تحلیل هفتگی قیمت بیت کوین ۲۱ آذر
بررسی دادههای بازار نشان میدهد که علت اصلی ریزش قیمت بیتکوین، عرضه شدید سرمایهگذاران بلندمدت بوده است طی یک سال اخیر بیتکوینهای خود را خریداری کردهاند بهعلاوه این نکته که هنوز سرمایهگذاران قدیمیتر وارد بازار نشدهاند. از طرفی با وجود این عرضه شدید، حجم تراکنشهای شبکه بیتکوین همچنان بالاست و حاکی از افزایش میزان تقاضا در شبکه بیتکوین است. بنابراین بیتکوین در کوتاهمدت طبیعتا با موج عرضه شدید روبه رو خواهد شد، اما با توجه به تقاضای پیوستهای که برای معامله بیتکوین در شبکه مشاهده میشود، بازار در ماههای آتی مستعد رشد بیشتر است.
با وجود اینکه بیتکوین سرانجام توانست به مرز 100هزار دلار دست پیدا کند، اما عرضه شدید در این ناحیه سبب ریزش قیمت شده است. در این گزارش بررسی خواهیم که که چه افرادی در حال فروش بیتکوین هستند و آیا با وجود این عامل، بازار برای ادامه روند صعودی خود نیروی لازم را دارد؟
چه افرادی در حال فروش بیتکوین هستند؟
زمانی که بازار به نواحی پرریسک خود میرسد برخی از سرمایهگذاران بیتکوین به فروش آن ترغیب میشوند. در این مرحله از بازار باید ببینیم که چه کسانی کوینهای خود را فروختند و موجب فشار عرضه در بازار شدند. در نمودار زیر میزان عرضه سرمایهگذاران بلندمدت و قدمت کوینهای آنها را مشاهده میکنید. به عبارتی نواحی زرد رنگ به این معناست که کوینهای عرضه شده بین 6 ماه تا یک سال سن دارند و نواحی قرمز رنگ یعنی کوینهای قدیمیتر فروخته شدهاند و بازار به پرریسکترین مرحله وارد شده است.
اکنون همانطور که مشاهده میکنید اغلب کوینهایی که در حال فروخته شدن هستند، بین 6 الی 12 ماه سن دارند. به عبارتی این کوینها طی یک سال اخیر خریداری شدهاند و در حال حاضر به بازار عرضه میشوند. همانطور که مشاهده میکنید هماکنون شاهد عرضه شدید این سرمایهگذاران هستیم اما هنوز سرمایه گذاران قدیمیتر عرضه قابل توجهی در بازار نداشتهاند. بنابراین ممکن است که در طول هفتههای آتی با فشار عرضه این سرمایهگذاران در نواحی پرریسکتر روبه رو شویم.
خوب است بدانیم که چه تعداد از این کوینهای بلندمدت در بازار خرج شدهاند. در نمودار زیر حجم کوینهای بلندمدتی که تا کنون در بازار فروخته شدهاند را مشاهده میکنید.
از زمانی که بیتکوین به محدوده 100هزار دلار پا گذاشته است، روزانه حدود 80میلیارد دلار از کوینهای سرمایهگذاران بلندمدت خرج میشود. همانطور که مشاهده میکنید این میزان عرضه در سال جاری بیسابقه بوده است. اما نکتهی قابلتوجه این است که با وجود فشار سنگین این سرمایهگذاران، بازار همچنان توانسته ثبات نسبی خود را در محدوده 100هزار دلار حفظ کند. اگرچه ممکن است فشار عرضه بازار در کوتاهمدت قیمت را دچار ریزش کند، اما این روند بسیار طبیعی به نظر میرسد و ممکن است مدت زمانی مانع رشد بازار شود.
آیا تقاضا برای بیتکوین وجود دارد؟
اکنون باید نگاهی به حجم تراکنشهای شبکه داشته باشیم. در این نمودار میانگین ماهیانه حجم تراکنشهای شبکه (قرمز) و میانگین سالیانه (آبی) آن مشخص شده است. این معیار به طور کلی نشان میدهد که افراد برای انجام تراکنش در شبکه چه میزان تقاضا دارند و چه حجمی در شبکه بیتکوین معامله میشود.
همانطور که مشاهده میکنید در طول دو ماه اخیر حجم معاملات شبکه رشد بسیار چشمگیری داشته و میانگین ماهیانه این معاملات از میانگین سالیانه آن نیز عبور کرده است. به عبارت دیگر گردش چنین حجمی در بازار در طول یک سال اخیر بیسابقه بوده است. معمولا در اصلاحات قیمت بازار میتوانیم میانگین سالیانه را به عنوان حمایتی مهم برای میزان تقاضا در شبکه در نظر بگیریم. همانطور که مشاهده میکنید در این چرخه حجم معاملات به زیر میانگین سالیانه سقوط نداشت و یکی از علتهای افزایش حجم معاملات شبکه را می توانیم ورود موسسات و بازیگران بزرگ سازمانی در این چرخه بدانیم. بنابراین یکی از علتهایی که قیمت با ریزش بسیار شدید روبه رو نشده، این است که حجم معاملات شبکه برای ثبات بازار بیتکوین بسیار پرقدرت به نظر میرسد و نشان از تقاضای پیوسته در بازار دارد.
آیا قیمت بیتکوین هماکنون عادلانه است؟
یکی از معیارهای مهم آنچین که از آن برای تعیین ارزش عادلانه بیتکوین استفاده میشود، شاخصNVT است. این شاخص عموما حجم نقدینگی که در شبکه بیتکوین جابهجا میشود را نسبت به ارزش شبکه (مارکت کپ) در نظر میگیرد و از این طریق به ما این امکان را میدهد تا به صورت تقریبی قیمت عادلانهای برای بیتکوین تخمین بزنیم.
حدود یک ماه گذشته قیمت از این شاخص عبور کرد و همانطور که مشاهده میکنید اکنون با فاصله مشخصی از قیمت حرکت میکند. در حال حاضر بر اساس این شاخص قیمت عادلانه بیتکوین 85هزار دلار است این یعنی بازار کمی از محدوده عادلانه خود عبور کرده و حجم معاملاتی شبکه ممکن است برای ثبات در این ناحیه کافی نباشد و قیمت تا این محدوده (85 هزار دلار) کاهش پیدا کند. بنابراین حجم معاملات شبکه بیتکوین، نسبت به ارزش بازار آن کمی از حالت تعادل خارج شده است. همچنین با توجه به دادههای قبلی نمودار زمانی که در حرکات پارابولیک بیتکوین این شاخص از قیمت واقعی بازار فاصله بگیرد، ممکن است تا پایان فاز صعودی به ناحیه عادلانه خود بازنگردد، اما با توجه به اینکه در چرخه فعلی شاهد الگوهای حرکتی منظم و با ثباتتری از بازار هستیم، میتوان انتظار بازگشت قیمت به این ناحیه را داشت.
پیشبینی کوتاهمدت قیمت بیتکوین
بیتکوین 100هزار دلاری رویای بسیاری از سرمایهگذاران و شیفتگان این تکنولوژی انقلابی بود که اکنون با تحقق این رویا مسیری نو برای بیتکوین و دیگر داراییهای دیجیتال آغاز شده است. در حال حاضر بازار در ناحیهای روانی و بسیار حساس قرار گرفته و با عرضه شدید روبهرو شده است. اغلب افرادی که مشغول به عرضه و خرج کردن کوینهای خود هستند، حدود یک سال اخیر بیتکوینهای خود را خریداری کرده و اکنون در این ناحیه پرریسک تصمیم به خروج از بازار گرفتهاند. نکته قابل قابل توجه این است که سرمایهگذاران قدیمیتر هنوز کوینهای خود را به بازار عرضه نکردهاند.
در حال حاضر روزانه حدوده 80میلیارد دلار بیتکوین در بازار فروخته میشود و میبینیم که با وجود این عرضه بسیار سنگین، قیمت همچنان در محدوده فعلی حرکت میکند. این مقاومت قیمت یعنی میزان تقاضای نسبی برای حفظ روند بیتکوین در بازار وجود دارد و این روند تقاضا را میتوانیم در حجم بیسابقه تراکنشهای شبکه مشاهده کنیم. از طرفی بر اساس شاخص NVT قیمت بیتکوین از ارزش عادلانه خود مقداری فاصله گرفته است که ممکن است در کوتاهمدت به این ناحیه (85 هزار دلار) بازگردد. اما در دیدگاه بلندمدت بیتکوین همچنان قدرت لازم برای رسیدن به نواحی پرریسکتر و سطوح قیمتی بالاتر را دارد. بنابراین در کوتاهمدت ریزش قیمت تا نواحی 90هزار دلار طبیعی است که در شرایط فعلی اولین حمایت مهم بازار محسوب میشود. از طرف دیگر مهمترین مقاومت فعلی بازار سطح 103هزار دلار است.