بیت تورنت چیست؟ کسب درآمد از پخش فایل در بیت تورنت

چکیده مطلب:

بیت تورنت چیست؟ بیت تورنت یک پروتکل ارتباطی برای اشتراک‌گذاری فایل‌ها به صورت همتا به همتا (P2P) است که امکان دانلود قطعه‌ای از فایل‌ها را از چندین منبع به طور همزمان فراهم می‌کند. این سیستم به کاربران اجازه می‌دهد تا فایل‌های بزرگ را به طور مؤثر و بدون نیاز به سرور مرکزی به اشتراک بگذارند و دانلود کنند. بیت تورنت همچنین به عنوان نام یک شرکت نرم‌افزاری شناخته شده است که محصولات مختلفی در زمینه ارتباطات همتا به همتا توسعه داده است.

بیت تورنت چیست؟ | همتاپی

بیت تورنت چیست؟ درباره‌ی این برنامه‌ی کاربردی اشتراک داده چه می‌دانید؟

در این مقاله از همتاپی به معرفی بیت تورنت، ارز دیجیتال آن (btt) و رابطه‌ی آن با ترون می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

بیت تورنت چیست؟

جدول زیر برخی از اطلاعات کلی در مورد بیت تورنت را به شما ارائه می‌دهد.

جدول اطلاعات شرکت بیت تورنت
برنامه‌نویس اصلی برام کوهن (bram cohen)
شرکت توسعه‌دهنده شرکت rainberry
انتشار اولیه سال 2001
استاندارد the bittorrent protocol specification
نوع سیستم اشتراک فایل همتا به همتا
وبسایت www.bittorrent.com

 بیت تورنت (bittorrent) یک پروتکل ارتباطی برای به اشتراک‌گذاری فایل به صورت همتا به همتا (p2p) است که به کاربران امکان می‌دهد داده‌ها و فایل‌های الکترونیکی خود را به صورت غیرمتمرکز در اینترنت توزیع کنند.

شما می‌توانید فایل‌های مختلف و حجیمی مثل ویدئوهای دیجیتالی سنگین، برنامه‌های تلویزیونی، کلیپ‌های ویدئویی یا فایل‌های صوتی دیجیتالی حاوی آهنگ‌ها را با دیگر افراد به اشتراک بگذارید.

برخی از اطلاعات مقداری درباره‌ی بیت تورنت به شرح زیر هستند:

  • از ژانویه سال 2012، بیت تورنت توسط 150 میلیون کاربر فعال استفاده می‌شود
  • از سال 2013 بیت تورنت 15 تا 27 میلیون کاربر همزمان در هر لحظه دارد

پروتکل بیت تورنت می‌تواند برای کاهش تاثیر سرور و شبکه توزیع فایل‌های بزرگ استفاده شود. به این صورت که به جای دانلود یک فایل از یک سرور منبع، به کاربران اجازه می‌دهد تا به انبوهی از میزبان‌ها بپیوندند و همزمان فایل‌ها را بارگذاری یا دانلود کنند.

شرکت بیت تورنت نهایتا در سال 2018 توسط جاستین سان (خالق ترون) خریداری شد. این معامله دریچه‌ی ورود بیت تورنت را به بازار ارزهای دیجیتال گشود. در نتیجه ارز دیجیتال بیت تورنت با نماد btt در فوریه سال 2019 بر پایه استاندارد trc-10 ترون به بازار عرضه شد.

نحوه کار بیت تورنت | همتاپی

اجزا بیت تورنت

شیوه‌ی کار بیت تورنت به این شکل است که یک فایل را به قطعات (هر چه حجیم‌تر، قطعات بیشتر) متعددی تقسیم می‌کند، سپس آن‌ها را بین همتایان (peers) توزیع می‌کند. بیت تورنت اجزائی به شرح زیر دارد.

اجزا بیت تورنت | همتاپی

1.  ردیاب (tracker)

ردیاب (tracker) نرم افزار سروری است که انتقال فایل‌ها را بین کاربران امکان‌پذیر می‌کند. این ردیاب حاوی یک کپی از فایل نیست، بلکه به همتایان کمک می‌کند یکدیگر را پیدا کنند.

ردیاب و موکل (client) با استفاده از یک پروتکل ساده بر پایه http اطلاعات را مبادله می‌کنند. موکل‌ها فایلی را که می‌خواهند دانلود کنند، ip و پورت (port) خود را در دسترس ردیاب قرار می‌دهند. ردیاب هم لیستی از همتایان که همان فایل را دانلود می‌کنند و اطلاعات تماس آن‌ها را در اختیار موکل می‌گذارد.

لیست یادشده نشان‌دهنده گروهی از همتایان است که همگی یک تورنت (torrent) یکسان دارند. وجود ردیاب برای اینکه همتایان یکدیگر را پیدا کرده و فایل‌هایشان را منتقل کنند ضروری است.

به دلیل وجود ردیاب به عنوان یک موجودیت مرکزی، پروتکل بیت تورنت را می‌توان یک hybrid p2p در نظر گرفت.

2. فایل metainfo

به فایل metainfo فایل تورنت هم گفته می‌شود، چون فایلی با پسوند .torrent است. این فایل عمدتا شامل اطلاعات رمزگذاری‌شده در مورد url ردیاب، نام فایل و هش قطعات برای تایید قطعات دانلود شده از فایل است.

فایل‌های تورنت ذکر شده، معمولا با استفاده از نرم افزار موکل ایجاد می‌شوند. برای ایجاد این فایل تورنت لیستی از ردیاب‌ها و فایل اصلی مورد نیاز است. پس از ایجاد فایل، می‌توان آن را با استفاده از ایمیل، وب سایت‌های اشتراک فایل و … به اشتراک گذاشت.

برای مثال برای توزیع نسخه‌ی جدیدی از لینوکس، توسعه‌دهندگان url ردیاب و تصویر جدید linux iso را که ایجاد کرده‌اند در قسمت موکل بیت تورنت وارد کرده و یک فایل .torrent را می‌گیرند.

3. سیدرها (seeders)

دانلود کننده اصلی، یک همتا با کل فایل است که به عنوان سیدر (seeder) شناخته می‌شود. سیدر باید به آپلود فایل ادامه دهد تا زمانی که یک نسخه کامل در بین دانلودکنندگان توزیع شود.

تا زمانی که یک نسخه کامل در بین همتایان وجود داشته باشد، دانلود برای همه ادامه خواهد داشت.

در همان مثال لینوکس، توسعه‌دهندگانی که تصویر iso لینوکس را ارائه می‌دهند و کل فایل را دارند، سیدر نامیده می‌شوند.

4. لیچرها (leechers)

همتایانی که نسخه‌ی کاملی از یک فایل را ندارند، به عنوان لیچر (leecher) شناخته می‌شوند. لیچرها لیستی از همتایان را از ردیاب دریافت می‌کنند که قطعات مورد نیاز آن‌ها (لیچرها) را دارند. سپس لیچر قطعه مورد نیاز خود را از یکی از آن همتایان دانلود می‌کند.

لیچر همچنین می‌تواند قطعاتی را که دانلود کرده است، پیش از اینکه دانلود کامل شود بین دیگران توزیع کند.

هنگامی که یک لیچر (leecher) تمام قطعات یک فایل را داشته باشد، به او سیدر (seeder) گفته می‌شود.

همانطور که یک لیچر قطعات را دریافت می‌کند، آن‌ها را در برابر هش‌های موجود در فایل metainfo اعتبارسنجی می‌کند.

هر کاربری که فایل را از طریق بیت تورنت دانلود می‌کند، لیچر نامیده می‌شود. هر زمان که دانلود فایل کامل شد، به آن‌ها سیدر می‌گویند.

حالا که با اجزای بیت تورنت آشنا شدید، بهتر است به سراغ نحوه‌ی کار آن برویم.

نحوه کار بیت تورنت

همانطور که گفتیم در بیت تورنت برای ذخیره فایل‌ها به یک سرور متمرکز احتیاجی نیست، در عوض بیت‌هایی (bit) از داده‌های فایل‌های بزرگ جداگانه در رایانه‌های شرکت‌کننده (همتایان) در یک شبکه ذخیره می‌شوند تا فرآیند اشتراک‌گذاری فایل را تسهیل کنند.

در بیت تورنت یک پروتکل ارتباطی p2p فایل‌ها را به قطعات متعدد تقسیم می‌کند. سپس آن‌ها را از طریق یک موکل تورنت از سیدر (seeder) به لیچر (leecher) منتقل می‌کند.

موکل تورنت برنامه جداگانه‌ای است که تمام اطلاعات فایل .torrent را می‌خواند و کاربران را برای تبادل داده وصل می‌کند. 

هر کسی که فایل را بخواهد از برنامه‌ای به نام موکل بیت تورنت (bittorrent client) استفاده می‌کند و آن را از یک سید (seed) درخواست می‌کند.

موکل یکی از قطعات را ارسال می‌کند و تمام قطعات باقیمانده را طی مدتی از طریق ارتباط همتا به همتا از رایانه‌های دیگران دریافت می‌کند.

در هر لحظه هر رایانه در حال بارگیری بخش‌هایی از فایل به وسیله‌ی برخی همتایان و آپلود بخش‌های دیگر همان فایل در همتایان دیگر است. تمام رایانه‌هایی که در هر زمان به این روش همکاری می‌کنند، swarm نامیده می‌شوند.

هر چه یک فایل محبوب‌تر باشد، تعداد رایانه‌های بیشتری در این مجموعه وجود دارد و فرآیند به اشتراک‌گذاری سریع‌تر انجام می‌شود.

مراحل کار بیت تورنت

سیستمی از بررسی‌ها و توازن‌ها (checks and balances) که در زیر توضیح داده شده است، اعمال می‌شود تا فرآیند تورنت کمی کامل شود:

  • یک فایل تورنت (.torrent) حاوی اطلاعاتی است که به کاربران می‌گوید کدام کامپیوترها بخشی از فرآیند به اشتراک‌گذاری فایل‌ها هستند. همچنین ممکن است جزئیاتی در مورد فایل‌ها و پوشه‌هایی که کاربر دانلود می‌کند ارائه دهد.
  • موکل تورنت به یک ردیاب (tracker) متصل می‌شود که آدرس‌های ip دستگاه‌ها را به صورت گروهی نگه می‌دارد. ردیاب آدرس‌های ip را به همه موکل‌های تورنت ارسال می‌کند تا اطمینان حاصل شود که همه همتایان متصل هستند.
  • موکل تورنت دانلود را شروع می‌کند، بعد از دریافت بیت‌های کافی می‌تواند به نفع سایر کاربران، آن‌ها را آپلود هم کند.

تصویر متحرک زیر هم می‌تواند به خوبی شیوه‌ی کار بیت تورنت را نشان دهد:

نحوه کار بیت تورنت با تصویر متحرک | همتاپی

نقاط رنگی زیر هر کامپیوتر در تصویر متحرک قسمت‌های مختلف فایل در حال اشتراک‌گذاری را نشان می‌دهد. تا زمانی که یک کپی از هر یک از آن قسمت‌ها تکمیل شود، یک کپی دیگر از آن قسمت (یا قسمت‌های دیگر) در رایانه مقصد دیگری بین کاربران در حال انجام است.

بیت تورنت برای چه چیزی استفاده می‌شود؟

موارد استفاده بیت تورنت

  • برای همگام‌ سازی تکه‌های بزرگ فایل و اشتراک‌گذاری رسانه‌ها از بیت تورنت استفاده می‌شود. غول‌های رسانه مثل فیس بوک و توییتر هم از پروتکل مشابهی برای آپلود فایل‌های بزرگ و حفظ پهنای باند استفاده می‌کنند
  • برخی از سازمان‌های دولتی نیز از تورنت‌ها برای به اشتراک گذاشتن تصاویر و اسناد بزرگ استفاده می‌کنند که به سرورهای خودشان فشار وارد می‌کند

حالا که تا این حد با بیت تورنت آشنا شدید، بهتر است کمی هم درباره‌ی ارتباط آن با دنیای ارزهای دیجیتال بدانید.

ارز دیجیتال btt چیست؟

btt یک ارز دیجیتال است که در سیستم ایجاد شده است. این ارز دیجیتال به مشارکت کنندگان بیت تورنت کمک می کند برخی اقدامات مربوط به آن را بهتر انجام دهند. 

btt بر اساس استاندارد trc-10 بلاکچین ترون راه‌اندازی شده است. احتمالا می‌دانید که ترون را می‌توان بلاکچینی برای به اشتراک‌گذاری محتوا هم در نظر گرفت. محتوا می‌تواند از فایل‌های معمولی مثل فیلم و برنامه‌ها تا مواردی مثل بازی‌های آنلاین متغیر باشد.

کاربرد btt چیست؟

کاربرد btt چیست؟ | همتاپی

با طرز کار خود بیت تورنت آشنا شدید. وقتی می‌خواهید یک فایل حجیم (مثل یک ویدئو یوتیوبی) را دانلود کنید از سیستم تکه تکه‌ای بیت تورنت استفاده می‌کنید. در این سیستم به جای اتصال به یک سرور متمرکز مجموعه‌ای از رایانه‌ها به صورت همتا به همتا فرآیند به اشتراک‌گذاری فایل‌ها را بر عهده دارند.

سرعت دانلود فایل‌ها دقیقا به تعداد کاربران مشارکت‌کننده در سیستم بستگی دارد. هر چه تعداد آن‌ها بیشتر باشد، فایل‌ها هم با سرعت بیشتری دانلود می‌شوند.

اما مشکل اصلی همینجا پیش می‌آید، اکثر کاربران بعد از دانلود فایل مورد نظرشان از سیستم جدا می‌شوند. این کاهش مشارکت‌کنندگان سبب کاهش سرعت و ناپایداری شبکه بیت تورنت می‌شود. برای حل این مشکل، مکانیزم ارتقای سرعت بیت تورنت با استفاده از ارز دیجیتال btt روی کار آمد.

  • کاربرانی که می‌خواهند از قطع ارتباط اعضای سیستم در زمان توزیع فایل خود جلوگیری کنند، می‌توانند به مشارکت‌کنندگان ارز دیجیتال btt پاداش دهند.

به عنوان مثال، شما می‌توانید 10 میلیون btt را برای تحویل فایل خود اختصاص دهید. این مقدار پاداش بین همه کسانی که فایل را به اشتراک می‌گذارند تقسیم می‌شود، البته با در نظر گرفتن نسبت ترافیک خروجی هر شخص نسبت به ترافیک کل خروجی.

  • از طرفی کاربران می‌توانند با شرکت در توزیع‌های دیگران، ارز دیجیتال بیت تورنت دریافت کنند.

اگرچه برخی افراد معتقدند که بیت تورنت استخراج نمی‌شود، اما می‌توان فرآیند پاداش‌گیری را به نوعی شبیه به مکانیزم گواه اثبات کار در ارزهای دیجیتال دانست. چون در واقع هر کاربر با به اشتراک‌گذاری پهنای باند و کانال اینترنتی خود، ارزهای دیجیتال بیت تورنت را به دست آورده است.

بعد از ورود به حوزه‌ی ارز دیجیتال بهتر است به دنبال رشته‌های ارتباطی بین بیت تورنت و ترون بگردیم. هر روز که می‌گذرد، ترون در حال نمایش توانمندی‌ها و قابلیت‌های بیشتری است. با خرید ارز ترون به جمع سرمایه‌گذاران این ارز دیجیتال اضافه شوید.

ارتباط ترون و بیت تورنت چیست؟

ارتباط ترون و بیت تورنت چیست؟ | همتاپی

رابطه بیت تورنت با ترون چیزی فراتر از دو شرکت اصلی و زیرمجموعه است. اگر به سایت بیت تورنت مراجعه کنید متوجه می‌شوید که بیت تورنت به عنوان یکی از نمایندگان فوق‌العاده ترون (super representative) که در سال 2018 انتخاب شده است، فعالیت می‌کند.

شرکت بیت تورنت با ارائه نرم افزار خود برای جامعه کاربری هدف، در سیستم عامل‌های ویندوز، مک (macos) و اندروید حضور مداوم دارد.

در توضیحات بیت تورنت آمده است:

تیم ما درک عمیقی از فناوری و محصولات غیرمتمرکز دارد و می‌دانیم که اینترنت غیرمتمرکز به پایه‌ای نیاز دارد که توسعه برنامه‌های غیرمتمرکز (dapps) بتواند در آن شکوفا شود.

با پشتیبانی از پلتفرم ترون، ما به حفظ قابلیت اطمینان و پایداری تولید بلاک در حال انجام کمک می‌کنیم و ستون فقرات شبکه را برای پشتیبانی از هزاران dapp و سرویس شخص ثالث در حال اجرا در ترون فراهم می‌کنیم.

بیت تورنت در ادامه توضیح می‌دهد داشتن زیرساخت‌های گسترده در لس آنجلس و ایسلند برای پشتیبانی از پایگاه کاربران، سبب شده تا به عنوان نماینده فوق‌العاده ترون فعالیت کند.

حالا که بحث به سایت بیت تورنت کشانده شد، خوب است با برخی از محصولات بیت تورنت هم آشنایی پیدا کنیم.

محصولات بیت تورنت چه هستند؟

شرکت بیت تورنت از ابتدای فعالیت خود تلاش کرده تا خدمات متنوعی را به کاربران ارائه دهد. از جمله‌ی این محصولات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

بیت تورنت وب (bittorrent web)

بیت تورنت وب یک موکل تورنت آنلاین با کاربری آسان است که از مرورگر پیش فرض شما استفاده می‌کند. شما می‌توانید از کادر جستجو در بالای پنجره وب بیت تورنت برای جستجوی دانلود تورنت استفاده کنید. از جمله ویژگی‌های بیت تورنت وب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • با استفاده از توکن btt سرعت دانلود را افزایش دهید
  • به عنوان سید (seed) فعالیت کنید و btt پاداش بگیرید
  • هر نوع فایلی را می‌توانید دانلود کنید
  • می‌توانید منابع شبکه (network resource) را ذخیره کنید
  • به 15 زبان مختلف وجود دارد

بیت تورنت اندروید (bittorrent android)

شما می‌توانید از موکل بیت تورنت در اندروید استفاده کنید. این محصول کمک می‌کند بتوانید برای دانلود انبوه از طریق وای فای از آن استفاده کنید. حتی می‌توانید از این برنامه به عنوان یک پخش‌کننده تورنت برای تلفن اندرویدی خود برای تماشای رسانه‌ها پس از بارگیری فایل‌ها در تلفن خود استفاده کنید. ویژگی‌های این فایل را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • لایتنینگ سریع در موبایل
  • ذخیره‌ی داده در حالت فقط وای فای (wi-fi only)
  • دانلود تورنت به صورت انبوه
  • امکان اضافه کردن تورنت‌ها به بیت تورنت کلاسیک از راه دور

از توزیع فایل در بیت تورنت چقدر می‌توان کسب درآمد کرد؟

پاسخ دادن به سوال پرسیده شده، به عوامل متعددی بستگی دارد، از جمله:

  • چند نفر فایلی را که شما به اشتراک می‌گذارید دانلود می‌کنند
  • چند نفر از دانلودکنندگان از bittorrent speed استفاده می‌کنند و اینکه آیا در کیف پول‌های آن ها ارز دیجیتال بیت تورنت (btt) وجود دارد؟

میزان تحقق همین موارد سبب می‌شود تا درآمد یک توزیع‌کننده فایل مشخص شود. از طرفی از جولای 2020 کاربران کمی در بیت تورنت وجود دارند که اکثر آن‌ها هم از کشورهای انگلیسی زبان هستند. بنابراین راهی برای کسب درآمد خیلی زیاد از بیت تورنت وجود ندارد.

اگرچه با گذشت زمان بازدهی افزایش می‌یابد، اما حتی در آن زمان پول نسبتا کمی (حدود 10 دلار در ماه) به دست خواهید آورد.

همانطور که در مورد ارزهای دیگر هم فقط مزارع بزرگ می‌توانند کسب درآمد زیادی داشته باشند، درباره بیت تورنت هم شرکت‌های ذخیره‌سازی آنلاین یا میزبانی می‌توانند با استفاده از ظرفیت رایگان برای توزیع فایل‌ها از طریق تورنت کسب درآمد خوبی داشته باشند.

تا به اینجای مقاله درباره بسیاری از ویژگی‌های بیت تورنت آشنا شده‌ایم، اما هنوز حرفی از مزایا و معایب آن به میان نیامده است.

مزایا و معایب بیت تورنت چیست؟

مزایا و معایب بیت تورنت چیست؟ | همتاپی

ابتدا مزایای بیت تورنت را بیان می‌کنیم:

مزایا بیت تورنت

  • توزیع داده‌های بزرگ مثل عکس‌های iso لینوکس و تکه‌های (patches) نرم افزار و به روزرسانی‌ها
  • توزیع  سریع فایل‌های محبوبی که ترافیک بالایی دارند
  • برخلاف دانلود سنتی سرور یا موکل، ترافیک بالا در بیت تورنت منجر به اشتراک‌گذاری کارآمدتر فایل‌ها می‌شود

معایب بیت تورنت

  • یک روش توزیع آسان برای انتشار محتوای غیرقانونی
  • پس از توزیع تورنت، امکان تغییر فایل به نسخه‌های جدیدتر وجود ندارد
  • ip همه‌ی همتایان و اطلاعات فایل‌هایی که دانلود می‌شوند در ردیاب‌ها و در دسترس عموم قرار دارند
  • ردیاب (tracker) یک جزء حیاتی است و اگر از کار بیفتد می‌تواند توزیع تمام فایل‌هایی را که ردیابی شده‌اند، مختل کند

با ریز و درشت بیت تورنت آشنا شدیم، به سراغ چشم‌انداز بیت تورنت می‌رویم.

چشم‌انداز بیت تورنت

برای بررسی بهتر چشم‌انداز بیت تورنت باید آن را در 2 مولفه بررسی کنیم.

مولفه‌ی اول که ردیاب تورنت است، در حال حاضر بین رهبران بازار قرار دارد و در جلب توجه مخاطبان بسیار موفق است.

اما مولفه‌ی دوم که به پروژه ارز دیجیتال بیت تورنت (btt) برمی‌گردد، در مراحل توسعه ی خود است. ارز دیجیتال btt کار خود را از سال 2019 آغاز کرد و 990 میلیارد از آن در بازار رمزارزها عرضه خواهد شد.

تاریخچه قیمت بیت تورنت | همتاپی

بیت تورنت هم مثل دیگر ارزهای دیجیتال در سال 2021 و با اوج‌گیری بیت کوین افزایش قیمت بسیار خوبی را تجربه کرد. اما این افزایش قیمت چندان پایدار نبود و در حال حاضر دوباره شاهد افت قیمت بیت تورنت هستیم.

اگرچه یکی از دلایل عدم موفقیت بیت تورنت به تبلیغات ضعیف تیم توسعه‌دهنده آن برمی‌گردد، تا حدی که تعداد کمی از کاربران بیت تورنت از وجود ارز دیجیتال btt اطلاع دارند.

با این حال آینده‌ی ارز دیجیتال btt تا حد زیادی هم به اقدامات بازاریابی تیم توسعه‌دهنده و نیز سمت و سوی کلی ارزهای دیجیتال بستگی دارد.

سخن پایانی

در این مقاله به معرفی شرکت بیت تورنت و فعالیت‌های آن در زمینه به اشتراک‌گذاری فایل از طریق یک سیستم همتا به همتا پرداختیم. همچنین ارز دیجیتال بیت تورنت با نماد btt که می‌تواند سبب افزایش سرعت دانلود شود را بررسی کردیم.

شما همچنین می‌توانید از طریق توزیع فایل در بیت تورنت کسب درآمد کنید. البته باید بدانید اگر یک صاحب یک شرکت بزرگ ذخیره‌سازی داده نیستید، درآمد شما هم از طریق توزیع فایل در بیت تورنت چیزی در حدود 10 دلار در ماه خواهد بود.

امیدواریم از مطالعه‌ی مقاله ارز بیت تورنت چیست بهره کافی برده باشید.

 

اشتراک گذاری

پیام شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *