آیا شاپلا باعث ایجاد فشار فروش در اتریوم میشود؟
همزمان با اجرای هاردفورک شاپلا، معامله گران اتریوم (ETH) با احتیاط بیشتری معاملات و پوزیشنهای خود را رصد میکنند، اما سیگنالی که باید به آن توجه داشته باشند، میزان درخواست برای برداشت اتر های استیک شده است.
قیمت اتر (ETH) از ابتدای سال میلادی تا کنون 58 درصد افزایش یافته است، اما با این حال، عملکرد اتریوم هنوز هم به خوبی بیت کوین (BTC) نبوده است. در حقیقت نسبت اتریوم به بیت کوین (ETH/BTC) با ریزش همراه بوده و به 0.063 رسیده است که پایینترین عدد در 9 ماه اخیر به شمار میرود.
به اعتقاد تحلیلگران، بخش عمده تحرکات قیمت اتریوم، تحت تاثیر هارد فورک شاپلا (Shapella) اتفاق افتاده است.
نمودار قیمت اتریوم به بیت کوین. منبع: تردینگ ویو
این ارتقاء بزرگ شبکه اتریوم، به کاربران اجازه میدهد تا اتر هایی که به عنوان پاداش استیک کردن دریافت کردهاند را برداشت نموده و یا به طور کلی از ادامه استیک توکن های خود انصراف بدهند. طبق بررسیهای گلس نود (glassnode)، تا روز 11 آوریل (22 فروردین) درخواستهای مربوط به برداشت اتر، به بیش از 170 هزار اتر رسیده بود. با این حال، تعداد اتر استیک شده در زنجیره بیکن (Beacon) شبکه اتریوم از 18.1 میلیون نیز فراتر رفته است و همین عامل، تا زمان انتشار اطلاعات بیشتر در مورد فشار فروش احتمالی اتر، معامله گران را در ترس و نگرانی قرار میدهد.
تاثیر شاپلا بر روی قیمت، پیش از این اتفاق افتاده است
فعال شدن قابلیت برداشت اتر، رویدادی از پیش تعیین شده و مورد انتظار بود، بنابراین بسیاری از معامله گران میتوانستند تاثیر این اتفاق بر روی تحرکات قیمت اتر را پیش بینی کنند. به همین علت، برخی از تحلیلگران، این اتفاق را مصداق رویکرد خرید با خبر میدانستند.
یکی از تحلیلگران بازار با نام مستعار CanteringClark، چندان با این نظریه موافق نیست، اما به هر حال برای رد این نظریه، باید به بررسی سایر دلایل احتمالی عملکرد ضعیف اتریوم، به جز هارد فورک مورد انتظار بپردازیم.
برای شروع، باید بگوییم که طی 5 هفته گذشته، میانگین کارمزد تراکنش در شبکه اتریوم بالاتر از 5 دلار بوده است، و هارد فورک شاپلا، علی رغم بهبودهای جزئی در شبکه، به این موضوع رسیدگی نخواهد کرد و تاثیری بر روی آن نخواهد داشت. همین موضوع احتمال شکل گیری یک روند صعودی را کم میکند. زیرا بسیاری از برنامههای غیرمتمرکز و پروژهها، همچنان شبکههای لایه دوم و رقیب را ترجیح میدهند.
علاوه بر این، حجم معاملات صرافی های غیرمتمرکز (DEX) شبکه اتریوم، پس از رسیدن به نقطه اوج هفتگی 38.2 میلیارد دلاری در تاریخ 5 مارس (14 اسفند 1401)، 84 درصد کاهش یافته است. طبق بررسیهای دیفای لاما (DeFiLlama)، دادههای مربوط به هفته منتهی به 2 آوریل (13 فروردین)، عدد 6.4 میلیارد دلار را نشان میدهد. در بازه زمانی مشابه، افت معاملات در بلاکچین های رقیب، به طور میانگین 60 درصد بوده است که حاکی از کاهش بیشتر سهم بازار اتریوم است.
به گفته پول برادی (Paul Brody) مدیر بلاکچین شرکت EY، یکی از دلایل عملکرد ضعیف قیمت اتریوم نسبت به بیت کوین، تلاش بسیار زیاد این شبکه برای حفظ غیرمتمرکز بودن اتریوم، به طور شایسته و مناسب است. برودی همچنین به عملکرد صرافی ها به عنوان اعتبارسنج های حضانتی کاملاً متمرکز و همینطور استفاده برخی بازیگران نیمه متمرکز بازار و استخرهای استیک، از سرمایه موجود در دهها هزار کیف پول شخصی اشاره میکند.
تعادل بین خرس ها و گاو ها در بازار مشتقه اتر
برای درک وضعیت فعلی معامله گران حرفهای، به بررسی آمار و معیارهای بازارها مشتقه اتریوم میپردازیم. به عنوان مثال حجم معیار Open Interest یا سود باز در قراردادهای اختیار اتر با تاریخ سررسید آوریل 14 آوریل (25 فروردین)، به 510 میلیون دلار رسیده است در حالی که نسبت قراردادهای مثبت و صعودی 36 درصد بیشتر از پوزیشنهای فروش است.
احتمالاً بسیاری از معاملات خرید گفته شده زیان ده خواهد بود، چرا که شرط بسته شدن 60 درصد از این معاملات، رسیدن قیمت اتر به 2 هزار دلار یا بیشتر بوده است. اگر در تاریخ سر رسید این قراردادها، یعنی 25 فروردین، قیمت اتر بین 1,800 تا 1,900 دلار باقی بماند، بازده قراردادهای خرید و فروش متعادل خواهد بود. به علاوه، اگر در زمان انقضاء قرارداد، قیمت اتریوم بین 1,900 تا 2 هزار دلار باشد، سودی 100 میلیون دلاری عاید گاو ها خواهد شد؛ البته این عدد به تنهایی نمیتواند توجیهی برای یک حرکت صعودی قوی باشد.
مطالب مرتبط: افزایش قیمت اتریوم در آستانه ارتقاء شانگهای |
البته برای بررسی اینکه آیا هارد فورک شاپلا باعث ریسک گریزتر شدن سرمایه گذاران شده است یا خیر، باید بازارهای آتی یا فیوچرز (Futures) را نیز مورد بررسی قرار دهیم. معمولاً نهنگها و آربیتراژ کنندگان، علاقه زیادی به معاملات فیوچرز فصلی دارند. شرایط در این معاملات نسبت به معاملات معمولی، کمی ویژهتر است و در اغلب موارد، قیمت در بازار آتی، بالاتر از قیمت نقدی است. این موضوع نشان میدهد که فروشندگان برای به تعویق انداختن پایان پوزیشن خود، پول بیشتری درخواست میکنند.
در نتیجه در بازارهای سالم، معمولاً قیمتها در قراردادهای آتی به طور سالانه، بین 5 تا 10 درصد بالاتر از قیمت لحظه ای یا نقدی معامله میشوند. این وضعیت معمولاً با نام کونتانگو (contango) شناخته میشود و مختص بازار ارز های دیجیتال نیست.
تصویر 2
هفته گذشته کونتانگو یا اختلاف قیمت بین بازار آتی و نقدی در معاملات اتر 4 درصد بود و در حال حاضر، این عدد به 2 درصد رسیده است. علی رغم اینکه این عدد 5 درصد پایین تر از محدوده خنثی است، اما هیچ اثری از تقاضای فروش بیش از حد دیده نمیشود.
مراقب درخواستهای برداشت اترهای استیک شده باشید
با توجه به شرایط بازارهای مشتقه، هیچ نشانهای حاکی از انتظار معامله گران حرفهای برای یک اصلاح قیمت قابل توجه در پی باز شدن قابلیت برداشت اتر های استیک شده وجود ندارد. با این وجود، عواملی مانند بالا بودن کارمزدها و کاهش فعالیت DEX ها، احتمال وقوع خرید با خبر را کمرنگتر میکند.
از آنجایی که این هارد فورک کاملا شناخته شده و مورد انتظار بوده است، معامله گران حرفهای میتوانستند با استفاده از ویژگیهای بازارهای مشتقه، به نوعی بر سر قیمت اتر در آینده شرط بندی کنند، اما با بررسی کونتانگوی قیمت اتر در بازار فیوچرز، دیدیم که چنین اتفاقی رخ نداده است. بنابراین هیچ دلیل منطقی برای یک رالی قیمت وجود ندارد. از طرفی همین دسته از معامله گران، هیچگونه فروش شدید و ناشی از وحشت در بازار را نیز پیش بینی نکرده اند.
بنابراین اگر تعداد درخواست برداشت اتر های استیک شده با افزایش بسیار قابل توجهی همراه نشود، احتمالاً قیمت اتر در آینده نزدیک در حوالی سطح 1,900 دلار باقی خواهد ماند.
برای اطلاع از آخرین اخبار قیمت اتر به صفحه تحلیل اتریوم مراجعه نمایید.
ترجمه و جمعآوری: تیم خرید و فروش اتریوم صرافی ارز دیجیتال همتا پی