تحلیل هفتگی قیمت بیت کوین؛ بررسی عوامل تأثیرگذار و نواحی کلیدی
قیمت بیتکوین برای سومین بار در عبور از مقاومت میانگین قیمت خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت در محدوده ۶۴,۰۰۰ دلاری برخورد کرد. اگرچه، هزینه تمامشده استخراج هر واحد بیتکوین برای ماینرها به حدود ۵۸,۰۰۰ دلار رسیده، اما فشار فروش ناشی از تسویه حساب موقعیتهای اهرمی، مانع از رشد بیشتر قیمت شده است.
قیمت بیتکوین همچنان موفق به عبور از ناحیه مهم 64٬000 هزار دلار نشده است و در محدودهای مشخص به نوسانات کمقدرت خود ادامه میدهد. در این گزارش هفتگی، شرایط سرمایهگذران کوتاهمدت و ماینرها را بررسی میکنیم و نواحی مهم قیمت را نیز مشخص خواهیم کرد.
نزدیکشدن قیمت بیت کوین به نقطه سربهسر استخراج
ماینرها، یکی از ارکان مهم بازار بیتکوین هستند که نقش تأمینکننده را در چرخه اقتصادی این دارایی بازی میکنند. در نمودار زیر هزینه استخراج یک واحد بیتکوین به صورت تقریبی تخمین زده شده است.
درحالحاضر، استخراج هر واحد بیتکوین برای ماینرها حدود 58٬۰۰۰ دلار تمام میشود. همانطور که مشاهده میکنید روند قیمت بیت کوین در سال 2024 بازار تقریباً بالاتر از قیمت تمامشده استخراج ماینرها در حرکت بوده است.
این گروه در سال جاری هنوز زیان هنگفتی را متحمل نشدهاند و بهطور میانگین سود و زیان قابل توجهی ندارند. همانطور که میدانید ماینرها برای ادامه فعالیت خود و همچنین پرداخت هزینههای استخراج باید بیت کوینهای خود را بفروشند.
با کاهش بیشتر قیمت، آنها مجبور میشوند که بیت کوینهای خود را در زیان بفروشند. با توجه به اینکه قیمت کنونی فاصله چندانی با نقطه سربهسر ماینرها ندارد، ناحیهٔ ۵۵٬۰۰۰ تا ۵۸٬۰۰۰ دلار میتواند حمایت مهمی برای قیمت باشد.
سرمایهگذاران کوتاهمدت بیت کوین در آستانه تسلیم
اکنون باید بینیم که سرمایهگذاران کوتاهمدت چگونه میتوانند در مدت کوتاه شرایط بازار را تغیر دهند. نمودار زیر نشان میدهد که چند درصد از بیت کوینهای سرمایهگذاران کوتاهمدت اکنون در زیان هستند.
در شرایطی کنونی، حدود 93درصد از بیت کوینهای در اختیار سرمایهگذاران کوتاهمدت زیانده هستند. همانطور که مشاهده میکنید این سرمایهگذاران تاکنون چندین ماه در ضرر بودهاند و بخش کوچکی از آنها که قیمت خرید پایینتری نسبت با بازار دارند، در این مدت به سودآوری رسیدهاند.
اگر به روند تشکیل سقف بازار در سال 2021 و 2019 توجه کنیم، زیان ممتد و ادامهدار این گروه از سرمایهگذاران را مشاهده خواهیم کرد. این گروه اغلب بیت کوینهای خود را در قیمتهای بالاتر خریدند و برای رسیدن سود باید صبر کنند یا تسلیم شوند و بازار را ترک کنند.
اگرچه اکنون دوباره شاهد زیان حداکثری این سرمایهگذاران هستیم، اما هنوز نشانهای از تسلیم سراسری آنها را مشاهده نمیکنیم. بنابراین ممکن است برای رشد مجدد بازار، شاهد ریزش قیمت و تسلیم سرمایهگذاران کوتاهمدت باشیم.
یکی از موانع مهمی که بازار در شرایط کنونی باید از آن عبور کند میانگین 155 روزه شاخص STH-MVRV است. همانطور که در نمودار زیر مشاهده میکنید، برای حباب میانگین قیمت خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت، یک میانگین 155روزه (آبی) در نظر گرفته شده که به لحاظ آماری اهمیت و معنای خاصی دارد.
همانطور که مشاهده میکنید از حدود ۵ ماه گذشته تاکنون سرمایهگذاران کوتاهمدت غالبا در ضرر بودهاند و در این مدت این شاخص همچنان نتوانسته از میانگین 155 روزه خود عبور کند. بهطور تاریخی، زمانی که این شاخص حدود 5 ماه زیر میانگین 155 روزه حرکت کند، بازار به تدریج برای تغییر مسیر و رشد دوباره آماده میشود. بنابراین احتمال دارد این گروه از سرمایهگذاران ظرف یک ماه آینده مجددا به سودآوری نسبی برسند.
خروج نقدینگی از بازار فیوچرز؛ سیگنالی برای رشد مجدد قیمت؟
اکنون بهتر است ببینیم معاملات اهرمی چه تأثیری بر روند کوتاهمدت قیمت بیت کوین خواهد گذاشت. در هفته گذشته، شاهد کاهش چشمگیر قیمت از 64٬000 دلار به 57٬000 دلار بودیم. این ریزش باعث شد تا حدود 15درصد از معاملات اهرمی به اجبار بسته شوند، پدیدهای که در اصطلاح به آن لیکوئیدشدن میگویند.
این روند پاکسازی بازار از معاملات اهرمی (لیکوئیدشدن) هنوز بهطور کامل متوقف نشده و میتوان انتظار داشت که مقداری نقدینگی بیشتری از بازار فیوچرز خارج شود. البته، تاکنون حجم قابلتوجهی از نقدینگی از بازار فیوچرز خارج شده است.
در گذشته هرگاه شاهد خروج سریع و گسترده معاملات اهرمی از بازار بودهایم، بهطور معمول قیمت برای حرکت جدید آماده شده است. این پدیده نشان میدهد که ممکن است پس از این دوره تثبیت، شاهد تغییر روند قیمت باشیم.
نواحی کلیدی حمایت و مقاومت قیمت بیت کوین
در انتهای گزارش بد نیست نگاهی به نواحی مهم قیمت بیتکوین بیاندازیم و ببینیم معاملهگران و سرمایهگذاران در چه نواحی ممکن است واکنش بیشتری نشان دهند. بازار در قیمت 64٬000 هزار دلار با دو مقاومت بسیار مهم روبهروست؛ میانگین قیمت خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت (قرمز) و دیگری میانگین متحرک 200 روزه (سبز).
اگر با دقت بیشتری به این نمودار نگاه کنیم متوجه تلاقی این دو معیار خواهیم شد. چنین موردی را در ماه سپتامبر (شهریور) سال گذشته مشاهده کردیم. این رخداد میتواند به این معنا باشد که برای رشد پرشتاب بازار افراد در ابتدا باید باید به رنج قیمت فعلی عادت کنند و مدت زمانی را در ناحیه فعلی بگذرانند.
از طرفی دیگر ناحیه متعادل شاخص MVRV در سطح 56٬000 دلار همچنان برای بازار حمایتی مهم به شمار میرود و در نهایت ممکن است قبل از صعود مجدد قیمت ریزش ناگهانی تا نواحی پایینتر تجربه کنیم که مهمترین و آخرین سنگر حمایتی در این چرخه سطح ۴۶٬۰۰۰ دلار است.
تحلیل کوتاهمدت قیمت بیت کوین
با توجه به تعادل نسبی میان عرضه و تقاضا در بازار، احتمالاً شاهد رشد یا ریزش شدید قیمت بیت کوین در کوتاهمدت نخواهیم بود. به نظر میرسد که بازار در حال عادیسازی محدوده کنونی قیمت است و برای عبور از آن به زمان بیشتری احتیاج دارد.
هزینه استخراج هر بیتکوین برای ماینرها نزدیک به قیمت کنونی بازار است، بهطوری که در سال جاری هنوز زیانآوری و یا حتی سودآوری قابلتوجهی را تجربه نکردهاند. سرمایهگذاران کوتاهمدت نیز به مدت چندین ماه متوالی به سودآوری نرسیده و طی هفته گذشته برای سومین مرتبه به نقطه سربهسر خود رسیدند، اما بازار هنوز موفق به عبور از آن نشده است. بهتازگی نقدینگی بسیاری از معاملات اهرمی بازار فیوچرز خارج شده و فرصت بیشتری برای رشد با ثبات قیمت فراهم کرده است.
درحالحاضر قیمت در سطح 64٬000 هزار دلار با دو مقاومت میانگین خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت و میانگین متحرک 200 روزه روبهرو شده است. تلاقی این دو شاخص نشان میدهد که قیمت فعلی بیت کوین برای اکثر سرمایهگذاران و موسسات قابل قبول است و احتمالاً بازار برای ادامه روند صعودی خود، این رنج قیمتی را حفظ خواهد کرد.
ناحیه قیمتی 50٬000 تا 55٬000 دلار به عنوان یک منطقه کمریسک برای ورود به بازار شناخته میشود. همچنین، سطح 46٬000 دلار آخرین حمایت محکمی است که میتواند مانع از ریزش شدید بازار شود.