افزایش سهم بازار تتر در بحبوحه مشکلات اقتصادی
طی یک سال گذشته، استیبل کوین متعلق به شرکت سیرکل (Circle)، بخش عمدهای از ارزش بازار خود را از دست داده است. میزان ارزش بازار USDC در این مدت از 34.88 درصد، به 23.05 درصد کاهش یافته است. این درحالی است که شرایط استیبل کوین تتر USDT کاملاً متفاوت بوده است.
در یک سال گذشته دامیننس استیبل کوینهای دلاری دستخوش تغییرات زیادی شده است. براساس دادههای CoinGecko، در حالی که بسیاری از استیبل کوینها شاهد کاهش ارزش بازار خود بودهاند، ارزش تتر بار دیگر به سقف تاریخی خود رسید. برای آشنایی با دامیننس تتر و تاثیر آن در بازار توصیه میکنیم مقاله (دامیننس تتر چیست و چه تاثیری بر بازار دارد؟) را مطالعه کنید.
در 12 ماه اخیر استیبل کوین USDC، شاهد افت سهم خود از بازار استیبل کوینها بوده است. سال گذشته، ارزش USDC برابر با 34.88 درصد بود، اما در زمان نگارش این مطلب، USDC تنها 23.05 درصد از بازار استیبل کوین ها را به خود اختصاص داده است.
استیبل کوین بایننس (BUSD) نیز در مدت زمان مشابه، افت زیادی را تجربه نموده و از 11.68 درصد به 4.18 درصد رسیده است. این در حالی است که ارزش بازار DAI نسبت به ماه مه سال گذشته تقریباً ثابت بوده است. در این بازه زمانی، سهم DAI با کاهشی بسیار جزئی همراه بوده است و از 4.05 درصد به 3.66 درصد رسیده است.
اما جالب اینجاست که روند تتر کاملاً مخالف تمام این موارد بوده است. سهم بازار تتر از کل استیبل کوینها، افزایش چشمگیری داشته است و از 47.04 درصد به 65.89 درصد رسیده است. پس از این تغییرات، حجم بازار تتر نیز به 83.1 میلیارد دلار رسیده است. در حالی که ارزش USDC با کاهشی قابل توجه همراه بوده و از سقف 55 میلیارد دلاری خود، به 29 میلیارد دلار رسیده است.
جرمی آلر (Jeremy Allaire) مدیر عامل شرکت Circle، در مصاحبه با خبرگزاری بلومبرگ، مشکلاتی که نهادهای قانون گذار ایالات متحده برای بازار ارز های دیجیتال ایجاد میکنند را عامل اصلی کاهش سهم بازار استیبل کوین ها دانست. اگرچه به نظر میرسد که فضای حاکم بر اقتصاد آمریکا، به نفع تتر بوده است.
نمودار ارزش بازار استیبل کوین های دلاری، منبع: CoinGecko
در ماه مارس 2023، بحران بانکی ایالات متحده منجر به کاهش قیمت USDC و دیپگ شدن آن شد (depeg یا ایجاد اختلاف قیمت بین استیبل کوینها و ارز سنتی مورد نظر مانند دلار).
علت این اتفاق، مسدود شدن سرمایه 3.3 میلیارد دلاری سیرکل در بانک سیلیکون ولی (Silicon Valley) بود. سیلیکون ولی یکی از بانکهای فعال در زمینه ارز های دیجیتال بود که به دستور قانون گذاران آمریکایی، به فعالیت خود پایان داد. تضمین سیرکل مبنی بر امنیت داراییها کافی نبود و بازار به سرعت نسبت به این اتفاق واکنش نشان داد. واکنشی که کاهش قیمت USDC و دیپگ شدن آن نسبت به دلار را به دنبال داشت.
با تداوم گسترش ارتباط بین دنیای ارز های دیجیتال و اقتصاد سنتی، محبوبیت استیبل کوینها روزبه روز بیشتر میشود. در همین رابطه، کارگروه بررسی ریسک سیستمی بانکداری اروپا در یکی از گزارشهای اخیر خود به لزوم ارائه شفافیت بیشتر در حوزه داراییهای دیجیتال و بهویژه ذخایر پشتوانه استیبل کوین ها اشاره کرده است.
شرکت تتر متعلق به شرکت هنگ کنگی iFinex است. عدم شفافیت مالی تتر، موضوعی است که طی سالهای گذشته همواره مورد انتقاد قرار گرفتهاست.
در سال 2021، دادستان کل نیویورک با اتهام ارائه اسناد جعلی مربوط به پشتوانه دلاری این استیبل کوین، تتر را به پرداخت جریمه 15.5 میلیون دلاری محکوم کرد. این نهاد قانونی همچنین تتر را موظف به ارائه شفافیت مالی بیشتر نمود.
توسعه دهندگان تتر همواره در تلاش برای برطرف نمودن اتهامات و جو منفی موجود در توییتر بودهاند.
علاوه بر این، پس از فروپاشی بانک سیلیکون ولی، شرکت تتر به دنبال راهی برای کاهش ارتباط و همکاری خود با سیستم بانکی بوده است. آخرین گزارش حسابرسی تتر نشان میدهد که در سه ماه اول سال 2023، تتر بیش از 4.5 میلیارد دلار را از حسابهای بانکی خود خارج نموده است. این اقدام تاثیر بسیار زیادی در کاهش ریسک همکاری تتر و نظام بانکی داشته است.
این شرکت همچنین سهم اسناد خزانه در ذخایر خود را به طور قابل توجهی افزایش داده است. در حال حاضر، ارزش این اسناد به 53 میلیارد دلار میرسد که 64 درصد از کل ذخایر تتر را تشکیل میدهد.
بر اساس گزارش حسابرسی تتر، در کنار سایر داراییها، 85 درصد از پشتوانه این شرکت از وجه نقد، معادل نقد و سپردههای کوتاه مدت تشکیل شده است.
گفتنی است که Circle نیز اقدامی مشابه با تتر را انجام داده است. این استیبل کوین نیز برای کاهش ریسک مواجه با مشکلات ناشی از نابسامانی اقتصاد کلان، ذخایر پشتوانه خود را تعدیل نموده است و دیگر اوراق خزانهداری که سررسید آنها پس از روزهای ابتدایی ماه ژوئیه (اواسط خرداد) باشد را در اختیار ندارد.