کیف پول امانی و غیر امانی چیست؟
کیف پولهای امانی یا حضانتی کیف پولهایی هستند که شخص ثالثی مثل صرافیها، کلید خصوصی کیف پول را در اختیار دارند. اما در کیف پولهای غیر امانی یا غیر حضانتی، کلید خصوصی کیف پول در اختیار شخص خود کاربر است. همانطور که پیداست کیف پولهای غیر امانی امنیت بیشتری دارند اما برای معاملهگران مبتدی، به دلیل سختی بازیابی کلید خصوصی،استفاده از کیف پولهای امانی توصیه میشود.
کیف پولهای رمزنگاری شده ارز دیجیتال به دو دسته امانی یا حضانتی (Custodial) و غیر امانی یا غیر حضانتی (Non-Custodial) تقسیم میشوند. این کیف پولها که برای ذخیره کردن ارزهای دیجیتال و انجام تراکنش در شبکه بلاک چین مورد استفاده قرار میگیرند، یک تفاوت اصلی باهم دارند و آن هم دسترسی به کلید خصوصیست. اگر تنها خود شما به کلید خصوصی کیفپولتان دسترسی داشته باشید، کیف پولتان از نوع غیر امانی یا غیر حضانتیست. اما اگر فرد یا گروه خاصی (مثل صرافی) کلید خصوصی کیف پول شما را داشته باشد، آن کیف پول امانی یا حضانتی بهحساب میآید. با خواندن ادامه این مقاله، علاوه بر کسب اطلاعات بیشتری درباره معرفی کیف پولهای امانی و غیر امانی، با نمونههایی از هر کدام و تفاوتهایی که با هم دارند، آشنا میشوید.
کیف پولهای ارز دیجیتال چطور کار میکنند؟
قبل از اینکه به سراغ معرفی کیف پولهای امانی و غیر امانی برویم، بد نیست مروری بر چگونگی فعالیت کیف پولهای ارز دیجیتال داشته باشیم. کیف پولهای ارز دیجیتال در دریافت، ارسال و مدیریت ارزهای دیجیتال به کاربران کمک میکنند و در قالب برنامههایی که روی گوشی همراه و کامپیوتر نصب میشوند، در دسترس شما قرار میگیرند. هر کیف پول ارز دیجیتال یک کلید عمومی و یک کلید خصوصی دارد و با شبکههای بلاک چین در تعامل است.
کلید عمومی (Public Key) همان آدرس کیف پول است که عبارتی متشکل از اعداد و حروف انگلیسیست که برای دریافت ارز دیجیتال میتوانید از آن استفاده کنید و مثل شماره حساب بانکی فرستادنش برای دیگران بلامانع است.
اما کلید خصوصی (Private Key) همانطور که از اسمش پیداست یک عبارت کاملا محرمانه است و بهعنوان تایید مالکیت داراییها و امضای تراکنشها استفاده میشود. همانطور که بالاتر اشاره کردیم، کیف پولهای ارز دیجیتال را از لحاظ نوع مالکیت کلید خصوصی و کنترل داراییها به دو نوع امانی و غیر امانی تقسیم میکنند.
کیف پول امانی (حضانتی) چیست؟
مهمترین ویژگی کیف پولهای امانی این است که در استفاده از این کیفپولها شما کنترل و مسئولیت حفاظت از دارایی خود را به شخص ثالث میسپارید. این شخص ثالث معمولا یک صرافی ارز دیجیتال یا یک سرویس ارائه دهنده کیف پول است.
اما چرا باید این را بکنیم؟ در جواب باید به اهمیت نگهداری از کلید خصوصی کیف پول اشاره کنیم. همانطور که میدانید کلید خصوصی عبارتی طولانیست که به عنوان کلید ورود به کیف پول و انجام معامله در بازارهای ارز دیجیتال است. اگر به هر دلیلی این رمز چند کلمهای را فراموش کنید، ممکن است دیگر هیچوقت نتوانید کیف پول خود را بازیابی کنید و به داراییهایتان دسترسی داشته باشید. این به این معنی است که تمام موجودی کیف پولتان برای همیشه از دسترس شما خارج میشود.
کیف پولهای بایننس (Binance)، کوین بیس(Coinbase) و فری والت (Freewallet) معروفترین کیف پولهای امانی هستند.
مزایا و معایب کیف پول امانی
- ✅ امنیت بالاتر برای مبتدیها: برای سرمایهگذاران مبتدی که تجربه زیادی در استفاده از کیف پولهای ارز دیجیتال و نگهداری از کلید خصوصی ندارند، انتخاب خوبی است.
- ✅ سهولت در استفاده: کیف پولهای امانی رابط کاربری نسبتا سادهتری دارند و کار با آنها راحتتر است.
- ❌ وابستگی به شخص ثالث: شما کنترل کاملی روی دارایی خود ندارید.
- ❌ تراکنشهای کندتر: در کیف پولهای امانی صرافی مرکزی باید برای هر تراکنش تاییدیه بدهد. یعنی برای اتمام معامله نسبت به کیف پولهای غیر امانی، باید یک مرحله اضافهتر طی کنید.
- ❌ خطر هک شدن صرافی یا سرویس توسعه دهنده: اگر صرافی یا سرویس ارائهدهندهای که کلید خصوصی شما را در اختیار دارد، هک شود، دارایی شما در معرض خطر قرار میگیرد.
کیف پول غیر امانی (غیر حضانتی) چیست؟
در کیف پولهای غیر امانی خود شما مدیر تامالاختیار دارایی ارز دیجیتال خود هستید. بهصورت شبانهروزی به داراییتان دسترسی دارید و میتوان گفت مثل این است که صفر تا صد عملیاتی که یک بانک در دنیای واقعی انجام میدهد، در کیف پولتان خلاصه شده و شما تنها مدیر و کارمند این بانک هستید.
کیف پولهای غیر امانی یا بهصورت یک افزونه روی مرورگر شما هستند یا بهصورت برنامهای در گوشی همراه و یا بهصورت سختافزاری قابل استفادهاند. که در مدل سختافزاری، میتوانند بهصورت آفلاین و بدون نیاز به اتصال اینترنتی در اختیار شما قرار بگیرند که همین موضوع باعث امنیت بیشتر هم میشود.
در کیف پولهای غیر امانی شما «کلمات بازیابی» دارید که به عنوان پشتیبان کلید خصوصی کیف پول شما ایفای نقش میکنند و حفاظت از آنها بسیار مهم و ضروری است.
کیف پولهای اکسودوس (Exodus)، تراست والت (Trust Wallet) متامسک (Metamask) و کوینومی (Coinomi) از معروفترین کیف پولهای غیر امانی هستند.
مزایا و معایب کیف پولهای غیر امانی
- ✅ مدیریت و کنترل سرمایه: مدیریت داراییها به شخص ثالث وابسته نیست.
- ✅ تراکنش های سریعتر و ارزانتر: با حذف مرحله تایید صرافی، سرعت انجام تراکنشها بیشتر است و معمولا تراکنشها کارمزد کمی دارند.
- ❌ رابط کاربری پیچیدهتر: معمولا کار با کیف پولهای غیر امانی کمی پیچیدهتر از کیف پولهای امانی است.
- ❌ حساسیت در حفاظت از کلمات بازیابی: در صورت فراموشی کلید خصوصی و کلمات بازیابی هیچ راهی برای بازگشت به کیف پول خود ندارید.
کیف پولهای امانی یا غیر امانی متن باز
برنامههای متن باز (Open-source) برنامههایی هستند که هسته یا کد اصلی آنها بهصورت عمومی در دسترس است. کاربران علاقهمند میتوانند با استفاده از کد برنامه، باگهای احتمالی را رفع کنند و به بهبود آن برنامه کمک کنند. معمولا در این مدل برنامهها اجتماعی از افراد فعال به وجو میآید و فعالیت آنها باعث بهروزرسانی مداوم سیستم میشود و در نتیجه شفافیت و امنیت برنامه مورد نظر بالا میرود. در کیف پولهای امانی و غیرامانی ارز دیجیتال هم روند بههمین شکل است.
الکتروم (Electrum)، مای اتر والت (MyEtherWallet) و اکسودوس (Exodus) از معروفترین کیف پولهای متن باز بهحساب میآیند.
مقایسه کیف پول امانی با کیف پول غیر امانی
کیف پول امانی یا غیر امانی؟ مساله این است…
در مقالهای که خواندید سعی کردیم از تمام جنبهها و بهطور مختصر و مفید به معرفی کیف پولهای امانی و غیر امانی بپردازیم. اگر هنوز به تصمیم درستی در انتخاب بهترین نوع کیف پول ارز دیجیتال نرسیدهاید، باید بگوییم که انتخاب بین کیف پول امانی و غیر امانی کاملا به نوع استفاده، میزان سرمایه، مقدار آشنایی شما با معاملات آنلاین و ارزهای دیجیتال و الویتهای شخصیتان دارد. اما به طور کلی؛ اگر تازه وارد بازار ارزهای دیجیتال شدهاید، قرار نیست معاملات سنگین انجام دهید، داشتن سطح بالای امنیتی برایتان خیلی مهم نیست، تجربه زیادی در استفاده از کیف پولها ندارید و رابط کاربری ساده برایتان الویت است، بهتر است از کیف پولهای امانی استفاده کنید.
اما اگر به حفظ حریم شخصی اهمیت زیادی میدهید و ترجیح میدهید کنترل و مدیریت داراییتان تنها در اختیار خودتان باشد، از کیف پولهای غیر امانی استفاده کنید.