سود مرکب در بورس چیست؟ + آموزش فرمول سود مرکب در بورس

چکیده مطلب:

ایجاد سود مرکب در بورس شدنی است. به‌شرطی که شما بتوانید شرکت‌های مناسب و بنیادی را در نقطه‌های مناسب و تکنیکالی خریداری کنید و صبر کافی برای رشد سرمایه‌تان داشته باشید. در این مطلب سعی کردیم تا سود مرکب در بورس را با ذکر یک سناریو و چند مثال بررسی کنیم. همچنین استراتژی‌ها و نکته‌هایی برای رسیدن به سود مرکب بیان کردیم و در نهایت، کسب سود مرکب در بورس را با کسب سود مرکب در ارز دیجیتال مقایسه کردیم.

سود مرکب در بورس

فعالیت در بازار مالی مانند بازار بورس در کنار ریسک‌ها و خطراتی که دارد، جذابیت‌های به‌خصوصی هم دارد و یکی زا آن جذابیت‌ها چیزی نیست جز، سود مرکب!

سود مرکب در بورس یکی از همان جذابیت‌هایی است که در برای سرمایه‌گذاران بسیار مهم است.کسب سود مرکب در بورس کار سختی نیست و درصورتی‌که فرمول محاسبه آن و روش کسب آن را بدانید، به راحتی می‌توانید یک درآمد مرکب از سرمایه‌گذاری در بورس داشته باشید.کسب سود مرکب در بورس کار سختی نیست و درصورتی‌که فرمول محاسبه آن و روش کسب آن را بدانید، به راحتی می‌توانید یک درآمد مرکب از سرمایه‌گذاری در بورس داشته باشید.

سود مرکب در بورس چگونه محاسبه می‌شود؟

سود مرکب در بورس چگونه محاسبه می‌شود؟

محاسبه سود مرکب در بورس به صورت کلی همانند محاسبه سود مرکب در دیگر شرایط است. با این تفاوت که در بورس دوره‌های پرداخت سود بسیار کوتاه‌تر و به صورت روزانه است. به عبارتی، سود حاصله در هر روز در روز بعدی مشمول سود می‌شود و اگر شما بتوانید یک سرمایه‌گذاری ایده‌آل داشته باشید، می‌توانید سود مرکب بسیار بیشتری نسبت به سود مرکب در بانک یا دیگر ابزارهای سرمایه‌گذاری ایجاد کنید.

در بورس هر روز معاملاتی از روز دیگر مستقل است. تصور کنید یک سهام در سبد شما در ۵ روز متوالی مثبت ۵ درصد سود حاصل کند. در هر روز، ۵ درصد سود حاصله به سرمایه اولیه شما افزوده شده و در روز بعدی، سود حاصله در روز قبلی نیز مشمول سود خواهد شد. در نتیجه در پایان پنج روز متوالی، شما به جای اکتساب ۲۵ درصد سود ساده، ۲۷.۶۳ درصد سود مرکب کسب کرده‌اید. بگذارید این مسئله را با بررسی دو سناریوی متفاوت از هم برایتان بیشتر شرح بدهیم.

سناریوی اول: سود مرکب با خرید سهام

برای این سناریو، سرمایه اولیه را ۱۰ میلیون تومان در نظر بگیرید. این مثال را در ۲۱ روز معاملاتی برابر با تقریباً یک ماه معاملاتی بورس را بررسی می‌کنیم. فرض کنید تغییرات قیمت در هر روز برابر با جدول زیر باشد. 

روز معاملاتی سرمایه ابتدای روز درصد تغییر قیمت سرمایه انتهای روز
یکم ۱۰/۰۰۰/۰۰۰ 2% ۱۰/۲۰۰/۰۰۰
دوم ۱۰/۲۰۰/۰۰۰ 7% ۱۰/۹۱۴/۰۰۰
سوم ۱۰/۹۱۴/۰۰۰ 5% ۱۱/۴۵۹/۷۰۰
چهارم ۱۱/۴۵۹/۷۰۰ 1% ۱۱/۵۷۴/۲۹۷
پنجم ۱۱/۵۷۴/۲۹۷ 0% ۱۱/۵۷۴/۲۹۷
ششم ۱۱/۵۷۴/۲۹۷ 5% ۱۲/۱۵۳/۰۱۱
هفتم ۱۲/۱۵۳/۰۱۱ -2% ۱۱/۹۰۹/۹۵۱
هشتم ۱۱/۹۰۹/۹۵۱ 7% ۱۲/۷۴۳/۶۴۸
نهم ۱۲/۷۴۳/۶۴۸ -6% ۱۱/۹۷۹/۰۲۹
دهم ۱۱/۹۷۹/۰۲۹ 5% ۱۲/۵۷۷/۹۸۰
یازدهم ۱۲/۵۷۷/۹۸۰ 4% ۱۳/۰۸۱/۱۰۰
دوازدهم ۱۳/۰۸۱/۱۰۰ 5% ۱۳/۷۳۵/۱۵۵
سیزدهم ۱۳/۷۳۵/۱۵۵ 2% ۱۴/۰۰۹/۸۵۸
چهاردهم ۱۴/۰۰۹/۸۵۸ 0% ۱۴/۰۰۹/۸۵۸
پانزدهم ۱۴/۰۰۹/۸۵۸ -2% ۱۳/۷۲۹/۶۶۰
شانزدهم ۱۳/۷۲۹/۶۶۰ 5% ۱۴/۴۱۶/۱۴۴
هفدهم ۱۴/۴۱۶/۱۴۴ 1% ۱۴/۵۶۰/۳۰۵
هجدهم ۱۴/۵۶۰/۳۰۵ 6% ۱۵/۴۳۳/۹۲۳
نوزدهم ۱۵/۴۳۳/۹۲۳ -2% ۱۵/۱۲۵/۲۴۵
بیستم ۱۵/۱۲۵/۲۴۵ -2% ۱۴/۸۲۲/۷۴۰
بیست و یکم ۱۴/۸۲۲/۷۴۰ 5% ۱۵/۵۶۳/۸۷۷
مجموع 46٪ 55.6٪

 

همانطور که مشاهده می‌کنید، در پایان این ۲۱ روز معاملاتی، مجموع سود ساده حاصله برابر با ۴۶ درصد است اما به دلیل مرکب شدن سود در بورس، شما ۵۵.۶ درصد سود کسب کرده‌اید که یعنی تقریباً ده درصد سود بیشتر. درست است که شرایط عمومی بازار در این حالت صعودی در نظر گرفته شده است، اما زمانی که شما یک معامله‌گر حرفه‌ای سهام در بورس باشید، می‌توانید موقعیت‌های مناسبی را شکار کنید. تازه این سناریو تنها ۲۱ روز معاملاتی در سال را در نظر گرفته است و در یک سال معاملاتی کامل، اثر سود مرکب در بورس به مراتب بیشتر نمایان خواهد شد.

سناریوی دوم: سود مرکب با سرمایه‌گذاری در صندوق

در صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیز به همین منوال سود مرکب داریم. در ادامه هر مطلب سود مرکب در هر نوع از صندوق را به صورت جداگانه بررسی می‌کنیم. به عنوان یک سناریو، تصور کنید در یک صندوق سرمایه‌گذاری به میزان ۱۰ میلیون تومان و به مدت یک سال (با فرض ۲۰۰ روز معاملاتی) سرمایه‌گذاری کرده‌اید. اگر بازدهی صندوق برابر با ۷۰ درصد باشد و این ۷۰ درصد را به صورت میانگین روزانه 0.35 درصد (در ۲۰۰ روز معاملاتی) در نظر بگیریم، به نظرتان بعد از محاسبه سود مرکب، چه میزان سود کرده‌اید؟

بزار دوستات به جای تو ریسک کنن

اگر سود ساده بود، سرمایه شما همان ۷۰ درصد رشد می‌کرد و شما بعد از ۲۰۰ روز معاملاتی برابر با ۱۷ میلیون تومان می‌داشتید. اما وقتی معجزه سود مرکب وارد می‌شود، درصد سود شما به ۱۰۱ درصد افزایش می‌یابد و شما پس از این یک سال سرمایه‌گذاری، کمی بیشتر از ۲۰ میلیون تومان خواهید داشت. بنابراین همانطور که مشاهده کردید، در این سناریو هم سرمایه‌گذاری در یک صندوق که بتواند متناسب با رشد شاخص و شرایط بازار، سود سالانه خوبی بسازد، می‌تواند سود مرکب خوبی هم نصیب شما کند.

کسب سود مرکب با سرمایه گذاری در صندوق

سود مرکب با صندوق سرمایه‌گذاری

یکی از بهترین روش‌های سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در بازار بورس استفاده از ابزارهایی مثل صندوق‌های سرمایه‌گذاری است. همانطور که بسیاری از کارشناسان اذعان دارند، این روش یکی از بهترین روش‌های سرمایه گذاری با پول کم در ایران است.

صندوق‌ها در واقع ابزاری هستند که با جمع‌آوری سرمایه شما و تحت مدیریت یک تیم تخصصی، آن را در دارایی‌های متنوع سرمایه‌گذاری می‌کنند. بر اساس نوع دارایی، انواعی از صندوق‌های سرمایه‌گذاری ایجاد شده‌اند که بازدهی و ریسک هر کدام متفاوت از دیگری است. حالا می‌خواهیم سود مرکب و نحوه ایجاد آن در هر نوع صندوق را بررسی کنیم.

سود مرکب در صندوق درآمد ثابت

صندوق‌های درآمد ثابت نزدیک‌ترین ساختار را به سپرده‌گذاری در بانک دارند. اما اینجا یک تفاوت مهم وجود دارد: سپرده‌گذاری در بانک سود مرکب نمی‌سازد یا حداقل، سود مرکب آن بسیار اندک خواهد بود. دلیل این امر، تفاوت در دوره تقسیم سود است. بانک به صورت ماهانه سود را به حساب شما واریز می‌کند و تازه در این واریز سود، کمترین میزان موجودی ماهانه را برای محاسبه سود مد نظر قرار می‌دهد. درحالی‌که سود صندوق درآمد ثابت به صورت روزانه محاسبه می‌شود و به اصطلاح روزشمار است. بنابراین به سود هر روز شما در صندوق، در روز بعدی سود تعلق می‌گیرد و در نتیجه شما شاهد سود مرکب خواهید بود.

نکته اساسی در محاسبه سود مرکب حاصل از صندوق‌های درآمد ثابت، میزان سود آن است. این صندوق‌ها در کمترین میزان ریسک قرار دارند و بیشتر سرمایه‌گذاری آن‌ها در اوراقی است که سود تضمینی دارند و میزان این سود برابر با نرخ بهره است. در نتیجه سود سالانه این اوراق از مقدار نرخ بهره بانک مرکزی (به صورت کلی) عبور نمی‌کند. بنابراین در نتیجه اندک بودن میزان سودی که این اوراق می‌سازند، تفاوت سود ساده و سود مرکب در صندوق‌های درآمد ثابت اندک است و جز برای سرمایه‌های بزرگ، از نظر ریالی و حتی درصدی به چشم نمی‌آید.  

سود مرکب در صندوق سهامی

یکی از محبوب‌ترین روش‌های کسب سود مرکب در بورس استفاده از صندوق‌های سهامی است. از آن‌جایی که مدیریت این صندوق‌ها به صورت تخصصی و توسط تیم‌های مدیریت سرمایه‌گذاری حرفه‌ای انجام می‌شود، ریسک کمتری نسبت به معامله مستقیم سهام دارد. بااین‌حال صندوق سهامی طبق حدنصاب‌های سازمان بورس موظف است مقدار بیشتر سرمایه خود را در سهام سرمایه‌گذاری کند و در نهایت ریسک افت قیمت را دارد. اما در شرایط مناسب، شما می‌توانید سود مرکب خوبی با این صندوق‌ها بسازید. مثالی از محاسبه سود مرکب در یک صندوق سرمایه‌گذاری سهامی را در قسمت بالا بررسی کردیم.

نکته مهم در محاسبه سود مرکب در صندوق سهامی، بررسی شرایط بازار است. اگر در یک بازار صعودی قرار گرفته‌اید، استفاده از صندوق‌ها در یک بازه بلندمدت می‌تواند سود بیشتری برایتان داشته باشد.

سود مرکب در صندوق‌های اهرمی

صندوق‌های اهرمی به نوعی از صندوق‌های سهامی گفته می‌شود که معاملات سهام خود را با بیش از دارایی صندوق انجام می‌دهند. روش کار این صندوق‌ها این است که یک‌سری واحدهای عادی دارند و یک‌سری واحدهای ممتاز یا اهرمی. خریداران واحدهای عادی این صندوق‌ها، سودی در حد سود اوراق درآمد ثابت کسب می‌کنند اما خریداران اوراق اهرمی، سود یا زیانی فراتر از میزان سرمایه‌گذاری خود کسب خواهند کرد. صندوق سرمایه حاصل از هر دو محل (واحدهای عادی و ممتاز) را در سهام سرمایه‌گذاری می‌کند و بدین ترتیب یک اهرم ۲ برابری برای خرید سهام دارد.

کسب سود مرکب در صندوق‌های اهرمی به واسطه میزان نوسان بالایی که دارند دشوار است. بهترین حالت برای استفاده از صندوق‌های اهرمی در ایجاد سود مرکب در بورس، زمانی است که از روند قوی صعودی در بازار سهام مطمئن باشید. در چنین شرایطی خرید صندوق اهرمی می‌تواند سود روزانه بیشتر و در نتیجه سود مرکب بیشتری را در بازه سرمایه‌گذاری‌تان نصیب شما کند.

استراتژی کسب سود مرکب در بورس

کسب سود مرکب در بورس کاری نشدنی نیست، بلکه فقط زمان می‌خواهد. برای اینکه به سود مرکب در سرمایه‌گذاری برسید باید استراتژی مشخص داشته باشید. در ادامه چند استراتژی معرفی می‌کنیم تا بدون نیاز به خرید و فروش مکرر سهام، بتوانید سود حاصله از سرمایه‌گذاری را جمع کرده و سود مرکب دریافت کنید.

خرید سهام بنیادی در نقطه تکنیکالی مناسب

یک نکته مهم در خرید سهام برای کسب سود مرکب، استفاده از گزینه‌های بنیادی است. شما باید به سراغ سهم‌هایی بروید که بنیاد قوی دارند و آینده سودسازی آن‌ها روشن است. در مسیر پیدا کردن سهم‌های بنیادی می‌توانید به نکاتی مانند دستوری نبودن قیمت‌گذاری صنعت، ریسک سیاست‌گذاری صنعت و موارد مشابه دیگری که می‌تواند اثر چشمگیر بر سودسازی شرکت داشته باشد، دقت کنید. انتخاب سهم بنیادی اما برای سرمایه‌گذاری میان‌مدت کافی نیست. شما باید سهام مدنظرتان را در نقطه مناسبی خریداری کنید. ابزارهای تکنیکال و سبک‌های تحلیل قیمت در این مرحله به کار شما می‌آیند.

نگذار دارایی هات از دست بره

زمانی که یک سهم بنیادی را در یک نقطه درست خریداری می‌کنید، می‌توانید در بلندمدت روی آن حساب کنید. در نتیجه با جمع شدن سود حاصل از روزهای سرمایه‌گذاری، شما یک سود مرکب تمیز ساخته‌اید!

سرمایه‌گذاری مجدد سود مجامع بورسی

اگر یک سرمایه‌گذار بلندمدت هستید، حتماً این روش را امتحان کنید. در این روش کافی است تا سودی که در مجمع‌های سالیانه شرکت تقسیم می‌شود و به حساب سجامی شما واریز می‌گردد را مجدداً به چرخه سرمایه‌گذاری خود برگردانید. برای این کار هم کافی است بعد از دریافت سود، مجدداً شرایط سهم را از منظر تکنیکالی مورد بررسی قرار داده و در جای مناسب به میزان سود دریافتی سهام جدید بخرید. این اقدام در عملکرد چندساله می‌تواند سود مرکب را نصیب شما کند.  

خرید پله‌ای در روند صعودی

روش کم‌ریسک‌تر برای گرفتن سود مرکب از بازار بورس، استفاده از استراتژی خرید پله‌ای است. در این روش شما به جای خرید یک‌جای سهام که می‌تواند با ریسک‌های قابل توجه افت قیمت مواجه شود، مقدار سرمایه خود را چند پله وارد سهم می‌کنید. ضروری است که این اقدام را در یک بازار صعودی انجام دهید تا منجر به ضرر بیشتر شما نشود.

نکته‌هایی برای رسیدن به معجزه سود مرکب در بورس

معجزه سود مرکب در بورس

برای اینکه یک سرمایه‌گذاری موفق داشته باشید، رعایت چند نکته ضروری است. مخصوصاً اگر با هدف دریافت سود مرکب اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کنید. دانستن فرمول سود مرکب در بورس تنها به آگاهی از فرمول ریاضیاتی آن نیست. بلکه شما باید به فرمول عملکردی و واقعی آن هم توجه داشته باشید تا بتوانید سود مرکب را با کمترین ریسک ممکن بسازید.

سرمایه‌گذاری منظم و بلندمدت

یکی از نکات قابل توجه در زمان سرمایه‌گذاری در بورس، نظم داشتن و نگاه بلندمدت است. اگر می‌خواهید به سود مرکب برسید، باید به صورت منظم اقدام به سرمایه‌گذاری صحیح مازاد درآمد خود کنید. همچنین نگاه‌تان باید بلندمدت باشد و هر دارایی که خریداری می‌کنید، بر اساس یک برنامه طولانی‌مدت مثل یک برنامه ۵ ساله باشد.  

مدیریت ریسک و هیجانات

نکته مهم دیگر، بررسی میزان ریسک سرمایه‌گذاری به صورت دوره‌ای است. شما نباید با ایجاد سود مرکب هیجان‌زده شوید یا اینکه درباره معجزه سود مرکب در بورس رویا پردازی کنید. بلکه باید بتوانید به دور از هیجان اضافی و ترس اشتباه، کاملاً دقیق و حرفه‌ای میزان ریسک هر سرمایه‌گذاری را اندازه‌گیری نمایید.

آموزش و یادگیری مستمر تکنیک‌های سرمایه‌گذاری

دنیای سرمایه‌گذاری انتها ندارد. یادگیری ابزارهای جدید و استراتژی‌های جدید همواره می‌تواند سود شما را از سرمایه‌گذاری‌هایتان افزایش دهد. پس اگر فرصت و دانش مالی کافی دارید، به سراغ ابزارهایی مثل آپشن و بازار آتی بروید و ببینید آیا می‌توانید یک استراتژی درست برای کسب سود از بازارهای مشتقه بنویسید یا نه.

مقایسه سود مرکب در بورس و ارز دیجیتال

دو تفاوت مهم در ایجاد سود مرکب در بورس و سود مرکب در ارز دیجیتال وجود دارد. تفاوت مهم اول این است که سرمایه‌گذاری شما در بورس ریالی است. کاهش ارزش ریال می‌تواند مانعی بر ایجاد معجزه سود مرکب در بورس باشد! چرا که بخش زیادی از سود مرکب ایجاد شده، تنها به جبران کاهش ارزش ریال صرف می‌شود. در مقابل سرمایه‌گذاری شما در ارز دیجیتال دلاری است و کاهش ارزش زمانی دلار نسبت به ریال تقریباً ناچیز و قابل صرف نظر است. پس تا اینجای کار یک هیچ به نفع ارز دیجیتال است!

در مقابل ولی سرمایه‌گذاری در ارز دیجیتال نیاز به توجه بیشتری دارد: ریسک و نوسان ارز دیجیتال به مراتب بیشتر از سرمایه‌گذاری در بورس است. سود آتی شرکت‌های بورسی را برحسب صورت‌های مالی می‌توان تا حدی پیش‌بینی کرد و ارزندگی و ارزش‌گذاری شرکت‌ها مبنای مشخص‌تری نسبت ارزهای دیجیتال دارد. جدای از این مورد، نوسان بالای ارزهای دیجیتال ممکن است در هر لحظه ایجاد سود مرکب را متوقف کند و حتی وارد زیان شود. برای همین در سرمایه‌گذاری در ارز دیجیتال باید برنامه دقیق‌تری برای مدیریت ریسک داشته باشید.

مثل اینکه بورس و ارز دیجیتال یک به یک برابر شدند! در واقع هم هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند.

می‌‌توانیم مفهوم مقایسه بورس و ارز دیجیتال را در مقاله دیگر سایت همتاپی با عنوان بورس یا ارز دیجیتال نیز مطالعه کنید، نکته مثبت این مقاله این است که این دوبازار را از جنبه‌های مختلف بررسی می‌کند نه تنها جنبه سود مرکب.

اشتراک گذاری

پیام شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *