تحلیل هفتگی قیمت بیت کوین؛ ریزش تا کجا ادامه دارد؟ (۱۶ مرداد)
قیمت بیتکوین در حوالی اشباع زیان سرمایهگذاران کوتاهمدت (۵۰ هزار دلار) به ناحیه حمایتی رسید. نقدینگی معاملات اهرمی فیوچرز به طور کامل از بازار خارج شده است و احتمالاً تا نواحی ۶۰ هزار دلار شاهد رشدی نسبی قیمت باشیم. همچنین در این مرحله از بازار ناحیه ۴۵ هزار دلار مهمترین ناحیه حمایتی است.
قیمت بیتکوین تنها در ظرف یک روز گذشته با ریزش ۱۵ درصدی تا سطح ۴۹ هزار دلار مواجه شد و این عامل، بازار ارزهای دیجیتال را به شوکی عظیم فروبرد. با تغییر ناگهانی ساختار بازار باید ببینیم ریزش قیمت موجب چه تغییراتی در شرایط بازار شده و بیتکوین تا کدام مرحله ممکن است به ریزش ادامه دهد.
اکنون که ریزش شدیدی را بازار تجربه کردهایم، بهتر است نگاهی به نوسانات قیمتی بیتکوین داشته باشیم و ببینیم که قیمت با حرکت اخیر، تا چه مقدار از دامنه نوسانات معمول خود خارج شده است. در نمودار زیر عملکرد قیمتی بیتکوین را در طول هفت روز اخیر مشاهده میکنیم. طبق این نمودار ریزش قیمتی که طی یک هفته گذشته شاهد آن بودیم، در دامنه نوسان ۱۵ هزار دلاری رخ داد که در بازه زمانی یک سال اخیر بیسابقه بوده است.
اگر بادقت بیشتری نمودار را مشاهده میکنیم بازار چنین دامنه نوسانی را آخرین بار در می سال ۲۰۲۱ تجربه کرده که در این بازه زمانی یکی از سهمگینترین رخدادهای بازار ارزهای دیجیتال رقم زده شد. اکنون چنین ترس و هیجانی را دوباره در بازار مشاهده میکنیم؛ بنابراین باید ببینیم آیا این رخداد ناگهانی ریسک بازار را کاهش داده است یا خیر.
در چنین مواقعی سرمایهگذاران کوتاهمدت سریعتر از افراد دیگر به قیمت واکنش نشان میدهند؛ بنابراین وضعیت آنها برای ما بسیار مهمتر خواهد بود. در ابتدا باید ببینیم که قیمت چه مقدار از میانگین قیمت خرید این افراد فاصله گرفته است. در حال حاضر مشاهده میکنیم که هنگام ریزش قیمت از حوالی ۶۹ هزار دلار تا ۴۹ هزار دلار سرمایهگذاران کوتاهمدت در پوزیشنهای خود زیان ۲۰ درصدی را متحمل شدند.
اگر به انحراف معیار این شاخص دقت کنیم، مشاهده میکنیم که ناحیه اشباع زیان افراد کوتاهمدت در نواحی ۵۰ هزار دلار است؛ یعنی ناحیهای که این سرمایهگذاران تقریباً به نهایت فشار روانی میرسند. در حال حاضر طبق این شاخص، حوالی ۵۰ هزار دلار ناحیه کم ریسکیتری برای ورود به بازار به نظر میرسد؛ اما در چرخههای صعودی قبلی معمولاً پس از اینکه قیمت از ناحیه اشباع زیان این سرمایهگذاران ریزش پیدا میکند، ریسک بازار پایینتر بوده و بسیاری از افراد را برای ورود به بازار مجاب کرده است.
هنگامی که بازار با رشد و ریزش سریع قیمت مواجه میشود، بسیاری از معاملات اهرمی باز به اختیار و یا بهاجبار بسته شده و بهتبع آن حجم زیادی از گمانهزنی و تحرکات هیجانی از بازار تخلیه خواهد شد. در نمودار زیر شدت اشباع معاملات اهرمی و همچنین شدت اهرم زدایی آنها را مشخص کرده است.
چند هفته گذشته قبل از اینکه قیمت از ۵۴ هزار دلار تا ۷۰ هزار دلار شروع به رشد کند، شاهد خروج کامل این نقدینگی اهرمی و سپس اهرم زدایی کامل از بازار بودیم. در حال حاضر نیز همراه با سقوط قیمت بیتکوین شاهد اهرمزدایی شدید و ناگهانی بازار فیوچرز هستیم. در طول هفت روز گذشته ۴۴ درصد از معاملات باز اهرمی بهیکباره بسته شده و از بازار خارج شدند. همانطور که میبینید شدت این اهرم زدایی در یک سال اخیر بیسابقه بوده است و انتظار میرود حداقل در کوتاهمدت شاهد حرکات هیجانی از بازار نباشیم.
در انتهای گزارش باید ببینیم بازار تا چه نواحی ممکن است به ریزش خود ادامه دهد و رشد قیمت در چه نواحی مقاومتی ممکن است متوقف شود. همانطور که مشاهده میکنید بازار از ناحیه متعادل شاخص MVRV (آبی) خارج شده است و در حال حاضر حوالی اشباع زیان سرمایهگذاران کوتاهمدت (نارنجی) در حرکت است.
در این مرحله از بازار میانگین قیمت خرید تمام افراد بازار (۴۵ هزار دلار – آبی کمرنگ) نیز میتواند ناحیه حمایتی بسیار مهمی باشد. این ناحیه میانگین خرید تمام بیتکوینهایی است که چه با دیدگاه بلندمدت و چه کوتاهمدت بهصورت فعالانه در گردش بازار حضور دارند؛ بنابراین این ناحیه برای ما بسیار حائز اهمیت است. از طرفی در صورت رشد مجدد قیمت ناحیه متعادل شاخص MVRV (55 هزار دلار) و میانگین متحرک ۲۰۰ روزه (سطح ۶۰ هزار دلار) مقاومتهای مهم در این مرحله از بازار هستند.
پیشبینی روند قیمت بیتکوین در کوتاهمدت
تنشهای سیاسی و سقوط بازارهای مالی جهان، بهصورت مستقیم بر نوسانات و همچنین روحیه سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال تأثیرگذار هستند. طبق گفتهها و بررسیهای تحلیل کلان، یکی از عوامل ریزش قیمت اخیر را میتوان رشد ارزش ین در برابر دلار دانست که تا چندی پیش به علت نرخ بهره پایین ضعیف عمل کرده؛ اما با افزایش نرخ بهره این کشور و رشد دوباره این ارز، ریسکپذیری بسیاری از سرمایهگذاران برای فعالیت در بازارهای پرخطری همچون ارزهای دیجیتال کاهش پیدا کرد و موجب فشار فروش ناگهانی شد. این رخداد تقریباً بهاندازه می ۲۰۲۱ نوسانات بازار را از حد معمول خارج کرده و بعد از مدتها واکنش هیجانی بسیاری از فعالان بازار را در برداشته است.
سرمایهگذاران کوتاهمدت اکنون به نقطه اشباع زیان خود (۵۰ هزار دلار) رسیده و ضرر زیادی را متحمل شدهاند. معاملات اهرمی نیز طی دو روز گذشته بهصورت کامل قلعوقمع شدند و فعلاً نقدینگی شتابزدهای در وجود ندارد که افسار بازار را به دست بگیرد؛ بنابراین فارغ از عوامل غیرمترقبه، در هفتههای آتی میتوانیم تا محدوده ۶۰ هزار دلار انتظار رشدی نسبی قیمت را داشته باشیم. در صورتی که سرمایهگذاران کوتاهمدت تابوتوان فشار فروش بیشتر را داشته باشند، حوالی ۴۵ هزار دلار میتواند ناحیه کلیدی برای پایان ضعف روند قیمت باشد و ازدستدادن این حمایت مهم بازار را برای مدت طولانیتری دچار تشویش خواهد کرد.