استاپ لیمیت (Stop Limit) چیست؟
استاپ لیمیت (Stop Limit) یکی از انواع سفارشگذاریها در بازارهای مالی از جمله بازار ارزهای دیجیتال است. نوع سفارشگذاری در بازارهای مالی، بهویژه در بازار پرنوسان و پرریسکی مثل ارز دیجیتال، از اهمیت بالایی برخوردار است و میتواند در عین تضمین حاشیه سود شما، ریسک معاملات را نیز تحتتأثیر قرار دهد. کاملترین نوع این سفارشگذاریها هم سفارش حد سود و ضرر یا استاپ لیمیت (Stop limit) نام دارد که از دو پارامتر بسیار مهم قیمت استاپ (حد ضرر یا Stop Loss) و قیمت لیمیت (حد سود) تشکیل شده است.
در ادامه مقاله، پس از مروری کلی بر انواع سفارشگذاریها در بازارهای مالی و اهمیت سفارش استاپ لیمیت، نحوه فعالسازی این نوع سفارش را در پلتفرمهای معاملاتی آموزش داده و یکسری نکات کلی را در مورد آن بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
مروری بر انواع سفارشات در بازارهای مالی
فعالیت یک معاملهگر یا سرمایهگذار در بازارهای مالی، از فارکس و بورس گرفته تا بازار پرسود و در عین حال پرریسک ارزهای دیجیتال، عمدتاً شامل دو نوع خریدوفروش است:
همانطور که میدانید، در معاملات اسپات معاملهگر بهصورت نقدی دارایی موردنظر را خریداری کرده و مالک آن میشود. این در حالی است که در معاملات فیوچرز، معاملهگر روی افزایش یا کاهش قیمت یک دارایی یا نماد معاملاتی بهنوعی شرطبندی میکند، مالک دارایی نیست و میتواند برای معامله از اهرم معاملاتی یا پارامترهای مدیریت ریسک نیز استفاده کند.
چه درمورد معاملات اسپات و چه معاملات فیوچرز، شما دو نوع سفارشگذاری از نظر قیمتگذاری خواهید داشت:
- سفارشهای مارکت (Market) – که بر اساس قیمت بازار انجام میشوند
- سفارشهای لیمیت (Limit) – که قیمت ورود به معامله در آنها دستی تعیین میشود
درواقع، در روش سفارشگذاری لیمیت، این شما هستید که قیمت اجرای سفارش را مشخص میکنید. این قیمت میتواند نزدیک به قیمت فعلی بازار باشد یا رقمی دور از آن باشد (کاملاً اختیاری است و به استراتژی شما بستگی دارد).
اگر قیمتی که مشخص کردهاید در دفتر سفارشها (Order Book) وجود داشته باشد، بهعنوان یک تیکر یا سفارشبردار شاهد اجرای سفارش خود خواهید بود؛ اما اگر قیمتی که پیشنهاد دادهاید در دفتر سفارشات نباشد، سفارش شما بهعنوان میکر یا سفارشگذار در دفتر ثبت میشود، تا هروقت سفارشی منطبق بر آن ثبت شد اجرا شود. بهعبارتی سفارش به حالت تعلیق یا پندینگ (Pending) درخواهد آمد تا زمانی که قیمت بازار یا سایر سفارشهای موجود در دفتر با آن تطابق پیدا کند.
از طرفی، در عموم پلتفرمهای معاملاتی قابلیت فعالسازی حد ضرر (Stop Loss) برای معاملات نیز وجود دارد. اینکه شما علاوه بر قابلیت سفارشگذاری بر اساس قیمت بازار یا معین، امکان تعیین حد ضرر برای سفارشهای خود را نیز داشته باشید، باعث شده است تا سفارشها در حالت کلی شامل چهار نوع زیر باشند:
- سفارش مارکت (Market Order) – سفارش در قیمت بازار
- سفارش لیمیت (Limit Order) – سفارش در قیمت تعیینشده
- سفارش استاپ مارکت (Stop Market) – سفارش در قیمت بازار با حد ضرر
- سفارش استاپ لیمیت (Stop Limit) – سفارش در قیمت تعیینشده با حد ضرر
سفارش استاپ لیمیت (Stop Limit)
در بخش قبل، کاملاً توضیح دادیم که سفارش استاپ لیمیت (Stop Limit)، کاملترین نوع سفارشگذاری در بازارهای مالی و ارز دیجیتال است که از دو پارامتر بسیار مهم و استراتژیک تشکیل شده است:
- قیمت استاپ (Stop Price) – که قیمت پیوستن سفارش به دفتر سفارشات است
- قیمت لیمیت (Limit Price) – که همان قیمت اجرای معامله است
در این نوع سفارش که گاهی از آن تحت عنوان سفارش استاپ لاس لیمیت (Stop-Loss Limit) نیز یاد میشود، با رسیدن قیمت ارز دیجیتال مورد نظر به قیمت استاپ سفارش، یک سفارش لیمیت در دفتر سفارشات به ثبت میرسد؛ پس از آن نیز با رسیدن قیمت دارایی موردنظر در بازار به قیمت لیمیت، معامله لیمیت مورد نظر اجرا شده و خریدوفروش یا پوزیشن معاملاتی انجام میشود.
پس اگر بخواهیم نحوه عملکرد دو پارامتر استاپ و لیمیت را بررسی کنیم خواهیم داشت:
- قیمت استاپ (Stop Price) – با رسیدن قیمت به این سطح سفارش وارد دفتر سفارشها میشود
- قیمت لیمیت (Limit Price) – با رسیدن قیمت به این سطح سفارش اجرا میشود
درصورتی که سطح استاپ هیچوقت محقق نشود، سفارش شما نیز هرگز وارد دفتر سفارشها نشده و شانس اجراشدن را پیدا نخواهد کرد!
جالب است بدانید که شما میتوانید هردو قیمت استاپ و لیمیت را روی یک رقم قرار دهید. در این حالت، سفارش شما یک سفارش لیمیت عادی خواهد بود که فاقد استاپ لاس است و تا زمان رسیدن قیمت به حد لیمیت در تعلیق خواهد ماند.
برای تعیین قیمتهای استاپ و لیمیت، در سفارشهای خرید یا پوزیشنهای لانگ بهتر است قیمت استاپ را کمی پایینتر از قیمت لیمیت در نظر گرفته و برای سفارشهای فروش یا پوزیشنهای شورت نیز قیمت استاپ را کمی بالاتر از قیمت لیمیت اتخاذ کنید. با اینکار ریسک اجرا یا اصطلاحاً پرنشدن سفارشها کمتر میشود. بهعبارت سادهتر، اگر فاصله قیمتهای استاپ و لیمیت خیلی بالا باشد، احتمال دارد شانس ورود به دفتر سفارشات را از دست بدهید (درحالیکه قیمت لیمیت شما در دفتر وجود داشت و میتوانستید معامله را نهایی کنید)!
مثالی از نحوه عملکرد استاپ لیمیت (Stop Limit)
فرض کنید قصد خرید وفروش بیت کوین را داریم! قیمت بیت کوین در حال حاضر در بازار معادل 50 هزار دلار است و ما قیمتی که برای خرید این ارز دیجیتال در نظر داریم را حوالی 60 هزار دلار در نظر گرفتهایم. پس قیمت لیمیت ما معادل همان 60 هزار دلار است.
معمولاً برای سفارشهای خرید، قیمت استاپ لاس اندکی پایینتر از قیمت لیمیت در نظر گرفته میشود. یعنی بهتر است قیمت استاپ خود را رقمی بین 50 هزار دلار و 60 هزار دلار لحاظ کنید (البته که میتواند پایینتر از 50 هزار دلار نیز باشد ولی تاثیر زیادی روی اجرای سفارش شما نخواهد داشت چراکه صرفاً با ریزش قیمت سفار را به دفتر سفارشها میرساند و تا رسیدن به 60 هزار دلار نمیتوان انتظار اجرای سفارش را داشت).
درصورتی که قیمت را با فاصلهای اندک و منطقی از قیمت لیمیت مشخص کنید، مثلاً روی 58 هزار دلار، سفارش با رسیدن قیمت به 58 هزار دلار در دفتر سفارشها ثبت شده و سپس به محض رسیدن به 60 هزار دلار نیز اجرا خواهد شد.
نکته: اعداد و ارقام بالا به هیچعنوان درست، اصولی و قابلاستناد نیستند و صرفاً اعدادی روند برای درک بیشتر موضوع انتخاب شدهاند! بدونشک برای تعیین قیمتهای استاپ و لیمیت نیاز به تحلیل تکنیکال اصولی و یک استراتژی معاملاتی حسابشده داریم.
این نکته را هم در نظر داشته باشید که رسیدن به قیمت استاپ، صرفاً به این معنی است که سفارش لیمیت موردنظر شما فعال شده و در دفتر سفارشات به ثبت رسیده است؛ این به معنی تکمیل سریع آن مشابه فرایندی که در یک سفارش مارکت داریم نیست! برای تکمیل سفارش موردنظر باید منتظر تطابق قیمت لیمیت با دادههای دفتر سفارش باشید.
آموزش نحوه ثبت سفارش استاپ لیمیت
برای فعالسازی یک سفارش استاپ لیمیت در یک پلتفرم معاملاتی یا صرافی، کافی است وارد بازار اسپات یا فیوچرز صرافی شده، ارز دیجیتال مورد نظر خود – مثلاً برای بیت کوین جفت ارز معاملاتی بیت کوین به تتر (BTC-USDT) – را انتخاب کنید. سپس بر اساس قیمتهای موجود در دفتر سفارشها، تاریخچه قیمتها و همینطور ابزارهای تحلیل تکنیکال تعبیهشده در چارت، قیمتهای استاپ و لیمیت موردنظر خود را مشخص کنید:
اکنون کافی است سفارش Stop Limit را انتخاب کرده و در فیلد Stop قیمت استاپ موردنظر، در فیلد Limit Price قیمت لیمیت و در فیلد Amount نیز مقدار ارز دیجیتال موردمعامله را وارد کنید:
به همین راحتی، یک سفارش استاپ لیمیت برای شما فعال میشود.
در نظر داشته باشید که در صرافیهای ایرانی، احتمالاً با دو بازار تتری و تومانی برای خریدوفروش ارزهای دیجیتال روبهرو خواهید بود که معمولاً هردو بازار نیز از سفارش استاپ لیمیت پشتیبانی میکنند. نحوه فعالسازی استاپ لیمیت در بازارهای تومانی نیز درست مانند بازارهای تتری است.
جمعبندی
سفارشگذاری در بازارهای مالی و خصوصاً ارز دیجیتال، دارای انواع مختلفی است که چهار مورد از مهمترین و متداولترین آنها عبارتند از:
- سفارش مارکت (Market Order) – سفارش در قیمت بازار
- سفارش لیمیت (Limit Order) – سفارش در قیمت تعیینشده
- سفارش استاپ مارکت (Stop Market) – سفارش در قیمت بازار با حد ضرر
- سفارش استاپ لیمیت (Stop Limit) – سفارش در قیمت تعیینشده با حد ضرر
سفارش استاپ لیمیت (Stop Limit)، کاملترین و امنترین نوع سفارشگذاری برای خریدوفروش یا معامله ارزهای دیجیتال است که از دو پارامتر مهم تشکیل شده است:
- قیمت استاپ (Stop Price) – با رسیدن قیمت به این سطح سفارش وارد دفتر سفارشها میشود
- قیمت لیمیت (Limit Price) – با رسیدن قیمت به این سطح سفارش اجرا میشود
درواقع، در این نوع سفارش با رسیدن قیمت ارز دیجیتال مورد نظر به قیمت استاپ سفارش، یک سفارش لیمیت در دفتر سفارشات به ثبت میرسد؛ پس از آن نیز با رسیدن قیمت دارایی موردنظر در بازار به قیمت لیمیت، معامله لیمیت مورد نظر اجرا شده و خریدوفروش یا پوزیشن معاملاتی پر میشود.
کلیه نکات و مراحل سفارشگذاری به روش استاپ لیمیت در متن مقاله آموزش داده شده است. ضمن آنکه شما میتوانید آموزشهای موجود را به صرافیهای داخلی و بازارهای تومانی نیز بسط دهید.