روش مارتینگل چگونه کار می‌کند؟ +استراتژی مارتینگل در ارز دیجیتال

چکیده مطلب:

مارتینگ در ارز دیجیتال چیست؟ مارتینگل کردن در واقع دوبرابر کردن مقدار ریسک به صورت مستمر برای رسیدن به سود است؛ یعنی بار اول اگر حد ضررتان 2 دلار باشد و معامله به حد ضرر برسد، 4 دلار وارد معامله می‌کنید، سپس 8 دلار و انقدر این کار را تکرار می‌کنید تا معامله شما به سود برسد. مارتینگل ریشه در قمار دارد و به صورت پیش فرض استفاده از آن توصیه نمی‌شود.

روش مارتینگل کردن در ترید

احتمالاً با میانگین کم کردن آشنایی دارید. مارتینگل هم روشی است که بر مبنای میانگین کم‌کردن استوار شده است اما ریسک‌های قابل‌توجهی دارد. در روش مارتینگل شما در صورت زیان نه‌تنها از معامله خارج نمی‌شوید، بلکه در هر پله حجم معامله خود را دوبرابر می‌کنید! به نظر می‌رسد مارتینگل در ارز دیجیتال کارایی نداشته باشد، اما چرا این روش هنوز هم برای برخی جذاب است؟

در این مطلب با فرمول مارتینگل آشنا می‌شوید و استراتژی مارتینگل در ارز دیجیتال و فارکس را یاد می‌گیرید. همچنین ریسک‌های آن را به شما گوشزد می‌کنیم و نکاتی را برای استفاده بهتر از این روش یادآور می‌شویم. تفاوت‌های مارتینگل و میانگین کم‌کردن را بررسی می‌کنیم و در نهایت روش‌های جایگزین مارتینگل را هم معرفی می‌کنیم. پس اگر مایل هستید بدانید مارتینگل چیست و چرا این روش اینقدر محبوب شده است، با ما همراه باشید.

مارتینگل چیست؟

امروزه مارتینگل (Martingale) به عنوان یک روش برای کم کردن میانگین شناخته می‌شود؛ مارتینگل بیشتر در قماربازی و شرط‌بندی رایج بود اما کم‌کم با پتانسیلی که داشت، به تئوری‌های ریاضی و بازارهای مالی نیز راه پیدا کرد. در واقع این روش در سال ۱۹۳۴ توسط شخصی به نام پائول لوی (Paul Lévy) ریاضی‌دان در فرانسه بررسی شد. بعدها در سال ۱۹۳۹ بود که پرفسور ژان ویل نام مارتینگل را بر این روش نهاد.

مارتینگل در واقع یک تئوری بر پایه احتمالات است و در بازارهای مالی به عنوان نوعی استراتژی برای کاهش زیان در آینده به کار گرفته می‌شود. این استراتژی بر پایه احتمال برد در آینده بنا شده است و برای همین، اگر کسی به مارتینگل پیشرفته مسلط نباشد، یعنی با تجربه‌کردن به زیروبم روش مارتینگل مسلط نباشد، می‌تواند متحمل زیان‌های سنگینی شود. مخصوصاً زمانی که از روش مارتینگل در بازار مالی استفاده می‌کنید، باید خیلی مراقب باشید.

فرمول مارتینگل؛ مارتینگل چگونه کار می‌کند؟

مشاهده ساده مارتینگل کردن؛ منبع : capita.com

در روش مارتینگل شما حتی در زیان، حجم معامله خودتان را باید دو برابر کنید. شرایطی را متصور شوید که در یک معامله هزار تومان را درگیر کرده‌اید! حالا اگر پانصد تومان یا پنجاه درصد زیان کنید، چه واکنشی نشان می‌دهید؟ در استراتژی مارتینگل شما باید حجم معامله‌تان را دوبرابر کنید. حالا اگر قیمت برگردد، سود شما دو برابر خواهد بود و نه‌تنها پانصد تومان ابتدایی را به دست می‌آورید، بلکه پانصد تومان هم سود خواهید کرد.

در روش مارتینگل شما باید پله‌هایی را در زیان خود تعیین کنید و در هر پله، سرمایه درگیر معامله را دوبرابر کنید. تعداد این پله‌ها، موقعیت‌شان و اینکه تا کجا ادامه دهید، بستگی به تحلیل شما، محدودیت سرمایه و البته میزان ریسکی است که می‌خواهید متحمل شوید. هر چقدر پله‌های خودتان را بیشتر کنید، درصورت برگشت قیمت سود بیشتری کسب خواهید کرد اما از آن‌طرف هم اگر با احتمالی جزئی، بازار برخلاف تحلیل شما حرکت کند، زیان بزرگی را متحمل می‌شوید.

بنابراین نقطه ضعف استراتژی مارتینگل در این است که بر پایه احتمالات بنا شده است و همان‌قدر که می‌تواند سودساز باشد، امکان زیان کردن شما هم وجود دارد و بدتر اینکه، حالا در روش مارتینگل زیان شما چند برابر می‌شود. استفاده از مارتینگل در ارز دیجیتال یا هر بازار مالی دیگری نیازمند سنجش دقیق ریسک و داشتن اطلاعات موثق درباره مسائل اقتصادی است.

بررسی روش مارتینگل با یک مثال ساده

مارتینگل بیشتر از آن‌که بر اساس پایه‌های بازار مالی و تحلیل بنیادی یا تکنیکال بنا شده باشد، یک استراتژی مبتنی بر احتمال است. بهترین و ساده‌ترین مثال در زمینه بررسی احتمالات هم بررسی احتمال پرتاب سکه است. در پرتاب سکه اینکه هر بار شیر بیاید یا خط، احتمال برابری دارد و این موضوع مستقل از تعداد پرتاب است. استراتژی مارتینگل بیان می‌کند درصورتی‌که شما سرمایه نامحدود داشته باشید، در نهایت در این بازی برنده خواهید بود. دلیل آن هم روشن است: هرچقدر هم پرتاب سکه برخلاف شرط شما بیاید، در نهایت وقتی در هر پرتاب سرمایه درگیر شرط‌بندی را دوبرابر کرده‌اید، کافی است یک‌بار شرط را ببرید تا زیان شما جبران شود و بعلاوه، یک سودی به مقدار شرط اولیه هم داشته باشید.

استراتژی مارتینگل در ارز دیجیتال؛ برنده یا بازنده؟

در معاملات ارزهای دیجیتال روش مارتینگل جواب می‌دهد؟ این موضوع بستگی به موارد زیادی دارد: تحلیل شما از بازار چیست؟ چه میزان سرمایه را درگیر کرده‌اید؟ تا چه اندازه می‌توانید روی از دست رفتن سرمایه خود ریسک کنید؟ چه میزان سرمایه اضافی برای درگیر کردن در پله‌های متعدد دارید؟

اگر یکی از موارد زیر شامل حال شما می‌شود، به هیچ عنوان توصیه نمی‌کنیم به سراغ مارتینگل بروید: 

  • سرمایه محدودی دارید
  • به‌هیچ‌عنوان نمی‌توانید روی از دست رفتن سرمایه‌تان ریسک کنید

 مارتینگل روشی نیست که اجرای آن ساده باشد یا همیشه با موفقیت به پایان برسد!

کجا از مارتینگل در ارز دیجیتال استفاده کنیم؟

برخی شرایط وجود دارد که استفاده از مارتینگل می‌تواند به بهبود سوددهی سیستم معاملاتی شما کمک کند. توجه کنید که اینجا بیشتر از آن‌که از روش اصلی مارتینگل صحبت کنیم و هیچ حد ضرری نداشته باشیم، داریم درباره کم کردن میانگین یا ورود بیشتر به موقعیت معاملاتی صحبت می‌کنیم. اجازه بدهید با یک مثال این مورد را بیشتر روشن کنیم.

توصیه می‌کنیم برای درک بهتر اهمیت حد ضرر در معاملات، سری به مقاله حدضرر چیست؟ آموزش حد ضرر در ارز دیجیتال بزنید.

فرض کنید در یک روند صعودی که تکنیکال خروج از مثلث همسان را نشان می‌دهد و شما انتظار دارید قیمت رشدی به اندازه حرکت قبلی را داشته باشد، وارد موقعیت معاملاتی خرید شده‌اید. حالا در این شرایط، براساس اصول تکنیکال، می‌توانید انتظار یک پولبک به مثلث شکسته‌شده را داشته باشید. این پولبک برای شما با زیان جزئی همراه است و اگر بخواهید به استراتژی معاملاتی پایبند باشید، نیاز به اقدامی ندارید. اما اگر بخواهید یک حرکت مارتینگل روی معامله خودتان اجرا کنید، می‌توانید در این پولبک، حجم معامله‌تان را دوبرابر کنید. حالا وقتی قیمت به مسیری که تحلیل کرده‌اید ادامه دهد، سود شما بیشتر از حالت عادی می‌شود.

نکته اینجاست که در همین حالت هم شما برای مدیریت ریسک باید تدبیری داشته باشید. پیشنهاد این است که حد ضرر خودتان را جابه‌جا نکنید و اجازه بدهید تا آنچه استراتژی‌تان پیش از ورود مارتینگلی دیده است را اجرا کند. همچنین پله‌های ورود در ضرر را محدود کنید و بیشتر از یک حدی از سرمایه را درگیر نکنید. برای مثال، برای خودتان محدودیت بگذارید که بیشتر از ۱۰ درصد سرمایه را درگیر این معامله نخواهید کرد.

مثالی از مارتینگل روی چارت ارز دیجیتال!

بگذارید تمامی این‌ها را به صورت عملی به شما نشان بدهیم. تصویر چارت را پایین این بند قرار داده‌ایم. فرض کنید شما در موقعیت فلش اول وارد یک موقعیت خرید شده‌اید. قیمت به تارگت شما یا همان حد سود (TP) بسیار نزدیک می‌شود اما آن را تاچ نکرده و برمی‌گردد. در این حالت اگر بخواهید مارتینگلی عمل کنید، می‌توانید وقتی قیمت از نقطه خرید شما پایین‌تر می‌رود و وارد ضرر می‌شوید، در دو پله حجم معامله خودتان را دوبرابر کنید. همان‌طور که می‌بینید در اینجا دو پله است و بعد از آن بازار برگشته است اما در واقعیت، ممکن است این اتفاق نیفتد!

مثالی از روش مارتینگل در ارز دیجیتال

این یک مثال فرضی روی ارز دیجیتال کاردانو بود. اینکه دقیقاً بتوانید همین مدل را روی بازار زنده و لایو اجرا کنید یا در معامله‌تان دچار هیجان و ترس نشوید، بحث دیگری است! اینکه اگر بازار دقیقاً در این نقطه به سمت تحلیل شما برنگردد و حد سود تان را لمس نکند هم احتمال مهمی‌ست. برای همین است که اجرا کردن این روش نیازمند نکاتی است که در ادامه این مطلب به آن‌ها خواهیم پرداخت. 

نکات استفاده از استراتژی مارتینگل

اگر نمی‌خواهید سرمایه‌تان از دست برود، این نکات را در استفاده از استراتژی مارتینگل جدی بگیرید. همواره به یاد داشته باشید که روش مارتینگل بیشتر در شرط‌بندی استفاده می‌شود و در بازارهای مالی بهتر است به سراغ روش‌های منطقی‌تر و استراتژی‌های بهتر بروید.

مارتینگل یک استراتژی معاملاتی نیست!

همین اول کار به یاد داشته باشید که روش مارتینگل یک استراتژی معاملاتی نیست و از ابتدا هم روی هیچ سیستم معاملاتی در بازارهای مالی پیاده‌سازی نشده است. مارتینگل تا حدودی می‌تواند استراتژی مدیریت سرمایه باشد اما برای معامله‌گری ساخته نشده است. اگر برای مدیریت سرمایه از روش مارتینگل استفاده می‌کنید، حتماً در ابتدا با حجم کم وارد معامله شوید.

حد ضرر اضطراری داشته باشید

وقتی از روش مارتینگل استفاده می‌کنید، ضرر کردن نباید شما را بترساند! شما قرار است در یک یا چند پله در زیان هم حجم معاملات خودتان را افزایش دهید. اما نترسیدن از ضرر به معنای رفتار غیرمنطقی نیست. در اینجا باید با محاسبه و دقیق، یک حد ضرر اضطراری داشته باشید تا بیشتر از یک حدی از حساب‌تان از دست نرود. همان اول مشخص کنید که تا چه میزان سرمایه را حاضرید در این معامله درگیر کنید.

نگذار دارایی هات از دست بره

با بازار نجنگید!

بازارهای مالی چرخه‌ای هستند و پس از هر صعودی، نزولی در راه است. اینکه یک روند صعودی یا نزولی در چه مرحله‌ای به پایان برسد، چیزی نیست که شما بتوانید با قطعیت پیش‌بینی کنید. پس از روش مارتینگل برای انتقام گرفتن از بازار یا جنگیدن با روند استفاده نکنید. استفاده از مارتینگل برای جبران ضرر، تنها باعث افزایش ضررهای شما خواهد شد. هرگز فراموش نکنید که در بازارها، هدف اصلی کسب و حفظ سود است و هدف دوم، کوچک کردن زیان‌ها.

مزایا و معایب روش مارتینگل در ارز دیجیتال

استفاده از استراتژی مارتینگل در ارز دیجیتال یا هر بازار مالی دیگری، ریسک‌ها و جذابیت‌های مخصوص به خودش را دارد.

مزایای استفاده از روش مارتینگل

  • احتمال حفظ سود در هر شرایطی: روش مارتینگل بیان می‌کند که اگر شما با حجم دوبرابری روی تحلیل یا شرط خود وارد شوید، یک شرط یا تحلیل درست کافی است تا هم زیان جبران شود و هم سود بالقوه به‌دست بیاید.
  • انعطاف‌پذیری: درست است که مارتینگل یک روش بر پایه احتمالات است و مارتینگل پیشرفته نیازمند سرمایه بی‌نهایت است، اما استفاده از این روش به صورت محدود و حساب‌شده هم ممکن است. برای همین، شما می‌توانید ایده مارتینگل را برای شرایط خاص در ذهن داشته باشید.
  • پتانسیل سود بالا: روش مارتینگل در کنار ریسکی که دارد، پتانسیل افزایش چشمگیر سود را هم دارد.

معایب مارتینگل چیست؟

  •  احتمال صفر شدن حساب: لیکویید شدن در معاملات ارز دیجیتال اصطلاح آشنایی است. با روش مارتینگل اگر مدیریت سرمایه را لحاظ نکنید، احتمال لیکویید شدن حساب شما به شدت زیاد می‌شود.
  • نیازمند سرمایه زیاد: در بررسی احتمال مارتینگل، شرط سرمایه بی‌نهایت وجود دارد و اگر شما با یک حساب کوچک یا با حجم معاملات بالا این روش را اجرا کنید، جواب نمی‌دهد.
  • شرایط ریسک و هیجان: برای هر معامله میزان ریسک‌پذیری و هیجان منفی را درنظر بگیرید. درست است که روش مارتینگل می‌تواند شما را از زیان خارج و به سود برساند، ولی زمانی را متصور شوید که حساب‌تان وارد ضرر سنگین شده است. تحملش را دارید؟!

 

تفاوت‌های مارتینگل با میانگین کم کردن

تفاوت اصلی در این است که در مارتینگل روند بازار برای شما اهمیت ندارد! روش مارتینگل تنها به شما می‌گوید که هر وقت شرط یا تحلیل شما اشتباه شد، سرمایه درگیر را دوبرابر کنید. درحالیکه بازارها پویا هستند و احتمال چرخش آن‌ها به اندازه پرتاب سکه یک احتمال خطی نیست. در مقابل، کم کردن میانگین تنها زمانی مجاز است که شما گواه معاملاتی مبنی بر چرخش بازار داشته باشید. در این زمان وقتی شما یک اتفاقی را در بازار مشاهده می‌کنید، حجم معامله‌تان را به مقدار دلخواه (و نه لزوماً دوبرابر حجم اولیه) افزایش می‌دهید.

تفاوت دیگر در شرط اولیه هر کدام است. در مارتینگل، شرط سرمایه نامحدود عنوان شده است. در میانگین کم کردن، شما مثل هر معامله دیگری که بر اساس یک استراتژی معاملاتی به آن وارد می‌شوید، باید حد ضرر و حد افت سرمایه (DrawDown) مشخص داشته باشید و نیازی به سرمایه بی‌نهایت نیست.

جایگزین بهتر روش مارتینگل در ارز دیجیتال: خرید پله‌ای

توصیه می‌شود به جای استفاده از روش مارتینگل در ارز دیجیتال، از روش خرید پله‌ای استفاده کنید. اگر شما به قصد سرمایه‌گذاری می‌خواهید بخشی از سبد سرمایه‌ای خود را به ارز دیجیتال اختصاص دهید، رفتن به سراغ مارتینگل می‌تواند عاقبت ترسناکی مثل لیکویید شدن داشته باشد. اما خرید پله‌ای در ارز دیجیتال یعنی چه؟

فرض کنید شما یک محدوده قیمتی را برای خرید بیت‌کوین مناسب می‌بینید و می‌خواهید سرمایه‌ای هزار دلاری را به خرید این ارز اختصاص دهید. کافی است همین هزار دلار را به قسمت‌های مساوی تقسیم کنید و در بازه‌های زمانی مختلف اقدام به خرید کنید. در اینجا با تقسیم به پنج قسمت و در بازه‌های دوهفته‌ای مثال را تکمیل می‌کنیم. در این حالت شما در هر دوهفته، میزان دویست دلار از بیت‌کوین خریداری می‌کنید. در نهایت اگر قیمت بیت‌کوین پایین آمده باشد، میانگین خریدتان بهبود می‌یابد و ضررتان کوچک می‌شود. اگر هم قیمت بیت‌کوین بالا رفته باشد، شما سود کم‌ریسک‌تری را دریافت کرده‌اید.

همین مورد درباره موقعیت فروش هم صدق می‌کند. تنها توجه داشته باشید که حتی در روش خرید یا فروش پله‌ای هم از اهرم بالا استفاده نکنید تا احتمال آسیب دیدن سرمایه‌تان به حداقل برسد.

روش مارتینگل معکوس!

از آن‌جایی که روش مارتینگل به هیچ شکلی برای بازارهای مالی بهینه نبود، روش دیگری به عنوان مارتینگل معکوس یا ضدمارتینگل در بین معامله‌گران رایج شد. این روش بیان می‌کند که شما در هر زیان و در پله‌های مشخص، حجم معامله را باید نصف کنید و در هر سود، در پله‌های مشخص حجم معامله را دوبرابر کنید!

روش مارتینگل معکوس بسیار بیشتر از روش مارتینگل با بازارهای مالی همخوانی دارد. گفته بودیم که هدف اصلی از معامله و ترید، کسب سود و حفظ آن و هدف دیگر، کوچک‌کردن زیان‌هاست. این روش دقیقاً همین موضوع را روی معاملات شما اجرایی می‌کند.

نگذار دارایی هات از دست بره

البته در اجرای این روش هم باید حدضررهای حساب‌شده داشته باشید و بدون برنامه، حجم معاملات‌تان را کم یا زیاد نکنید! کم کردن حجم معامله در زیان جزئی می‌تواند سود بالقوه شما را کم کند یا اینکه باعث ایجاد زیان‌های جزئی اما متعدد روی حساب معاملاتی شما بشود. همچنین افزایش حجم در زمانی که قیمت در سود است، بدون ایجاد حد ضرر دقیق، می‌تواند به زیان بیشتر حساب‌تان منجر شود اگر قیمت برود و به حد ضرر موقعیت معاملاتی اولیه برسد!

مارتینگل در فارکس و فیوچرز

استفاده از مارتینگل در تمامی بازارهای مالی مشابه همدیگر است. استراتژی مارتینگل در فارکس و مارتینگل در فیوچرز هم به شما می‌گوید وقتی وارد زیان شدید و شرایط را مهیا دیدید، می‌توانید حجم معاملات خودتان را دوبرابر کنید و این‌کار بسته به میزان ریسک‌پذیری‌تان تا هر چند پله‌ای که لازم است ادامه دهید.

ریسک استفاده از مارتینگل در فارکس و مارتینگل در فیوچرز هم کم نیست. پس باید محدودیت‌هایی را برای خودتان در نظر بگیرید و فکر نکنید که با این روش ممکن است در یک لحظه ثروتمند شوید!

شاید بشود گفت، نکته متفاوت برای فیوچرز توجه به سررسید است و اینکه تعریف پله‌ها باید هوشمندانه باشد، وگرنه می‌تواند به راحتی سرمایه‌تان را از دست‌تان بیرون بکشد. 

جمع‌بندی

مارتینگل یک استراتژی معاملاتی نیست و بیش و پیش از آن‌که در بازارهای مالی استفاده شود، مناسب شرط‌بندی‌هاست. در کنار ریسک بالایی که دارد، استفاده از آن با محدودیت میزان سرمایه و پویایی بازار هم مواجه است. در این مطلب ضمن بررسی صفر تا صد مارتینگل در ارز دیجیتال، تلاش کردیم تا دو روش مارتینگل معکوس و خریدوفروش پله‌ای را به عنوان یک جایگزین برای این روش معرفی کنیم. 

اشتراک گذاری

پیام شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *