اسیلاتور (Oscillator) چیست؟
اسیلاتور (Oscillator) یکی از کاربردیترین ابزارهای مورداستفاده در تحلیل تکنیکال بازارهای مالی، از جمله بازار ارزهای دیجیتال است. ابزاری که با ترسیم دو خط افقی در بالا و پایین نمودار قیمتی، یک محدوده قیمتی را مشخص میکند و سپس در این محدوده قیمتی با نمایشدادن روندهای حاکم بر بازار، دادههای موردنیاز معاملهگران یا تحلیلگران درخصوص شرایط خرید بیشازحد یا فروش بیشازحد را در اختیارشان قرار میدهد؛ دادههایی که میتوانند به شکلی کاملاً کاربردی در ایجاد یک سیگنال معاملاتی یا تعیین نقاط ورود و خروج به معاملات تعیینکننده باشند. در ادامه این مقاله، بیشتر در مورد اسیلاتورها، انواعشان و نحوه استفاده از آنها در تحلیل تکنیکال بازار بیشتر صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
اسیلاتور چیست؟
اسیلاتور (Oscillator) یکی از ابزارهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال بازارهای مالی و خصوصاً بازار ارزهای دیجیتال است که در فارسی به نوسانساز نیز ترجمه شده است. این ابزار که جالب است بدانید خود نیز نوعی اندیکاتور (Indicator) به حساب میآید، به این شکل کار میکند که با تعیین دو کران بالا و پایین، یک محدوده قیمتی یا باند را ایجاد میکند.
سپس یک خط روند یا ترند لاین (Trend Line) در این محدوده قیمتی ترسیم میشود که میتواند به کران بالا یا پایین نزدیک شود!
همین نزدیکی به کرانهای بالا و پایین نیز میتواند نشاندهنده شرایط خرید بیشازحد (Overbought) یا فروش بیشازحد (Oversold) برای نماد معاملاتی موردنظر باشد:
- نزدیکشدن خط روند به کران بالا – خرید بیشازحد (Overbought)
- نزدیکشدن خط روند به کران پایین – فروش بیشازحد (Oversold)
به این ترتیب، تحلیلگر یا معاملهگری که از اسیلاتور موردنظر برای تحلیل بازار استفاده میکند، میتواند موقعیتهای اشباع خرید و فروش را تشخیص داده و براساس آن سیگنال معاملاتی تولید کند تا برای تعیین نقاط ورود به معاملات یا خروج از آنها برنامهریزی کند.
انواع مختلفی از این اسیلاتورها نیز وجود دارند که در بخشهای آتی مقاله، پس از مروری کلی بر نحوه استفاده از اسیلاتورها مفصل به آنها خواهیم پرداخت.
نحوه استفاده و کاربردهای اسیلاتورها
برای تحلیل تکنیکال بازارهای مالی و ارز دیجیتال، ابزارهای متعددی در حال حاضر وجود دارند. اما حالتی را متصور شوید که روند بازار بسیار کند، بدون نوسانات تندوتیز و افقی است! در چنین شرایطی، معمولاً بسیاری از معاملهگران نمیدانند که وضعیت خرید و فروش در بازار به چه نحوی است – چون هنوز تغییرات قیمتی مشخصی ایجاد نشده است – و درنتیجه در ورود به معامله یا خروج از آن تردید دارند.
ان، درست همانجایی است که میتوانید از اسیلاتورها استفاده کنید. دو مقدار را بهعنوان کرانهای بالا و پایین خود انتخاب کنید تا با قراردادن ابزار اسیلاتور موردنظرتان بین این دو کران، شرایط فعلی بازار را برای دارایی موردنظر ارزیابی کنید. همانطور که در بخش قبل نیز اشاره شد، یک خط روند تشکیل میشود که در نوسان است و به کرانهایی پایین و بالا نزدیک میشود:
- کران بالا – خرید بیشازحد – سیگنال فروش یا پوزیشن شورت (Short)
- کران پایین – فروش بیشازحد – سیگنال خرید یا پوزیشن لانگ (Long)
درواقع، زمانی که اسیلاتور به سمت مقدار قیمتی بالاتر یا کران بالا حرکت میکند، حاکی از اشباع خرید در بازار است و میتواند به نشانه سیگنال خرید برای دارایی موردنظر باشد. این در حالی است که با حرکت اسیلاتور به سمت کران پایین، فروش به اشباع نزدیک میشود و میتواند مخابره کننده سیگنال فروش برای معاملهگران باشد.
همین استفاده بهظاهر ساده از یک اسیلاتور میتواند کاربردها یا مزیتهای متعددی در پی داشته باشد:
- شناسایی روندهای بازار (اینکه صعودی است یا نزولی)
- شناسایی سطوح حمایت و مقاومت نماد معاملاتی
- اتخاذ استراتژی معاملاتی درست در کوتاهمدت
- توسعه و بهبود استراتژیهای معاملاتی
- تحلیل دارایی براساس واقعیت
اما ببینیم که بهترین و پرکاربردترین اسیلاتورهای موجود برای تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال کدامها هستند و چطور میتوان از آنها استفاده کرد؟!
بهترین اسیلاتورها برای تحلیل تکنیکال
از آنجا که در حال حاضر در بسیاری از پلتفرمهای آنلاین طیف گستردهای از اندیکاتورها و اسیلاتورها معرفی شدهاند، شما بهراحتی میتوانید تعدادی از بهترین و کاربردیترین این ابزارها را بهصورت رایگان انتخاب کرده و استفاده کنید. برخی از متداولترین اسیلاتورهای موجود را معرفی میکنیم.
اسیلاتور سیستم کانال قیمت (Price Channel System)
اسیلاتور سیستم کانال قیمت (Price Channel System) یا بهاختصار PCS یکی از بهترین، متداولترین و سادهترین اسیلاتورهایی است که میتوانید برای تحلیل بازار ارزهای دیجیتال از آن استفاده کنید.
این اسیلاتور، بر اساس اندازهگیری اختلاف بین قیمتهای پایانی و بالاترین و پایینترین قیمتهای دارایی موردنظر روندهای حاکم بر بازار را برای آن پیشبینی کرده و اطلاعات سودمندی را در اختیار شما قرار میدهد.
اسیلاتور شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index)
اسیلاتور شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index) یا بهاختصار RSI، دیگر ابزاری است که معمولاً بهعنوان یکی از کاربردیترین اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال نیز استفاده میشود.
شما میتوانید خیلی ساده، از این اندیکاتور یا اسیلاتور بهمنظور تشخیص و پیشبینی روندهای حاکم بر قیمت یک دارایی رمزنگاریشده استفاده کنید. در عین حال، نکته مهم درخصصو آن نیز درجه اعتبار بسیار بالای این اسیلاتور است که میتواند سیگنالهای معاملاتی دقیق و با شانس موفقیت بالایی را در اختیار شما قرار دهد.
اسیلاتور میانگین متحرک یا مکدی (MACD)
اسیلاتور میانگین متحرک همگرایی و واگرایی (Moving Average Convergence Divergence) یا بهاختصار مکدی (MACD) دیگر اندیکاتور یا اسیلاتوری است که میتوانید برای تشخیص روندهای حاکم بر بازار ارزهای دیجیتال و تعیین نقاط ورود به معاملات و خروج از آنها مورد استفاده قرار دهید:
همانطور که از اسم این اسیلاتور نیز میتوان حدس زد، نحوه عملکرد آن بر اساس بررسی میزان همگرایی و واگرایی میانگین متحرک بر مبنای ارزش یک دارایی است. اینکه در تایمفریمهای پیشرو چه تغییرات روندی در پیش خواهید داشت یا قدرت این نوسانات و تغییر روندها چقدر خواهد بود، با استفاده از اسیلاتور مکدی قابل پیشبینی است و میتوانید بر اساس دادههای این ابزار با ضریب اعتبار بالا، معاملات موفقیتآمیزی در بازار انجام دهید.
اسیلاتور استوکاستیک (Stochastic)
استوکاستیک (Stochastic) دیگر اسیلاتور کاربردی در تحلیل تکنیکال بازار ارزهای دیجیتال است. ابزاری که مبنای کار آن مقایسه قیمت با یک محدوده قیمتی خاص در یک بازه زمانی مشخص است و موقعیتهای احتمالی برگشت روند را برای معاملهگران مشخص میکند.
زمانی که همگراییها یا واگراییها در یک محدوده یا منطقه قیمتی از روند دارایی موردنظر به شکلی افراطی درمیآیند، اسیلاتور استوکاستیک سیگنال صادر میکند و این هشدار را به شما میدهد که به احتمال زیاد یک برگشت یا تغییر روند در پیش رو دارید!
محدوده قیمتی در نوسان برای خطوط، کران بالا معادل یکصد – در قالب اشباع خرید (Overbought) – و کران پایین معادل صفر – در قالب اشباع فروش (Oversold) – است و زمانی که دو خط روند اسیلاتور با هم تلاقی پیدا میکنند، امکان تغییر روند بالا رفته و سیگنال مخابره میشود.
اسیلاتور دامنه میانگین واقعی (Average True Range)
اسیلاتور دامنه میانگین واقعی (Average True Range) یا بهاختصار ATR نیز تقریباً مشابه اسیلاتورهای قبلی عمل میکند. در این اسیلاتور ما درواقع در مورد میزان نوسانات قیمت دارایی موردنظر ارزیابی و بررسی انجام میدهیم:
زمانیکه خط اسیلاتور به کران بالا نزدیکتر میشود به این معنی است که نوسانات بالاتر هستند و با نزدیکشدن خط روند به کران پایین نیز میتوان نتیجهگیری کرد که نوسانات تاحدودی فروکش کردهاند.
اسیلاتور مومنتوم (Momentum)
آخرین اسیلاتوری هم که میخواهیم معرفی کنیم، اسیلاتور مومنتوم (Momentum) است. ابزاری که در اصل نشاندهنده سرعت تحرکات قیمتی یک دارایی در بازار ارزهای دیجیتال را نشان میدهد.
این معیار که در اصل بر اساس رابطه بین قیمت فعلی یک دارایی با قیمت آن طی چند روز اخیر محاسبه و ترسیم میشود، دادههای فوقالعاده معتبر و سودمندی را درخصوص نوسانات و تحرکات قیمتی دارایی موردنظر و درنتیجه روندهای احتمالی آتی آن، در اختیار معاملهگران قرار میدهد.
کران پایین اسیلاتور مومنتوم اغلب منفی و کران بالای آن مثبت است. نزدیکدن خط روند مومنتوم به کران پایین یعنی منفیشدن آن، به منزله روند نزولی است و برعکس، قرابت خط روند مومنتوم به کران بالا نیز نشاندهنده شروع روند صعودی در بازار است.
تفاوت اسیلاتور با اندیکاتور
تا این بخش از مقاله، در مورد ماهیت اسیلاتورها، انواع آنها و کاربردهایی که دارند و همینطور تعدادی از مهمترین و کاربردیترین اسیلاتورهای مورداستفاده در تحلیل تکنیکال بازار ارزهای دیجیتال صحبت کردیم. اما بهاحتمال زیاد یک سوال برای اغلب مخاطبین بدون پاسخ باقی مانده است: فرق اسیلاتور و اندیکاتور در چیست؟!
در پاسخ باید گفت که اسیلاتورها نوع خاصی از اندیاکتورها هستند که بیشتر روی نشاندادن شرایط خرید بیشازحد (Overbought) یا فروش بیشازحد (Oversold) برای نماد معاملاتی موردنظر تأکید دارند. این ابزارها، از خط یا خطوط روندی تشکیل شدهاند که اغلب حول یک محور – معمولاً صفر – در نوسان هستند و اغلب از کرانهای بالا و پایین تشکیل شدهاند.
پس وجوه تمایز یک اسیلاتور با یک اندیکاتور ساده عبارتند از:
- تمرکز روی خرید بیشازحد یا فروش بیشازحد
- برخورداری از کران بالا و کران پایین
- نوسان حول یک محور مرکزی
بااین حال، معمولاً نتیجه حاصل از یک اسیلاتور نیز مانند هر اندیکاتور دیگری شناسایی و پیشبینی روندهای حاکم بر بازار بهمنظور تعیین نقاط ورود به معاملات یا خروج از آنهاست.
چند نکته مهم درخصوص استفاده از اسیلاتورها
برای استفاده از اسیلاتورها در تحلیل تکنیکال بازارهای مالی و ارز دیجیتال، توجه به چند نکته میتواند شانس موفقیت شما را در معاملات افزایش داده و ریسک و چالشهای احتمالی را کم کند:
- فقط به یک اسیلاتور بسنده نکنید و از ابزارها و اندیکاتورهای دیگر نیز استفاده کنید
- اسیلاتورها اغلب برای استراتژیهای معاملاتی کوتاهمدت مناسب هستند
- یکی از بهترین پلتفرمهای ارائهدهنده اسیلاتورها تریدینگ ویو است
- سعی کنید قبل از استناد به اسیلاتورها، آنها را کامل بشناسید
جمعبندی
اسیلاتور (Oscillator) یکی از ابزارهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال بازارهای مالی و خصوصاً بازار ارزهای دیجیتال است که در فارسی به نوسانساز نیز ترجمه شده است. نوعی اندیکاتور (Indicator)، که با تعیین دو کران بالا و پایین، یک محدوده قیمتی یا باند را ایجاد کرده و سپس یک خط روند یا ترند لاین (Trend Line) در این محدوده قیمتی ترسیم میکند که میتواند به کران بالا یا پایین نزدیک شود.
این نزدیکشدن به کرانهای بالا و پایین میتواند نشاندهنده خرید بیشازحد (Overbought) یا فروش بیشازحد (Oversold)، قدرت یا میزان تحرکات و نوسانات و مواردی از این دست باشد. در نتیجه به معاملهگر کمک میکند تا روند حاکم بر بازار را پیشبینی کرده و در استراتژیهای معاملاتی کوتاهمدت خود مورداستفاده قرار دهد.
سوالات متداول
-
اسیلاتور چیست؟
اسیلاتور (Oscillator) نوع خاصی از اندیکاتورها و یکی از ابزارهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال بازارهای مالی و خصوصاً بازار ارزهای دیجیتال است که در فارسی به نوسانساز نیز ترجمه شده و میتواند نشاندهنده روند حاکم بر بازار یا شرایط خرید بیشازحد (Overbought) یا فروش بیشازحد (Oversold) برای دارایی موردنظر باشد.
-
اسیلاتورها چگونه کار میکنند؟
یک اسیلاتور با تعیین دو کران بالا و پایین، یک محدوده قیمتی یا باند را ایجاد کرده و سپس یک خط روند یا ترند لاین (Trend Line) در این محدوده قیمتی ترسیم میکند که میتواند به کران بالا یا پایین نزدیک شود. این نزدیکشدن به کرانهای بالا و پایین میتواند نشاندهنده خرید بیشازحد (Overbought) یا فروش بیشازحد (Oversold)، قدرت یا میزان تحرکات و نوسانات و مواردی از این دست باشد. در نتیجه به معاملهگر کمک میکند تا روند حاکم بر بازار را پیشبینی کرده و در استراتژیهای معاملاتی کوتاهمدت خود مورداستفاده قرار دهد.
-
بهترین اسیلاتورها کداماند؟
اسیلاتور سیستم کانال قیمت (Price Channel System)، اسیلاتور شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index)، اسیلاتور میانگین متحرک یا مکدی (MACD)، اسیلاتور استوکاستیک (Stochastic)، اسیلاتور دامنه، میانگین واقعی (Average True Range) و اسیلاتور مومنتوم (Momentum)
-
از کجا باید اسیلاتور پیدا کنیم؟
پلتفرمهایی مثل تریدینگ ویو (Trading View) طیف گستردهای از اسیلاتورهای تحلیل تکنیکال حرفهای را بهصورت رایگان در اختیار شما قرار میدهند. کافی است وارد بخش Indicators در منوی بالای آن شده و با سرچ نام اسیلاتور موردنظرتان آن را فعال کنید.
-
فرق اسیلاتور با اندیکاتور در چیست؟
اسیلاتورها نیز خود نوعی اندیکاتور هستند؛ با این وجه تمایز که در همه آنها یک کران بالا و پایین وجود داشته و خط یا خطوط روند حول یک محور مرکزی در نوسان هستند و هدف مشترکی را دنبال میکنند: شناسایی شرایط خرید بیشازحد (Overbought) یا فروش بیشازحد (Oversold)، قدرت یا میزان تحرکات و نوسانات و غیره…