مثبتی در انتظارش باشد.
پروژه منتل (mantle) و ارز دیجیتال mnt
پروژه منتل (mantle) نسبت به سایر پروژههایی که معرفی کردم جدید است و کار خود را از جولای سال ۲۰۲۳ آغاز کرد. این پروژه لایه دوم اتریوم توسط bitdao، یک سازمان خودمختار غیرمتمرکز (dao) ساخته شد.
mantle اولین پروتکل لایه ۲ ماژولار ساخته شده بر روی اتریوم است و با دستهبندی تراکنشها و جداکردن لایه دادهها از رولآپهای اتریوم، هزینههای تراکنش را تا ۸۰ درصد کاهش میدهد. به همین دلیل کارمزد تراکنشها در این پروژه لایه ۲ اتریوم بسیار کم است.
توکن بومی شبکه بلاک چین منتل، mnt نام دارد و جزو ارزهای لایه دوم اتریوم است که توانسته با وجود عمر کم خود پیشرفت خوبی در بازار داشته باشد. در حال حاضر و تا زمان نوشته شدن این مقاله، مارکت کپ ارز دیجیتال mnt بیشتر از یک میلیارد دلار است و در بازار ارزهای دیجیتال در جایگاه 44 قرار دارد.
پروژه لایه دوم منتل خود را بهعنوان فرا مقیاسپذیر (hyper scalable) توصیف میکند و در شبکه آن انجام ۶۰۰ تراکنش در ثانیه امکانپذیر است.
پروژه شیباریوم (shibarium) و ارز دیجیتال shib
کمتر کسی است که در بازار ارز دیجیتال فعالیت کند و نام میمکوین شیبا را نشنیده باشد. ارز دیجیتال شیبا میمکوینی است که جامعهای قوی دارد و افراد زیادی طرفدار آن هستند. در برآوردهای جدید، بیشتر از ۱۰ میلیون نفر دارنده ارز دیجیتال shib وجود دارد که برای یک میم کوین موفق بزرگی بهحساب میآید.
بعد از موفقیت این رمز ارز، شیبا اینو برای ادامه رشد خود تصمیم گرفت تا شبکه بلاک چین اختصاصی خود را به نام shibarium راهاندازی کند. (برای آشنایی بیشتر با شیباریوم میتوانید به مقاله شیباریوم چیست مراجعه کنید)
shibarium یک بلاک چین لایه ۲ اتریوم است که کاربرد اکوسیستم مشهور shiba inu را تقویت میکند. به دلیل قدرت شیبا میتوان گفت که شیباریوم جزو بهترین پروژه های لایه دوم اتریوم بهحساب میآید. این شبکه قسمت عمده تراکنشهای شیبا را در اختیار میگیرد.
بلاک چین شیباریوم از الگوریتم گواه اثبات سهام نیابتی (delegated proof of stake) یا بهاختصار dpos استفاده میکند. این روش همانند اثبات سهام است با این تفاوت که نودهای تأییدکننده تراکنشها از طریق انتخابات در شبکه و رای کاربران انتخاب میشوند. بهکارگیری این فناوری باعث شده است تا تراکنشها در شبکه بلاک چین shibarium سریعتر باشد و امنیت شبکه افزایش پیدا کند.
قیمت ارز دیجیتال شیبا نوسانات مثبتی را تجربه کرده است و به همین دلیل شاید بتوان گفت که جزو موفقترین ارزهای لایه دوم اتریوم بهحساب میآید. مارکت کپ ارز دیجیتال شیبا بیشتر از 5 میلیارد دلار است و در جایگاه 19 بازار قرار دارد.
پروژه لوپرینگ (loopring) و ارز دیجیتال lrc
loopring یک بلاکچین لایه دوم اتریوم است که به عنوان راهحلی برای مشکل مقیاسپذیری اتریوم، توانسه است که سرعت تراکنشها را در شبکه اتریوم افزایش دهد و کارمزدها را کم کند. در حال حاضر سرعت تراکنشها در شبکه لوپرینگ 2000 tps (تراکنش در ثانیه) است. علاوه بر این بزرگترین مزیت این پروژه لایه ۲، تسهیل و کمک به صرافیهای غیر متمرکز dex است.
ارز دیجیتال lrc، کوین بومی شبکه loopring است و مارکت کپ آن حدود 300 میلیون دلار تخمین زده میشود و در جایگاه 147 بازار قرار دارد. علاوه بر این، پروژه لایه ۲ اتریوم لوپرینگ، دارای یک پلتفرم بومی معاملاتی غیر متمرکز بازارساز خودکار (amm) و صرافی غیر متمرکز دفتر سفارش (order book) است. از این رو، افراد میتوانند بهراحتی با نرخهای کارمزد مقرونبهصرفه و با سرعت زیاد ارزهای خود را معامله کنند.
کاربران میتوانند ارزهای erc-20 و eth را ارزان، سریع و امن به هر آدرس اتریوم با پروتکل l۲ دیگر ارسال کنند.
پروژه اپتیمیسم (optimism) و ارز دیجیتال op
از بهترین پروژه های لایه دوم اتریوم میتوان به شبکه اپتیمیسم (optimism) اشاره کرد. اپتیمیسم از optimistic rollups استفاده میکند و به همین دلیل سرعت تراکنشها در آن زیاد است و هزینه کارمزدها نیز در آن به مقدار قابلملاحظهای کم میشود.
بلاک چین optimism برای حل مشکل مقیاسپذیری اتریوم به وجود آمد و این کار را با انجام تراکنشها خارج از زنجیره اصلی اتریوم و سپس ارسال آنها به زنجیره اصلی برای تأیید، انجام میدهد. به عبارت دیگر لایه یک اتریوم مسئولیت امنیت، در دسترس بودن دادهها و عدم تمرکز را بر عهده میگیرد، در حالی که اپتیمیسم بهعنوان یکی از لایه دوم های اتریوم، مقیاسپذیری را مدیریت میکند.
در حال حاضر مشارکت و همکاری اپتیمیسم با etherscan prysm group و chainlink و synthetix به کارآمدی و پذیرش بیشتر این پروژه کمک میکند. ارز دیجیتال op، توکن بومی شبکه بلاک چین optimism است که در سال ۲۰۲۲ به بازار معرفی شد. در بین ارزهای لایه دوم اتریوم که در این مقاله معرفی شد، رمز ارز op کمتر شناخته شده است! مارکت کپ ارز دیجیتال op بیشتر از یک میلیارد دلار است و در جایگاه 45 بازار قرار دارد.
پروژه ایموتیبل ایکس (immutable x) و ارز دیجیتال imx
immutable x راهحل لایه دومی برای رفع مقیاسپذیری شبکه اتریوم بوده که بهصورت اختصاصی برای توکنهای غیر قابل تعویض (nft) طراحی شده است. سرعت تراکنش در شبکه ایموتبل ایکس، 9000 tbs (تراکنش در ثانیه) است و وقتی پای استخراج و تراکنش nftها به میان میآید، هزینه کارمزدها تقریباً صفر میشود! یادتان باشد از آن جا که immutable x جزو لایه دوم های اتریوم است علاوه بر تمامی این مزایا از امنیت شبکه اتریوم نیز برخوردار است!
هدف اصلی بلاک چین immutable x تسهیل و آسانتر کردن معامله و استخراج توکنهای بیهمتاست و از zk-rollup استفاده میکند تا سرعت تراکنشها در شبکه خود را افزایش دهد. همین مسئله باعث شده است تا کاربران بتوانند با کمک این شبکه لایه دوم اتریوم بهراحتی nft بسازند و آن را با دیگران معامله کنند.
immutable x با شرکتهای مهم حوزه توکن های غیرقابل تعویض (nft) مانند opensea ،mintable ethereum name service ،tiktok و… همکاری میکند و همین مسئله جایگاه این بلاک چین را بهعنوان پلتفرمی پیشرو برای تجارت نسل بعدی nft، بازیهای وب ۳ و پروژههای متاورس تثبیت میکند.
ارز دیجیتال imx، توکن بومی این لایه ۲ اتریوم است و با مارکت کپ بیشتر از یک میلیارد دلار، در جایگاه ۵۰ بازار قرار دارد.
پروژه و ارز دیجیتال بیس (base)
پروژه بیس یکی دیگر از بهترین پروژه های لایه 2 اتریوم بهحساب میآید که توسط صرافی کوین بیس (coinbase) توسعه داده شده است. از لحاظ تکنولوژی شبکه بلاک چین بیس مشابه شبکه اپتیمیسم عمل میکند و راه حلی برای مشکل مقیاس پذیری لایه 1 اتریوم است. این فناوری به بلاک چین base امکان میدهد تا تراکنشها را خارج از زنجیره اصلی اتریوم پردازش کند و در نتیجه هزینهها را کاهش و سرعت تراکنشها را افزایش دهد.
توکن این شبکه base protocol با نماد اختصاری base است. بیس یک ارز دیجیتال لایه دوم با ارزش بازار بالای ۳۵۰ هزار دلار است که در جایگاه ۱۶۶۱ بازار قرار دارد. شبکه بلاک چین بیس از evm پشتیبانی میکند و همین امر به توسعهدهندگان امکان میدهد تا برنامههای غیرمتمرکز خود را با سرعت زیاد و هزینههای کم بسازند و راهاندازی کنند.
پروژه اسکیل (skale) و ارز دیجیتال skl
skale یک پروژه لایه دوم اتریوم است که در آن توسعهدهندگان میتوانند بهجای شبکه اصلی اتریوم، انواع dapps را بر روی بلاک چین اسکیل (skale) ایجاد کنند. این شبکه در سال ۲۰۲۰ و توسط skale labs طراحی شد و هدف آن حل مشکلات مقیاس پذیری اتریوم بود. در شبکه skale سرعت تراکنشها زیاد و هزینه کارمزد کم است و محیطی مناسب و امنی را برای پیادهسازی چندین پروتکل و ماشینهای مجازی (virtual machines) ایجاد میکند.
به ادعای سازندگان این شبکه، اسکیل میتواند تا ۱۲۰ هزار تراکنش را در ثانیه انجام دهد! این بلاک چین و تمام زنجیرههای آن از evm پشتیبانی میکنند و به این دلیل هر کاربر میتواند بهراحتی قراردادهای هوشمند مبتنی بر اتریوم را مستقیماً روی زنجیرههای skale مستقر کند.
skl توکن بومی شبکه اسکیل است و این ارز لایه دوم اتریوم با مارکت کپ ۱۵۰ میلیوندلاری، در جایگاه ۲۳۱ بازار قرار دارد. بدون شک این پروژه لایه دوم اتریوم به دلیل معماری و ساختار منحصربهفردی که دارد، آیندهای درخشان در انتظارش است.
پروژه و ارز دیجیتال dydx
دی وای دی ایکس (dydx) یک صرافی غیر متمرکز است که از پروژه starkware برای فعالیتهای خود استفاده میکند. starkware یک پروژه لایه دوم اتریوم است که برای برطرفکردن مشکلات مقیاسپذیری لایه یک ایجاد شد. dydx با استفاده از این شبکه توانسته است به نیاز کاربران پاسخ دهد و در حال حاضر جزو ۷ صرافی غیرمتمرکز برتر دنیاست.
از ویژگیهای کلیدی dydx میتوان بهسرعت زیاد تراکنشها و هزینه کم آنها اشاره کرد. توکن بومی این پروژه لایه 2، dydx نام دارد. مارکت کپ ارز دیجیتال dydx بیشتر از ۵۰۰ میلیون دلار است و در جایگاه ۹۳ بازار قرار دارد.
dydx جزو بهترین پروژههای لایه دوم اتریوم بهحساب میآید و محبوبیتش روزبهروز افزایش پیدا میکند. پلتفرم معاملاتی dydx توسط برخی از سرمایهگذاران خطرپذیر برتر بازار، از جمله polychain ،paradigm و andreessen horowitz حمایت میشود.
نتیجه گیری
استقبال خوبی از پروژه های لایه 2 اتریوم شده است و میتوان به آینده و رشد آنها امیدوار بود. با توجه به مزایای زیادی که پروژه های لایه دوم اتریوم دارند، انتظار میرود که در آینده نقش مهمی در توسعه شبکه اتریوم داشته باشند. این پروژهها میتوانند به افزایش مقیاسپذیری، کاهش هزینهها و افزایش سرعت شبکه اتریوم کمک کنند.
آشنایی با ارزهای لایه دوم اتریوم و بهترین پروژه های لایه دوم اتریوم، میتواند به شما دید خوبی به پروژههای موفق بازار ایجاد کند. در این مقاله به طور کامل برترین پروژه های لایه دوم اتریوم را معرفی کردم و در مورد اینکه بهترین ارزهای دیجیتال لایه دوم کدامند، توضیحات کاملی ارائه دادم.
یک نکته را باید به شما گوشزد کنم و آن هم نوسانات بازار ارزهای دیجیتال است. درست است که این پروژهها و ارزهای هر کدام در بازار موفق بودهاند؛ اما اگر قصد سرمایهگذاری دارید، باید کاملاً محتاط باشید. حتماً تحقیقات کاملی در مورد ارز و پروژه مدنظر خود انجام دهید و بعد از آن اقدام به سرمایهگذاری کنید!