بلاک‌ چین (Blockchain) به زبان ساده

چکیده مطلب:

بلاک چین (blockchain)؛ بلوک‌هایی کاملا مرتبط و پیوسته هستند که به منظور نگهداری از اطلاعات از آن‌ها استفاده می‌شود. دارایی‌های دیجیتال موجود، در یک دفتر کل دیجیتال ذخیره می‌شوند و به همین دلیل، امنیت این بلوک‌ها بسیار بالا است و به‌هیچ‌وجه امکان تغییر اطلاعات وجود ندارد. بلاک چین نقش حیاتی در حوزه ارزهای دیجیتال دارد و تمامی تراکنش‌هایی که در این فضا انجام می‌شود، به عنوان سندی غیرقابل‌تغییر، در یکی از بلاک‌ها ذخیره خواهد شد.

بلاک چین چیست؟

اگر تازه وارد دنیای سرمایه‌گذاری دیجیتال شده‌اید، بعید است که اسم «بلاک چین» یا «زنجیره بلوکی» به گوشتان نخورده باشد. به‌زبان ساده، بلاک چین یک شبکه‌ غیرمتمرکز توزیع‌شده برای ذخیره‌سازی داده به‌صورت الکترونیکی است. برای اینکه شفاف‌تر با این پایگاه داده و نحوه کارش آشنا شوید، تا انتهای این مقاله همراه ما در همتاپی باشید.

بلاک چین یا زنجیره بلوکی دقیقا چیست؟

بلاک چین (Blockchain) از دو کلمه بلاک (Block) و چین (Chain) تشکیل شده که در لغت به معنی زنجیره بلوکی است. ما در مقاله «بلاک چیست؟»  تمام آنچه می‌خواهید درباره کلمه اول یعنی بلوک بدانید را، در اختیارتان گذاشته‌ایم، بد نیست سری به آن بزنید.

اما اگر بخواهیم به زبان ساده بلاک چین را تعریف کنیم، باید بگوییم که: بلاک چین یک شبکه غیر متمرکز برای نگهداری و انتقال اطلاعات شماست که از بلوک‌های مرتبط به‌هم ساخته شده و قابلیت ویرایش یا دست‌کاری اطلاعات در آن وجود ندارد. بلاک چین‌ها یکی از انواع دفتر کل توزیع‌شده (Distributed Larger) هستند. جالب است بدانید که همه بلاک چین‌ها را می‌توان دفتر کل توزیع شده دانست اما دفترهای کل توزیع شده لزوما بلاک چین نیستند.

احتمالا بلاک‌ چین را محدود به فعالیت‌های ارز دیجیتال و دنیای بازارهای مالی آنلاین می‌دانید. اگر اینطور است باید بگوییم سخت در اشتباهید! جالب است بدانید که بلاک چین راه خود را حتی در صنعت پزشکی هم باز کرده‌است. برگ برنده این شبکه پرطرفدار، تضمین امنیت داده‌های شماست و اطلاعات بعد از ورود به شبکه بلاک چین، به هیچ عنوان امکان دست‌کاری یا پاک شدن را ندارند. ماجرا از این قرار است که هر داده یا اطلاعاتی که وارد شبکه بلاک چین می‌شوند، باید قبل از ورود تبدیل به «هش» شوند!

بلاک چین چیست؟

اگر شما هم کنجکاوید بدانید این سیستم هوشمند و جذاب را چه کسی به دنیا معرفی کرده باید بگوییم خیلی‌ها از ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) به‌عنوان خالق بلاک چین یاد می‌کنند. اما این نام برای همه در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. تا این حد که ممکن است به‌جای یک فرد، پای یک گروه درمیان باشد. اطلاعات موجود درباره خالق بلاک چین و بیت کوین، به سال ۲۰۰۹ برمی‌گردد و تا امروز هویت ساتوشی ناکاموتو ناشناخته باقی‌مانده است.

برای درک بهتر مفهوم بلاک چین لازم است با مفاهیم زیر آشنا شوید:

دفتر کل توزیع شده Distributed Ledger Technology پایگاه داده مشترک توزیع شده، غیر متمرکز، شفاف و امن؛ که هیچ‌کس نمی‌تواند به تنهایی اطلاعات آن را تغییر دهد.
شبکه غیر متمرکز Decentralized مرکز کنترل ندارد و همه اعضا، به یک اندازه به اطلاعات شبکه دسترسی دارند.
شبکه متمرکز Centralized سرور مرکزی دارد و اطلاعات توسط آن کنترل و مدیریت می‌شوند.
بلاک چین BlockChain پایگاه داده مشترک توزیع‌شده و غیر‌ متمرکز و امنی که ساختار و نحوه توزیع داده‌ها در آن زنجیروار به‌هم وابسته‌اند.

چرا بلاک چین را انتخاب کنیم؟

مزیت‌های بلاک چین چیست؟ بهترین پاسخ برای این سوال بررسی ویژگی‌های مهم بلاک چین است:

1- توزیع شده و غیر متمرکز بودن:

همانطور که اشاره کردیم سیستم‌های غیر متمرکز مرکز کنترل ندارند یعنی برای مدیریت یا بررسی اطلاعات موجود در شبکه و رصدکردن آن، یک نهاد یا سازمان خاص وجود ندارد. به‌عنوان مثال: اینترنت یک شبکه غیر متمرکز است اما اینستاگرام یک شبکه متمرکز و قابل کنترل است.

غیر متمرکز بودن بلاک چین باعث می‌شود خیال کاربران از بابت دخل و تصرف یک مرکز خاص راحت باشد. در واقع کاربران هر زمان که بخواهند می‌توانند به داده‌ها و اطلاعات کل شبکه دسترسی داشته باشند.

۲-  شفاف بودن:

گفتیم که فرآیند ثبت، ضبط و انتقال تمام اطلاعات در شبکه بلاک چین، برای همه کاربران آن مثل روز روشن است! این عمومی بودن داده‌ها، یکی از جذابیت‌های شبکه‌های توزیع شده غیر متمرکز به‌حساب می‌آید.

۳- امن بودن‌:

امنیت در شبکه بلاک چین مدیون سه فاکتور اصلی‌ست: رمزنگاری فوق‌العاده قوی، تغییر ناپذیری و پیروی از الگوریتم مکانیسم اجماع که در خطوط بعدی به سراغش می‌رویم.

اما منظور از رمزنگاری قوی و غیرقابل تغییر بودن بلاک چین چیست؟

رمزنگاری در بلاک چین پیچیده و دقیق است. به‌همین دلیل دسترسی به اصل داده‌ها و تغییر آن، به کاری سخت و تقریبا نشدنی تبدیل شده‌است. در این سیستم؛ اطلاعات در مدتی کوتاه به کامپیوتر میلیون‌ها نفر در سراسر جهان توزیع می‌شود و هک کردن آنها کار آسانی نیست.

تغییرناپذیری در بلاک چین یعنی اینکه به محض ورود اطلاعات و داده‌های شما به شبکه بلاک چین، دسترسی‌تان یه ویرایش آنها تا ابد قطع می‌شود. حتی نمی‌توانید اطلاعاتی که وارد کرده‌‌اید را پاک کنید. این ویژگی، امکان تقلب و دست‌کاری اطلاعات را به صفر رسانده‌ و امری تضمینی است.

بلاک چین چگونه کار می‌کند؟

روش کار بلاک چین

بلاک چین با استفاده از مجموعه‌ای از مفاهیم و ابزارهای خاص کار می‌کند که در ادامه خلاصه‌ای از هرکدام را گفته‌ایم.

الگوریتم اجماع در بلاک چین چیست؟

گفتیم که بلاک چین یک سیستم غیر متمرکز است و کنترل و مدیریت آن را، شخص یا سازمان خاصی برعهده ندارد. با‌ وجود‌ این، یکپارچگی و مدیریتش چطور راضی کننده می‌ماند؟ اینجاست که نقش الگوریتم اجماع تاثیرگذار است.

فرض می‌کنیم که همواره از کامپیوترهای افراد در سراسر جهان تراکنش‌های مختلفی به‌صورت همزمان در حال اجراست، تایید صحت و اعتبار تراکنش‌هایی که به شبکه اضافه می‌شوند و توافق بر سر اضافه شدن یا نشدن‌شان به شبکه، با الگوریتم اجماع انجام می‌شود.

پرکاربردترین انواع مکانیسم اجماع، الگوریتم اثبات کار (Proof of Work) و اثبات سهام (Proof of Stake) هستند. علاوه بر آنها از الگوریتم‌های اثبات سهام اجاره‌ای، اثبات فعالیت و اثبات ظرفیت هم برای تایید تراکنش‌ها استفاده می‌شود.

تابع هش چیست؟

هر نوع داده (متن، عدد، کد و…) برای ورود به شبکه بلاک چین باید به یک مدل قابل پردازش برای شبکه، تبدیل شوند. بنابراین اطلاعات ورودی شما از هر نوعی که باشد، باید به یک عبارت قابل فهم برای بلاک چین تبدیل شود. این تبدیل، شاید به‌نظر کار پیچیده‌ای باشد، اما باورتان نمی‌شود چقدر آسان است!

فقط کافی‌ست در هر مرورگری که دارید عبارت «ساخت کد هش» را سرچ کنید. سایت‌هایی که در نتیجه این جستجو به شما معرفی می‌شوند، سرویس تبدیل متن به تابع یا کد هش را ارائه می‌دهند. متن مورد نظر را در کادری وارد می‌کنید و بعد از چند ثانیه کد هش منحصر به‌فرد خود را تحویل می‌گیرید.

با این حساب هیچ‌کس نمی‌تواند به اصل داده‌های شما دسترسی داشته‌باشد و در واقع همه اطلاعات موجود در شبکه بلاک چین عباراتی هستند که از لحاظ تعداد کاراکتر و شمایل کلی، بسیار شبیه به‌هم‌اند. راستی به این فرآیند «رمزنگاری» می‌گویند.

بلاک چیست؟

بلاک‌‌ (‌‌‌Block) واحد سازنده بلاک چین است. همه بلاک‌ها (به‌جز اولین بلاک زنجیره، که بلاک پیدایش یا جنسیس بلاک نام‌دارد) از اطلاعات جدید به‌علاوه اطلاعات بلوک قبلی خود تشکیل می‌شوند. به این ترتیب تمام بلاک‌ها به‌هم وابسته اند و ساختاری امن و غیرقابل تغییر دارند.

عدد نانس

نانس (Nonce) یک عدد تصادفی است که برای هر بلاک منحصر به‌فرد بوده و به‌منظور حفظ امنیت و غیر‌تکراری بودن بلاک‌ها در مکانیسم اجماع نقش دارد.

نود یا گره

به ذینفعان بلاک چین نود (Node) یا گره گفته می‌شود. در واقع هر دستگاه یا کامپیوتری که به شبکه بلاک چین وصل می‌شود اصطلاحا یک گره است.

امنیت بلاک چین چگونه تضمین می‌شود؟

تمام آنچه که به عنوان مزیت و ویژگی بلاک چین گفتیم، دلایل خوبی برای تضمین امنیت این شبکه هستند. توزیع‌شدگی داده‌ها در هزاران گره در سراسر دنیا شبکه بلاک چین را تقریبا غیرقابل نفوذ و هک‌شدن می‌کند. رمزنگاری‌ها و هش کدهای منحصر به‌فرد، عملکرد الگوریتم اجماع، شفافیت و قابلیت ردیابی، قابل ویرایش نبودن اطلاعات شبکه و به‌روز رسانی‌های مداوم آن باعث می‌شود تا فضای امن و شفافی برای انجام مبادلات و معادلات خود داشته باشید.

آیا شبکه بلاک چین همان بیت کوین است؟!

تفاوت بیت کوین و بلاک چین

خیر. با اینکه عموما نام بیت‌ کوین و بلاک چین را در کنار هم می‌شنویم، اما این دو یکی نیستند. از آنجا که معمولا افراد به اشتباه بیت کوین و بلاک چین را یکی می‌دانند، مثال معروف و البته شفافی، برای درک بهتر فرق این دو مفهوم وجود دارد که می‌گوید: «اگر بلاک چین را یک سیستم‌ عامل در نظر بگیریم، بیت کوین نرم‌افزاری‌ست که روی آن نصب می‌کنیم» به عبارت دیگر، بیت کوین یک شبکه نیست. بلکه نوعی ارز دیجیتال (پول الکترونیکی) است که در بستر بلاک چین مبادله و معامله می‌شود.

اگر کنجکاوید بیشتر درباره بیت کوین بدانید، سری به مقاله «بیت کوین چیست؟» بزنید.

استفاده از بلاک چین در دنیای واقعی

همه آن‌چیزی که گفتیم در فضای غیرملموس‌‌‌ آنلاین بود. اگر وارد دنیای واقعی شویم، چه؟ چطور می‌توانیم از قابلیت‌های وسوسه‌انگیز شبکه بلاک چین استفاده کنیم؟ در ادامه یک مورد از کاربردهای بلاک چین در دنیای واقعی را شرح می‌دهیم.

بازی‌های بلاک چین و کسب درآمد

بازار همستر، نات کوین و بازی‌هایی که در بستر بلاک چین انجام می‌شوند، این روزها حسابی داغ است. بازی‌های مطرح و مهم دیگری هم وجود دارند که مبتنی بر فناوری بلاک چین هستند و علاوه بر سرگرمی نوعی سرمایه‌گذاری به‌حساب می‌آیند. عموما در این بازی‌ها با رفتن به مرحله بعدی یا کسب هرنوع موفقیتی در بازی، به‌عنوان پاداش یا امتیاز، ارز دیجیتال دریافت می‌کنید و می‌توانید از آن در انجام معاملات آنلاین خود استفاده کنید.

در ادامه بازی‌هایی که مبتنی بر کریپتو کارنسی و بلاک چین هستند را به دو دسته تقسیم کرده‌ایم:

  • بازی‌های تلگرامی بلاک چین
  • سایر بازی‌های بلاک چین

بازی‌های تلگرامی بلاک چین

بازی‌های تلگرامی بلاک چین در مدت کوتاهی، با کمک ٰکانال‌ها و گروه‌های تلگرامی سیر صعودی محبوبیت بین کاربران تلگرام را طی کردند و معروف شدند. این نوع بازی‌ها را در دو دسته بازی‌های سبک Tap-to-Earn و بازی‌های متمرکز بر NFT  معرفی می‌کنیم:

بازی‌های سبک Tap-to-Earn

در این بازی‌ها با ضربه زدن امتیاز می‌گیرید. نات کوین (Nut Coin)، همستر کامبت (Hamster Kombat) و تب سواپ (Tab Swap) معروف‌ترین بازی‌های این سبک هستند.

بازی‌های متمرکز بر NFT

در این سبک بازی‌ها می‌توانید کارت‌های کلکسیون دیجیتال (NFT) جمع کنید و با آنها در بازارهای آنلاین معامله انجام دهید یا در متاورس‌های کوچک در دنیای مجازی زمین بخرید، ساخت‌وساز کنید و با دیگر بازیکنان وارد معامله شوید.

سایر بازی‌های بلاک چین

در لیست زیر محبوب‌ترین و جذاب‌ترین بازی‌های بلاک چینی را می‌خوانید:

Axie Infinity .1
  • سبک: نوبتی، استراتژیک
  • ویژگی‌ها: پرورش موجوداتی به‌نام اکسی، مبارزه با بازیکنان دیگر و کسب درآمد از فروش اکسی‌ها و آیتم‌های بازی.
The Sandbox .2
  • سبک: متاورس، ساخت‌وساز
  • ویژگی‌ها: خرید زمین در فضای مجازی و ساخت و ساز
Splinterlands  .3
  • سبک: کارت‌های کلکسیونی، نوبتی
  • ویژگی‌ها: جمع‌آوری کارت‌های NFT، مبارزه با سایر بازیکنان، کسیب درآمد از طریق فروش کارت‌ها
Gods Unchained .4
  • سبک: کارت‌های کلکسیونی، استراتژیک
  • ویژگی‌ها: خلق عرشه‌های قدرتمند، مبارزه و کسب درآمد از طریق فروش کارت‌ها
Illuvium .5
  • سبک: نقش‌آفرینی
  • ویژگی‌ها: شکار موجودات افسانه‌ای، کاوش و تشکیل تیم‌های قوی

انواع شبکه‌های بلاک چین | فرق بلاک‌چین عمومی و انحصاری

شبکه بلاک چین ۴ نوع مختلف دارد: عمومی، خصوصی، هیبرید و کنسرسیوم.

بلاک چین خصوصی (انحصاری) و عمومی (غیرانحصاری) پرکاربردترین هستند و فرق‌هایی باهم دارند. باخواندن معرفی هر کدام تفاوت‌هایشان را متوجه می‌شوید.

بلاک چین عمومی یا غیر انحصاری

همه ما به‌عنوان کاربر عادی از بلاک چین عمومی (Public) استفاده می‌کنیم. در واقع بلاک چین عمومی فضایی بدون نیاز به اجازه ورود است. به این معنی که در یک شبکه غیرمتمرکز، هر کسی می‌تواند اطلاعات را وارد بلوک‌های شبکه کند و همه افراد حاضر در شبکه می‌توانند آنها را بخوانند و به ردیابی و کنترل‌ مبادلات و معاملات دسترسی داشته‌باشند. به‌همین دلیل امکان تشخیص افراد و عملکردهایشان وجود ندارد که می‌توان گفت این یکی از جذابیت‌های بلاک چین عمومی است.

بیت کوین، لایت کوین و اتریوم معروف‌ترین پلتفرم‌های بلاک چین عمومی‌ هستند.

بلاک چین خصوصی یا انحصاری

حالا که قابلیت ردیابی و شفافیت بلاک چین تا این حد جذاب و پرطرفدار است، انحصاری کردن آن به چه دردی می‌خورد؟

باتوجه به اینکه بلاک چین محدود به حوزه ارز دیجیتال نیست و استفاده‌های دیگری هم دارد؛ سازمان‌ها و نهادها می‌توانند برای ایجاد یک انتقال امن و سریع، پرداخت تراکنش‌های مالی سنگین، ردیابی محصول در زنجیره تامین و حتی حفظ داده‌های پزشکی به‌صورت محرمانه از بلاک چین استفاده کنند. اینجاست که قابل شناسایی بودن کاربرها و اعمال بعضی قوانین انحصاری برای نظارت بیشتر در شبکه بلاک چین، اهمیت پیدا می‌کند.

هایپر لجر، Hashgraph و Corda معروف‌ترین پلتقرم‌ها در شبکه بلاک چین خصوصی هستند.

فناوری بلاک چین که کاربردهایی دارد؟

بلاک چین کاربردهای زیاد و جذابی می‌تواند داشته باشد. گفتیم که این فناوری به‌جز ارزهای دیجیتال به حوزه بازی هم وارد شده‌است. در ادامه سایر کاربردهای بلاک چین را بیان می‌کنیم:

بلاک چین در توزیع داده‌های دولتی

از سیستم بلاک چین در توزیع داده‌های دولتی و شفافیت آن هم استفاده می‌شود که در ادامه جزییات بیشتری درباره‌اش می‌گوییم. مدیریت زنجیره تامین کالا، صنعت بهداشت و درمان و حوزه املاک و مستغلات هم بسترهای مناسبی برای فعالیت مبتنی بر بلاک چین هستند.

شفافیت بین دولت و مردم یک دغدغه همیشگی است و بلاک چین در این حوزه هم می‌تواند مفید و اثربخش باشد. برای مثال: در فرآیند رای‌گیری‌، دولت‌ها می‌توانند از قابلیت انتقال داده بلاک چین استفاده کنند و شفافیت، سرعت و غیرقابل دست‌کاری بودن فرآیند را به رخ بکشند.

قراردادهای هوشمند

یکی دیگر از کاربردهای بلاک چین، قراردادهای هوشمند است. استفاده از این نوع قراردادها برای شرکت‌های بزرگی که ارتباطات زیادی را پردازش می‌کنند، مناسب است. هنگامی که یک قرارداد هوشمند روی بلاکچین پیاده می‌شود مفاد قرارداد به صورت اتوماتیک تایید و امضا می‌شوند. بنابراین در اجرای بندهای قرارداد نیازی به وجود واسطه نیست. استفاده از قراردادهای هوشمند باعث صرفه‌جویی در هزینه و زمان می‌شود. علاوه بر این امکان ایجاد تغییر در این قراردادها یا متوقف کردن آنها وجود ندارد. قراردادهای هوشمند کلیه اطلاعات مربوط به مفاد قرارداد را شامل می‌شوند که اجرای تمامی بندهای آن به صورت خودکار انجام می‌پذیرد. 

احراز هویت

در حال حاضر برخی از سازمان‌ها امکان تایید احراز هویت را برای کاربران خود به صورت آنلاین بوجود آورده‌اند. در این سرویس‌ها صحت کارت شناسایی اسکن شده‌ی فرد بررسی می‌شود. اما زیرساخت‌های لازم برای انجام این کار بسیار پرهزینه است. استفاده از فناوری بلاکچین برای این شرکت‌ها باعث صرفه‌جویی در این هزینه‌ها می‌شود. با وارد کردن اطلاعات مربوط به هویت در یک بلاکچین هر کسی که قصد دسترسی به این اطلاعات را داشته باشد می‌تواند آنها را در بلاکچین مورد نظر جستجو کند. امروزه استفاده از فناوری بلاکچین در احراز هویت کاربرد زیادی دارد. چرا که در اکثر سیستم‌ها از جمله سیستم‌های مالی احراز هویت اشخاص مسئله بسیار مهمی شده است. بنابراین برای انجام تراکنش‌ها لازم است هویت افراد تایید شود. به همین دلیل استفاده از بلاکچین در این حوزه مزایای زیادی دارد.

ثبت اطلاعات دفتر اسناد رسمی

در شرایط فعلی، اسناد و مدارک افراد و موسسات در سازمان‌های ثبت احوال و بر روی کاغذ ثبت و ذخیره می‌شود. با توجه به آمارها جمعیت انسان‌ها روز به روز در حال افزایش هستند. همین امر باعث سخت‌تر شدن کار سازمان‌های ثبت احوال می‌شود و احتمال بروز خطا و اشکال در ثبت اطلاعات افراد را افزایش می‌دهد. در نتیجه می‌توان به راحتی در این اطلاعات تغییر ایجاد کرد. این موارد ایمنی سیستم ثبت اسناد رسمی را کاهش داده و امنیت اطلاعات را از بین می‌برد. اما در فناوری بلاک چین این اطلاعات با استفاده از دانش رمزگذاری در بلاک‌ها ذخیره می‌شوند. در صورت ایجاد تغییر یا دستکاری در اطلاعات، سیستم این اطلاعات را نخواهد پذیرفت. زیرا هش بلاک تغییر یافته و در نتیجه عملکرد زنجیره بلوک مختل می‌شود. بنابراین، ایجاد تغییر در اطلاعات امکان پذیر نخواهد بود. از بلاک چین می‌توان برای ثبت اطلاعات مختلفی در هر حوزه و زمینه بهره برد. هیچ محدودیتی برای ثبت این اطلاعات وجود ندارد.

انتشار دیجیتال خدمات گوناگون

ناشران و تبلیغ کنندگان می‌توانند از آن برای نشر و تبلیغات خود استفاده کنند. استفاده از روش‌های قدیمی برای تبلیغ گاها جوابگوی دنیای امروزی نیست. از این رو، با استفاده از این تکنولوژی جدید می‌توان در این حوزه با رقبا به رقابت پرداخت و با افزایش کارایی و بازدهی از آنها پیشی گرفت. این حرفه قطعا طرفداران زیادی پیدا خواهد کرد. زیرا عمده مشاغل و صنایع در دنیا بر تبلیغات تکیه دارد و از این رو استفاده از بلاکچین مزایای فراوانی برای آنها به همراه خواهد داشت.

نگاه واقع‌بینانه به بلاک چین و بررسی معایب آن

  • غیرقابل ویرایش‌بودن اطلاعات: این ویژگی با اینکه صحت و امنیت اطلاعات را تامین می‌کند، دسترسی ویرایش و حذف را به محض ورود کاملا صلب می‌کند.
  • مقیاس‌پذیری: تعداد بالای تراکنش‌ها و مبادلات گاها می‌تواند باعث کاهش سرعت انجام آنها شود و هزینه بیشتری درپی داشته باشد.
  • توسعه هزینه‌بر: توسعه و پیاده‌سازی سیستم‌های مبتنی بر بلاک چین دانش فنی و هزینه بالایی می‌طلبد.
  • حمله ۵۱درصدی: در صورت دستیابی هکرها به کنترل بیش از ۵۰درصد از قدرت هش شبکه، امنیت شبکه به‌خطر میفتد.

آینده بلاک‌چین | به دنیای امن و هوشمند بلاک چین خوش آمدید

ناگفته پیداست که آینده روشنی در انتظار بلاک چین است. بافراگیرتر شدن این فناوری می‌‌توان ادعا کرد که در آینده نزدیک سیستم‌های مالی امن و سریع‌تر، دولت‌های دموکراتیک‌تر، حریم خصوصی بیشتر، زنجیره تامین مطمئن‌تری خواهیم داشت. البته بلاک چین هم مثل تمام سیستم‌های نوظهور، ایرادات و چالش‌هایی دارد و مدام در حال دگرگونی و اصلاح است.

در ادامه به چند حوزه‌ای که بلاک چین می‌تواند تحول عظیمی در آنها ایجاد کند خواهیم پرداخت.

مطالب مرتبط: اوراکل چیست؟

1. بلاک چین در حوزه پزشکی و داروسازی

این بخش یکی از حوزه‌هایی است که پیش‌بینی می‌شود با بکارگیری فناوری نوپای بلاک چین دستخوش تغییرات زیادی شود. بلاک چین زنجیره‌ای از بلوک‌های اطلاعاتی به صورت رمزنگاری شده می‌باشد. با استفاده از همین ویژگی می‌توان در حوزه پزشکی امکان ثبت و ذخیره اطلاعات مربوط به داروهای مصرفی، سابقه بستری، روند درمان و غیره را در زنجیره‌ای از این بلاک‌ها برای سازمان‌ها یا بیماران ایجاد کرد. بدین ترتیب، پزشکان در زمان نیاز تمامی این اطلاعات را از طریق بلاک چین مربوطه به دست بیاورند. همچنین این اطلاعات به صورت دائم و بدون خطر حذف شدن یا ایجاد تغییر در بلاکچین ذخیره خواهد شد. 

2. صدر قبض‌ها و صورت حساب‌ها

بلاک چین می‌تواند برای وزارتخانه‌ها و دولت‌ها منافع بسیاری داشته باشد. مثلا شرکت‌های آب و برق با استفاده از بلاک چین دیگر نیازی به پر کردن سرورهای خود از اطلاعات نخواهند داشت. با ایجاد زنجیره‌ای از بلاک‌ها به تعداد جمعیت کشور می‌توان اطلاعات هر فرد را در بلاک مخصوص به او ذخیره کرد. در این شرایط به راحتی و با هزینه بسیار کم برای افراد قبض صادر می‌شود. علاوه بر این افراد پر مصرف را نیز از وضعیت خود آگاه ساخت. با استفاده از این فناوری نیازی به ارسال پیامک و قبض‌های کاغذی نخواهد بود. این موضوع به سلامت محیط زیست نیز کمک خواهد کرد. 

3. تحول دموکراسی

این مورد نیز یکی دیگر از حوزه‌هایی است که توسط بلاک چین متحول خواهد شد. مهم‌ترین آنها استفاده از فناوری بلاکچین در حوزه رای گیری می‌باشد. امکان هک و تغییر رای ها با استفاده از بلاکچین از بین می‌رود. بنابراین، این کار کمک می‌کند از روند انجام انتخابات و سلامت آن اطمینان حاصل شود. در واقع می‌توان امیدوار بود که دموکراسی در آینده چهره واقعی‌تری داشته باشد.

4. خدمات بلاکچین به هنرمندان

همه می‌دانیم که برخی کارهای هنری ارزش زیادی دارند و همیشه نیز افرادی هستند که به دنبال جعل یا دزدی ادبی بوده و تلاش می‌کنند تا اثری را با نام خود عرضه کنند. بلاک چین می‌تواند برای پیشگیری از چنین اوضاعی بسیار کاربردی باشد. با استفاده از این روش می‌توان حق کپی رایت آثار هنری را به طور جدی‌تر اجرا کرد. با استفاده از بلاکچین هر هنرمند اثر خود را با نام خود در بلاکچین ثبت می‌کند و از این رو کسی قادر به کپی کردن یا جعل این اثر نخواهد بود. با وارد کردن اطلاعات اثر به راحتی می‌توان صاحب اثر را شناخت. همچنین، با خرید اثر هنری مثل یک آلبوم موسیقی هزینه دریافتی مستقیما به پول کیف صاحب اثر منتقل می‌شود و در این بین هیچ واسطه‌ای برای این خرید و فروش وجود نخواهد داشت. این کار هم منجر به اعتماد در خرید و فروش یک اثر شده و هم هزینه کلی را به دلیل حذف واسطه‌ها کاهش می‌دهد.

همه را گفتیم تا بگوییم:

ورود به کارزار پرهیاهوی مبادلات و معاملات دیجیتال کار سختی نیست. اما ناگفته پیداست که برای پیروز شدن، کسب دانش و مهارت‌های لازم از واجبات است. ما در همتاپی تلاش می‌کنیم تا علی‌رغم پیچیدگی مفاهیم بازارهای مالی، آنها را به ساده‌ترین شکل در اختیار شما عزیزان قرار دهیم تا در انجام معاملات امن شما سهم کوچکی داشته باشیم.

هرگونه سوال یا ابهامی در زمینه معاملات و ورود به بازارهای مالی آنلاین دارید، می‌توانید در پایین همین صفحه در قسمت «پیام شما» از ما بپرسید.

سؤالات متداول

بلاک چین به زبان ساده چیست؟

بلاک چین زنجیره‌ای از بلوک‌های به‌هم‌پیوسته است که وظیفه حفظ و نگهداری از اطلاعات را برعهده دارد.

از بلاک چین برای چه کاربردهایی استفاده می‌شود؟

استفاده از بلاک چین در قراردادهای هوشمند، توزیع داده‌های دولتی، احراز هویت، ثبت اطلاعات دفتر اسناد رسمی و… استفاده می‌شود.

بزرگ‌ترین و بهترین بلاک چین کدام است؟

اتریوم با داشتن بیش از ده‌ها میلیارد دارایی، بزرگ‌ترین بلاک چین در جهان است. به‌عنوان بهترین بلاک چین‌ها می‌توان به بیت کوین، اتریوم، کاردانو، سولانا، ترون، بایننس اسمارت چین و آوالانچ اشاره کرد.

تفاوت ارز دیجیتال و بلاک چین چیست؟

بلاک چین شبکه توزیع همتا به همتا است و ارزهای دیجیتال، دارایی‌های رمزنگاری شده‌ای هستند که در بستر بلاک چین فعالیت می‌کنند. درواقع تمامی ارزهای دیجیتال زیرمجموعه بلاک چین محسوب می‌شوند.

چه تعداد بلاک چین در جهان وجود دارد؟

تعداد دقیقی از بلاک چین‌های موجود در جهان دردسترس نیست؛ چراکه دائماً در حال تغییر هستند. باتوجه‌به آمارهایی که تا سال 2023 جمع‌آوری شده است، بیش از 23هزار ارز دیجیتال وجود دارد که برپایه بلاک چین هستند.

اشتراک گذاری

پیام شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *