ارز دیجیتال یونی سواپ | هر آنچه لازم است بدانید

چکیده مطلب:

ارز دیجیتال یونی سوآپ با نماد UNI توکن بومی پروتکل یونی سواپ (Uniswap) بوده و یکی از مهم‌ترین و شناخته‌شده‌ترین ارزهای دیجیتال در حوزه دفای (DeFi) است. یونی سواپ یک صرافی غیرمتمرکز (DEX) است که به کاربران اجازه می‌دهد تا مستقیم و شفاف توکن‌های ERC-20 را با هم مبادله کنند.

ارز دیجیتال یونی سوآپ چیست؟

ارز دیجیتال یونی سواپ چیست؟ شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد. در پاسخ باید بگوییم که یونی سواپ (Uniswap) که در سال ۲۰۲۰ میلادی معرفی شده توکن یک صرافی غیرمتمرکز بزرگ است. این ارز دیجیتال توانسته در مدت کوتاهی خودش را به رتبه ۲۲ ارزهای دیجیتال جهان برساند. شاید یکی از دلایل جذاب‌بودن ارز یونی همین روند رشد سریع آن باشد.

در این مقاله علاوه بر بررسی تاریخچه، ماهیت و نحوه عملکرد صرافی توسعه‌دهنده رمز ارز یونی یعنی یونی سواپ، به معرفی این توکن می‌پردازیم و روند توسعه آن را  از سال ۲۰۲۰ میلادی تاکنون، مورد بررسی قرار می‌دهیم.

ارز دیجیتال یونی سوآپ (Uniswap) چیست؟ 

پس از موفقیت خیره کننده صرافی غیر متمرکز یونی سواپ به لطف تمرکز زدایی‌اش در انجام تراکنش‌های ارزهای دیجیتال و عدم دخالت و کنترل توسط واسطه‌ یا نهادهای متمرکز، این صرافی توکن خود را تحت عنوان رمز ارز یونی با نماد (UNI) عرضه کرد تا به طرفداران و کاربران خود این امکان را بدهد که به کمک این ارز دیجیتال، مالک بخشی از پلتفرم صرافی بزرگ یونی سواپ باشند.

آن دسته از کاربران که دارای توکن یونی هستند در واقع هر چند ناچیز اما جزو سهام‌داران صرافی بزرگ یونی سواپ به شمار می‌آیند. آن‌ها در بسیاری از اتفاقات، روندها و تصمیم‌گیری‌های مهم مجموعه نظیر تغییرات کلیدی پروتکل و طرح‌های توسعه مشارکت می‌کنند. در واقع ارز دیجیتال یونی سواپ را می‌توان یک ارز حکومتی نامید.

ارز دیجیتال یونی سواپ برای نخستین بار در سپتامبر سال ۲۰۲۰ میلادی منتشر شد. دلیل و انگیزه ابتدایی ایجاد و عرضه ارز دیجیتال یونی سواپ در اصل جلوگیری از مهاجرت کاربران پلتفرم یونی سواپ به پلتفرم صرافی رقیب یعنی سوشی سواپ (Sushiswap) بود.

کمی قبل‌تر از سپتامبر ۲۰۲۰ میلادی – زمان راه‌اندازی و انتشار رمز ارز یونی – صرافی رقیب، سوشی سواپ به کاربران یونی سواپ وعده داده بود که در صورت انتقال دارایی‌های دیجیتال‌شان به پلتفرم یونی سواپ به آن‌ها توکن بومی خود سوشی (Sushi) را ارائه خواهد داد!

این شد که یونی سواپ برای جلوگیری از مهاجرت کاربرانش مجبور به اعمال فورک شده و توکن بومی خود را از طریق ایردراپ منتشر کرد.

تعداد کل توکن‌های یونی ایجاد شده بالغ بر یک میلیارد توکن بود که صرافی تصمیم گرفت حدود ۱۵۰میلیون توکن از این تعداد را بین کاربران پلتفرم خود توزیع کند.

صرافی یونی سواپ برای توزیع رمز ارز یونی (UNI) از یک روش ایردراپ جدید استفاده کرد. پلتفرم برای آغاز عرضه یونی، به تمامی آدرس‌های اتریومی که تا آن لحظه با یونی سواپ کار کرده بودند تعداد ۴۰۰ واحد توکن یونی ارسال کرد که در آن زمان چیزی در حدود ۱۴۰۰ دلار ارزش داشت.

این در حالی است که بیش از ۲۵هزار آدرس اتریوم فعال در پلتفرم، توکن یونی را دریافت کرده بودند و بازخورد مثبت و استقبال بی‌نظیر این حجم از کاربر، باعث شد تا این روش ایردراپ به یکی از روش‌های محبوب و رایج در صنعت کریپتو تبدیل شود.

جدول اطلاعات کلی یونی سواپ

در جدول زیر می‌توانید اطلاعات کلی و توکنومیکس ارز دیجیتال یونی سواپ را مشاهده کنید:

نام ارز یونی سواپ (Uniswap)
نماد اختصاری UNI
حداکثر عرضه یک میلیارد واحد توکن یونی سواپ
تعداد در گردش یک میلیارد واحد توکن یونی سواپ

در خصوص نحوه توزیع توکن‌های ضرب و عرضه شده نیز می‌توانید به لیست زیر رجوع کنید:

  • ۶۰ درصد یعنی ۶۰۰ میلیون واحد – اعضای جامعه کاربری صرافی یونی سواپ
  • ۲۵.۵۱ درصد یعنی ۲۱۲،۶۶۰،۰۰۰ واحد – اعضای تیم توسعه صرافی و کارمندان آتی شرکت
  • ۰.۶۹ درصد یعنی ۶،۹۰۰،۰۰۰ واحد – مشاوران صرافی ارز دیجیتال یونی سواپ
  • ۱۷.۸ درصد یعنی ۱۸۰،۴۴۰،۰۰۰ واحد – سرمایه گذاران اولیه پروژه

این نکته را نیز در نظر داشته باشید که حدود ۴۰ درصد تخصیص یافته به اعضای تیم توسعه‌دهنده، سرمایه‌گذاران اولیه و مشاورین پروژه با این شرط در اختیار آن‌ها قرار گرفته که تا ۴ سال قفل باشد!

 

استخراج رمز ارز یونی

استخراج ارز دیجیتال یونی سوآپ

شاید برایتان جالب باشد بدانید که رمز ارز یونی نیز مانند بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر، از جمله بیت‌کوین که تقریباً همه در مورد استخراج آن اطلاعات کم و بیش دارند قابل استخراج (Mining) است.

البته با توجه به اینکه مکانیسم شبکه در یونی سواپ متفاوت و بر اساس مدل استخر نقدینگی است، کاربران برای استخراج این ارز دیجیتال باید در یکی از استخرهای نقدینگی اتریوم یونی سواپ سرمایه‌گذاری یا به اصطلاح تامین نقدینگی کنند. استخرهای اتریوم یونی سواپ که می‌توان برای استخراج یونی از آن‌ها استفاده کرد عبارتند از:

  • استخر نقدینگی اتریوم – تتر (UTC)
  • استخر نقدینگی اتریوم – دای (DAI)
  • استخر نقدینگی اتریوم – یو‌ای‌دی‌سی (USDC)
  • استخر نقدینگی اتریوم – دبلیو بی‌تی‌سی (WBTC)

ارز دیجیتال UNI چه ویژگی‌هایی دارد؟

همان‌طور که در بخش‌های قبلی مقاله نیز اشاره شد، توکن یونی سواپ یک توکن حاکمیتی است که انحصاراً برای این پلتفرم ساخته شده و بر بستر شبکه اتریوم راه‌اندازی شده است.

اصلی‌ترین تفاوت رمز ارز یونی سواپ با سایر توکن‌های معمول موجود در سطح بازار ارزهای دیجیتال، قابلیت استفاده‌ از آن در پلتفرم یونی سواپ برای اهداف و کاربردهای مختلف است. این ارز دیجیتال، علاوه بر حاکمیتی بودن، برای شرکت کردن در استخرهای نقدینگی صرافی غیر متمرکز یونی سواپ نیز قابل استفاده است و می‌تواند علاوه بر سود افزایش قیمت طبیعی خود در سطح بازار، از این طریق نیز نسبت به حجم سرمایه‌گذاری برای کاربران درآمد و سود در پی داشته باشد.

سایر ویژگی‌های این ارز دیجیتال نیز از قرارِ زیر هستند:

  • توکن مبتنی بر شبکه اتریوم
  • توکن مبتنی بر استاندارد ERC-20
  • قابل پشتیبانی توسط طیف گسترده‌ای از پلتفرم‌ها، پروتکل‌ها و ولت‌ها

کاربردهای ارز یونی سواپ

در صورتی که تمایل دارید از طریق ارز دیجیتال یونی سواپ به درآمد برسید، می‌توانید موارد زیر را امتحان کنید:

ترید‌کردن

شاید یکی از مهم‌ترین کاربردهایی که یک توکن رمزنگاری‌شده دارد، قابلیت ترید کردن (Trading) آن باشد. شما می‌توانید با توجه به نوسانات تند و تیز یونی سواپ، بر اساس تحلیل‌‌های تکنیکالی که انجام می‌دهید این ارز دیجیتال را خرید و فروش کرده و از طریق آن به سود دست پیدا کنید.

خصوصاً که برای این امر، امکان استفاده از اهرم یا لوریج -سیستم معاملات استقراضی- را نیز دارید و قرار نیست سرمایه کلان و قابل‌توجهی را وارد بازار کنید.

سرمایه‌گذاری

دومین کاربردی که معمولاً کاربران برای یک ارز دیجیتال مثل یونی سواپ سراغ دارند، سرمایه‌گذاری (Investing) روی آن است. یونی سواپ روند قیمتی خوبی را طی سال‌های اخیر از خود نشان داده و به احتمال زیاد، آینده درخشانی نیز پیش رو دارد.

اگر اندکی از تحلیل فاندامنتال سر در آورید، می‌توانید این ارز را در قیمت‌های پایین‌تر خریداری کرده، در یک کیف پول امن و قابل‌اعتماد ذخیره‌سازی کنید و زمانی که رشد قیمتی خوبی دارد از فروشش به سود برسید.

تأمین نقدینگی

پیش‌تر نیز اشاره کردیم که یک کاربر، می‌تواند با تأمین نقدینگی در استخرهای یونی سواپ، سود خوبی را از این طریق به دست آورد. توجه داشته باشید که این سود معمولاً کم‌ریسک‌تر از فرایندهایی مثل ترید کردن است و می‌تواند در بلند‌مدت جذاب باشد.

آربیتراژ

کار دیگری که می‌توانید با استفاده از رمز ارز یونی سواپ انجام دهید، «آربیتراژ کردن» است. شما می‌توانید اختلاف قیمتی هرچند ناچیز این ارز دیجیتال در دو صرافی، از یونی سواپ گرفته تا هر صرافی دیگری را معیار قرار داده و با خرید و فروش‌های ریز روی این اختلاف قیمتی، از آن کسب سود کنید.

 

قیمت ارز دیجیتال یونی سواپ چقدر است؟

پیشرفت‌‌ها و موفقیت‌های چشمگیر صرافی غیر متمرکز یونی سواپ در روند قیمت توکن آن بی‌تاثیر نبود. موفقیت‌های صرافی باعث شد تا رمز ارز یونی نیز در همان مدت زمان کوتاه پس از عرضه خود پیشرفت‌های چشمگیری را تجربه کند. البته در کنار پیشرفت‌های پلتفرم صرافی، کاربرد خود توکن‌های یونی سواپ را نیز نمی‌توان نادیده گرفت.

رمز ارز یونی کار خود را با قیمت ۰.۳ دلار در صرافی بایننس آغاز کرده و به‌ سرعت توانست به سطوح بالاتر از یک دلار دست پیدا کند. در همان چند ساعت نخست، توکن توانست قیمت خود را به ۲ الی ۴ دلار رسانده و رشدی باورنکردنی را تجربه کند. رشدی که به همین‌جا ختم نشد و توانست طی ۲۴ ساعت، دوبرابر شده و حتی رقم ۸.۷۵ دلار را نیز لمس کند.

آن دسته از کاربران پلتفرم صرافی یونی سواپ که تعداد ۴۰۰ توکن یونی از طریق ایردراپ دریافت کرده بودند، کافی بود بی‌خبر از همه‌جا باشند یا کمی در فروش توکن‌‌های بادآورده خود صبور باشند تا یک روز بعد، ۳۵۰۰ دلار نازنین در حساب‌هایشان باشد! دقیقاً به همین خاطر است که از ایردراپ یونی سواپ، همواره به عنوان یکی از ارزشمندترین ایردراپ‌های دنیای کریپتو یاد می‌شود.

قیمت ارز دیجیتال یونی سواپ در سال ۲۰۲۰ میلادی تقریباً روند ثابتی داشت. اما استقبال کاربران از این توکن در مدت زمان کوتاهی پس از انتشار در کنار موفقیت‌های پلتفرم ارائه دهنده آن، باعث شد تا قیمت ارز دیجیتال یونی سواپ در می ۲۰۲۱ میلادی – تنها چند ماه پس از انتشار آن – به حدود ۴۵ دلار آمریکا برسد.

هرچند که این روند پایدار نماند و با روندی نزولی در اوایل سال ۲۰۲۲ میلادی به حدود ۲۰ دلار رسیده و سپس نیز تا ابتدای سال ۲۰۲۳ تا حوالی ۵ دلار کاهش یافت.

تاریخچه قیمت ارز دیجیتال یونی سواپ در یک نگاه – ۲۰۲۱ الی ۲۰۲۴

در جدول زیر می‌توانید تاریخچه قیمت ارز دیجیتال یونی سواپ را طی سال‌های ۲۰۲۱ الی ۲۰۲۴ میلادی -تا زمان نگارش این مقاله- مطالعه کنید:

سال میلادی میانگین قیمت (دلار) بالاترین قیمت (دلار) پایین‌ترین قیمت (دلار) میانگین سرمایه در گردش (میلیارد دلار) میانگین حجم معاملات (میلیون دلار)
2021 24.62 44.90 7.17 10.3 848.7
2022 7.77 19.81 3.38 5.2 151.5
2023 5.97 7.56 4.59 4.5 280.2

روند رو به رشد ارز دیجیتال یونی از یک سو و محبوبیت فزاینده صرافی یونی سواپ نیز از سوی دیگر باعث شد تا مجموع سرمایه در گردش این توکن به شدت افزایش یافته و بتواند در وب‌سایت کوین مارکت کپ (Coin Market Cap) رتبه خود را ارتقا دهد. در حال حاضر این ارز دیجیتال با قریب به ۷.۵میلیارد دلار سرمایه در گردش و حدود ۶۷۵میلیون دلار حجم معاملات روزانه، رتبه بیست‌ودوم وب‌سایت کوین مارکت کپ را به خود اختصاص داده است.

آینده ارز دیجیتال یونی سواپ و سرمایه‌گذاری روی آن

موفقیت یک ارز دیجیتال مثل رمز ارز یونی بیشتر از هر چیز به سه عامل بستگی دارد:

  • روند کلی بازار کریپتو
  • موقعیت و موفقیت پروتکل آن
  • محدودیت‌‌ها و چالش‌های دیفای (DeFi)

از نظر پروتکل، می‌توان گفت پروتکل یونی سواپ پروتکلی موفقیت‌آمیز بوده و به نحوی طراحی شده است که به احتمال زیاد، در آینده‌ای نه چندان دور نیز شاهد رشد بیشتر آن خواهیم بود. از این رو، ارز دیجیتال یونی می‌تواند تا حد زیادی یکی از ارزهای دیجیتال خوش‌آتیه بازار کریپتو باشد.

از طرفی، این نکته را نیز نباید فراموش کرد که کریپتو و دیفای، از جمله حوزه‌های بسیار چالش‌برانگیز فعلی هستند. چهارچوب‌های رگولاتوری پیرامون این حوزه‌ها هنوز به طور کامل شکل نگرفته و هر لحظه ممکن است اعمال یک محدودیت جدید موجب تنش شده و نه تنها روی قیمت رمز ارز یونی، بلکه روی همه ارزهای دیجیتال تاثیر بگذارد.

از دیگر سو، بازار ارزهای دیجیتال در حالت کلی بازاری پر نوسان است. از سیاست‌های کلان قدرت‌های جهانی گرفته تا توییت یک نفر- مثل توییت عجیب و غریب ایلان ماسک که فقط یک «.» بود ولی توانست بازار را تکان دهد! -روی این بازار تاثیرگذار هستند و دقیقاً به همین دلیل نیز نمی‌توان به قطع یقین گفت که یک ارز برای سرمایه‌گذاری لزوماً مناسب هست یا نه!!

یونی سواپ را از صرافی معتبر بخرید!

خرید یونی سوآپ

برای خرید ارز دیجیتال یونی سواپ لازم است به یکی از صرافی‌های آنلاین یا حضوری ارز دیجیتال ایرانی مراجعه کرده و اقدام به خرید رمز ارز یونی کنید. در مورد کاربران خارج از ایران، به دلیل برخورداری از کارت‌های بانکی بین‌المللی، امکان خرید توکن به صورت مستقیم از خود صرافی یونی سواپ یا سایر صرافی های ارز دیجیتال متمرکز و غیر متمرکز وجود دارد.

این در حالی است که برای کاربران ایرانی که امکان پرداخت دلاری در این صرافی‌ها را ندارند، استفاده از دست کم یک صرافی ارز دیجیتال ایرانی مثل همتاپی ضروری است. در حالت کلی، دو روش برای خرید ارز دیجیتال یونی سواپ برای کاربران ایرانی وجود دارد:

  • خرید ارز دیجیتال یونی سواپ از یک صرافی ایرانی با ریال
  • خرید اتریوم یا تتر از یک صرافی ایرانی با ریال و سپس تبدیل آن به ارز دیجیتال یونی در یک صرافی خارجی

برای خرید یونی سواپ از یک صرافی ایرانی کافی است وارد پلتفرم صرافی شده یا اپلیکیشن آن را نصب کنید. سپس فرایندهای ثبت‌نام و احراز هویت صرافی را پشت سر گذاشته و به راحتی با استفاده از کارت بانکی (ریالی) خود اقدام به خرید ارز دیجیتال یونی سواپ کنید.

برای خرید ارز دیجیتال یونی سواپ از همتاپی همین الان می‌توانید از طریق این لینک اقدام کنید.

در مورد خرید از صرافی‌های خارجی نیز لازم است طبق روالی که گفته شد وارد پلتفرم یا اپلیکیشن صرافی‌های داخلی شده، به وسیله کارت بانکی خود اتریوم یا تتر خریداری کنید، سپس آن را به حساب کاربری خود در یکی از صرافی‌های خارجی نظیر بینگ‌ایکس (BingX) یا کوینکس (CoinEx) و غیره… انتقال داده و اقدام به خرید یونی در ازای اتریوم یا تتر انتقالی کنید.

توجه داشته باشید که بسیاری از صرافی‌های متمرکز خارجی – از جمله صرافی بزرگ بایننس – به دلیل تحریم‌ها برای کاربران ایرانی در دسترس نیستند. با این حال، تعداد معدودی از صرافی‌های متمرکز نظیر بینگ‌ایکس و کوینکس بدون احراز هویت حاضر به ارائه خدمات به کاربران ایرانی هستند. هرچند که استفاده از آن‌ها نیز مستلزم داشتن آی‌پی (IP) ثابت غیر ایرانی است.

صرافی‌های غیرمتمرکز خارجی نظیر سوشی سواپ، یونی سواپ یا پنکیک سواپ نیز می‌توانند گزینه خوبی برای کاربران ایرانی باشند (هرچند که استفاده از آن‌ها نیز مستلزم داشتن آی‌پی ثابت غیر ایرانی است).

مخلص کلام:

ارز دیجیتال یونی سواپ (Uniswap) که با نماد یونی (UNI) نشان داده می‌شود، توکن بومی منتشر شده از سوی یک صرافی غیر متمرکز بزرگ با همین عنوان است که در سال ۲۰۱۸ میلادی راه‌اندازی شده است.

خودِ ارز دیجیتال یونی سواپ، در سال ۲۰۲۰ میلادی و در واکنش صرافی غیر متمرکز یونی سواپ به مهاجرت کاربران پلتفرمش به صرافی رقیب سوشی سواپ ایجاد شده و از طریق ایردراپ بین کاربران اتریوم این پلتفرم توزیع شد. تعداد توکن‌های ایجاد شده یک میلیارد واحد بود که حدود ۱۵۰میلیون توکن از آن‌ها بین بیش از ۲۵هزار کاربر توزیع شد و همین نوع انتشار توانست تاثیر خوبی روی روند رشد قیمت این ارز دیجیتال داشته باشد.

ارز دیجیتال یونی سواپ از نظر پروتکل و پروژه ارز خوش‌آتیه‌ای به نظر می‌رسد و بسیاری از کارشناسان سرمایه‌گذاری روی آن را مثبت برآورد می‌کنند. اما با این حال این نکته را نیز باید مد نظر داشت که دنیای دیفای و کریپتو، هنوز به ثبات نرسیده، از فقدان چهارچوب‌های رگولاتوری رنج می‌برد و بسیار پر نوسان است. از این رو نمی‌توان به قطع یقین آینده‌ دقیقی را برای هیچ ارز دیجیتالی (حتی بیت‌کوین) متصور شد.

 

اشتراک گذاری

پیام شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *