ارتباط ۷۲,۰۰۰ آدرس IP ایرانی با بیش از ۴.۵ میلیون آدرس منحصربفرد بیت کوین
سایفرتریس (CipherTrace) در بررسی IPهای تحریم شدهی مورد استفاده در سراسر بلاک چین بیت کوین دریافت که بیش از 72,000 آدرس IP منحصر به فرد ایرانی با بیش از 4.5 میلیون آدرس والت منحصر بفرد بیتکوین ارتباط دارند.
این آدرسهای IP ایرانی یا درگیر معاملات مستقیم ارزهای دیجیتال بودند یا برای جستجو در بلاک چین مورد استفاده قرار میگرفتند تا اعتبارات موجود در آدرسهای رمزارزی تحت کنترل را تایید کنند.
موقعیتهای مکانی حاصل از درخواستهای IP ایرانی در بلاک چین. بیشتر مراکز در اطراف تهران فعالیت دارند.
بسیاری از آدرسهای مشخص شده بیت کوین، با چندین IP ایرانی مختلف مرتبط هستند. این امر نشاندهندهی استفاده از از کیف پولهای موبایلی میباشد که به چندین منبع اینترنتی متصل میشوند. با شروع سشنهای (sessions) جدید، آدرسهای IP در تلفنهای همراه به طور مداوم توسط ارائهدهندگان خدمات، رفرش میشوند. این آدرسهای IP به طور مستقیم در بلاک چین قابل مشاهده نیستند، به این معنی که بانکها، مشاغل خدمات پول یا صرافیهای رمزارزی به طور مستقیم ارتباط بین آدرس بیت کوین و کاربران در یک کشور تحریم شده را مشاهده نمیکنند.
اتباع ایرانی از بیت کوین برای استخراج و ایجاد سرمایه استفاده میکنند، زیرا این کشور عملیات ماینینگ مجاز را با استفاده از برق ارزان قیمت برای تامین برق ریگ ماینینگ ارائه میدهد. وجوه استخراج شده میتوانند در بازار جهانی نقد شوند. در صورت عدم بررسی آدرس والتها و ارتباط آنها با IPها، اغلب مشخص نمیشود که از کدام قسمت جهان آمدهاند.
هنگامی که صحبت از ارزهای دیجیتال میشود، جلوگیری از خطرات تحریمها باید بیش از نظارت بر آدرسها و افراد ذکر شده در لیست تحریمهای تعیین شده یک کشور باشد. این لیستها برخی از آدرسهای مرتبط با یک شخص تعیین شده را شامل میشوند. با این حال، این لیستها اغلب ناقص هستند و فقط چند آدرس را در کیف پول شخص تعیین شده ذکر میکنند. ابزارهای تجزیه و تحلیل بلاک چین میتوانند این خلاءها را پر کنند.
بنا به گفتهی شبکه مقابله با جرائم مالی آمریکا:
موسسات میباییست دفتر کل بلاک چین را برای فعالیتهایی که ممکن است در ایران آغاز شود و یا خاتمه یابد، بررسی نمایند
موسسات مالی هنگام بررسی احتمال مواجهه با مسائل مرتبط با تحریم، میبایست رویکرد مبتنی بر ریسک را در پیش گیرند. موسسات مالی باید قبل از اینکه مشکوک بودن یک معامله را تشخیص دهند، شاخصهای بیشتر، حقایق و شرایط پیرامونی مانند سابقه فعالیت مالی مشتری و وجود علایم هشدار دیگر را در نظر بگیرند.
دادهی IP باید همه تدابیر کاهش نقض تحریمها را ضمیمه کند تا مطمئن شود که یک موسسه مالی با کشورهای تحریم شده معامله نمیکند. اگرچه متداولترین روش برای ثبت دادهی IP، جمعآوری آن در هنگام ورود مشتری به سیستم است، اما این روش برای تشخیص معاملات در حوزههای تحریم شده کافی نیست و اغلب توسط VPN به راحتی خنثی میشود. الحاق استراتژیهای تحریمهای یک موسسه مالی با این دادههای IP اضافیِ جمع آوری شده از بلاک چین، به اطمینان از مشاهده دقیقتر جغرافیایی که مشتریان در آن معامله یا تعامل میکنند، کمک خواهد کرد.
شرکت تحلیلی سایفرتریس چندین میلیون نقاط داده IP را در کشورهای تحریم شده از جمله کره شمالی، سوریه و ایران جمع آوری کرده است. قابل ذکر است، تحلیلگران سایفرتریس، افزایشی در IPهای ایرانی که سال گذشته، بلاک چین بیت کوین را جستجو میکردند در مقایسه با سایر حوزههای تحریم شده، مشاهده کرده است.
نمونهای از آدرس بیت کوین مرتبط با IP ایرانی که به صرافی بزرگ ایالات متحده دسترسی دارد
تحریمهای ایالات متحده به طور کلی صادرات کالا، خدمات یا فناوری به ایران را ممنوع کرده است. اگر موسسات مالی، از جمله صرافیها، پرداخت را برای یک فرد یا شرکت در ایران تسهیل کنند، مقررات تراکنشهای مالی ایرانی را نقض کردهاند.
یکی از توضیحات احتمالی این افزایش IPهای ایرانی، افزایش فراوان استخراج بیت کوین توسط افراد ایرانی است. بسیاری از آدرسهای جدید مرتبط با ایران با استخرهای استخراج (ماینینگ) ارتباط دارند.
توصیههایی برای مسئولان ارائهدهندگان خدمات رمزارزی:
- علاوه بر غربالگری دادههای IP مشتری هنگام ورود، ارائهدهندگان خدمات داراییهای مجازی باید آدرسهای طرف مقابل را با دادههای IP مرتبط به کشورهای تحریم شده غربال کنند.
- ارائهدهندگان خدمات دارایی مجازی نباید فقط به لیست تحریمها برای آدرسهای ممنوعه اعتماد کنند. اغلب آدرسهای مرتبط دیگری نیز در همان کیف پول وجود دارد که توسط طرف تحریم شده کنترل میشوند، ولی در لیست تحریمها قرار نگرفتهاند.
ارزهای دیجیتال و تحریمها
در تاریخ 28 نوامبر 2018 ، اداره کنترل سرمایههای خارجی وزارت خزانهداری ایالات متحده (OFAC) برای اولین بار دو آدرس بیت کوین را به لیست اتباع خاص تعیین شده (SDNs)، اضافه کرد. این دو آدرس متعلق به دو کارگزار رمزارزی مستقر در ایران بود که 6000 بیت کوین را در بیش از 40 صرافی برای باجافزار SamSam و دیگران پولشویی کرده بودند.
از سال 2018 ، دفتر کنترل سرمایههای خارجی، 67 آدرس دیگر از جمله آدرسهای بیت کوین (BTC)، اتریوم (ETH)، لایت کوین (LTC)، بیتکوین اس وی (Bitcoin SV)، بیت کوین گلد (Bitcoin Gold)، دش (DASH)، زی کش (Zcash)، و مونرو (Monero) را تحریم کرده است. با این حال، تحلیلگران شرکت تحلیلی سایفرتریس دریافتند که آدرسهایی که در لیست اتباع خاص تعیین شدهی (SDN) دفتر کنترل سرمایههای خارجی قرار گرفتهاند، تعداد انگشت شماری از آدرسهای واقعیِ در اختیار شخص تحریم شده یا کیف پول آنها است.
برای کشف آدرسهای دیگرِ تحت کنترل شخص تحریم شده، تحلیلهای بیشتری در بلاک چین لازم میباشد، که توسط دفتر کنترل سرمایههای خارجی یا سایر لیستهای تلفیقی افراد ذکر نشده است.
اگر یک موسسه مالی از این آدرس والتها اطلاع نداشته باشد، خطر معامله ناخودآگاه با افراد تحریم شده، وی را تهدید میکند.
سیگال ماندلکر (Sigal Mandelker) ، معاون وزیر خزانهداری در امور تروریسم و اطلاعات مالی آمریکا میگوید:
وزارت خزانهداری، ایران و سایر رژیمهای سرکشی را که برای پیشبرد اهداف پلید خود در تلاش برای بهرهبرداری از ارزهای دیجیتال و نقاط ضعف در پادمانهای سایبری و AML/CFT هستند، را به شدت پیگیری خواهد کرد.
با اضافه شدن ارزهای دیجیتال به لیست تحریمهای ایالات متحده، وزارت خزانهداری تصریح کرده است که آدرس رمزارزهای ذکر شده در لیست SDN جامع نیستند و هرگونه آدرس دیگر مرتبط با آدرسهای تعیین شده نیز باید مسدود شود.
همچنین، دادههای IP باید در تمام برنامههای منطبق با تحریمها که در فعالیتهای تحت وب فعالیت میکنند، مانند معاملات رمزارزها، گنجانده شود. فرد ناشناسی که معاملات اینترنتی انجام میدهد اغلب تحریمها را در معرض خطر قرار میدهد. بسیاری از شرکتهای خدمات مالی اینترنتی، روشهای مسدود کردن آدرس IP را دارند، اما این روشها معمولاً در کشف دادههایIP مشتری هنگام ورود محدودیت دارند. گرچه این رویکرد میتواند در ابتدا موثر باشد، اما خطر نقض تحریم یک موسسه مالی مبتنی بر وب را به طور کامل برطرف نمیکند.
فناوری بلاک چین به موسسات مالی اجازه میدهد دادههای IP دیگر را در مورد طرفین جمعآوری کنند که دیدن آن در معاملات سنتی مبتنی بر وب غیرممکن است. این دادهها میتواند به تیمهای بررسی اطلاع دهد که آیا معامله طرف مقابل در یک کشور تحریم شده است یا از طرف آن کشور است. در نتیجه، تیم بررسی میتواند از تخلفات احتمالی جلوگیری کند.
دادههای IP بلاک چین انطباق با تحریمها را افزایش میدهد
در حال حاضر، سایفرتریس بیش از 72,000 آدرس IP منحصر به فرد ایرانی را جمع آوری کرده است. بسیاری از این آدرسها قبلاً با صرافیهای بزرگ مستقر در مناطقی که میتواند به عنوان نقض تحریمها تلقی شود- مانند ایالات متحده آمریکا- ارتباط برقرار کردهاند.
برخلاف موسسات مالی سنتی، ارائهدهندگان خدمات دارایی مجازی (VASP) به دلیل ماهیت نامشخص، فرامرزی بودن و دسترسی جهانی به معاملات رمزارزها، خطر معامله ناخواسته با حوزههای تحریم شده را افزایش میدهند. ارائهدهندگان خدمات داراییهای مجازی باید از دادههای IP حاصل از آنالیز بلاک چین استفاده کرده تا برنامههای انطباق خود را افزایش دهند و تحریمها کمتر در معرض خطر قرار گیرند.
تراکنشها از/ با آدرسهای دارای IP مرتبط با یک کشور تحریم شده باید برای هر ارائهدهندهی خدمات دارایی مجازی، یک علامت هشدار باشد. اگرچه دادهی IP بلاک چین به تنهایی نمیتواند تضمین کند که یک آدرس به فردی در منطقه خاصی تعلق دارد؛ اما برای نشان دادن علاقه قابل توجه یک فرد در منطقهی تحریم شده کافی است و باید توجه و دقت بیشتری را در مورد دارنده حسابی که با آدرس تحریم شده معامله میکند، به کار ببرد.
موسسات مالی میباییست از ارزیابیهای خود و تطبیق آنها با ریسکهای شرکت اطمینان حاصل کنند. در صورت لزوم، آنها میبایست بررسیها و تحقیقات بیشتری را انجام دهند. همچنین آدرسهای IP میتوانند توسط موسسات برای جستجوی آدرسهای دیگر بیت کوین مرتبط با IP مشتری یا طرف مقابل استفاده شوند. این اطلاعات اضافی میتواند برای ارزیابی ریسک و تهدید موسسه و همچنین شناسایی معاملات مشکوک مفید باشند.
تحریمها علائم هشدار را مبهم میکنند
افراد تحریم شده اغلب تلاش میکنند تا فعالیت غیرقانونی خود را پنهان کنند. بنابراین، دانستن چگونگی شناسایی علائم هشدار که میتواند نشاندهندهی تلاش برای مبهم ساختن موارد نقض تحریمها باشد، برای هر تیم ضروری است. برخلاف موسسات مالی سنتی، ارائهدهندگان خدمات دارایی مجازی (VASP) میتوانند مستقیماً وجوهی را به کیف پولهای رمزارز میزبانی نشده (خصوصی) در هر کجای دنیا ارسال کنند و تحریمها در معرض خطر قرار گیرند. برای کمک به کاهش این خطرات، موسسات مالی باید بتوانند علائم هشدار زیر را شناسایی کنند:
- مشتری که منابع مالی را به یک آدرس رمزارز مرتبط با چندین آدرس IP از یک حوزهی تحریم شده ارسال یا از آن دریافت میکند.
- آدرس والت مشتری موسسه در ارتباط با یک IP از حوزهی تحریم شده باشد.
- مشتری منابع مالی را به یک آدرس رمزارز (کیف پول)، که به عنوان یک آدرس تحریم شده شناسایی شده است، میفرستد یا از آن دریافت میکند، حتی اگر خود آن آدرس در لیست تحریمیها نباشد.
مجازات صرافیهای بیتگو (Bitgo) و بیتپی (Bitpay) برای نقض تحریمها
در پایان سال 2020، دفتر کنترل سرمایههای خارجی (OFAC) اولین اقدام اجرایی خود را علیه ارائهدهندگان خدمات دارایی مجازی به دلیل نقض تحریمها اعمال کرد. به گفته دفتر کنترل سرمایههای خارجی، بیتگو (BitGo)، به عنوان متولی خدمات رمزارزی و اپراتور کیف پول، نتوانست مانع از افتتاح حساب و ارسال ارزهای دیجیتال به افراد حوزههای تحریم شده از طریق پلتفرم خود باشد.
دفتر کنترل سرمایههای خارجی تأکید کرد:
تعهدات پیروی از قوانین تحریمها برای همه افراد ایالات متحده، از جمله افرادی که در ارائه خدمات ارز دیجیتال فعالیت دارند، اعمال میشود.
دفتر کنترل سرمایههای خارجی و صرافی بیتگو، سرانجام روی مبلغ 93,830 دلار (به عنوان جریمه) به توافق رسیدند. در اقدام اجرایی، دفتر کنترل سرمایههای خارجی تأکید کرد که «تعهدات پیروی از قوانین تحریمها برای همه افراد آمریکا، از جمله افرادی که در ارائه خدمات ارز دیجیتال فعالیت دارند، اعمال میشود.» این اقدام دو ماه پس از اینکه دفتر کنترل سرمایههای خارجی هشدار مشاورهای خود را در مورد نقض احتمالی تحریمها در مورد اجازه دادن به مشتریان برای پرداخت باج افزار صادر کرد، انجام گردید.
دفتر کنترل سرمایههای خارجی خاطرنشان کرد که در معاملات ارسال شده به منطقه کریمه در اوکراین، کوبا، ایران، سودان و سوریه 183 مورد تخلف آشکار وجود داشته است که بیش از 9,000 دلار بوده است. این نهاد همچنین ادعا میکند بیتگو براساس دادههای IP جمعآوری شده هنگام ورود کاربران به پلتفرم، از قرار داشتن این کاربران در حوزههای تحریم شده اطلاع داشته است، اما هیچ گونه روش کنترلی را برای جلوگیری از دسترسی این کاربران به خدمات خود، اعمال نکرده است.
پس از آن، در تاریخ 18 فوریه 2021، دفتر کنترل سرمایههای خارجی با بیتپی (ارائهدهنده پرداختهای رمزارزی)، به توافق 507,000 دلاری برای رفع اختلاف دست یافت. این دفتر ادعا میکند که بیتپی به اشخاصی از حوزههای تحریم شده مانند کره شمالی، ایران، سودان و سوریه اجازه داده است که با بازرگانان در ایالات متحده با استفاده از رمزارز، در پلتفرم بیت پی معامله کنند.
در حالی که بیت پی مشتریان مستقیم خود- بازرگانان- را طبق لیست افراد خاص و ممنوعهی دفتر کنترل سرمایههای خارجی غربال میکند و با دقت کافی اطمینان حاصل میکند که آنها در حوزههای تحریم شده نیستند، اما این دفتر ادعا میکند بیت پی نتوانسته است دادههای مکانی را که در مورد مشتریان خود به دست آورده، غربال کند. و این منجر به 2,102 معامله از طرف افرادی شده است که براساس آدرسهای IP در حوزههای تحریم شده بودهاند.
این دومین اقدام اجرایی دفتر کنترل سرمایههای خارجی طی دو ماه علیه ارائهدهندگان خدمات داراییهای مجازی میباشد که به دلیل نقض تحریمهای مربوط به کشورهای تحریم شده بوده است. دو اقدام اخیر نشان میدهند که غربال کردن دادههای IP تا چه اندازه برای اطمینان از اینکه ارائهدهندگان خدمات دارایی مجازی، معاملات تحریم شده را تسهیل نمیکنند، مهم است.
ترجمه و جمعآوری: تیم خرید و فروش بیت کوین صرافی ارز دیجیتال همتا پی
اگر یک سایت قیمت فروش بیت کوین مناسبی داشت ولی معتبر نباشه،در صورت کلاهبردار بودن اون سایت از طریق پلیس فتا میشه به ای پی های سازنده اون سایت دسترسی پیدا کرد؟