تحلیل هفتگی قیمت بیت کوین؛ منتظر تداوم روند صعودی باشیم؟
تحلیل دادهها نشان میدهد که قیمت بیتکوین از دو ناحیه بسیار مهم عبور کرده است و باتوجه به اشباع معاملات اهرمی و همچنین ناحیه اشباع خرید سرمایه گذاران کوتاه مدت ممکن است در سطح ۶۷٬۰۰۰ هزار دلار با مقاومت مهمی روبهرو شود. با نگاه بلندمدت بیتکوین تقاضای کافی برای حفظ محدوده فعلی را دارد و ETFهای اسپات با حجم ورودی بسیار قابلتوجه در یک هفته اخیر یکی از مهمترین حمایتکنندگان بازار در شرایط فعلی شناخته میشوند.
طی چند ماه اخیر قیمت بیتکوین برای دومین مرتبه از میانگین متحرک 200 روزه و نقطه سربهسر سرمایهگذاران کوتاهمدت عبور کرد. در این گزارش چشم انداز بلندمدت و کوتاه مدت بازار بیتکوین را بررسی میکنیم.
سرمایه ذخیرهشده در بازار بیتکوین
اگر بخواهیم بدانیم که سرمایهگذاران اخیرا برای بیت کوین چه مقدار تقاضا داشتهاند، باید میزان سرمایه حقیقی را بررسی کنیم که وارد بازار شده است. سرمایه ذخیرهشده و یا سرمایه حقیقی به میزان نقدینگی گفته میشود که افراد برای خرید بیتکوین گران قیمتتر وارد بازار میکنند. بهطور مثال یک بیتکوین به ارزش 10٬000 هزار دلار خریداری شده و اکنون بهدلیل افزایش قیمت 50٬000 هزار دلار ارزش دارد. سپس فرد دیگری برای خرید این بیتکوین 50٬000 هزار دلاری نقدینگی به بازار تزریق میکند که موجب افزاش ثروت اندوخته و حجم سرمایه حقیقی در بازار میشود.
در این نمودار سرمایهای که به صورت خالص وارد بازار میشود را مشاهده میکنید. از زمانیکه سقف قیمتی 73٬000 هزار دلار تشکیل شد، بازار در سال جاری به اوج میزان تقاضای خود رسید و سپس افت جریان تقاضا را شاهد بودیم. اگر به چرخههای قبل توجه کنیم زمانی که بازار با کمبود تدریجی تقاضا مواجه میشود، معمولا همزمان ریزش شدید قیمت را نیز تجربه میکند اما در حال حاضر با وجود تقاضای اندک، بازار همچنان توانسته در محدودهای خنثی حرکت کند و با هر ریزش نسبی، مجددا به رشد خود ادامه دهد. البته با دقت بیشتر مشاهده میکنیم که اخیرا موج تقاضا به نسبت چند ماه اخیر رشد بیشتری داشته و باید دید این روند تا کجا ادامه خواهد داشت.
تاثیر ETFهای اسپات بر تقاضا در بازار
حالا باید ببینیم چه عاملی روند تقاضای سال جاری را نسبت به سالهای قبل متمایز کرده است. یکی از این موارد ETFهای اسپات هستند که معادلات این چرخه را در مقایسه با چرخههای دیگر متفاوت ساختهاند. در نمودار زیر حجم ورودی و خروجی خالص ETFها را مشاهده میکنید.
طبق نمودار طی یک هفته اخیر مجموع حجم سرمایه ورودی به ETFهای اسپات حدود 555میلیون دلار بوده که در طول چند ماه اخیر بسیار قابل توجه و مثبت است. همچنین، درحالحاضر میانگین قیمت خرید این ETFها 60٬000 هزار دلار است. با توجه به یک سال اخیر هر زمانی که قیمت به زیر میانگین خرید این موسسات ریزش داشته ، بازار به نحوی توانسته است خود را مجددا به نقطه سر به سر این سرمایهگذاران و بلکه به نواحی بالاتر برساند. بنابر این شواهد میتوان گفت یکی از عواملی که قیمت را از ریزشهای شدید حفظ کرده تقاضای ETFها در بزنگاه اصلاحات بازار است که در چرخههای قبل چنین شرایطی برای بازار ممکن نبود.
تاثیر معاملات اهرمی بر روند کوتاهمدت قیمت
اکنون باید ببینیم معاملات اهرمی در کوتاهمدت چه تاثیری بر بازار خواهد گذاشت. در نمودار زیر میزان تغییر معاملات اهرمی را در هفت روز گذشته مشاهده میکنید. شدت و سرعت ایجاد این نوع از معاملات معمولا اثر ملموسی بر حرکات قیمت دارد. هر زمانی که تعداد معاملات فیوچرز به سرعت افزایش پیدا کند امکان لیکوئید و خارجشدن معاملهگران از بازار بیشتر خواهد شد و همین روند تاثیر منفی بر قیمت خواهد گذاشت.
همانطور که مشاهده میکنید این شاخص هماکنون به مرحلهای از اشباع اهرم رسیده و ممکن است در کوتاه مدت سبب ناپایداری رشد قیمت باشد، اما از طرفی همچنان به نهایت اشباع نرسیده و ممکن است هیجانات بازار فیوچرز همچنان ادامه داشته باشد. به هر حال میتوان گفت در کوتاهمدت احتمالا شاهد توقف رشد قیمت باشیم.
مقاومت کوتاهمدت قیمت بیتکوین
یکی از مهمترین شاخصهایی که میتوانیم به کمک آن زمان مناسب برای ورود و خروج از بازار را به صورت تقریبی تشخیص دهیم نمودار زیر است. این نمودار حباب بازار را نسبت به قیمت خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت نشان میدهد؛ با این تفاوت که با استفاده از شاخص تکنیکال باندهای بولینگر، نواحی مشخص میشود که به لحاظ آماری، بیش از حد معمول از میانگین قیمت خرید سرمایهگذاران کوتاهمدت فاصله گرفته است.
طبق نمودار بالا کمتر پیش آمده است که این شاخص به ناحیه اشباع خرید و یا اشباع فروش برخورد کند. اما زمانی که شاهد برخورد آن باشیم، یعنی بازار دیگر قادر به حفظ خود در این ناحیه نیست و ریزش یا صعود قیمت احتمال بسیار بالاتری مییابد. این شاخص حدود 2 ماه اخیر در قیمت 49٬000 دلار به ناحیه اشباع فروش رسید و با وجود روند خنثیایی که شاهد آن بودهایم پس از آن کماکان فرصت خرید مناسبی برای بازار بوده است. همچنین از آنجایی که در سال جاری چندین مرتبه به ناحیه اشباع فروش سرمایهگذاران کوتاهمدت برخورد کرده و این گروه از افراد را بارها آزموده است، میتوان گفت برای رشد قیمت در این نواحی پایهای مستحکم ایجاد شده و تنها باید منتظر صعود قیمت به سمت نواحی بالاتر باشیم. از طرفی بر اساس دادههای این شاخص سطح 67٬000 هزار دلار در کوتاهمدت میتواند در نقش مقاومت ظاهر شود.
پیشبینی کوتاهمدت روند قیمت بیتکوین
در دیدگاه بلندمدت بیتکوین برای صعود به قلههای جدید آماده به نظر میرسد. این نکته را میتوان از میزان حجم سرمایهای که به بازار بیت کوین وارد میشود مشاهده کرد. همچنین ETFهای اسپات بهطور مکرر از نقطه سربهسر خود حمایت کردهاند و حجم نقدینگی ورودی به آنها به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
بهعلاوه هنگام کاهش تقاضای بازار نیز ریزش های عمیقی را تجربه نکردهایم و این نکات در بلندمدت برای بازار بسیار مثبت تلقی میشوند اما بحرانهای سیاسی و اقتصادی جهان معادلات را بسیار پیچیدهتر کرده و پیشبینی تقریبی را نیز غیرممکن ساخته است.
در دیدگاه کوتاهمدت نیز بازار فیوچرز مجددا معاملهگران را به گمانهزنی مجاب کرده و میزان این معاملات به نقطه اشباع خود چندان فاصلهای ندارد. بنابراین پایداری و ثبات قیمت در کوتاهمدت ممکن است دچار خطر شود. همچنین سرمایهگذران کوتاهمدت نیز در سطح 67٬000 هزار دلار به ناحیه اشباع خرید میرسند و ممکن است مقاومت محکمی را در ناحیه تجربه کنیم. در صورتی که در این ناحیه با مقاومت روبهرو شدیم مهمترین حمایت بازار در سطح 62٬000 و یا 63٬000 هزار دلار خواهد بود.