ساتوشی ناکاموتو چه کسی است؟
ساتوشی ناکاموتو نامی است که سازنده/سازندگان پروتکل بیتکوین را با آن میخوانند. از آنجایی که ساتوشی ناکاماتو تقریبا هم معنای بیت کوین است و تاکنون شخصی با این نام پیدا نشده، بسیاری از افراد معتقدند که ممکن است ساتوشی ناکاموتو هویت واقعی نداشته باشد! این اسم ممکن است تنها یک نام مستعار برای سازنده یا سازندگان بیتکوین باشد تا هویت واقعی آنها ناشناخته باقی بماند.
فهرست مطالب: (با کلیک بر روی هر عنوان به توضیحات بیشتر هدایت می شوید) |
حقیقت کلی ساتوشی ناکاموتو
ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) مبهمترین شخصیت دنیای ارزهای دیجیتال است. در حال حاضر حتی مشخص نیست این اسم مربوط به یک شخص واحد است یا گروهی از افراد. آنچه مشخص است این است که در سال 2008 ساتوشی ناکاموتو مقالهای منتشر کرد که در حقیقت نقطه جهشی برای توسعه ارزهای دیجیتال بود.
مقاله «بیتکوین: سیستم الکترونیکی نقدی همتا به همتا (Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System)»، شبکه همتا به همتا (peer-to-peer network) را به عنوان راهحلی برای مشکل دوبار خرج کردن (double-spending) معرفی میکند. برای ارزهای فیزیکی مشکلی تحت عنوان خرج شدن یک ارز یا توکن در چندین تراکنش وجود ندارد، چرا که در سیستمهای فیزیکی اسکناسها یا سکهها ماهیت فیزیکی دارند و در زمان واحد تنها میتوانند در یک مکان باشند. اما از آنجا که ارزهای دیجیتال ماهیت فیزیکی ندارند، خرج شدن آنها در یک تراکنش الزاما به معنای کسر شدن آنها از حساب شخص مورد نظر نیست.
ساتوشی ناکاموتو نامی است که بر روی مقاله اصلی بیت کوین قرار دارد و هویتی است که توسط خالقان بیتکوین ساخته شده است. این امکان وجود دارد که ساتوشی ناکاموتو اسم استعاری برای خالق یا خالقان بیت کوین باشد.
همواره برای مقابله با مشکل خرج کردن مجدد، حضور شخص سومی ضروری بوده است که خرج شدن ارز را تائید کند. در بسیاری از موارد، این شخص سوم، همچون بانکها، میتواند بدون اینکه ریسک چشمگیری به همراه داشته باشد تراکنشها را به خوبی مدیریت کند.
با این حال، در مدل کمک گرفتن از شخص سوم، در صورتیکه شخص سوم قابل اعتماد نباشد میتواند خطرات بالقوهای همچون کلاهبرداری را به همراه داشته باشد. حذف شخص سوم تنها با رمزنگاری تراکنشها ممکن است.
ساتوشی ناکاموتو رویکرد غیر متمرکزی برای تراکنشها ارائه داد که در نهایت با ایجاد بلاکچینهای متنوع به اوج خود رسید. در یک بلاکچین، براساس الگوریتم اثبات کار (proof-of-work) برچسب زمانی یک تراکنش به انتهای تراکنش قبلی افزوده شده و سابقه تاریخیای ایجاد میکنند که قابل تغییر نیست.
با این حال، سابقه تراکنشها در بین گرههای (nodes) متعدد سیستم منتشر میشود. حتی اگر فرض کنیم که در دست گرفتن کنترل سیستم برای تغییر دادن تراکنشها امری غیر ممکن نیست، اما کار بسیار دشواری خواهد بود. سوابق ثبت شده در بلاکچین ایمن هستند، چرا که تغییر آنها نیازمند توان پردازشی بالایی است که بسیاری از هکرها را از حمله به آن منصرف میکند.
سابقه سازنده بیت کوین
حضور شخصی تحت عنوان ساتوشی ناکاموتو از روزهای آغازین پیدایش بیت کوین و کار بر روی اولین نسخه نرمافزار در سال 2009 به چشم میخورد. تمام مکاتبات این شخص به صورت الکترونیکی بوده است و نبود فردی خاص و پس زمینهای مشخص به این معناست که پیدا کردن هویت واقعی این نام غیرممکن است.
ناکاماتو تا سال 2010 با بیتکوین همراه بود. او در آخرین ایمیل خود به توسعهدهنده دیگری از شبکه بیت کوین اینطور بیان میکند که:
بر روی چیزهای دیگری متمرکز شدهاند.
نامزدهای احتمالی ساتوشی ناکاموتو در دنیای واقعی
ناتوانی در شناسایی چهره واقعی ساتوشی ناکاموتو، علیالخصوص به عنوان نگارنده رمزارزی که روز به روز به تعداد، محبوبیت و شهرت آن افزوده میشود؛ بر حدس و گمانها در مورد هویت واقعی او میافزاید.
با وجود اینکه نمیتوان هویت ساتوشی ناکاموتو را به فرد یا افرادی خاص نسبت داد، اما مقدار دارایی بیتکوین او را میتوان تخمین زد (که چیزی در حدود 1 میلیون دلار است و ارزش آن میتواند تا 5 میلیارد دلار هم برسد). با توجه به این موضوع که تعداد کل بیتکوینهای تولید شده 21 میلیون است، ناکاماتو با در دست داشتن 5% از کل بیت کوینهای موجود قدرت چشمگیری در بازار دارد.
بسیاری از افراد خود را ناکاماتو معرفی کردهاند اما نتوانستهاند مدرک قانعکنندهای برای این ادعای خود ارائه دهند.
-
دوریان ناکاماتو (Dorian Nakamoto)
دوریان ناکاماتو
دوریان ناکاماتو یکی از اساتید و مهندسین دانشگاه کالیفورنیا است، در مطلبی که در ماه مارس 2014 در مجله Newsweek article توسط لیح مکگراد گوودمن (Leah McGrath Goodman) منتشر شد؛ دوریان ناکاماتو به عنوان سازنده بیت کوین معرفی شد. مک گراد در مقاله خود میگوید:
مجله Newsweek بعد از دنبال کردن ردپاها به مرد ژاپنی-آمریکایی 64 سالهای با نام واقعی ساتوشی ناکاماتو میرسد.
اما تحقیقات بعدی ادعای او را رد کرد.
-
هال فینی (Hal Finney)
هال فینی
بیت کوین محصول جنبش سایبرپانک است که یکی از اعضای اصلی این جنبش شخصی به نام هال فینی است که در سال 2014 درگذشت. فینی قبل و بعد از ایجاد بیت کوین در جامعه بیتکوین فعالیت میکرد و اولین شخصی است که از طریق یک تراکنش، بیت کوین دریافت کرده است.
همچنین او تصادفا در نزدیکی دوریان ناکاماتو زندگی میکرد. میتوان تمام این ماجراها را اینطور خلاصه کرد که این ناکاماتو میتواند همان نام مستعاری باشد که توسط فینی ابداع شده است.
-
نیک زابو (Nick Szabo)
نیک زابو
مشابه فینی، زابو نیز یکی از اعضای اولیه سایبرپانک بود، و با بسیاری از افراد این حلقه دوست بود. در سال 2005 در بلاگ خود پستی منتشر کرد که از ارز دیجیتال فرضی تحت عنوان «بیتگلد» سخن میگفت که به تائید شخص سوم نیاز ندارد.
-
کریگ رایت (Craig Wright)
کریگ رایت
کریگ رایت یک شخصیت دانشگاهی و تاجر استرالیایی است و از پررنگترین نامزدیهایی است که پشت نام مستعار ساتوشی ناکاماتو قرار دارد.
دو مقاله در ویرد (Wired) و گیزمودو (Gizmodo) نشان میدهد که رایت میتواند همان خالق پنهان بیت کوین باشد، اما تحقیقات بعدی نشان میدهد که او در یک اقدام جعل اسناد استادانه دست داشته است. با این وجود هنوز هم ادعا میشود که او همان چهره پنهان پشت بیتکوین است.
وی دای و ساتوشی ناکاموتو
شواهد زیادی بیانگر این است که وی دای (Wei Dai) همان ساتوشی ناکاموتو است هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو بیش از ده سال یک معما بوده است و عدهای نیز وجود دارند که این گمان در مورد آنها وجود دارد و عدهای دیگر نیز چنین ادعایی داشتهاند که آنها خالق اصلی بیت کوین بودهاند. یکی از افراد مظنون، وی دای (Wei Dai) مهندس کامپیوتر، خالق سیستم b-money و کتابخانه رمزنگاری ++Crypto است. از زمان راه اندازی شبکه بیتکوین در سال 2009، برخی از افراد احتمال میدهند که وی دای میتواند همان ناکاموتو باشد.
واقعا نمیدانیم چه فرد یا افرادی پشت هویت واقعی خالق بیت کوین میباشند. خالق (های) ناشناس نه تنها مفهوم کریپتوکارنسی را خلق کردهاند بلکه حدود یازده سال هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو را پنهان کردند.
در این قسمت به بررسی شواهدی که گویای یکی بودن وی دای و ساتوشی ناکاموتو هستند، میپردازیم. دای یک سایفرپانک (سایفرپانک به فردی گفته میشود که در زمینه رمزنگاری فعال است و دیگران را هم به شدت تشویق میکند تا از فناوریهای رمزنگاری استفاده کنند) شناخته شده است و در پایان مقالهی بیت کوین در قسمت ارجاعات به وی اشاره شده است. طی یک دهه گذشته بسیاری از دلالان چنین تصور کردهاند که وی دای ممکن است خالق کریپتوکارنسی باشد و عدهای نیز سعی کردهاند که این دو را به هم گره بزنند.
وی دای فردی شناخته شده در حوزه رمزنگاری در جهان است. اما او همیشه کمتر دیده شده است. دای خالق برنامههای الگوریتم رمزنگاری برای زبان برنامه نویسی ++C است و تا به امروز همچنان از ++Crypto حمایت میکند. دای همچنین سیستمی پولی نوشته است که بسیار مشابه بیت کوین است و ساتوشی ناکاموتو در مقالهاش (وایت پیپر بیتکوین) به b-money دای اعتبار میدهد.
یکی از دلایلی که مردم فکر میکنند دای نقش ناکاموتو را بازی کرده است، این است که تنها یک رمزنگار بااستعداد و باهوش میتواند بیت کوین را خلق کرده باشد. علاوه براین، دای کتابخانه ++C را برای فعالیتهای رمزنگاری تحت عنوان ++Crypto ایجاد کرده است و او همچنان عضو انجمنهای سایفرپانک دانشگاهی است. دای همچنین یکی از حامیان وفادار حفظ حریم خصوصی است و نیویورک تایمز این رمزنگار را با عنوان “مهندس رایانههای کاملا شخصی” توصیف کرده است.
قیمت بیتکوین |
همچنین نظریههای دای درباره زیرساختهای پول الکترونیکی ناشناس در لیست ایمیلهای سایفرپانک قبل از انتشار بیت کوین قابل مشاهده است. این رمزنگار همچنین یک سیستم پولی الکترونیکی به نام “b-money” را خلق کرده است و به همین دلیل به وی در مقاله بیت کوین اشاره شده است. علاوه بر منابع این وایت پیپر، دای و ناکاموتو همچنین طبق اسناد موجود در gwern.net چند ایمیل در سال 2008 نیز رد و بدل کردهاند.
Gwern.net چند ایمیل ارسال شده به دای در سال 2008 را ثبت کرده است که در ابتدا به عنوان یکی از مقالات Sunday Times در سال 2014 منتشر شد. در ایمیلی که در بالا مشاهده میکنید، ساتوشی چنین توضیح میدهد که وی نسخه اولیه پروتکل بیت کوین را به پایان رسانده است.
B-money سیستم جذابی دارد و دای در سال 1998 توضیح داد که کریپتو_آنارشیِ متعلق به تیم می او را مجذوب خود کرده است.
دای در بخش اول مقاله b-money چنین مینویسد که بر خلاف جوامعی که به طور سنتی با کلمه ” آنارشی ” درگیر بودهاند، در یک رمزنگاری آنارشی دولت به طور موقت از بین نمیرود بلکه برای همیشه منع شده و وجودش غیر ضروری است.
وی همچنین افزود:
این جامعهای است که تهدید به خشونت در آن کارایی ندارد زیرا خشونت در آن غیرممکن است چرا که شرکتکنندگان نمیتوانند با نامهای واقعی یا اماکن فیزیکی آنها ارتباط برقرار کنند.
گزیدهای از سیستم b-money وی دای
قبل از اینکه ساتوشی برای گفتوگو پیرامون مفاهیم پول الکترونیکی همتا به همتا به دای ایمیل بزند، دای شخصیتی شناخته شده و جا افتاده بود. در ایمیلهای سال 2008، دو گفتوگوی نیک زابو (Nick Szabo) و دای ثابت میکنند که زابو نمیتواند ناکاموتو باشد. نامههای الکترونیکی بین ناکاموتو و دای در ابتدا در سرمقالهی ساندی تایمز (Sunday Times) در مارس 2014 منتشر شد. دای نوشت: “مهمترین دلیل برای اینکه فکر میکنم نیک، ساتوشی نیست، بخشهایی از ایمیلهای ساتوشی به من است که در روزنامه ساندی تایمز نقل شده است.” در 22 آگوست سال 2008، ساتوشی ناکاموتو به دای ایمیل زد و گفت:
من بسیار علاقهمند شدم صفحه b-money شما را مطالعه کنم. من در حال آمادهسازی و انتشار مقالهای هستم که ایدههای شما را در یک سیستم کاری کامل توسعه میدهد.
گزیدهای از سیستم “b-money” وی دای
علاوه بر این، شباهتهای آنتروپی بین متن نوشتاری وی دای و ساتوشی ناکاموتو به لیست شواهد تایید کننده فرضیه ما اضافه میشود و تصدیق میکند دای میتواند همان خالق اسرارآمیزی باشد که ما در پی آنیم. تنها شخصی که بیشتر از دای مشکوک به نظر میرسید، توسعهدهنده سابق هسته بیت کوین، گاوین آندرسن (Gavin Andresen) بود. همچنین کریگ رایت (Craig Wright)، که خود را ساتوشی معرفی کرده هنوز نتوانسته است ادعای خود را اثبات کند، و در این لیست 12 نفر بین او و دای فاصله است.
برخی از دلالانی که به دنبال شکار ناکاموتو هستند، معتقدند که خالق بیت کوین میتوانست به راحتی با هر یک از طرفین مکالمهها دو نقش بازی کند. فقط به این دلیل که وی دای و ناکاموتو مکالمهای داشتهاند، به این معنا نیست که مردم تصور نمیکنند که هر دوی آنها یک نفر باشند. افراد دیگری که مشکوک به ناکاموتو بودن هستند و به عنوان “مظنون ساتوشی” شناخته شدهاند، مانند هال فینی، نیک زابو، جیمز دونالد، گاوین آندرسن و غیره.
به غیر از شرایط صرف و تصادفی، واقعاً دلیل موثقی وجود ندارد که دای واقعاً ناکاموتو باشد و او نیز هرگز این موضوع را قبول نکرده است. همچنین نظریههای یکی بودن دای و ناکاموتو به این دلیل رد میشود که دای و ناکاموتو مکالمه ایمیلی داشتهاند و در وایت پیپر بیت کوین به دای ارجاع شده است. بنابراین، او باید نقش دو عامل را بازی کند. با این وجود، دلایل ذکر شده کنجکاوی و جستوجو دلالان جامعه کریپتو را در مورد افرادی مانند جیمز دونالد و هال فینی که میتوانند ناکاموتو باشند را متوقف نکرده است.
به نظر شما وی دای میتواند ساتوشی باشد؟ نظرات خود را با ما به اشتراک گذارید.
ساتوشی ناکاموتو و بیتکوین
تجزیه و تحلیلهای بلاکچین بیت کوین به ما کمک میکند تا بتوانیم در مورد آدرسهایی که احتمالا متعلق به ساتوشی ناکاماتو هستند با قطعیت بیشتری صحبت کنیم. براساس تحلیلهایی که سرگیو لرنر (Sergio Demián Lerner)، محقق اصلی مرکز تحقیقات RSK، بر روی زنجیره بلاک انجام داده است، ساتوشی چیزی در حدود 1 میلیون تا 700000 بیتکوین دارد. تاریخ این آدرسها به آغاز پیدایش بیت کوین در سال 2009 برمیگردد. در طول این سالها، موجودی بیتکوین این آدرسهای اولیه جابهجا شده و حدس و گمانها بر اینکه آیا این جابهجاییها توسط ناکاماتو یا ماینرهای فعال دیگری انجام شده است را بالا میبرد. تاکنون تجزیه و تحلیلها نشان میدهد که به احتمال زیاد این تراکنشها توسط ناکاماتو انجام نشده و دارایی بیت کوین او هنوز راکد است.
اخیرا، در 21ام مارس 2020، یک اکانت توئیتری به نام whale_alert که بلاکچینهای مختلف را تحت نظر دارد و تراکنشهای بزرگ را اعلام میکند، توئیت کرده است که:
40 بیت کوین از یکی از ولتهایی که احتمالا متعلق به ساتوشی است (از سال 2009 راکد بوده) منتقل شده است. کوینهای این تراکنش در ماههای اولیه به وجود آمدن بیتکوین استخراج شدهاند.
این توئیت به سرعت موجی از نظرات را در توئیتر به همراه داشت. بعد از آن اکانت Bitcoin بر مبنای این خبر، نظرسنجیای در توئیتر ایجاد کرد که نظر کاربران را در مورد گاوی شدن، خنثی ماندن یا خرسی شدن بازار جویا میشد. در ابتدای امر، اکثریت معتقد بودند که بازار خرسی خواهد شد. روز بعد، 34% افراد به بازار گاوی، 35.6% بازار خنثی و 30% بازار خرسی رای دادند.
این در صورتی بود که شاخصهای بلاکچین نشان میدادند که این جابهجایی توسط شخصی به جز ساتوشی ناکاماتو انجام شده است، اما باز هم بسیاری از کاربران توئیتر فرض را بر این گذاشته بودند که این شخص همان ناکاماتو بوده و از ورود بیتکوینهای راکد او به بازار و کاهش ارزش این دارایی، هراس داشتند. ترس و عدم قطعیت باعث میشد که دائما بپرسند که آیا باید بیتکوینهای خود را بفروشند؟
با این وجود بسیاری از افراد سعی میکردند مداخله کنند و برای آنها توضیح دهند که این آدرسها متعلق به ساتوشی نبوده و حتی اگر متعلق به او بوده باشد این حرکت الزاما برای ارسال به صرافی ارز دیجیتال و به منظور فروش انجام نشده و تنها میتواند یک انتقال ساده به آدرسی دیگر باشد.
بسیاری از افراد نیز معتقد بودند که اهمیتی ندارد که ساتوشی بخواهد بیتکوینهای خود را منتقل کند یا بفروشد، چرا که بیتکوین یک شبکه غیرمتمرکز است و حرکت یک شخص، ساتوشی یا هر فرد دیگر، تاثیر چندانی در آن نخواهد داشت.
صرف نظر از این موارد، پس از انتشار این خبر قیمت بیتکوین فورا 4% افت کرد، تا بار دیگر نشان دهد که این بازار چقدر پرنوسان است و چطور اخبار، حتی در صورتی که تائید شده یا درست نباشند، میتوانند به راحتی آن را متلاطم کند. همچنین نشان میدهد که حتی با وجود غیرمتمرکز بودن شبکه بیتکوین و نبود رهبر یا نهاد کنترلگر، جامعه هنوز آنقدر درگیر خالق آن است که حرکت او میتواند تا حدی سیستم را کنترل کند.
سوالات متداول
ارتباط ساتوشی ناکاموتو با ارزهای دیجیتال چیست؟
ساتوشی ناکاموتو نامی است که سازنده/سازندگان پروتکل بیتکوین را با آن میخوانند. از آنجایی که ساتوشی ناکاماتو تقریبا هم معنای بیتکوین است و تاکنون شخصی با این نام پیدا نشده، بسیاری از افراد معتقدند که ممکن است ساتوشی ناکاموتو هویت واقعی نداشته باشد! این اسم ممکن است تنها یک نام مستعار برای سازنده یا سازندگان بیتکوین باشد تا هویت واقعی آنها ناشناخته باقی بماند.
ساتوشی ناکاموتو کیست؟
ساتوشی ناکاموتو مبهمترین شخصیت دنیای ارزهای دیجیتال است. در حال حاضر حتی مشخص نیست این اسم مربوط به یک شخص واحد است یا گروهی از افراد. آنچه مشخص است این است که در سال 2008 ساتوشی ناکاموتو مقالهای منتشر کرد که در حقیقت نقطه جهشی برای توسعه ارزهای دیجیتال بود.
ساکوشی ناکاموتو چقدر بیت کوین دارد؟
براساس تحلیلهایی که سرگیو لرنر، محقق اصلی مرکز تحقیقات RSK، بر روی زنجیره بلاک انجام داده است، ساتوشی چیزی در حدود 700000 تا یک میلیون بیتکوین دارد. تاریخ این آدرسها به آغاز پیدایش بیتکوین در سال 2009 برمیگردد. در طول این سالها، موجودی بیتکوین این آدرسهای اولیه جابهجا شده و حدس و گمانها بر اینکه آیا این جابهجاییها توسط ناکاماتو یا ماینرهای فعال دیگری انجام شده است را بالا میبرد.
ترجمه و جمعآوری: تیم خرید و فروش بیت کوین صرافی ارز دیجیتال همتا پی
خود شخص ساتوشی ناکاموتو میدونست آیا که روزی قیمت بیتکوین از ۶۴ هزار دلار برسه به ۱۶ هزار دلار!!
باید به جون ساتوشی ناکاموتو دعا کنیم جذاب تر زمانی میشه که ببینیم خالقش کیه و چطور به فکر این ارز های دیجیتال بیت کوین و اتریوم و… رسیده
ساتوشی ناکاموتو باعث شد یک دنیای جدید رقم بخوره و کلا پول های کاغذی رو از بین ببره ، به نظرم با ارز های بیت کوین، اتریوم و سایر ار های دیجیتال اینده خوبی برای کل جهان هست
ساتوشی جان خیلی شخصیت مرموزی داره ، دلیل پنهان کردن خودشو نمیفهمم با این همه بیت کوینی که داره ، جالبه برام