تحلیل هفتگی قیمت بیت کوین (۱۸ مهر)
بر اساس تحلیل دادهها بیتکوین عملکرد بهتری نسبت به شاخصهای سهام برتر نشان داده است و برخلاف شرایط پرتنش سیاسی ضعف قابل توجهی در ساختار بیتکوین مشاهده نمیشود. همچنین هولدرهای بیتکوین کماکان بازار را در اختیار خود دارند. حجم تراکنشهای شبکه نیز نشان از رکود تقاضا در بازار است اما میتوانیم انتظار داشته باشیم که در کوتاهمدت تقاضا مجددا افزایش پیدا کرده و بازار به سمت تغییر روند حرکت کند.
طی هفته اخیر بیتکوین بر اثر تنشهای سیاسی دچار ریزش قیمت شد اما همچنان در ساختار بازار نشانههایی از ضعف شدید مشاهده نمیشود. در این گزارش به بررسی وضعیت کلی بازار بیتکوین خواهیم پرداخت.
تاثیر میانگین متحرک 200 روزه بر روند بازار
یکی از شاخصهای مهمی که همواره مورد توجه معاملهگران و سرمایهگذاران قرار میگیرد، میانگین متحرک 200 روزه است. در دنیای تحلیل تکنیکال از این شاخص معمولا برای مشاهده تغییر روند بازار استفاده میشود و از این جهت که در تصمیمات فعالان بازار بسیار تاثیرگذار بوده، حائز اهمیت واقع میشود.
اکنون در نمودار بالا شاخص میانگین متحرک 200 روزه ( آبی) را همراه با 3 انحراف معیار مختلف مشاهده می کنید که این خطوط به لحاظ آماری فاصله معناداری نسبت به این شاخص دارند. در حال حاضر قیمت طی 2 ماه اخیر بین پایینترین انحراف معیار (سبز) و میانگین متحرک 200 روزه (آبی) (63000 هزار دلار) در حال نوسان بوده و هنوز موفق به عبور کامل از این شاخص نشده است. با دقت بیشتر مشاهده میکنیم که در اصلاحات قیمتی سال 2019، 2021 و 2022 نیز قیمت به همین صورت میان این دو محدوده نوسان داشته است. حرکت قیمت در این محدوده بیشتر نشان از بلاتکلیفی بازار دارد و معمولا بازار پس از دو تا سه ماه نوسان در این ناحیه مسیر جدیدی را آغاز کرده است.
عملکرد بیتکوین نسبت به شاخصهای برتر
همانطور که میدانید نقدینگی یکی از مهمترین عوامل حرکت قیمت در بازارهای مالی است. اکنون که بیتکوین به عنوان یکی از نقدشوندهترین داراییهای مالی شناخته میشود بهتر است عملکرد آن را نسبت به داراییهای برتر مالی در 90 روز گذشته مقایسه کنیم.
اگر به اوایل سال 2024 توجه کنیم رشد قابلتوجه بیتکوین را نسبت به شاخصهای برتر مالی مشاهده می کنیم. اما پس از رسیدن به سقف قیمتی به مدت سه ماه عملکردی منفی از خود نشان داد. طی چند هفته اخیر عملکرد شاخصهای NDQ، SPX، TLT، بیتکوین و طلا به ترتیب ٪3- و 3٪ و 3.7٪ و 8 و 12 درصد بوده است. همانطور که مشاهده میکنید در حال حاضر طی چند ماه اخیر طلا بهترین عملکرد را میان شاخصهای برتر داشته و دیگر شاخصها به جز بیتکوین عملکرد نسبتا ضعیفی از خود نشان دادند. یکی از مهمترین علتهای آن را میتوانیم شرایط نابهسامان سیاسی در سطح جهانی بدانیم. هر زمانی که بنابر دلایلی ریسکپذیری در سطح جهانی کاهش داشته باشد، نقدینگی به داراییهای کمریسکتر سرازیر میشود. با وجود اینکه بیتکوین همچنان دارایی پرریسک شناخته شده است باز هم عملکرد نسبتا قابل قبولی را طی چند ماه اخیر رقم زده است.
اگر بخواهیم بازار را از نظر سود و زیان محقق شده بررسی کنیم، شاخص زیر تصویر خوبی نسبت به سودآوری بازار برای ما روشن میکند. در حال حاضر مشاهده میکنیم که بازار حدود شش ماه اخیر به سودآوری قابل توجهی نرسیده و زیان بیشتری را متحمل شده است.
زمانی که بازار در زیانآوری به صورت خنثی حرکت داشته باشد، یعنی هولدرهای بازار به سرمایهگذاری خود اطمینان داشته و فعلا تمایلی برای فروش ندارند زیرا در غیر این صورت باید ریزشهای شدیدتری را در بازار مشاهده میکردیم. از طرفی اغلب افرادی که در حال معامله در بازار هستند، زیانآورند به طوری که سریعا از بازار خارج میشوند. میتوان گفت بیتکوین همچنان با فشار عرضه دست و پنجه نرم میکند ولی از نظر مدت زمان در نواحی قرار گرفته است که باید به تدریج تغییر مسیر خود را آغاز کند.
میزان تقاضا در شبکه بیتکوین
اکنون نوبت به آن رسیده است که نگاهی به حجم تراکنشهای شبکه داشتیه باشیم. در این نمودار میانگین ماهیانه حجم تراکنشهای شبکه (قرمز) و میانگین سالیانه (آبی) آن مشخص شده است. این معیار به طور کلی نشان میدهد که افراد برای انجام تراکنش در شبکه چه میزان تقاضا دارند.
همانطور که مشاهده میکنید در طول یک ماه اخیر حجم تراکنشها رشد بسیار ناچیزی داشته و در مرز میانگین سالیانه خود حرکت میکند. معمولا در اصلاحات بازار میتوانیم میانگین سالیانه را به عنوان حمایتی مهم برای میزان تقاضا در شبکه در نظر بگیریم. این نمودار نشان میدهد که گرچه میزان تقاضا رشد قابلتوجهی نداشته است اما برای ثبات قیمت، تقاضای کافی در این ناحیه وجود دارد. در هر صورت برای عبور قابل توجه قیمت از مقاومتهای مهم، باید شاهد ورود تقاضای بیشتری باشیم.
پیشبینی کوتاهمدت روند بیتکوین
بازار 24 ساعته بیتکوین همواره به عنوان یکی از تاثیرپذیرترین داراییهای مالی شناخته میشود و بیشترین واکنش را به اخبار و جریانات سیاسی و اقتصادی نشان میدهد. از این جهت باید بدانیم عملکرد متمایز آن نسبت به سایر داراییهای مالی به علت نقدشوندگی بالای آن است. از طرفی طی چند ماه گذشته به دلیل شرایط غیرقابل پیشبینی سیاسی، عملکرد طلا به عنوان دارایی قابل اعتماد نسبت به داراییهای دیگر بهتر بوده و بیتکوین نیز عملکردی تقریبا خنثی از خود نشان داده است. این ثبات نسبی نشان از گسترش روزافزون مقبولیت بیتکوین میان سرمایهگذاران و سرازیر شدن نقدینگی از داراییهای دیگر به این سمت دو دارایی بوده است. همچنین تا زمانی که بازار از ناحیه میانگین متحرک 200 روزه را عبور نکند، روند خنثی بیتکوین همچنان ادامه خواهد داشت و بین محدوده 55000 هزار دلار تا 63000 هزار دلار به نوسان خود ادامه میدهد زیرا هنوز نقدینگی قابل توجهی وارد بازار نشده است و بیثباتی سیاسی بهانهای برای فرار از داراییهای پرنوسان است. به طور کلی بازار طی شش ماه اخیر با رکود تقاضا مواجه شده و این عامل را در حجم تراکنشهای شبکه نیز مشاهده میکنیم. از نظر سودآوری بازار باید گفت که افراد غالبا زیانآور هستند اما با این حال عرضه این افراد ریزشهای عمیقی در قیمت بیتکوین ایجاد نمیکند که این نکته نشان از ثیات سرمایهگذاران بلندمدت بیتکوین دارد. از جهتی به نظر میرسد که تا انتهای ماه جاری بتوانیم از مقاومتهای بسیار سنگین در سطح 64000 الی 66000 هزار دلار عبور کنیم و به سطوح جدید دست یابیم.