هج کردن در ارز دیجیتال؛ یک استراتژی برای کاهش ریسک

چکیده مطلب:

هجینگ یا هج کردن به معنای پوشش دادن است و در معامله‌گری، به عنوان پوشش ریسک استفاده می‌شود. هج کردن ارز دیجیتال یا در فارکس به این معنا به کار می‌رود که شما با باز کردن پوزیشن‌های مخالف، بتوانید ریسک یکی از پوزیشن‌های خودتان را کاهش دهید. در ادامه این مطلب با هجینگ، روش استفاده و استراتژی معاملاتی آن آشنا می‌شوید.

هج کردن در ارز دیجیتال

بازار کریپتوکارنسی به نوسان بالای خودش مشهور است. ریسک معاملات ارز دیجیتال هم به واسطه همین نوسان بالا، بسیار زیاد است. مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک در خرید و فروش ارز دیجیتال استراتژی‌های متفاوتی می‌طلبد و هج کردن یا هجینگ یکی از همین استراتژی‌هاست. وقت‌هایی که روند قیمت جوری که باید قوی نیست، هجینگ می‌تواند یک معامله باز شما را نجات دهد.

هج کردن کردن در ارز دیجیتال چیست؟

هج کردن در ارزدیجتال

هجینگ یا Hedging در بازار ارزهای دیجیتال و دنیای معامله‌گری یک ابزار برای مدیریت سرمایه است (درست مثل مارتینگل در ارز دیجیتال) و به معنای روش‌هایی است که برای پوشش ریسک یک موقعیت معاملاتی به کار گرفته می‌شوند. 

زمانی که شما یک پوزیشن باز روی یک ارز دیجیتال یا یک جفت‌ارز در فارکس دارید و نمی‌خواهید سود اکتسابی شما تا لحظه فعلی از دست برود، با هج کردن می‌توانید ریسک معامله خودتان را کاهش داده یا حتی بدون ریسک (Free Risk) کنید.

هج کردن کار آسانی نیست. در واقع اگر هجینگ را به‌درستی انجام ندهید، نه‌تنها سود شما محافظت نمی‌شود، بلکه این احتمال وجود دارد که دچار ضرر دوبرابری شوید. برای همین وقتی می‌خواهید از روش هجینگ استفاده کنید، باید مراقب خیلی چیزها باشید. اول‌ازهمه، باید بدانید که مدیریت موقعیت معاملاتی و استفاده از ابزارهای حد ضرر و حد سود در هجینگ اهمیت دو برابری دارند. سپس باید توجه داشته باشید که هجینگ سود شما را محدود می‌کند و گاهی سود بالقوه معامله شما را از دست شما درمی‌آورد: در نتیجه همانند ریسک فری کردن، نباید همواره از هجینگ برای کاهش ریسک استفاده کنید و بهتر است به استراتژی خودتان پایبند باشید.

عملکرد هجینگ در کاهش ریسک معامله

در هج کردن معامله ارز دیجیتال، شما وارد یک موقعیت معاملاتی مخالف با موقعیت معاملاتی باز خود می‌شوید. بگذارید ادامه ماجرا را با یک مثال پیش ببریم. تصور کنید یک موقعیت معاملاتی خرید باز روی بیت‌کوین دارید که تا پنجاه درصد تارگت سود شما را رفته است. حالا در میانه مسیر شما با مشاهده وضعیت لحظه‌ای بازار حس می‌کنید که بیت‌کوین کشش اینکه به تارگت شما برسد را ندارد. در این موقعیت شما دو راه بیشتر ندارید: یا موقعیت خود را به صورت کامل ببندید یا اینکه با هج کردن مقداری از سود اکتسابی خودتان را حفظ کنید.

نگذار دارایی هات از دست بره

برای هج کردن معامله در مثال بالا، شما باید یک موقعیت فروش روی بیت‌کوین باز کنید. حالا اگر پوزیشن خرید شما برود و تارگت شما را بزند، به واسطه پوزیشن فروش جدیدی که باز کردید، سود شما کامل نمی‌شود. اما اگر پوزیشن خرید شما طبق پیش‌بینی‌تان برگردد و بخواهد حد ضررتان را بزند، به واسطه پوزیشن مخالفی که باز کرده‌اید، مقداری سود برایتان می‌ماند. اینکه چقدر سود برایتان بماند یا اینکه فقط سرمایه‌تان حفظ شود، بستگی به حد سود و حد ضرری دارد که برای پوزیشن مخالف تعیین می‌کنید.

هج کردن در فارکس

هج کردن در بازار جفت‌ارزها یا همان فارکس کمی متفاوت و پیچیده‌تر از بازار ارز دیجیتال است. همبستگی قیمت‌ها در ارز دیجیتال به دقت و سرعت فارکس نیست و برای همین هجینگ در ارز دیجیتال در بیشتر مواقع محدود است به باز کردن پوزیشن مخالف روی همان ارز دیجیتالی که یک موقعیت باز رویش دارید. اما در فارکس جفت‌ارزهایی هستند که با همدیگر همبستگی مثبت یا منفی دارند.

برای مثال دو جفت‌ارز EUR/USD و USD/CAD با همدیگر همبستگی منفی دارند. در چنین فضایی شما انتخاب‌های بیشتری برای هجینگ دارید؛ اما درعین‌حال هج کردن در فارکس کار پیچیده‌تری هم می‌شود.

برای مثال فرض کنید که دو جفت‌ارز در فارکس با همدیگر همبستگی مثبت داشته باشند اما این همبستگی صددرصد نباشد. یعنی لزوماً به‌ازای هر حرکت جفت‌ارز اول، جفت‌ارز دوم همان حرکت را به صورت صددرصدی یا در همان زمان تکرار نکند. در چنین شرایطی می‌توانید با چینش یک استراتژی با داشتن یک موقعیت معاملاتی خرید روی یک جفت‌ارز، روی جفت‌ارز دیگر موقعیت معاملاتی فروش باز کنید و به‌این‌ترتیب ریسک موقعیت اول را کنترل کنید. اما این کنترل صددرصدی نیست و شما باید محاسبه‌های دقیق‌تری برای تخمین سود و زیان هر موقعیت و انتخاب TP و SL داشته باشید.

بررسی استراتژی هج کردن در ارزهای دیجیتال با چند مثال

بررسی استراتژی هج کردن در ارزهای دیجیتال با چند مثال

اگر می‌خواهید هجینگ را بهتر متوجه شوید، این مثال‌ها را با دقت دنبال کنید. وقتی شما یک موقعیت معاملاتی باز روی یک ارز دیجیتال دارید، پوشش ریسک این موقعیت با هجینگ به چند روش انجام می‌شود. به صورت عمومی، کافی است که یک موقعیت معاملاتی مخالف روی همان رمز ارز یا یک رمز ارز با همبستگی کافی باز کنید. یعنی اگر موقعیت معاملاتی شما خرید بیت‌کوین است، می‌توانید یک پوزیشن با اهرم برابر با پوزیشن اصلی به صورت فروش بیت‌کوین بگیرید.

نگذار دارایی هات از دست بره

البته در هجینگ کافی است تشخیص دهید دو ابزار با هم همبستگی دارند. بنابراین ارز دیجیتال هم می‌توانید همانند فارکس، گزینه‌های بیشتری برای پوشش ریسک معاملات خود داشته باشید. 

گرفتن موقعیت مخالف روی نماد دیگر

روش دیگری که برای هج کردن در ارز دیجیتال پیشنهاد می‌شود، استفاده از یک ارز دیجیتال دیگر است که سریع‌تر از ارز دیجیتالی که روی آن موقعیت بازر دارید، حرکت می‌کند. به عنوان مثال مشاهده شده است که رمز ارز اتریوم در برگشت بازار، سریع‌تر از بیت‌کوین حرکت می‌کند. در چنین شرایطی اگر یک موقعیت خرید روی بیت‌کوین دارید که در سود است و شما الگوها و گواه‌هایی مبنی بر برگشت بازار دارید، می‌توانید روی اتریوم یک موقعیت فروش باز کنید و با تعیین دقیق حد سود و حد ضرر، بخشی از سود موقعیت معاملاتی خودتان را در صورت برگشت بازار و پیش‌بینی درست حفظ کنید. 

تشخیص اینکه در بازار کریپتوکارنسی کدام ارزهای دیجیتال با یکدیگر همبستگی دارند برعهده شماست و در اینجا تنها به عنوان یک مثال از دو رمز ارز مشهور استفاده شده است. 

هجینگ با توکن اهرم‌دار

روش دیگر برای هج کردن در ارز دیجیتال استفاده از توکن‌های اهرم‌دار است. اولین و مشهورترین توکن‌های اهرم‌دار توسط بایننس، صرافی مشهور ارز دیجیتال، ایجاد شده است. توکن‌های اهرم‌دار به صورت UP و DOWN تعریف می‌شوند و به ترتیب در رشد و نزول بازار شدیدتر عمل می‌کنند. اهرم این توکن‌ها بالا نیست و از طرف دیگر مکانیزم معامله آن‌ها به نحوی است که حساب شما را لیکوئید نمی‌کند. البته که این توکن‌ها برای نگهداری نیستند و صرفاً برای نوسان‌گیری یا پوشش ریسک پوزیشن‌های دگیر کاربرد دارند. 

در این روش هم وقتی یک موقعیت خرید باز روی یک ارز دیجیتال مثل بیت‌کوین داشته باشید و درعین‌حال امیدی به رشد بیشتر قیمت ندارید، خرید توکن DOWN باعث می‌شود تا بتوانید بخشی از ریسک حاصل از برگشت احتمالی بازار را پوشش دهید. 

نکته‌های مهم در هجینگ که باید بدانید

اگر بخواهید با هجینگ ریسک یک موقعیت معاملاتی را کاهش دهید، باید چند نکته را در نظر بگیرید. تعدادی از این نکته‌ها فنی‌اند و برخی دیگر به تکنیک‌های معامله‌گری برمی‌گردند.

محاسبه دقیق سود و زیان با سرعت بالا

وقتی شما یک موقعیت معاملاتی باز دارید و می‌خواهید یک موقعیت معاملاتی مخالف آن را باز کنید، باید بتوانید با سرعت بالایی سود و زیان حاصل از هر پوزیشن را محاسبه کنید و به نحوی حد سود و حد ضرر موقعیت معاملاتی دوم را تعیین کنید که حداقل سرمایه اولیه حفظ شود و شما بدون سود یا زیان از هر دو معامله خارج شوید.

رصد لحظه‌ای بازار

وقتی می‌خواهید از هجینگ در معامله خودتان استفاده کنید، نباید بازار را ترک کنید. باید قدم‌به‌قدم بازار را دنبال کنید و در لحظه تصمیم بگیرید. پس اگر سرعت تصمیم‌گیری پایینی دارید یا نمی‌توانید همزمان با تصمیم‌گیری آن را در حساب معاملاتی خود اجرا کنید، هجینگ می‌تواند باعث زیان بیشتر شما شود.

استفاده حداقلی

هجینگ یک استراتژی کاهش ریسک است؛ اما شما باید استراتژی معاملاتی خودتان را بر پایه اصول مدیریت سرمایه و اصول معامله‌گری مثل R/R و بهترین موقعیت بنا کنید. استفاده زیاد از هجینگ برای فرار از ضرر می‌تواند ذهنیت شما از بازار تغییر دهد و باعث مداخله در استراتژی معاملاتی شود. این امر در نهایت باعث می‌شود تا سودهای بالقوه‌ای که هر معامله برایتان دارد را از دست بدهید و نسبت R/R معاملاتتان واقعی نباشد. پس استفاده از استراتژی هجینگ همانند استراتژی ریسک فری کردن باید به‌اندازه و به صورت حداقلی و تنها در مواقع خاص باشد.

آیا هج کردن درست است؟ چرا هجینگ جواب می‌دهد؟

بازارهای مالی بازارهای بسیار پویایی هستند. برای همین شما بارها برایتان پیش می‌آید که در میانه بازار یک یا چند گواه مبنی بر معکوس شدن روند مشاهده می‌کنید. از طرفی یک پوزیشن باز هم در جهت روندی که متصور بودید دارید. هجینگ در چنین مواقعی به شما کمک می‌کند تا اندکی از سود را حفظ کنید یا حداقل بدون سود یا زیان از معامله خارج شوید.

با تتر کمر تورم رو بشکن

هج کردن کار درستی است؛ به شرطی که آن را اصولی جلو ببرید. بهتر است قبل از اینکه تصمیم به هجینگ در معاملات خود بگیرید، از قبل چندباری به صورت آزمایشی آن را روی یک حساب دمو اجرایی کنید. چالش‌های هجینگ را بسنجید و ببینید آیا برایتان صرفه دارد که این روش را وارد استراتژی خود کنید یا نه.

جمع‌بندی

هجینگ یا هج کردن (Hedge) معاملات به معنای پوشش ریسک موقعیت‌هایی است که به یک‌باره با تغییر گواه معاملاتی روبه‌رو می‌شوند. زمانی که شما یک موقعیت باز دارید و دقیقاً در میانه حرکت قیمت متوجه تغییراتی در بازار می‌شوید، استفاده از هجینگ می‌تواند یک سود حداقلی را برایتان حفظ کند یا اینکه معامله‌تان را بدون سود یا ضرر خاصی پایان دهد. در این مطلب درباره هج کردن در ارز دیجیتال، تفاوت آن با فارکس و بررسی استراتژی هجینگ صحبت کردیم. امیدواریم که این مطلب به پیشرفت برنامه معاملاتی شما کمک کرده باشد. 

اشتراک گذاری

پیام شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *