پرایوسی کوین چیست؟ + معرفی ۱۰ تا از بهترین پرایوسی کوین ها

چکیده مطلب:

پرایوسی کوین‌ها ارزهای دیجیتالی هستند که (حداقل در حال حاضر) به هیچ طریقی نمی‌توان اطلاعات تراکنش و هویت افراد پشت آن‌ها را تشخیص داد.

در این مقاله ضمن توضیح نحوه‌ی کار پرایوسی کوین‌ها، مسائل مربوط به آن‌ها را شرح دادیم. همچنین پروژه‌های مونرو (Monero)، گوست (Ghost)، دش (DASH)، فیرو (Firo)، کلاک کوین (Cloak Coin)، پایرت چین (Pirate Chain)، سیکرت (Secret)، دکرد (Decred)، زی کلاسیک (Zclassic) را  که بهترین پرایوسی کوین‌های موجود هستند معرفی کردیم.

پرایوسی کوین چیست | همتاپی

پرایوسی کوین چیست؟ بسیاری از افراد به دلیل ماهیت ناشناس ارزهای دیجیتال نسبت به سیستم مالی سنتی به سمت آن حرکت کردند. اما باید بدانید که رمزارزهای پایه مثل بیت کوین علیرغم حفظ حریم شخصی، در مقابل شناسایی شدن صد در صد ایمن نیستند. اینجاست که پرایوسی کوین‌ها به میان می‌آیند.

در این مقاله از همتاپی به تعریف پرایوسی کوین‌ها، نحوه‌ی عملکرد آن‌ها و معرفی بهترین پرایوسی کوین ها می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

پرایوسی کوین چیست؟

همانطور که از نام پرایوسی کوین‌ها (Privacy Coins) بر می‌آید، این کوین‌ها هویت کاربر و داده‌های مختلف تراکنش را در حالتی کاملا خصوصی و ناشناس حفظ می‌کنند.

پرایوسی کوین‌ها که گاهی با نام‌های کوین‌های خصوصی (Private Coins) یا کوین‌های ناشناس (Anonymous Coins) شناخته می‌شوند، ارزهای دیجیتالی هستند که اطلاعاتی مثل مبلغ معامله و موجودی آدرس‌های کیف پول‎ها را پنهان می‌کنند. به این ترتیب در پرایوسی کوین‌ها نمی‌توان هیچ پیوندی بین فرد و تراکنش را تشخیص داد.

به عنوان مثال خریدار و فروشنده یک تراکنش با استفاده از یک پرایوسی کوین از مبلغ معامله و طرفین درگیر مطلع خواهند بود، اما همان اطلاعات برای هیچ کس دیگری در دسترس نخواهد بود.

البته همه‌ی پرایوسی کوین‌ها حریم شخصی کاربران را در یک سطح مشخص ارائه نمی‌دهند و درجه ناشناس ماندن آن‌ها متفاوت است. دو گروه رمزارز پرایویت داریم:

  1. رمزارزهای که به صورت پیش فرض کاملا خصوصی و ناشناس هستند؛ مثل مونرو.
  2. رمزارزهایی که تحت اختیار کاربر تراکنش‌ها را خصوصی یا عمومی می‌کنند؛ مثل زی کش.

برای درک بهتر توکن های پرایوسی بیایید از سطح حفظ حریم شخصی در ارزهای دیجیتال دیگر صحبت کنیم.

مطالب مرتبط: بلاکچین بیت کوین چیست؟

اما مگر همه‌ی ارزهای دیجیتال خصوصی نیستند؟!

مگر همه‌ی ارزهای دیجیتال خصوصی نیستند؟! | همتاپی

در هیچ یک از ارزهای دیجیتالی که تا به حال ساخته شده‌اند امکان شناسایی هویت افراد به طور مستقیم وجود ندارد؛ اما با استفاده از تحلیل برخی داده‌ها ممکن است بتوانید هویت افراد پشت تراکنش‌ها را تشخیص دهید.

اجازه دهید حرف خود را با مثالی از یک تراکنش بیت کوین توضیح دهیم. تراکنش‌های بیت کوین اطلاعات زیر را در بلاکچین ثبت می‌کنند.

  • هش تراکنش/ شناسه فرستنده یا دریافت‌کننده  (Transaction Hash)

به عنوان یک رشته هگزادسیمال (Hexadesimal) 34 کاراکتری نشان داده می‌شود.

  • آدرس تغییر (Change Address)

اگر خروجی خرج‌نشده تراکنش (UTXO) وجود داشته باشد، به آدرس تغییر بازگردانده می‌شود.

منظور از خروجی خرج‌نشده تراکنش میزان ارز دیجیتالی است که پس از هر تراکنش باقیمانده و به حساب فرستند بازمی‌گردد، اشاره دارد. (باکس دانش)

  • برچسب زمانی (Unix Timestamp)

زمان ارسال تراکنش را نشان می‌دهد. (معمولا در هدر بلاک بیت کوین ذخیره می‌شود.)

  • مقدار (Amount)

چقدر بیت کوین ارسال شده است.

با استفاده از اطلاعات بالا و به کارگیری آن‌ها در ابزارهای تحلیلی می‌توان به برخی موارد هویتی افراد پی برد. همچنین روش‌های زیر هم به شناسایی شدن شما کمک می‌کنند.

استفاده مجدد از آدرس (Address Reuse)

استفاده مجدد از همان آدرس تمام رفتار تراکنش‌های شما را به با دیگران به اشتراک می‌گذارد. با گذشت زمان، همه‌ی خدماتی که از آن‌ها استفاده می‌کنید برای دیگران قابل شناسایی می‌شود؛ اگرچه هویت شما هنوز ناشناخته می‌ماند.

ضمیمه کردن آدرس به رسانه‌های اجتماعی

اگر آدرس ارز دیجیتال خود را در وبلاگ یا رسانه‌های اجتماعی دیگر به عنوان روشی برای پرداخت به اشتراک بگذارید، دیگران می‌توانند متوجه تعاملات مالی شما در بلاکچین ارزهای دیجیتال شوند.

مراحل شناسایی مشتری در صرافی‌ها (Exchange KYC)

اگر تراکنش ارز دیجیتال خود را از یک سرویس متمرکز مثل صرافی‌ها دریافت یا ارسال می‌کنید که از شما می‌خواهد هویت خود را تایید کنید ( به عنوان مراحل Know Your Customer شناخته می‌شود) آنگاه صرافی می‌تواند هویت شما و تاریخچه‌ی تراکنش‌هایی که انجام دادید را متوجه شود.

برخی صرافی‌ها هم اطلاعاتی در مورد آدرس‌های برداشت شما می‌خواهند تا با مقررات مبارزه با پولشویی هماهنگی داشته باشند.

حالا که با برخی از روش‌های کشف هویت افراد و تراکنش‌های آن‌ها در ارزهای دیجیتال آشنا شدید، نوبت به بررسی شیوه‌ی کار پرایوسی کوین‌ها می‌رسد.

نحوه‌ی کار پرایوسی کوین‌ها چگونه است؟

نحوه‌ی کار پرایوسی کوین‌ها چگونه است؟ | همتاپی

با توجه به امکان شناسایی برخی اطلاعات تراکنش یا هویت افراد در بلاکچین ارزهای دیجیتال عادی، نیاز است تا کوین‌های حریم خصوصی یا پرایوسی کوین‌ها از فرآیند دیگری برای حفظ حریم خصوصی افراد استفاده کنند.

برای اینکه بتوان اطلاعات مربوط به یک تراکنش و ارتباط آن با هویت افراد را مخفی نگه داشت موارد زیر به کار می‌روند.

اثبات دانش صفر (Zero Knowledge Proofs)

اثبات دانش صفر (ZKP) تکنیک‌های رمزنگاری هستند که به افراد اجازه می‌دهند چیزی (در اینجا تراکنش‌های ارزهای دیجیتال) بدون افشای ماهیت واقعی آن اثبات کنند.

به عنوان مثال پرایوسی کوین Zcash از اثبات دانش صفر برای محافظت از حریم خصوصی کاربران خود استفاده می‌کند. جف فنگ (Jeff Feng) یکی از بنیان‌گذاران شبکه Sei (اولین بلاکچین بخش ویژه لایه 1) در این باره می‌گوید:

پرایوسی کوین‌هایی مانند زی کش از نظر عملکرد مانند دیگر ارزهای دیجیتال هستند، به جز اینکه تاریخچه تراکنش‌ها (با استفاده از ZKP) مبهم است. این اجازه می‌دهد تا تراکنش‌ها بدون اشتراک‌گذاری اطلاعات تراکنش مانند آدرس گیرنده تایید شوند.

یکی از نمونه‌های اثبات دانش صفر، ZK-SNARKs است که عبارت انگلیسی آن Zero Knowledge Succinct Non-Interactive Argument Of Knowledge است. معادل فارسی این عبارت را می‌توان “برهان مختصر و غیرتعاملی دانش صفر” در نظر گرفت. این نمونه، حریم خصوصی افراد را تا حد بسیار زیادی حفظ می‌کند.

ماسکینگ (Masking)

پرایوسی کوین‌ها با استفاده از فرآیند ماسکینگ کد تراکنش اصلی را به وسیله‌ی کد دیگری پنهان می‌کنند. این فرآیند سبب می‌شود تا نتوان بین تراکنش و هویت فرستنده اصلی ارتباطی پیدا کرد.

امضاهای حلقه (Ring Signatures)

امضاهای حلقه مجموعه‌ای از تعداد زیادی امضای واقعی است که تنها یکی از آن‌ها متعلق به شخصی است که معامله را انجام داده است. بنابراین هویت شخص مد نظر در میان گروهی از افراد دیگر پنهان می‌شود.

پرایوسی کوین مونرو از تکنیک امضای حلقه برای معاملات خود استفاده می‌کند و به همین منظور معاملات محرمانه حلقه (Ring Confidential Transactions) را در سال 2017 معرفی کرد.

RingCT به هیچ راه‌اندازی قابل اعتمادی (Trusted Setup) نیاز ندارد و هویت فرستنده، گیرنده و مبلغ تراکنش را پنهان می‌کند.

آدرس‌های مخفی (Stealth Addresses)

آدرس‌های مخفی کلید عمومی و مقدار تراکنش را پنهان می‌کنند و نشان نمی‌دهند که چه محصول یا خدماتی و در چه مقداری خریداری شده یا به فروش رفته است.

معمولا کسانی از روش آدرس‌های مخفی استفاده می‌کنند که می‌خواهند به سازمان‌ها و یا افراد کمک‌های غیرانتفاعی کنند، این روش همچنین ممکن است توسط کسانی که قصد دور زدن قوانین مالیاتی را دارند به کار رود.

اما با وجود همه‌ی تکنیک‌های به کاررفته، آیا پرایوسی کوین‌ها واقعا از حریم خصوصی محافظت می‌کنند؟

آیا پرایوسی کوین‌ها واقعا محافظ حریم خصوصی افراد هستند؟

تا به اینجای کار پرایوسی کوین‌ها با استفاده از تکنیک‌هایی که برشمردیم موفق شده‌اند حریم خصوصی کاربران شبکه‌های خود را حفظ کنند، اما ابزارهای تحلیلی هم همیشه در حال به روزرسانی و توسعه خود هستند.

از این رو ممکن است در آینده‌ای نه چندان دور، سیستم‌های رایانه‌ای به قدری قدرتمند شوند که روش‌های رمزنگاری مدرن حال حاضر را بشکنند. در نتیجه پرایوسی کوین‌ها تا همیشه پرایویت (خصوصی) نخواهند ماند؛ حداقل باید به طور مداوم بر روی توسعه خود کار کنند.

برای مثال در سپتامبر سال 2020، IRS (Internal Revenue Service) اعلام کرد به هر کسی که بتواند شبکه مونرو را به حالت عمومی در بیاورد، 625.000 دلار می‌دهد. در همین راستا شرکتی به اسم Cipher Trace ادعا کرد که شبکه مونرو را کرک کرده است که البته با رد این ادعا از طرف انجمن مونرو مواجه شد.

بیایید کمی بیشتر در مورد مسائل و مشکلات پرایوسی کوین‌ها صحبت کنیم.

مسائل و مشکلات پرایوسی کوین‌ها

مسائل و مشکلات پرایوسی کوین‌ها | همتاپی

پرایوسی کوین‌ها آمده‌اند تا حریم خصوصی کاربران را تا حد بسیار زیادی افزایش دهند، اما رابرت بل   (Robert Bell) رئیس شرکت 2b3d (یک شرکت فعال در حوزه گیمینگ، اسپرت و تکنولوژی بلاکچین) در این زمینه می‌گوید:

آسیب پذیری‌هایی برای بهره برداری (از پرایوسی کوین ها) وجود دارند و همچنان باعث از بین رفتن اعتماد کاربران می‌شوند. پرایوسی کوین‌ها همچنان به کسب اعتبار خود ادامه می‌دهند تا روزی به یک قابلیت قابل اعتماد و ایمن تبدیل شوند؛ با این حال، اعتماد کاربران در حال افزایش نیست و بقای آن ممکن است به سرعت رفع نگرانی‌های امنیتی آن بستگی داشته باشد.

در این قسمت برخی از مسائل مرتبط با پرایوسی کوین‌ها را بررسی می‌کنیم.

پرایوسی کوین‌ها و قراردادهای هوشمند

گای گوستاک (Guy Gostak) رئیس شرکت فین تک و شرکت مای دیجیتال مانی در این باره می‌گوید:

پرایوسی کوین‌ها در قراردادهای هوشمند مورد استفاده نیستند، زیرا امکان جاسازی یک اسکریپت یا زبان برنامه‌نویسی در تراکنش‌های حریم خصوصی وجود ندارد. این بدان معناست که شما نمی‌توانید یک پرایوسی کوین را از طریق مجموعه‌ای از پارامترها در یک قرارداد هوشمند جابه جا کنید.

این مسئله می‌تواند استفاده از پرایوسی کوین‌ها را تا حد زیادی و با توجه به کاربرد فراوان قراردادهای هوشمند محدود کند.

اگرچه در حال حاضر برخی پرایوسی کوین‌ها مثل سیکرت، پروژه‌هایی را برای اجرای قرارداد هوشمند ارائه داده‌اند که باید منتظر نتایج آن‌ها در بلند مدت بود.

پرایوسی کوین‌ها و صرافی‌های ارز دیجیتال

برخی از صرافی‌های ارز دیجیتال اجازه خرید و فروش پرایوسی کوین‌ها را در پلتفرم‌های خود نمی‌دهند، زیرا معتقدند که توکن‌های پرایوسی به طور بالقوه می‌توانند برای پولشویی مورد استفاده قرار گیرند.

اگرچه واضح است که به دلیل ماهیت ارزهای دیجیتال، هر ارز دیگری هم ممکن است برای هدف‌های پلید استفاده شود، اگرچه معمولا موارد مثبت بیشتر از جنبه‌های سیاه مسئله است.

پرایوسی کوین‌ها همه جا قانونی نیستند

کره جنوبی، استرالیا و ژاپن از جمله کشورهایی هستند که خرید و فروش پرایوسی کوین‌ها را رسما ممنوع کرده‌اند.

در پاییز سال 2022 هم صرافی Huobi که از بزرگترین صرافی‌های چین است 7 پرایوسی کوین را از فهرست خود خارج کرده است.

پرایوسی کوین‌ها در ایران مثل دیگر ارزهای دیجیتال در بانک مرکزی کاربردی ندارند، اگرچه ممکن است قوانین مربوط به آن‌ها هم مثل قوانین مربوط به استخراج تغییر کند.

مطالب مرتبط: بزرگترین فارم بیت کوین ایران و جهان

تا اینجا پرایوسی کوین‌ها را تعریف کردیم، نحوه‌ی کارشان را شرح دادیم و مسائل مربوط به آن‌ها را توضیح دادیم. نوبتی هم باشد، نوبت معرفی بهترین پرایوسی کوین‌های موجود در بازار رمزارزها است.

معرفی بهترین پرایوسی کوین‌ های بازار

در این قسمت 10 پرایوسی کوین برتر بازار رمزارزها را معرفی می‌کنیم.

زی کش (ZCASH)

پرایوسی کوین زی کش | همتاپی

زی کش با نماد ZEC خود را به عنوان روش بهتری برای پرداخت معرفی می‌کند. بر اساس ادعای وبسایت زی کش، این اولین ارز دیجیتالی است که از تکنیک شخصی‌سازی ZK-SNARK استفاده می‌کند.

آلساندرو کیزا، یکی از نویسندگان ZK-SNARK زی کش را ایجاد کرده است.

مونرو (Monero)

پرایوسی کوین مونرو |همتاپی

امن، خصوصی و غیرقابل ردیابی.

این تعریفی است که مونرو با نماد XMR به جامعه کاربران ارزهای دیجیتال ارائه می‌دهد. وبسایت مونرو توضیح می‌دهد از یک رویکرد 3 جانبه استفاده کرده است:

  • امضاهای حلقه
  • معاملات محرمانه (Confidential Transactions)
  • آدرس‌های مخفی

دش (DASH)

پرایوسی کوین دش | همتاپی

دش که با نام Xcoin متولد شد و به Darkcoin تغییر نام داد، به عنوان یک کوین مورد استفاده در دارک نت (Darknet) مورد استفاده قرار گرفت.

سپس نام خود را به Dash تغییر داد که مخفف پول نقد دیجیتال (Digital Cash) است. اگرچه می‌توان با استفاده از یک گزینه حریم خصوصی را در استفاده از دش حفظ کرد، اما قرار دادن آن به عنوان یک پرایوسی کوین مطلق درست نیست.

دکرد (Decred)

پرایوسی کوین دکرد | همتاپی

دکرد با نماد DCR هم مثل دش به خودی خود یک پرایوسی کوین نیست. با این حال کاربران می‌توانند با استفاده از ++Coin Shuffle آن را به حالت خصوصی در آورند.

کوین شافل یا به اختصار CSPP یک پروتکل اختلاط همتا به همتای ارز دیجیتال است که آدرس‌ها را ناشناس می‌کند و بنابر فرآیند اختلاط حریم خصوصی را ایجاد می‌کند.  

زی کلاسیک (Zclassic)

پرایوسی کوین زی کلاسیک | همتاپی

زی کلاسیک از کد منبع زی کش استفاده می‌کند، یعنی از همان تکنیک ZK-SNARK بهره می‌برد. این ارز دیجیتال با نماد ZCL در مارس سال 2018 همراه با بیت کوین در پی یک فورک ارز دیجیتال Bitcoin Private را ایجاد کردند.

سیکرت (Secret)

پرایوسی کوین سیکرت | همتاپی

نماد ارز دیجیتال این پرایوسی کوین SCRT است که وعده‌ی حریم خصوصی بیشتر و امکانات بی حد و حصر را به کاربران خود می‌دهد. از جمله ویژگی‌های سیکرت می‌توان به قراردادهای هوشمند خصوصی اشاره کرد که البته هنوز به صورت گسترده مورد استفاده قرار نگرفته است.

پایرت چین (Pirate Chain)

پرایوسی کوین پایرت | همتاپی

پایرت چین که با عنوان زنجیره دزدان دریایی هم مورد خطاب قرار می‌گیرد نماد ARRR دارد. این ارز دیجیتال که از ZK-SNARK استفاده می‌کند، یک پرایوسی کوین مطلق است و کاربر در انتخاب سطح حریم خصوصی آن حق انتخابی ندارد.

کلاک کوین (Cloak Coin)

پرایوسی کوین کلاک کوین | همتاپی

کلاک کوین خود را به عنوان آینده تراکنش‌های ناشناس روزانه معرفی می‌کند. این پرایوسی کوین با نماد CLOAK ناشناس بودن را به کاربران خود ارائه می‌دهد و اگر آن را همراه با Engima که یک موتور ناشناس غیرمتمرکز است استفاده کنید، امکان انتقال غیرقابل ردیابی هم فراهم می‌شود.

فیرو (Firo)

پرایوسی کوین گوست | همتاپی

فیرو با نماد FIRO از یک پروتکل خصوصی به نام Lelantu Spark استفاده می‌کند. این پروتکل به کاربران اجازه می‌دهد تا آدرس‌ها را بدون اینکه در زنجیره‌ی بلاک‌ها قابل جستجو باشند و با استفاده از یک سیستم آدرس‌دهی غیرتعاملی به اشتراک گذاشته شوند. همچنین مقدار وجوه معامله‌شده هم پنهان می‌ماند.

گوست (Ghost)

پرایوسی کوین روح | همتاپی

گوست توسط جان مک آفی از پیشگامان فقید نرم افزار ایجاد شد و نماد آن GHOST است. این کوین به کاربران وعده می‌دهد پس از استفاده از گوست در تراکنش‌ها چیزی به جز یک روح باقی نخواهد ماند.

این پرایوسی کوین با استفاده از RingCT هر دو طرف را در تراکنش‌ها ناشناس می‌کند و همچنین مبالغ تراکنش‌ها را پنهان نگه می‌دارد.

با آرزوی موفقیت برای شما عزیزان.>

اشتراک گذاری

پیام شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *