چرا تتر نخریم؟ مسدود شدن تتر در ایران

چکیده مطلب:

با خبر مسدود شدن کیف پول‌های تتر در سال 2023 برای بسیاری اکنون سوال است که آیا ممکن است تتر دارایی‌های ما را نیز مصدود کند؟ با یک احتمال خیلی کم بله!
پس راه حل چیست؟ آیا نباید تتر خرید و نگهداشت؟ نه بلکه باید در زمان استفاده از تتر مطمئن باشید صرافیی که با آن کار می‌کنید امن است و در فرآیندهای پولشویی دخالتی ندارد. اگر از این موضوع مطمئن باشید، می‌توانید با خیالی راحت (کماکان) از تتر استفاده کنید

تتر و مشکلات آن، آیا باید نگران مسدود شدن تتر باشیم؟

مسدود شدن تتر و فریز شدن دارایی‌ها توسط شرکت صادر کننده استیبل کوین تتر (usdt) در اوایل دسامبر 2023 میلادی، اتفاقی بود که بسیاری از کاربران ایرانی را بر آن داشت تا در مورد مشکلات تتر به چالش بیفتند و این سوال را از خودشان بپرسند که “آیا باید همچنان تتر بخریم؟ اگر نه… چرا؟” و در صورت خرید تتر این استیبل کوین محبوب و کاربردی چه تمهیدات امنیتی را می‌توانیم بیندیشیم؟

در این مقاله از صرافی همتاپی، قصد داریم در مورد مسدود شدن تتر، سیر تا پیاز و ماجرایی که اتفاق افتاده و چند توصیه مهم برای در امان ماندن از این قبیل مشکلات تتر صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

ماجرای مسدود شدن تتر

ماجرای مسدود شدن تتر چیست؟

بر اساس گزارش منتشر شده از سوی کوین‌دسک (coindesk)، شرکت صادر کننده استیبل کوین تتر (usdt) اقدام به فریز کردن تعدادی از کیف پول‌های کاربران کرده است که طی شش ماه گذشته از سرویس تورنادو کش (tornado cash) استفاده می‌کردند. نکته مهم این‌جاست که ظاهراً برخی از این کاربران ایرانی بوده‌اند!

یکی از کیف پول های فریز شده، مربوط به حمله سایبری 625 میلیون دلاری بریج رونین (bridge ronin) بوده که به گفته وزارت خزانه داری آمریکا (u.s treasury department)، به گروه هکری لازاروس (lazarus group) منتسب شده است.

شرکت توسعه دهنده تتر، در بیانیه‌ای از این اقدام «احتیاطی» دفاع کرده و آن را اقدامی داوطلبانه در راستای جلوگیری از هرگونه سوء استفاده احتمالی از توکن‌های usdt و افزایش تدابیر امنیتی عنوان کرده است. این شرکت تصریح کرده که کیف پول‌های موجود در لیست دفتر کنترل دارایی‌های خارجی آمریکا (ofac)، به انضمام هر کیف پول جدید دیگری که در آینده به این لیست اضافه شود، مسدود خواهند شد.

پائولو آردوینو، مدیرعامل تتر می‌گوید:

با اجرای اختیاری و داوطلبانه مسدود سازی کیف پول‌‌هایی که آدرس آن‌ها به تازگی به لیست اتباع ویژه تعیین شده (sdn) اضافه شده و مسدود کردن آدرس‌های قبلی ذکر شده در فهرست فوق، برآنیم تا استفاده بهینه از فناوری استیبل کوین‌ها را بیش از پیش تقویت کرده و یک اکوسیستم مبتنی بر استیبل کوین امن‌تر در اختیار کاربران خود قرار دهیم.

البته، علاوه بر این مورد، شرکت توسعه دهنده تتر در ماه اکتبر 2023 میلادی نیز تعداد 32 حساب کاربری را فریز کرده بود که به زعم این مجموعه، با تروریسم مرتبط بودند.

ضمن آن که طی چند ماه اخیر، شرکت توسعه دهنده تتر بالغ بر 225 میلیون دلار تتر را در رابطه با یک سندیکای قاچاق انسان مسدود و فریز کرده که در پی تحقیقات وزارت دادگستری ایالات متحده آمریکا شناسایی شده است.

اما چرا این ماجرا باید برای همه ایرانی‌ها مهم باشد؟ 

چرا تتر و چرا کاربران ایرانی؟!

به نظر می‌رسد که رویکرد اخیر پائولو آردوینو پس از به دست گرفتن زمام این شرکت، در راستای سیاست‌هایی است که دولت‌های غربی و رگولاتورهای آمریکایی در پیش گرفته‌اند. کما این‌که آردوینو، خودش هم در یکی از بیانیههای مطبوعاتی این شرکت، به آن اشاره کرده و از این سیاست جدید تحت عنوان «گسترش روابط کاری نزدیک با مجریان قانون و رگولاتورهای جهانی» یاد کرده است.

البته، رویکردی که تتر در پیش گرفته است، چندان هم نا‌آشنا نیست. از زمانی که صرافی بایننس (binance) و پس از آن بسیاری از دیگر صرافی‌های ارز دیجیتال متمرکز خارجی اقدام به مسدودی حساب کاربران با آی‌پی (ip) ایران کرده‌اند، زمان زیادی نمی‌گذرد. بسیاری از این صرافی‌ها حتی برای کاربران ایرانی قابلیت احراز هویت نیز ندارند و در صورت مشاهده آی‌پی ایران، اقدام به مسدود سازی حساب و بلوکه کردن دارایی‌های آن  می‌کنند.

دلیل این سیاست نیز تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران و برخی از دیگر کشورهای جهان است. از این رو، به ویژه با توجه به اقدامات اخیر شرکت تتر و فریز کردن 41 حساب کاربری ایرانی، احتمال این‌که حساسیت‌ها در مورد کشورهای تحت تحریم از جمله ایران افزایش پیدا کند بسیار بالاست.

خصوصاً که وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا نیز طی بیانیه‌ای اعلام کرده است که:

افزایش رواج ارزهای دیجیتال، به‌عنوان یک روش پرداخت، آن‌ها را بیش از پیش در معرض خطرات تحریم قرار می‌دهد… به این ترتیب، صنعت کریپتو، از شرکت‌های فناوری گرفته تا صرافی‌ها، مدیران، ماینرها، ارائه‌دهندگان کیف پول‌ها و کاربران، در جلوگیری از سوء استفاده افرادِ تحتِ تحریم از ارزهای دیجیتال و دور زدن تحریم‌ها و اجرای سیاستهای خارجی ایالات متحده و منافع امنیت ملی نقش مهمی ایفا می‌کنند.

همین بیانیه و بلاک شدن تتر توسط شرکت ارائه دهنده آن، یک زنگ خطر مهم برای کاربران ایرانی و حتی صرافی‌های ارز دیجیتالی است که در داخل ایران فعالیت دارند.

مطالب مرتبط: خرید و معامله تتر با کارمزد صفر در صرافی همتاپی

ریسک نگهداری تتر

ریسک نگهداری تتر چیست؟

اما شاید این سوال را با خود بپرسید که مگر قرار نبود دنیای کریپتو یک دنیای غیر متمرکز باشد؟! اصلاً مگر رسالت بیت کوینی که ساتوشی ناکاموتو معرفی کرده بود این نبود که دولت‌ها و نهادهای نظارتی دخل و تصرفی در این شبکه توزیع شده نداشته باشند؟

بله… قرار بود این‌طور باشد ولی نشد!! عمده صرافی‌های ارز دیجیتالی که در حال حاضر با آن‌ها کار می‌کنیم، صرافی‌هایی متمرکز هستند و از این نظر ماهیت غیر متمرکز ارزهای دیجیتال را زیر سوال برده‌اند.

از طرفی، عمده‌ترین توکنی که معمولاً کاربران سراسر جهان و خصوصاً ایرانی‌ها در مراودات خود در بازار ارزهای دیجیتال استفاده می‌کنند، تتر است. تتر یک استیبل کوین است که توسط یک شرکت متمرکز – شرکت هنگ کنگی تتر لیمیتد (tether limited) – عرضه شده و دارای پشتوانه‌ – دلار آمریکا – است.

مطالب مرتبط: پشتوانه تتر چیست و چه کسی اعتبار تتر را تضمین می‌کند؟

با این اوصاف، ماهیت غیر متمرکزی که باید از این توکن انتظار داشته باشیم در این‌جا خیلی عمل نمی‌کند و این نگرانی در خصوص ریسک نگهداری و مسدود شدن تتر، همچنان وجود دارد؛ اما چاره چیست؟!

استفاده از صرافی‌های ارز دیجیتال ایرانی

شاید یکی از راه‌کارهایی که بتوان برای دور زدن مسدود شدن تتر برگزید، استفاده از یک صرافی ارز دیجیتال ایرانی به جای صرافی‌های خارجی باشد.

در حال حاضر، طیف گسترده‌ای از صرافی‌های ارز دیجیتال ایرانی در داخل کشور در حال فعالیت هستند که اتفاقاً خدمات قابل توجهی نیز ارائه می‌دهند و می‌توانند پاسخ‌گوی نیازهای کاربران باشند. صرافی همتاپی، یکی از بهترین صرافی‌های ارز دیجیتال ایرانی است که می‌توانید با خیال راحت از آن استفاده کنید.

اما در حالت کلی، هیچ یک از صرافی‌های ارز دیجیتال داخلی تاکنون راه‌کار مناسبی برای جلوگیری از مسدود شدن تتر ارائه نکرده‌اند. عموم صرافی‌ها صرفاً به تغییر آدرس تتر و ممنوعیت ارسال و دریافت این استیبل کوین بین صرافی‌های ایرانی بسنده کرده‌اند،‌ تا بلکه تا حدودی بتوانند از ردیابی تبادلات مبتنی بر تتر جلوگیری کنند.

البته، برخی از صرافی‌های ارز دیجیتال داخلی نیز از آدرس‌های رمزنگاری و محافظت شده (shielded)، به همراه فناوری اثبات صفر (zk) برای نقل و انتقالات تتری خود استفاده می‌کنند. فرایندی که اگر چه تاحدودی می‌تواند ایمن باشد اما با کارمزدهای بسیار بالاتری همراه است و در عین حال، همیشه هم فعال نیست.

مطالب مرتبط: کارمزد انتقال در شبکه تتر چقدر است؟ + جدول کارمزد شبکه‌های مختلف

با این حال، با توجه به ردیاب‌های پیشرفته‌ای که وجود دارد، باز هم احتمال ردیابی نقل و انتقالات تتری صرافی‌های داخلی و در نتیجه مسدود شدن تتر وجود دارد.

راه‌کار دومی که شاید بتوان انتخاب کرد، جایگزین کردن یک توکن دیگر به جای تتر است!

جایگزینی تتر با استیبل کوین دای (dai)

یکی از اصلی‌ترین دلیل‌های این‌که خطر مسدود شدن تتر را برای کاربران ایرانی مطرح می‌کند این است که این توکن، یک استیبل کوین متمرکز است. با این حال، پشتوانه دلار آمریکا باعث شده است تا تتر یکی از مهم‌ترین توکن‌های مورد استفاده در مراودات کریپتویی باشد.

اکنون تصور کنید استیبل کوینی را پیدا کنید درست مثل تتر ارزشی – تقریباً – معادل یک دلار آمریکا را دارد ولی برخلاف تتر، غیرمتمرکز است. یکی از این ارزها، استیبل کوین غیر متمرکز دای (dai) است که اخیراً هم خیلی مورد توجه قرار گرفته است.

با توجه به این‌که دای غیرمتمرکز است، پس امکان مسدود سازی یا بلوکه و فریز کردن آن وجود ندارد. البته، پستوانه دای دلار آمریکا نیست و با استفاده از وام وثیقه‌ای در اتر (eth) – ارز رمزنگاری‌ شده شبکه اتریوم – پشتیبانی می‌شود.

راهکارهای جلوگیری از خطر احتمالی مسدودسازی دارایی‌ها

راه حلی برای جلوگیری از مسدود شدن تتر

تا این‌جای کار در مورد مسدود شدن تتر صحبت کردیم و به این سوال که «چرا تتر نخریم» پاسخ داده و راه‌کارهای قابل اجرا برای رهایی از این ماجرا را عنوان کردیم.

اما در نهایت، شاید برخی از کاربران ناچار به استفاده از تتر باشند و در عین حال، با توجه به این‌که امکان برداشت ریالی از صرافی‌های خارجی وجود ندارد، ناچار به نقل و انتقالات تتری به یک صرافی داخلی برای تبدیل آن به ریال و برداشت هستند. پس چاره چیست؟!

توصیه‌های زیر تاحدودی می‌توانند از خطر احتمالی مسدودسازی دارایی‌های شما جلوگیری کنند:

  • از انتقال مستقیم دارایی‌ها خودداری کرده و از یک یا چند کیف پول تتر واسط استفاده کنید
  • آدرس کیف پول واسطی را انتخاب کنید با هیچ یک از آدرس‌های کیف پول ایرانی سابقه‌ی تراکنش ندارد
  • برای هر تراکنش جدید از یک آدرس جدید و متفاوت استفاده کنید
  • از تراکنش‌های بالای تتر خودداری کنید تا برای ردیاب‌ها حساسیت ایجاد نکنید
  • در صورت تقسیم تراکنش‌ها، به هیچ عنوان آن‌ها را به یک حساب واحد منتقل نکنید
توجه داشته باشید که حتی در صورت ارائه خدمات یک صرافی خارجی، بدون مشکل به کاربران ایرانی، این احتمال وجود دارد که در آینده‌ای نه چندان دور به دلیل محدودیت‌های رگولاتوری دسترسی شما به پلتفرم را محدود کند. اتفاقی که بارها در مورد صرافی‌های متمرکز متعدد شاهدش بوده‌ایم… با این اوصاف برای طولانی مدت دارایی‌های خود را – به ویژه اگر مبالغ بالا هستند – در این صرافی‌های نگهداری نکنید.

جمع بندی

مسدود شدن تتر و فریز شدن دارایی‌های حدود 40 حساب کاربری متعلق به کاربران ایرانی توسط شرکت صادر کننده استیبل کوین تتر (usdt) در اوایل دسامبر 2023 میلادی، اتفاقی است که توجه و نگرانی بسیاری از صرافی‌های ارز دیجیتال داخلی و کاربران ایرانی را برانگیخته است. ظاهراً شرکت تتر نیز تصمیم دارد مانند بسیاری از صرافی‌های ارز دیجیتال متمرکز، دسترسی کاربران ایرانی را به دلیل تحریم‌های بین‌المللی محدود کند.

راه‌کاری که برای این موضوع پیشنهاد شده است:

البته، حتی در صورت استفاده از صرافی‌های ارز دیجیتال ایرانی نیز امکان ردیابی تراکنش‌ها و مسدود شدن وجود دارد. با این حال، شاید بتوان با استفاده از صرافی‌های داخلی محافظت شده، جایگزینی تتر با استیبل کوین غیر متمرکز دای – که قابلیت فریز شدن ندارد – و برخی راه‌کارها که در انتخاب مقاله آمده است، از خطرات مسدود شدن دارایی‌ها جلوگیری کرد.

سوالات متداول

  1. چرا تتر نخریم؟

با توجه به سیاست‌های اخیر وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا و همسو شدن شرکت توسعه دهنده تتر با این سیاست‌ها، احتمال این‌که این توکن برای کاربران با آی‌پی (ip)‌ ایران مسدود شود بسیار بالاست و خرید آن می‌تواند منجر به فریز شدن دارایی‌های شما شود.

  1. آیا تتر نابود می‌شود؟

خیر ماجرای مسدود شدن تتر، تنها به محدودیت دسترسی کاربران ایرانی – و و دیگر کشورهای تحت تحریم – مربوط می‌شود. این استیبل کوین، یک توکن متمرکز است که در حال حاضر همسو با سیاست‌های ایالات متحده آمریکا برای ایران و برخی دیگر کشورهای تحریم شده ممنوع اعلام شده است.

  1. برای در امان ماندن از مسدود شدن تتر چکار کنیم؟

بهترین است تا حد ممکن از صرافی‌های ارز دیجیتال ایرانی استفاده کرده و استیبل کوین دای را به جای تتر جایگزین کنید. به علاوه، می‌توانید از توصیه‌های انتهای مقاله نیز کمک بگیرید.

اشتراک گذاری

پیام شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. فعلآ که آمریکا داره تمام ایرانیان رو از صحنه تجارت جهانی حذف میکنه .چند ماه پیش کیف پول پرفکت مانی حساب ایرانی ها رو بست..حالا هم تتر داره بر اساس دستورات آمریکا میبنده حساب ایرانی ها رو …

    1. بله برای تمام استیبل کوین‌های متمرکز این موضوع ممکنه پیش بیاد